Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ουκρανία: Ποιος είναι ο πολιτικός που η Βρετανία ”φωτογραφίζει” ως πιθανό “ρωσόφιλο” νέο ηγέτη στο Κίεβο

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ είναι ο “εκλεκτός” της Μόσχας, σύμφωνα με το Λονδίνο

Ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ, ο οποίος κατονομάστηκε από τη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο ως πιθανός υποψήφιος που επιλέχθηκε από το Κρεμλίνο για να ηγηθεί της Ουκρανίας μετά από μια στρατιωτική επίθεση, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η χώρα χρειάζεται νέους ηγέτες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μουράγεφ είχε νωρίτερα αρνηθεί στον ισχυρισμό της Βρετανίας ότι η Ρωσία θέλει να τον εγκαταστήσει ως ηγέτη της Ουκρανίας. Στην ανάρτησή του στο Facebook, ζήτησε να σταματήσει ο διαχωρισμός της Ουκρανίας σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους πολιτικούς.

“Η εποχή των φιλοδυτικών και φιλορώσων πολιτικών στην Ουκρανία έχει περάσει για πάντα”, ανέφερε. “Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς των οποίων η πολιτική θα βασίζεται αποκλειστικά στις αρχές των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού”.

Σύμφωνα με το Foreign Office, “ο ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος”, όμως δεν είναι ο μόνος: “οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας” διατηρούν “δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς”.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργό από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικό πρωθυπουργό), τον Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), τον Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και τον Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργό από το 2010 ως το 2014).

“Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας”, πρόσθεσε το Foreign Office.

Ποιος είναι ο Μουράγεφ

Γεννημένος στο Χάρκοβο κοντά στα ρωσικά σύνορα το 1976, ο Μουράγεφ ανήκει σε μια ομάδα πολιτικών που αντιτίθενται στη φιλοδυτική ηγεσία που ανέλαβε την εξουσία μετά τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν το 2014.

Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Χάρκοβο ως σύμμαχος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία μετά την εξέγερση του Μαϊντάν.

Την περίοδο 2014-2019, ο Μουράγεφ ήταν βουλευτής. Ξεκίνησε από την παράταξη Opposition Bloc, ένα κόμμα που σχηματίστηκε από θραύσματα του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς που υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα. Αλλά τον Ιούνιο του 2016 αποστασιοποιήθηκε από το Bloc και ίδρυσε το δικό του κόμμα ”Για τη Ζωή” (For Life), με παρόμοια ιδεολογία.

Το 2018, ίδρυσε ένα άλλο κόμμα με την ονομασία Nashi. Ο Μουράγεφ εγγράφηκε ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2019, αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από την ψηφοφορία.

Έχει προωθήσει απόψεις που ευθυγραμμίζονται στενά με τις ρωσικές αφηγήσεις για την Ουκρανία. Θεωρούσε τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν ως πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση.

Πέρυσι, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας ως εσωτερική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, σε αντίθεση με την άποψη της Ουκρανίας και της Δύσης ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία πληρεξουσίων.

Το 2021, είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελέγχεται από τη Δύση και πρότεινε, όπως και η Ρωσία, ότι η Ουκρανία μπορεί να προσπαθήσει να ανακτήσει με τη βία εδάφη που κατέχουν οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Το Κίεβο αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. “Ο Ζελένσκι είναι όμηρος και εκβιάζεται από την MI6, τη CIA, οποιονδήποτε. Αύριο μπορούν να τον αναγκάσουν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ντονμπάς, η οποία θα οδηγήσει σε πόλεμο πλήρους κλίμακας”, δήλωσε.

Το να παρασύρει τη Ρωσία σε μια κλιμάκωση “θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων Ουκρανών από τη μια και την άλλη πλευρά της οριογραμμής”.

Πως σχολιάζει η Ουκρανία τις πληροφορίες για τον Μουράγεφ

Οι βρετανικές κατηγορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτας στην Ουκρανία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και υπογραμμίζουν ότι η Δύση πρέπει τώρα να ενεργήσει σκληρά απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή στο Reuters ένας Ουκρανός σύμβουλος του προεδρικού γραφείου.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ αναγνώρισε ότι υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ των Ουκρανών ως προς το αν ο πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ -που κατονομάστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ως υποψήφιος για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μαριονέτας- χαρακτηρίζοντάς τον μια “παράλογη επιλογή” για να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως επιλογή του Κρεμλίνου για να ηγηθεί της Ουκρανίας μετά από οποιαδήποτε εισβολή.

