Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Το στοίχημα της Ρωσίας με το Καζακστάν

Δημοσιεύτηκε στις

Η στρατιωτική παρέμβαση στο Καζακστάν είναι μια σημαντική κίνηση από τη Ρωσία

Του Dmitri Trenin

Το Κρεμλίνο πιάστηκε στον ύπνο από την ξαφνική κρίση στο Καζακστάν, η οποία, έχοντας ξεκινήσει ως μια διαμαρτυρία ενάντια στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, εξαπλώθηκε σε όλη την αχανή χώρα με ταχύτητα φωτός τις προηγούμενες μέρες και βύθισε στη βία την πρώην πρωτεύουσα, το Αλμάτι. Λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν φιλοξένησε τον τωρινό πρόεδρο Kassym-Jomart Tokayev και τον με εξαιρετική επιρροή προκάτοχο του Nursultan Nazarbayev στην Αγία Πετρούπολη σε μια άτυπη σύνοδο διάφορων μετά-σοβιετικών ηγετών. Τίποτα από αυτά που συνέβησαν δεν αναμενόταν τότε.

Μόλις οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στα σπίτια τους, ξέσπασαν οι διαδηλώσεις. Προκλήθηκαν από την άρση του ανώτατου ορίου τιμής στα καύσιμα για τα οχήματα, και πυροδοτήθηκαν από εκτεταμένα συναισθήματα ανισότητας, φτώχειας και διαφθοράς. Μέσα σε τρεις ημέρες, κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικά οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, τράπεζες και καταστήματα λεηλατήθηκαν, και το διεθνές αεροδρόμιο του Αλμάτι καταλήφθηκε από διαδηλωτές. Καθώς η αστυνομία επιχείρησε να ανακτήσει τον έλεγχο του Αλμάτι, δεκάδες διαδηλωτές και 18 αστυνομικοί φέρεται να έχουν σκοτωθεί.

Η ταχεία εξάπλωση των διαδηλωτών σε μια τεράστια χώρα, η αρχική αδυναμία απάντησης των αρχών και η ολοένα και πιο βίαιη φύση των διαδηλώσεων έχουν δημιουργήσει το φάσμα του χάους σε μια χώρα που είναι σύμμαχος της Ρωσίας στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας, εταίρος της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και γείτονάς της στα δεύτερα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα στον κόσμο (7.500 χιλιόμετρα), τα οποία είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Από τον πληθυσμό των 19 εκατομμυρίων του Καζακστάν, οι 3,5 εκατομμύρια είναι Ρώσοι.

Δεν υπήρξε ποτέ καμία αυταπάτη στη Μόσχα για το καθεστώς στο Καζακστάν. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του, όπως ο απολυταρχισμός, θεωρήθηκαν ως σταθεροποιητικό χαρακτηριστικό ενώ άλλα, όπως η διαφθορά, θεωρήθηκαν αναπόφευκτα σε μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα. Άλλα πάλι, όπως η πολυσχιδής εξωτερική πολιτική της χώρας της Κεντρικής Ασίας -μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, της Δύσης και της Τουρκίας, ενώ ήταν ονομαστικά σύμμαχος της Μόσχας- ήταν απλώς ενοχλητικά.

Στο Καζακστάν, η Ρωσία είχε το ίδιο πρόβλημα όπως στη Λευκορωσία: το κυβερνών καθεστώς έχει κατορθώσει να μονοπωλήσει τις πολιτικές επαφές της Μόσχας στη χώρα. Στην πολιτική ελίτ, όποιος θεωρούνταν ύποπτος ότι έχει πολύ στενές επαφές με τη Ρωσίας, έφευγε και απομονωνόταν. Επιπλέον, για να διατηρήσει τις σταθερές σχέσεις με έναν σημαντικό σύμμαχο, εταίρο και γείτονα, η επίσημη Ρωσία έχει συχνά κάνει τα στραβά μάτια στην άνοδο του κοζάκικου εθνικισμού και στις αναφορές για de facto διακρίσεις κατά των Ρώσων πολιτών στη χώρα.

