Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Το ΣΥΡΙΖΟΑΚΕΛ και τα ντοκουμέντα του Κραν Μοντάνα

Δημοσιεύτηκε στις

Αλήθειες και ψέματα για το Κραν Μοντάνα

Στέλιος Αμερικάνος   

Κυρίαρχο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αναφορικά με το Κυπριακό, αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια τα συμβάντα στο Κραν Μοντάνα, τον Ιούλιο του 2017.

To αφήγημα, μυθιστόρημα καλύτερα όπως ιστορικά και αδιαμφισβήτητα προκύπτει, του ΣΥΡΙΖΟΑΚΕΛ[1] και μιας θορυβούσας μερίδας των ΜΜΕ και «δημοσιογράφων»[2] ήταν, με λίγα λόγια, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η «συμμορία» του σκόπιμα απώλεσαν μια χρυσή ευκαιρία λύσης του Κυπριακού αφού οι συνομιλητές τους, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι, είχαν αποδεχθεί

  • (α) κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων,
  • (β) οριστική αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και
  • (γ) άρση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης.

Σκόπιμα απώλεσε την «ευκαιρία» και εγκλημάτησε σε βάρος του λαού μας, γιατί επέλεξε αντί μιας τέτοιας λύσης του Κυπριακού, που θα την προσυπέγραφαν και εθνικιστές του λόγου μου, να κτίζει ουρανοξύστες στη Λεμεσό και να πουλά διαβατήρια.

Αν και το όλο αφήγημα στερείται καταφανώς λογικής, αφέθηκε να συζητείται  για μια 4ετία εξ’ αιτίας και  της άρνησης ή αδυναμίας   του κυβερνώντος κόμματος να αντιπαραταχθεί μαζί του και να το αποδημήσει  αποφασιστικά.  Η εξήγηση υπάρχει. Μέρος της  ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ αποδίδει τις ίδιες ευθύνες στον ΠτΔ αφού η ΣΥΡΙΖΟΑΚΕΛΙΚΗ άποψη στο Κυπριακό είναι βαθιά ριζωμένη από τη εποχή του Σχεδίου Ανάν[3].

Όλα αυτά μέχρι που ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών για τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους Νίκο Αναστασιάδη, Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς και όσα συζητήθηκαν στο δείπνο-διαπραγμάτευση που ακολούθησε και κατέληξε σε αδιέξοδο.

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι η ακρίβεια και η γνησιότητα των πρακτικών δεν αμφισβητήθηκε από κανένα και τη δυσφορία των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του ΣΥΡΙΖΟΑΚΕΛ για την διαρροή τους.

Η διπλή δυσφορία προκύπτει γιατί, από την μια, η απλή ανάγνωση των πρακτικών από κάθε καλόπιστο τρίτο, καταρρίπτει το ΣΥΡΙΖΟΑΚΕΛΙΚΟ αφήγημα και από την άλλη, γιατί αφήνει εκτεθειμένο και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, σε σχέση με την λανθασμένη αντίληψη του, και μόνο, για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Για να δούμε, λοιπόν, με βάση τα πρακτικά και όχι τον Μ. Δρουσιώτη και το ΣΥΡΙΖΟΑΚΕΛ εάν εγκλημάτησε ο ΠτΔ.

Στις προηγούμενές  του τελικού δείπνου συζητήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τσαβούσογλου αναφέρει τα εξής:  η απαίτηση «μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις»  «was a non-starter», είναι θέμα ταμπού».  Δηλαδή, δεν συζητείτο καν. «Θα μπορούσε να δώσει ένα άτυπο έγγραφο, θα μπορούσαν να γίνουν κάποια επιπρόσθετα βήματα», που δεν παρουσιάζονταν όμως στο έγγραφο που έδωσε στα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτό το οποίο θα μπορούσε να αποδεχθεί είναι η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ της Συνθήκης Εγγυήσεως σε Συνθήκη Εφαρμογής και το αρχικό στάδιο θα περιλαμβάνει και δικαιώματα μονομερούς δράσης αν η από κοινού δράση (για αντιμετώπιση πράξεων που προκαλούν ανησυχία) δεν ήταν δυνατή». Και αναθεώρηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης  (αν οι πολιτικές και οικονομικές πτυχές της λύσης αποδεικνύονταν επιτυχείς) σε κοινά αποδεκτή ημερομηνία. Εάν δεν συμφωνούσε η Τουρκία, με λίγα λογία,  το μονομερές δικαίωμα επέμβασης θα παρέμενε μόνιμα.

Σε σχέση με τα στρατεύματα κατοχής «σημαντική μείωση με την έναρξη εφαρμογής της λύσης,  περαιτέρω μειώσεις και αναθεώρηση αναλόγως της προόδου της εφαρμογής της λύσης». Δεν συμφωνούσε με την αντικατάσταση των στρατευμάτων με  αστυνομία και  σε σχέση με αριθμό μόνιμων Τουρκικών στρατευμάτων πρότεινε μεγαλύτερο αριθμό από 650 της Συνθήκης Συμμαχίας, αν υπάρχει και τουρκική βάση. Στις συζητήσεις της 6ης Ιουλίου προκύπτει ρητά και η απαίτηση για μόνιμη τουρκική βάση! Θα μπορούσε να δείξει περαιτέρω ευελιξία στο ζήτημα του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης εάν επιτευχθεί λύση στις υπόλοιπες  πτυχές συμπεριλαμβανομένου και του εδαφικού αλλά «στα πλαίσια εφαρμογής της λύσης θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να δίνει απόλυτη εξασφάλιση στους Τουρκοκύπριους και επιπρόσθετα ένας συγκεκριμένος αριθμός Τούρκικων στρατευμάτων θα έπρεπε να παραμείνει».

Συνεπώς, η αναφορά του Γενικού Γραμματέα στον Νίκο  Κοτζιά ότι «είδε μια καλή ευκαιρία να εξευρεθεί συμφωνία που θα καταργούσε τις εγγυήσεις από την πρώτη μέρα της λύσης», ήταν λανθασμένη.  Ουδέποτε ο Τσαβούσογλου είχε αναφέρει κάτι τέτοιο, αντίθετα ήταν σκόπιμα γενικός, ασαφής και διφορούμενος.  Το άτυπο έγγραφο το οποίο κατάθεσε δεν έκανε καμιά τέτοια αναφορά και αυτό το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας. Το ίδιο συμβαίνει και με την αναφορά του Γενικού Γραμματέα ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί άμεση αποχώρηση στρατευμάτων. Κατ’ ακρίβεια ο Τσαβούσογλου μίλησε για μόνιμη παραμονή στα πλαίσια δημιουργίας Τούρκικης βάσης στην Κύπρο.

Απόλυτα λογικά με βάση όλα τα πιο κάτω ήξεις-αφίξεις, ζήτησε ο ΠτΔ από τον Γενικό Γραμματέα διευκρινήσεις.  Στην αναφορά του ΠτΔ για απαίτηση για Τουρκική βάση στο Βορρά για να σταθμεύσουν τα Τούρκικα στρατεύματα για πάντα, δεν απάντησε καν ο Γενικός Γραμματέας.  Ενώ ο Τσαβούσογλου μιλούσε για Τουρκική βάση στα κατεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας αφήνει έντεχνα το τοπίο ομιχλώδες, με σκοπό, προφανώς, να περισώσει την διαδικασία.

Στο τελικό δείπνο ο Γενικός Γραμματέας συνοψίζει τα εκκρεμούντα κρίσιμα κεφάλαια: Εδαφικό, Διαμοιρασμός της Εξουσίας, Περιουσίες, τα Δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων, Εγγυήσεις, Ξένα Στρατεύματα. Βασικά το σύνολο των κρίσιμων πτυχών του Κυπριακού προβλήματος ήταν ανοικτό, ενώ και κατά τα άλλα «είμαστε πολύ κοντά στην λύση».

Σε σχέση με τις εγγυήσεις ανέφερε ότι «θα ήταν δύσκολο να παραμείνει η Συνθήκη Εγγυήσεων και το Μονομερές Δικαίωμα Επέμβασης αλλά έλαβε υπόψη την θέση της Τουρκίας ότι η Συνθήκη Εγγυήσεων  θα πρέπει να διατηρηθεί». Η Τουρκία ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας έδωσε άτυπο έγγραφο με το οποίο εισηγείται την  αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγύησης με Συνθήκη Εφαρμογής, όπου το δικαίωμα επέμβασης παραμένει και γίνεται αναφορά για μόνιμη παραμονή  στρατευμάτων  και Τουρκική βάση. Στο άτυπο έγγραφο δεν υπάρχει εισήγηση για κατάργηση Συνθήκης Εγγύησης και του Μονομερούς Δικαιώματος Επέμβασης.