Πρόσθεσε όμως ότι η Ρωσία είχε στηρίξει μέχρι πρότινος προσωπικότητες ήσσονος σημασίας σε ηγετικές θέσεις στην προσαρτημένη Κριμαία και στο Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Ως εκ τούτου “θα πρέπει κανείς να λάβει αυτές τις πληροφορίες όσο το δυνατόν πιο σοβαρά”, ανέφερε σε μήνυμά του.

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Ζελένσκι οδηγει την Ευρώπη σε πόλεμο! Σύμβουλός του ζήτησε αξιόμαχους στρατιώτες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ουκρανία χρειάζεται τη «σοβαρή» συμβολή Ευρωπαίων, ετοιμοπόλεμων στρατιωτών, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία και όχι μια ειρηνευτική δύναμη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

«Δεν χρειαζόμαστε μια απλή παρουσία (στρατιωτών) για να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι εδώ» εκτίμησε ο Ίγκορ Ζόφκφα, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν χρειαζόμαστε ειρηνευτικές αποστολές», επέμεινε. Και «δεν είναι η ποσότητα (των στρατιωτών) που μετράει (…) αλλά η διάθεσή τους να πολεμήσουν, να αμυνθούν, να είναι εξοπλισμένοι και να κατανοούν ότι η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας», πρόσθεσε.

«Κάθε στρατιώτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να εμπλακεί σε πραγματική μάχη. Αυτό κάνουν οι Ουκρανοί εδώ και πάνω από τρία χρόνια», συνέχισε.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου πρότεινε να αναλάβουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις τη φύλαξη των συνόρων με τη Λευκορωσία, ώστε να απελευθερωθούν Ουκρανοί στρατιώτες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις πιο επικίνδυνες ζώνες.

«Δεν χρειαζόμαστε διεθνή παρουσία στο Λβιβ», μια πόλη της δυτικής Ουκρανίας, πολύ μακριά από τη γραμμή του μετώπου, τόνισε.

Ο Ίγκορ Ζόφκφα, 45 ετών, συμμετείχε στους δύο γύρους διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στη Σαουδική Αραβία. Μίλησε στο AFP πριν από την νέα σύνοδο κορυφής της «συμμαχίας των προθύμων» που θα διεξαχθεί αύριο στο Παρίσι με τη συμμετοχή πολλών ηγετών χωρών που είναι έτοιμοι να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, έχουν προσκληθεί σε αυτή τη συνάντηση περισσότερες από 20 χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι για διμερείς συνομιλίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μαρκ Ρούτε: Νεκροί οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που αγνοούνταν – Συμμετείχαν σε άσκηση στη Λιθουανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τέσσερις στρατιώτες του αμερικανικού στρατού έχασαν τη ζωή τους στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία την Τετάρτη.

«Όσο μιλούσα, κυκλοφόρησαν τα νέα για τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε επεισόδιο στη Λιθουανία», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες.

Ο στρατός της Λιθουανίας έγραψε αργότερα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι συνέχιζε μια «εντατική» επιχείρηση διάσωσης και δεν είχε πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν τους θανάτους.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την εξαφάνισή τους

Ο στρατός νωρίτερα την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι αναζητούσε τέσσερις αμερικανούς στρατιώτες και ένα όχημα που είχε χαθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Εκπαιδεύονταν κοντά στο Παμπραντέ στην ανατολική Λιθουανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ.

«Οι στρατιώτες, όλοι από την 1η Ταξιαρχία, 3η Μεραρχία Πεζικού, πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη τακτική εκπαίδευση τη στιγμή του συμβάντος», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

«Βομβαρδισμός» ερωτήσεων στην εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για το… Signalgate! Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να έχει «εμπιστοσύνη» στην ομάδα του

Η Λέβιτ λέει ότι η απάντηση του Τραμπ στην κατάσταση παρέμεινε η ίδια. Λέει ότι ο ίδιος ήθελε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Βομβαρδισμό» ερωτήσεων δέχθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, αναφορικά με τη διαρροή e-mail με του υπουργείο Άμυνας μέσω της εφαρμογής Signal.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα έδωσε το περιοδικό The Atlantic το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης κατά των Χούθι, το οποίο αποκαλύφθηκε κατά λάθος σε δημοσιογράφο του.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται μηνύματα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ με τις ακριβείς ώρες των επιθέσεων κατά των δυνάμεων των Χούθι στην Υεμένη πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Ο Τραμπ είναι έτοιμος «να αντιμετωπίσει αυτήν την ιστορία»

Η Λέβιτ λέει ότι η απάντηση του Τραμπ στην κατάσταση παρέμεινε η ίδια. Λέει ότι ο ίδιος ήθελε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο.