Ο Tokayev δεν είναι σε καμία περίπτωση πελάτης της Μόσχας, ωστόσο εάν επιτραπεί η ανατροπή του (και του Nazarbayev, επιτέλους), κατά την οπτική της Μόσχας θα επιτραπεί και στις δυνάμεις του υπέρ-εθνικισμού να έρθουν στο προσκήνιο, και πιθανότητα θα ακολουθούσαν και ισλαμιστές ριζοσπάστες.

Επομένως ο Tokayev πρέπει να σωθεί, όπως ακριβώς και ο μακροχρόνιος ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο καλοκαίρι του 2020, όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

Σε αντίθεση με τον Λουκασένκο ωστόσο, ο Tokayev δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Δεν έχει πλήρη εξουσία ούτε η αστυνομία του και οι στρατιωτικές του δυνάμεις είναι τόσο κινητοποιημένες όσο οι Λευκορώσοι συνάδελφοι τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις από μόνοι τους.

Με την αναταραχή να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης, παρά την παραίτηση της κυβέρνησης και την απόλυση του Nazarbayev από τον Tokayev από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ο πρόεδρος του Καζακστάν αναγκάστηκε να ζητήσει εξωτερική παρέμβαση.

Στις 5 Ιανουαρίου απηύθυνε έκκληση στον (με ρωσική ομπρέλα) Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για βοήθεια στην καταπολέμηση αυτού που περιέγραψε ως “τρομοκρατική απειλή” από συμμορίες που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό. Αυτή η προοπτική είναι σημαντική: η CSTO είναι μια αμυντική συμμαχία της οποίας η αποστολή δεν καλύπτει εγχώρια αναταραχή.

Η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην έκκληση άμεσα και οργάνωσε μια ειρηνευτική δύναμη της CSTO, στέλνοντας 3.000 αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν στις 6 Ιανουαρίου. Τα άλλα μέλη της CSTO -Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν και Τατζικιστάν- έστειλαν επίσης συμβολικά σώματα, μεταξύ 70-500 στρατιωτών. Αυτή είναι η πρώτη πραγματική δέσμευση της οργάνωσης από την ίδρυση της το 1999. Ευαίσθητη στο λαϊκό συναίσθημα στο Καζακστάν, η Μόσχα φρόντισε από την αρχή να περιορίσει την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης, μόνο στη διασφάλιση στρατηγικών εγκαταστάσεων και άλλων σημαντικών assets, αφήνοντας το καθήκον της αντιμετώπισης των διαδηλωτών στην αστυνομία και τον στρατό του Καζακστάν.

Η στρατιωτική παρέμβαση στο Καζακστάν είναι μια σημαντική κίνηση από τη Ρωσία, και γεμάτη κινδύνους. Εάν η αποστολή των ρωσικών δυνάμεων ήταν να επεκταθούν, αυτό θα οδηγούσε στην μαζική αποξένωση του λαού του Καζακστάν από τη Ρωσία ή ακόμη και στην απόλυτη εχθρότητα και αντίσταση του. Αυτό με τη σειρά του θα είχε αντίκτυπο και στην ίδια τη Ρωσία, όπου οι πρώτες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι οι διπλάσιοι άνθρωποι τάσσονται εναντίον της αποστολής στρατευμάτων στο Καζακστάν σε σχέση με όσους υποστηρίζουν την κίνηση.

Εναλλακτικά, εάν η Ρωσία πετύχει στο να τονώσει το καθεστώς και να το καταστήσει πιο φίλο-ρωσικό, όχι μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις, τότε το Καζακστάν, όπως και η Λευκορωσία, θα μπορούσε να γίνει ένας πιο αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος για τη Ρωσία. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Nur-Sutlan θα εξορθολογιζόταν, όπως συνέβη πρόσφατα στο Μινσκ και στο Ερεβάν. Σε αυτό το σημείο, οι πιθανότητες φαίνεται να ευνοούν το τελευταίο σενάριο, κάτι που εξηγεί την απόφαση του Κρεμλίνου να προχωρήσει στην παρέμβαση.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μεγάλο πρόβλημα για Ιράν! Έχασε την αποτρεπτική του δύναμη