Ο Γενικός Γραμματέας τέλος διένειμε έγγραφο που περιγράφει τον μηχανισμό εφαρμογής λύσης το οποίο «είναι ανεξάρτητο με την Συνθήκη Επέμβασης και το Δικαίωμα Επέμβασης». Ο Τσαβουσογλου διευκρίνισε ότι το δικαίωμα επέμβασης θα μπορούσε  να επανεξετασθεί σε 15 χρόνια υπό την προϋπόθεση συμφωνίας επι άλλων θεμάτων. Με λίγα για τα θέματα που τον ενδιέφεραν ήθελε οριστικές και άμεσες λύσεις και υποχωρήσεις ενώ για το δικαίωμα επέμβασης θα μπορούσε να συμφωνήσει επανεξέταση  και προφανώς υπονοεί, αυτό το οποίο ανέφερε ήδη  προηγούμενα, κατάργηση του μόνο με τη συγκατάθεση της Τουρκίας.  

Σε αυτά τα πλαίσια ο ΠτΔ ερωτά: (α) τί σημαίνει ευελιξία (β)   ποιος ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων στον Μηχανισμό Παρακολούθησης αφού ο  Tσαβούσογλου μίλησε για Μονομερές Δικαίωμα Επέμβασης στα πλαίσια αυτού του μηχανισμού, (γ) μήπως τελικά οι Συνθήκες Εγγυήσεις παραμένουν με διαφορετικό όνομα. Ταυτόχρονα και στο ίδιο πνεύμα, ο Νικος Κοτζιάς σημειώνει ότι «κατάλαβε ότι η Τουρκία ήθελε να διατηρήσει το μονομερές δικαίωμα επέμβασης».  Σ’ αυτή την παρατήρηση του Κοτζιά δεν υπήρξε απάντηση. 

Στα πλαίσια αυτά και όταν ο Γενικός Γραμματέας εισηγήθηκε όπως, «για να σπάσει το αδιέξοδο και θεωρώντας πως θα εξασφαλίσει την έγκριση των μερών, να ετοιμάσει ένα μικρό κείμενο που θα καταγράφει με σαφήνεια την κατανόηση που είχε από τις συζητήσεις της ημέρας, Δηλαδή: ότι (α) η Κυβέρνηση της Τουρκίας ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τη Συνθήκη Εγγυήσεων (και συνεπώς το δικαίωμα επέμβασης) στο πλαίσιο μιας λύσης η οποία θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητικές λύσεις σε κάποιες των εναπομεινάντων ανησυχιών της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή και το περιουσιακό και (β) το θέμα των στρατευμάτων θα μπορούσε να συζητηθεί στην παρουσία των Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων».

Εκείνη ακριβώς την κρίσιμη στιγμή αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του Τσαβούσογλου.  Επιμένει ότι δεν θα θέσει οτιδήποτε γραπτώς και ανέφερε ότι «στην πρώτη του πρόταση η Συνθήκη Εγγυήσεων και η Συνθήκη Συμμαχίας θα ίσχυαν κατ’ αναλογία (mutatis mutandis).  Θα παρέμεναν δηλαδή σε ισχύ επί της ουσίας ως είχαν και θα επανεξετάζονταν ίσως σε  15 χρόνια όταν οι τουρκοκυπριακές απαιτήσεις θα εκπληρώνονταν και ο μηχανισμός εφαρμογής θα ήταν στη θέση του. «Χωρίς ικανοποιητική εφαρμογή της λύσης πως αναμένει κάποιος να αποκηρύξει η Τουρκία τα δικαιώματα της;»

Στις παρατηρήσεις του Νίκου Κοτζιά ότι ήταν λανθασμένη η αντίληψη πως η Τουρκία έχει αλλάξει τις θέσεις της επι των εγγυήσεων και του ΠτΔ ότι «μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι έχουμε λύση στα χεριά μας όταν η Τουρκία μιλά για επανεξέταση του δικαιώματος επέμβασης σε 10-15 χρόνια», ο Γενικός Γραμματέας καταλήγει λέγοντας «προφανώς έγινε παρερμηνεία εκ μέρους μου». Παρερμηνεία προφανώς των Τουρκικών θέσεων. Ο Τσαβούσογλου, απτόητος συνεχίζει την κοροϊδία, αναφέροντας κατ’ αντίθεση όσων είπε προηγουμένως «δια πρώτη φορά η Τουρκία έθεσε πρόταση της στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις η οποία έφευγε από την φιλοσοφία «κατ’ αναλογία» (mutatis mutandis).

Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων υπάρχουν τα εξής θετικά κεκτημένα: (α) η ρητή αναφορά Μογκερίνι ότι «Ε.Ε θα διευκόλυνε οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί από τις πλευρές με την εξαίρεση του δικαιώματος επέμβασης γιατί μπορεί να είχε επακόλουθα σε σχέσημε την Ρωσία και τις Ρωσικές μειονότητες που διαβιούν σε Βαλτικές χώρες» και ότι οι αλλαγές στο πρωτογενές δίκαιο δεν ήταν αναγκαίες, (β) η θέση του Γενικού Γραμματέα ότι «η Συνθήκη Εγγύησης είναι ελαττωματική και θα ήταν δύσκολο να παραμείνει σε ισχύ τόσον Συνθήκη Εγγύησης όσο και το Μονομερές Δίκαιο Επέμβασης» και (γ) η αναγνώριση από του εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το μονομερές δικαίωμα επέμβασης πρέπει να φύγει.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και οι απαιτήσεις της Τουρκίας επί των υπολοίπων  πτυχών του Κυπριακού (α) ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, χωρίς πλαφόν για μόνιμη διαμονή, (β) στο εδαφικό μή αποδοχή του χάρτη Αννάν, (γ) πολιτική ισότητα συμπεριλαμβανομένης μιας θετικής  ψήφου επί των πάντων έτσι ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματική συμμετοχή εκ περιτροπής προεδρία χωρίς να γίνεται αποδεκτό κοινό ψηφοδέλτιο, (δ) στο περιουσιακό να διασφαλιστεί ξεκάθαρα εσαεί πλειοψηφική γης και πληθυσμού των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και να δοθεί προτεραιότητα στον χρήστη έναντι του νόμιμου ιδιοκτήτη.

Συμπερασματικά: (α) Η Τουρκία ουδέποτε αποδέχθηκε κατάργηση των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης, (β)    η παραχώρηση και ευελιξία της συνίσταντο στην μετονομασία της Συνθήκης Εγγύησης σε Συνθήκη Εφαρμογής και το ενδεχόμενο, εάν η ίδια αποδεχόταν, επανεξέτασης του μονομερούς δικαιώματος  επέμβασης σε 15 χρόνια, (γ) η Τουρκία απαίτησε μόνιμη βάση στην Κύπρο και ζητούσε μόνιμη παραμονή Τουρκικών Στρατευμάτων, (δ) εάν γίνονταν αποδεκτές οι υπόλοιπες απαιτήσεις της επί του  περιουσιακού, του εδαφικού και της διακυβέρνησης θα παραβιάζονταν στο σύνολο τους όλες οι κόκκινες γραμμές της πλευράς μας και το νέο μόρφωμα θα κατέρρεε στα εξ’ ων είχε συντεθεί εν ριπή οφθαλμού.

Όλα αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν, αντίθετα τα αποδέχεται η πραγματική συμμορία. Και αυτή είναι η συμμορία που εργολαβικά επιχειρεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ακύρωση της γνήσιας βούλησης του Κυπριακού Ελληνισμού και του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.  Το μένος της είναι κατανοητό.  Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες.

*Δικηγόρος

[1] ΣυριζοΑκέλ: ο ορισμός αυτός, κρίνει ο υπογράφων το κείμενο, αποδίδει πλήρως τις προσεγγίσεις του ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό αλλά κυρίως και σε πλείστα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά θέματα.

[2] Κλασσικό παράδειγμα ο Μ. Δρουσιώτης ο οποίος στην βάση μυθοπλασιών και τί είπε δήθεν κάποιος, σε κάποιον άλλο και ο τελευταίος του το μετέφερε μέσω τρίτου ο οποίος το διαψεύδει ή θέλει να μείνει ανώνυμος, έγγραψε ολόκληρο βιβλίο επιχειρώντας να αποδείξει όσα πρεσβεύει μια αμελητέα μειοψηφία, ότι δηλ. και για την εισβολή και για την κατοχή αλλά και για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό υπεύθυνη είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ρωσία.

[3] Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του Μ. Δρουσιώτη ότι ο  Υπουργός Οικονομικών Πετρίδης αποκαλούσε τον Κοτζιά παλιάτσο.

Φιλελεύθερος

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Διεθνή3 ώρες πριν

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την...

Πολιτική3 ώρες πριν

Αντιδράσεις για την αφίσα της Teknofest 2025! Εμφανίζεται ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκική κατοχή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στα Κατεχόμενα λειτουργεί ως εργαλείο προβολής της τουρκικής πολιτικής.

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω...

Απόψεις4 ώρες πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Δημοφιλή