Ακόμη, ανάφερε ότι ο Τραμπ της είπε ότι «θα αντιμετωπίσει αυτήν την ιστορία».

Τόνισε δε ότι το Signal είναι μια «εγκεκριμένη εφαρμογή» που το Υπουργείο Άμυνας και η CIA έχουν φορτώσει σε κυβερνητικά τηλέφωνα επειδή είναι «ασφαλής».

«Δεν εστάλη απόρρητο υλικό»

Δημοσιογράφος είπε ότι το νήμα των μηνυμάτων κειμένου περιείχε λεπτομερώς τον ακριβή χρόνο των σχεδιαζόμενων επιθέσεων πριν πραγματοποιηθούν, καθώς και μερικά από τα στρατιωτικά μέσα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν, ρωτώντας την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου πώς θα αποκαλούσε αυτή τη συζήτηση, αν όχι πολεμικά σχέδια.

Με την ίδια να απαντά ότι τα κείμενα περιείχαν «ευαίσθητες συζητήσεις πολιτικής», αλλά πρόσθεσε ότι η συνομιλία θα πρέπει να καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό για τη «δυναμική» στρατιωτική ομάδα και την ομάδα πληροφοριών του Τραμπ.

Επιπλέον, δήλωσε και πάλι ότι «κανένα πολεμικό σχέδιο» δεν συζητήθηκε και ότι «κανένα απόρρητο υλικό» δεν στάλθηκε στην ομαδική συνομιλία.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει «εμπιστοσύνη» στην ομάδα του

Υπό την πίεση ερωτημάτων, η Λέβιτ είπε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μαικ Γουόλτς – αυτός που φέρεται να πρόσθεσε τον αρχισυντάκτη του The Atlantic στο νήμα μηνυμάτων Signal – ανέλαβε την ευθύνη για το λάθος.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του».

Στη συνέχεια, επέμεινε σε όσα δήλωσε τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ότι «τίποτα από αυτά δεν ήταν απόρρητο».

Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο έθεσε η ίδια ερώτημα προς τους δημοσιογράφους: «Εμπιστεύεστε τον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος προτάθηκε για αυτόν τον ρόλο; Ή εμπιστεύεστε τον Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος Δημοκρατικός και δημοσιογράφος κατά του Τραμπ;», ενώ συνέχισε τις επιθέσεις της στον αρχισυντάκτη του The Atlantic, ο οποίος προστέθηκε κατά λάθος σε μια ομαδική συνομιλία όπου κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν ένα επικείμενο χτύπημα σε στόχους των Χούθι.

«Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από τους Δημοκρατικούς»

Ακόμη, η Καρολάιν Λέβιτ είπε ότι ο Πιτ Χέγκσεθ και ο Μάικ Γουόλτς «δεν θα έκαναν ποτέ κάτι σκόπιμα» για να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών.

Οι επιθέσεις στην Υεμένη, όπως είπε, ήταν επιτυχημένες.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα για την εθνική ασφάλεια και τα αμερικανικά στρατεύματα από τους Δημοκρατικούς στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που έστρεψαν το άλλο μάγουλο με την κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω της ανικανότητάς τους», είπε.

Συγκεκριμένα, η Λέβιτ επεσήμανε τη θανατηφόρα αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν πίστευε ότι η επιχείρηση ήταν «αποδεκτή».

Ένας δημοσιογράφος μόλις ρώτησε την Λέβιτ εάν η ομάδα του Τραμπ θα επανεξετάσει πόσο συχνά θα χρησιμοποιεί το Signal στον απόηχο του σκανδάλου και άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τις προηγούμενες αναφορές της λέγοντας ότι η εφαρμογή είναι «βελτιωμένη», ενώ ισχυρίστηκε ότι το Signal είναι ο «πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας» όταν οι υπάλληλοι δεν μπορούν να είναι μαζί σε ένα δωμάτιο.

«Ο Μασκ θα βοηθήσει να καταλάβουμε πώς προστέθηκε ο δημοσιογράφος»

Ο Μασκ θα βοηθήσει να καταλάβουμε πώς ο δημοσιογράφος προστέθηκε στη συνομιλία του Signal, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ θα εξετάσει πώς ένας δημοσιογράφος από το The Atlantic προστέθηκε σε μια συνομιλία του Signal που περιλάμβανε μερικούς από τους υψηλότερους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, είπε η Λέβιτ.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει γίνει πρωτοσέλιδο των ειδήσεων για την καθοδήγηση της κατηγορίας για τον τερματισμό χιλιάδων ομοσπονδιακών εργαζομένων, θα «καταλάβει πώς αυτός ο αριθμός προστέθηκε κατά λάθος» στη συνομιλία του Signal, εξήγησε.

Η βοήθεια του Μασκ θα βοηθήσει «να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά», τόνισε.

Σε θέση «άμυνας» η κυβέρνηση Τραμπ

Μετά το νέο δημοσίευμα σήμερα από το περιοδικό The Atlantic με το αμερικανικό σχέδιο επίθεσης που αποκαλύφθηκε κατά λάθος στον αρχισυντάκτη του Τζέφρι Γκόλντμπεργκ όταν πλέον υψηλόβαθμοι σύμβουλοι ασφαλείας του Λευκού Οίκου τον περιέλαβαν στους συμμετέχοντες σε απόρρητη συνομιλία στο δίκτυο Signal όπου συζητούσαν πολεμικά σχέδια της επίθεσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Υεμένη, ο Λευκός Οίκος και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης προσπάθησαν και σήμερα να δώσουν απαντήσεις για αυτή την πρωτόγνωρη διαρροή, είτε υποβαθμίζοντας το συμβάν, είτε απαξιώνοντας τον ίδιο τον δημοσιογράφο και το μέσο ενημέρωσης.

Από την πλευρά τους, Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συνέχισαν και σήμερα τους υψηλούς τόνους για την υπόθεση και με επιστολή τους ζητούν την έναρξη έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε μια σπάνια ένδειξη και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζήτησαν έρευνα για αυτήν την υπόθεση διαρροής στο Signal και ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση Τραμπ.

Αφού η κυβέρνηση Τραμπ επέμεινε με κάθε τρόπο χθες ότι οι επίμαχες συνομιλίες δεν περιελάμβαναν απόρρητα στρατιωτικά στοιχεία, το The Atlantic σήμερα στο δημοσίευμα έδωσε screenshots (στιγμιότυπα οθόνης) με τα μηνύματα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ που περιλαμβάνουν τις ακριβείς ώρες των επιθέσεων κατά των δυνάμεων των Χούθι στην Υεμένη πριν αυτές πραγματοποιηθούν.

Το άρθρο φέρει τίτλο “Αυτά είναι τα σχέδια επίθεσης που μοιράστηκαν στο Signal οι σύμβουλοι του Τραμπ”.

Ο Γκόλντμπεργκ, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, τελικά τις αποκάλυψε σήμερα.

Στο απόσπασμα της συνομιλίας που δημοσίευσε το αμερικάνικο περιοδικό δεν αναφέρθηκαν ονόματα ή ακριβείς τοποθεσίες των Χούθι που στοχοθετήθηκαν, ούτε αποκαλύφθηκαν πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μπουν στο στόχαστρο οι Αμερικανοί στρατιώτες. Υπάρχει όμως ένα χρονοδιάγραμμα από τον Πιτ Χέγκσεθ για την ώρα των επιθέσεων.

Αφού αποκάλεσε τον Γκόλντμπεργκ έναν «γλοιώδη τύπο», ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, αλλά τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι ο Γουόλτς και η ομάδα θα χρησιμοποιούσαν ξανά το Signal σύντομα.

Ο Γουόλτς πίσω από την κατά λάθος διαρροή

Ο Γουόλτς ήταν εκείνος που προσέθεσε τον Γκόλντμπεργκ στην ομαδική συνομιλία.

Χθες ο Γουόλτς δήλωσε ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη» για την παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας, αλλά τόνισε ότι δεν κοινοποιήθηκαν απόρρητες πληροφορίες. Και σήμερα, μετά το νέο δημοσίευμα του The Atlantic υποβάθμισε το θέμα σχολιάζοντας ότι δεν ανακοινώθηκαν τοποθεσίες, ούτε πηγές ή μέθοδοι, ούτε και πολεμικά σχέδια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Γκόλντμπεργκ παραφούσκωσε αυτό που είχε», είπε σε ανάρτησή του στο Χ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν στους διαλόγους στη συζήτηση ακριβή σχέδια πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι επικρίσεις από την πλευρά των Δημοκρατικών γίνονται ολοένα και σφοδρότερες, αξιώνοντας την παραίτηση του Χέγκσεθ. O επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ανώτατοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές με επιστολή τους προς τον Τραμπ και σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης ζητούν να διεξαχθεί έρευνα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

Ανεβάζουν τους τόνους οι Δημοκρατικοί

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να θέσουν υπόλογους τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για τη διαρροή αυτή, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν χαθεί ζωές αν οι πληροφορίες έπεφταν σε λάθος χέρια.

«Νομίζω ότι χάρη στη βοήθεια του Θεού δεν θρηνούμε νεκρούς πιλότους αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζιμ Χάιμς σε ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Όλοι εδώ γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι και οι Κινέζοι θα μπορούσαν να έχουν πάρει όλες αυτές τις πληροφορίες», είπε.

Μιλώντας για δεύτερη μέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μια ακρόαση περί των Παγκόσμιων Απειλών που ήταν προγραμματισμένη πριν από την αποκάλυψη αυτή, η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ δήλωσε ότι ήταν «λάθος» που προστέθηκε το όνομα του αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic στη λίστα των συμμετεχόντων σε μια απόρρητη συνομιλία.

«Πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Ράζα Κρισναμούρθι, ζητώντας την παραίτηση του Χέγκσεθ. «Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα καθώς και για τη σειρά των χτυπημάτων, καθώς και για λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις».

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την ακρόαση όταν ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζίμι Γκόμεζ ρώτησε την Γκάμπαρντ, και τον διευθυντή της CIA Τζον Ράτκλιφ αν ο Χέγκσεθ είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν από όσα έγραψε στην ομαδική συζήτηση για τα πολεμικά σχέδια στην Υεμένη. «Αυτή είναι μια προσβλητική ερώτηση. Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Ράτκλιφ.

Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τραμπ και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, Δημοκρατικοί γερουσιαστές αναφέρουν: «Σας γράφουμε με μεγάλη ανησυχία για την απίστευτη έλλειψη κρίσης που επέδειξαν το υπουργικό συμβούλιο και οι σύμβουλοί σας εθνικής ασφάλειας». «Επιπλέον, δεδομένου ότι η εσκεμμένη ή αμελής αποκάλυψη διαβαθμισμένων ή ευαίσθητων πληροφοριών εθνικής ασφάλειας μπορεί να συνιστά ποινική παραβίαση του Νόμου Περί Κατασκοπείας (Espionage Act) ή άλλων νόμων, αναμένουμε από την υπουργό Δικαιοσύνης Μπόντι να διεξαγάγει διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα για τον τρόπο που λειτούργησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε ακατάλληλη ανταλλαγή ή συζήτηση τέτοιων πληροφοριών», προστίθεται στην επιστολή.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι πιστεύει ότι Γκάμπαρντ και Ράτκλιφ με τις απαντήσεις τους χθες στην Επιτροπή στο Κογκρέσο αναφορικά με την υπόθεση, είπαν ψέματα.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή1 ώρα πριν

Ο Ζελένσκι οδηγει την Ευρώπη σε πόλεμο! Σύμβουλός του ζήτησε αξιόμαχους στρατιώτες

Η Ουκρανία χρειάζεται τη «σοβαρή» συμβολή Ευρωπαίων, ετοιμοπόλεμων στρατιωτών, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία και όχι μια ειρηνευτική δύναμη,...

Διεθνή2 ώρες πριν

Μαρκ Ρούτε: Νεκροί οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που αγνοούνταν – Συμμετείχαν σε άσκηση στη Λιθουανία

Τέσσερις στρατιώτες του αμερικανικού στρατού έχασαν τη ζωή τους στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του...

Άμυνα2 ώρες πριν

Τουρκία: «Αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Φιντάν – Ρούμπιο

Για «αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάρκο Ρούμπιο...

Ενδιαφέροντα3 ώρες πριν

Έντουαρντ Κόρισταϊν: O «Μr Bigballs» του DOGE

Το «παιδί – θαύμα» του Μασκ και οι υπόγειες διασυνδέσεις του με τα κακά παιδιά του σκοτεινού διαδικτύου

Άμυνα3 ώρες πριν

ΗΠΑ: Προς αλλαγή πλεύσης, για Τουρκία και F-35;

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να αναζητούμε πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια...

Δημοφιλή