Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Σκέψεις για την αδιέξοδη πορεία του κυπριακού προβλήματος

Δημοσιεύτηκε στις

Προβληματισμός αναφορικά με το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό

Δρ. Μιχάλης Κοντός   

Στις 25 Νοεμβρίου 2021 είχα την τιμή να προβώ σε δημόσιο σχολιασμό μελέτης του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με τίτλο “A Proposal for a Normal State: The Cyprus Problem after the Five Party Informal Conference” [Πρόταση για ένα Κανονικό Κράτος: Το Κυπριακό Πρόβλημα μετά την Άτυπη Πενταμερή] (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων). Η τριβή αυτή μου έδωσε την ευκαιρία για εκ νέου προβληματισμό αναφορικά με το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό. Κατ’ αρχάς, η μελέτη του Α. Θεοφάνους μου υπενθύμισε τη σημασία της αξιολογικής ουδετερότητας του επιστημονικού μελετητή πολιτικών θεμάτων: αν και ο συγγραφέας έχει διαμορφώσει απόψεις επί του κυπριακού εκκινώντας από συγκεκριμένες ιδεολογικές καταβολές, εν τούτοις στις κατά καιρούς προτάσεις πολιτικής που υποβάλλει είναι σαφής η προσπάθειά του να αποστασιοποιηθεί (στο μέτρο του δυνατού) από αυτές. Έχοντας αφιερώσει αρκετό χρόνο για τη μελέτη των προσλήψεων και της παρανόησης στην (εξωτερική κυρίως) πολιτική υπό το πρίσμα του ιδεολογικού φακού, πιστεύω ότι η προσπάθεια απεμπλοκής από ιδεολογικά στερεότυπα είναι πολύ σημαντική. Επί του θέματος επανέρχομαι πιο κάτω. 

Πέραν αυτού, η μελέτη του Α. Θεοφάνους περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μερικές από τις οποίες δεν με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, ενώ άλλες θεωρώ ότι δύνανται να συμβάλουν στον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό των κυρίαρχων απόψεων σχετικά με τη διαχείριση του κυπριακού. Μεταξύ αυτών θα ήθελα να επικεντρωθώ σε δύο.

1. Ο Α. Θεοφάνους υπογραμμίζει τη σημασία της σταδιακής υποχώρησης της ηθικής υπεροχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, η οποία είχε εδραιωθεί μετά την τουρκική εισβολή. Επ’ αυτού τονίζει τη σημασία ενός κοινού αφηγήματος, το οποίο να επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία «να εμπνέει το λαό της και να πείθει τους εταίρους της». Είναι γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει ενιαίο αφήγημα, γεγονός που προέρχεται από τις θεμελιώδεις εσωτερικές διαφωνίες ως προς τους όρους επίλυσης του Κυπριακού. Μέσα από μια διαλεκτική περί ευκταίου και εφικτού, με το πέρασμα Προέδρων της Δημοκρατίας με διαφορετικές αντιλήψεις επί του κυπριακού προβλήματος, αλλά και εξ αιτίας διαφορετικών προσλήψεων της ιστορίας, καλλιεργήθηκαν κοινωνικές διχοτόμοι με σημείο τριβής τη λύση του Κυπριακού. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στη διαμόρφωση πολιτικών/κομματικών και οικονομικών συμφερόντων άρρηκτα συνδεδεμένων με τις κυρίαρχες αντιλήψεις τμημάτων του λαού, ενώ επέδρασε στην κατά καιρούς ανάπτυξη κινηματικής δραστηριότητας (π.χ. Σύνδεσμος Νεοκυπρίων, αντι-ομοσπονδιακές φοιτητικές και προσφυγικές οργανώσεις, Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών, «Ως δαμέ» κ.λπ.). Εν προκειμένω, η απουσία κοινού αφηγήματος πρέπει να θεωρείται απόλυτα φυσιολογική συνέπεια των προαναφερθέντων. Αντίστοιχα, η συγκρότησή του αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσχερές εγχείρημα η σημασία όμως του οποίου είναι ύψιστη για την ορθολογική διαχείριση του Κυπριακού εντός και εκτός Κύπρου.   