Το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Παρασκευή έναν «εναρκτήριο γύρο» επίθεσης εναντίον των Ιρανών, εκπλήσσοντας ολόκληρο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των Ιρανών. Οι τελευταίες ημέρες έμοιαζαν με προετοιμασία για την επίθεση, σε τέτοιο βαθμό που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη εκ των προτέρων, λέγοντας ώρες πριν συμβεί ότι ήταν πολύ πιθανό.

Πριν από τα σχόλια του Τραμπ, πολλά σημάδια έδειχναν ότι η σύγκρουση είχε φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή». Η ανταλλαγή απειλών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, με φόντο τις λεκτικές ανταλλαγές μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους έφτασαν σε «αδιέξοδο». Ωστόσο, σε πολλά μέρη – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – η εντύπωση ήταν ότι μια «έκρηξη» δεν θα συμβεί πριν από την Κυριακή, την ημερομηνία που ορίστηκε για έναν έκτο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως αποφασιστικός – που σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε συμφωνία ή πόλεμο.

Μεταξύ των ενδείξεων ήταν επίσης σημαντικές αμερικανικές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μείωση του αριθμού του προσωπικού και των διπλωματών στην περιοχή. Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή προέτρεψαν τους πολίτες τους να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή». Ωστόσο, η Τεχεράνη αντιμετώπισε αυτά τα σημάδια ως μέρος μιας στρατηγικής «μέγιστης πίεσης» που θα τους έκανε να αποσυρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, οι εμπιστευτικοί ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση, εάν συμβεί, θα περιοριζόταν στο να πιέσει το Ιράν να αποδεχτεί τους όρους της συμφωνίας.

Το Ιράν ήταν βέβαιο ότι δεν θα μετακινούνταν από τις βασικές του θέσεις – και στη συνέχεια ξύπνησε με μια επίθεση που δεν είχε φανταστεί ποτέ ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, στην οποία οι κορυφαίοι στρατιωτικοί της χώρας και οι ανώτεροι επιστήμονες στο πυρηνικό πρόγραμμα αποκλείστηκαν επίσης. Το θεώρησε αυτό ως «κήρυξη πολέμου», αλλά ήταν μια «κήρυξη πολέμου» που, σύμφωνα με τον λιβανέζικο ιστότοπο «Al-Nashara», του κόστισε ακριβά – από το αποτρεπτικό αποτέλεσμα που ισχυρίζεται ότι έχασε πριν από μερικούς μήνες, μέχρι το κύρος που φαίνεται να έχει χάσει εντελώς. Πώς μπορεί λοιπόν το Ιράν να το αποκαταστήσει και ποιες είναι οι πιθανότητες αυτής της κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη εδώ και δεκαετίες; Το Al-Nassra εξήγησε ότι, μέσω του αποτρεπτικού αποτελέσματος, το Ιράν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει διαρροές σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή επίθεση. Μίλησε για μια «πολύπλοκη επιχείρηση πληροφοριών» που είχε πραγματοποιήσει, αφήνοντας όλες τις λεπτομέρειες ασαφείς και αόριστες εκτός από το ότι είχε αποκτήσει έναν χάρτη «μυστικών ισραηλινών εγκαταστάσεων». Ταυτόχρονα, το Ιράν είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση, υποδεικνύοντας ότι οι ιρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες για μια τέτοια αποστολή.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η τακτική που βασίζεται στην αποτροπή δεν είναι καινούργια στους περιφερειακούς πολέμους. Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται το πιο ισχυρό επιχειρησιακό εργαλείο του Ιράν στην περιοχή, την υιοθέτησε στο παρελθόν στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Στη συνέχεια ήρθαν τα ισραηλινά σχέδια που καταβρόχθισαν τα χαρτιά – από την ιστορική επιχείρηση Beeper μέχρι τη δολοφονία του Νασράλα.

Το Al-Nashra έγραψε επίσης ότι το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ DIRECTUS.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο BBC Verify απεικονίζουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο από τις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από την Maxar δείχνουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ και το Ισφαχάν.Στη Νατάνζ, φαίνονται ζημιές στην πειραματική μονάδα εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων και σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Διαστήματος και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS).

 

Αυτό προκύπτει από προηγούμενη ανάλυση εικόνων απεικόνιζαν τις αρχικές ζημιές.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το υπέργειο τμήμα του δοκιμαστικού σταθμού εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων, όπου το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% U-235, έχει καταστραφεί».

Το ουράνιο-235 είναι απαραίτητο τόσο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όσο και για τα πυρηνικά όπλα.
Επαληθευμένα πλάνα που ελήφθησαν λίγο μετά τα πλήγματα δείχνουν διάφορα σύννεφα καπνού να υψώνονται από την περιοχή.

Ο Justin Bronk του Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε στο BBC Verify ότι, αν και ασαφές, το μοτίβο των εκρήξεων «θα ταίριαζε με τη χρήση διεισδυτικών βομβών. Πιθανώς GBU-31(V)3 ή ακόμη και πιο εξειδικευμένες διεισδυτικές GBU-28 ».

Αυτά τα πυρομαχικά, γνωστά ως «bunker busters», έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στο παρελθόν για να στοχεύσουν υπόγειες εγκαταστάσεις τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο.
Ωστόσο, ο κ. Grossi δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη επίθεσης στΙς υπογειοποιημένες αίθουσε των εγκαταστάσεων

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πώς επωφελείται η Ρωσία

Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα  είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Εάν η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου που προκλήθηκε από τα πλήγματα του Ισραήλ στις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν συνεχιστεί, η Ρωσία θα  είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 9% την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. Μια επιπλέον άνοδος θα μείωνε την έντονη πίεση στον προϋπολογισμό της Ρωσίας λόγω των μέχρι τώρα χαμηλών τιμών.

Στον προϋπολογισμό της χώρας τον Δεκέμβριο είχαν υπολογιστεί έσοδα 508 δισ. δολαρίων, ενώ την Τετάρτη, τα οποία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, στα 486 δισ. δολάρια.

Αύξηση της εξάρτησης της Κίνας

Επιπλέον, η Κίνα θα  αυξήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Σε αντάλλαγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία με στρατιωτική βοήθεια, προέβλεψε. Η Κίνα αγοράζει περίπου το 90%του ιρανικού πετρελαίου, ανέφερε το Reuters, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 16% των εισαγωγών αργού πετρελαίου τον Μάρτιο.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόψεις9 λεπτά πριν

Θλίβομαι και Θυμώνω!

Η πατρίδα μας διαλύεται! Κηφήνες, τσακάλια κι αχόρταγες ακρίδες, λεφτάδες, τρανοί, πολιτικοί, γραμματισμένοι, κομματάρχες, κοτζαμπάσηδες, ένα πλήθος ανίδεοι και στριμμένοι...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Πυρηνικός εφιάλτης και πόλεμος εμπορικών δρόμων

Η Κύπρος στην «περιφέρεια» της «Ρωσικής Καρδιάς της Γης»

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Καμπανάκι για Ελλάδα-Κύπρο! Οδηγούμαστε σε ανασχεδιασμό της περιοχής

Παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη στον Real Fm

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ζήτημα στα πανηγύρια της Φλώρινας

Τα τελευταία χρόνια στη Φλώρινα έχει αναδειχθεί ένα ευαίσθητο «εθνικής ταυτότητας»

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Αντιθέσεις: Παγκόσμιες Γεωπολιτικές ανακατατάξεις και Πολεμικές Συγκρούσεις, τα όρια των κοινωνιών

Αυτή την Παρασκευή στις “Αντιθέσεις” μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την έννοια “πολιτικό κενό” σε σχέση με τις ραγδαίες γεωπολιτικές-...

Δημοφιλή