2. Επιπλέον, ο Α. Θεοφάνους υποστηρίζει την ανάγκη υιοθέτησης μίας εξελικτικής προσέγγισης μέσω και της συμφωνίας επί συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η οποία να αποσκοπεί στην σταδιακή ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και, εν τέλει, στην υιοθέτηση ενός ιδιότυπου ομοσπονδιακού μοντέλου. Είναι σαφές ότι η ιδέα αυτή προσκρούει (όπως όλες άλλωστε) στις ηγεμονικές αξιώσεις της Άγκυρας και στην επιμονή της για διχοτομημένη κυριαρχία στην Κύπρο, αλλά και στον ουσιαστικό έλεγχο που αυτή ασκεί επί του ψευδοκράτους. Εντούτοις, ούτε η πλευρά μας υπήρξε ποτέ ευέλικτη ως προς αυτό το ζήτημα. Η προσέγγιση της συνολικής λύσης (με μια μονοκονδυλιά δηλαδή να διαγραφούν τα ιστορικά τραύματα και η εθνοτική ρήξη δεκαετιών και να πειστεί ο λαός για την ανάγκη άμεσης μετάβασής του σε ένα θεμελιωδώς διαφορετικό συνταγματικό και κοινωνικο/πολιτικό καθεστώς) συνέβαλε ουσιαστικά στις αποτυχίες του Σχεδίου Ανάν και του Κραν Μοντανά. Διαφορετικές ιδεολογικές αντιλήψεις προέβαλλαν πάντα διαφορετικά, αλλά εξίσου αδιέξοδα, επιχειρήματα κατά της εξελικτικής προσέγγισης. Κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι μια τέτοια προσέγγιση θα άλλαζε τη μοίρα του Κυπριακού προς το καλύτερο. Εντούτοις, θα μπορούσαμε π.χ. να υποστηρίξουμε ότι ενδεχομένως (ασχέτως του κατά πόσον συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς επί της ουσίας με την υφιστάμενη βάση λύσης του κυπριακού), εάν είχε στο παρελθόν υιοθετηθεί και υπήρχε σήμερα μια τέτοια εξελικτική διαδικασία, η Τουρκία και το ψευδοκράτος πιο δύσκολα θα «τίναζαν» τις συνομιλίες στον αέρα προτείνοντας δύο κράτη και συνομοσπονδία, αφού έτσι θα τίναζαν και τη (συμφωνημένη, ρητά ή σιωπηρά) εξελικτική διαδικασία. Επιπλέον, ο ΓΓ του ΟΗΕ πιο δύσκολα θα τηρούσε την ουδέτερη στάση που τηρεί έναντι του αδιεξόδου στο κυπριακό, αφού θα υπήρχαν σαφώς πιο εμφανή και αναμφισβήτητα δεδομένα ως προς τις ευθύνες για το αδιέξοδο.

Το τέλμα στο κυπριακό υπενθυμίζει όχι την αποτυχία της μίας ή της άλλης παράταξης, του ενός ή του άλλου Προέδρου, αλλά τη διαχρονική αδυναμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να αντιληφθεί σωστά το πλαίσιο μέσα στο οποίο το κυπριακό πρόβλημα υπάρχει και εξελίσσεται. Η επιμονή σε αδιέξοδες νοοτροπίες μπορεί να οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα, αλλά και να ενισχύει τις πιθανότητες νέων δεινών στο μέλλον. Συνεπώς, οι σοβαρές εναλλακτικές ιδέες δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται αβασάνιστα, αλλά να αξιολογούνται αντικειμενικά και, στο μέτρο του δυνατού, να τους επιτρέπεται να εμβολιάζουν τις σχετικές πολιτικές και διαδικασίες. 

*Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός7 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα7 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή7 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή8 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή