Ακολουθήστε μας

Απόψεις

Τουρκία & Ισραήλ: Τουρκο-ισραηλινή Συμμαχία στον Καύκασο και τη Μεσοποταμία

Δημοσιεύτηκε στις

της Νικόλ Έλγκρισι.

Ο Aluf Benn, αρχισυντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, δημοσίευσε άρθρο στην ιστοσελίδα του “www.alufbenn.com” στο οποίο πήρε συνέντευξη από τον Γιουβάλ Ροτέμ, Ισραηλινό διπλωμάτη και πρώην γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Haaretz σχετικά με τη σύλληψη του ισραηλινού ζεύγους στην Τουρκία και τις επιπτώσεις του συμβάντος του πλοίου “Mavi Marmara”, ο Γιουβάλ Ροτέμ τόνισε ότι αυτά δεν έβλαψαν τους στρατηγικούς και οικονομικούς μας στόχους.

Σε αυτό το άρθρο, ο Γιουβάλ Ροτέμ ανέφερε ότι υπάρχουν μη ανακοινώσιμοι λόγοι που οδήγησαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του Ισραήλ στο Πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GAP).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ρόλο του Ισραήλ στο πρόγραμμα της Νοτιοανατολικής Ανατολίας και την πιθανή κρίση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράκ, ο Γιουβάλ Ροτέμ απάντησε ότι ο ρόλος μας είναι σαφής, καθώς αυτό το τεράστιο έργο χρειάζεται την τεχνογνωσία μας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής φραγμάτων και της βιομηχανίας των υδάτων.

Ο Ροτέμ πρόσθεσε ότι η συμβολή του Ισραήλ σε αυτό το τεράστιο έργο δεν ήταν μόνο απαραίτητη για την οικονομία του, αλλά και ότι το Ισραήλ είχε ως στόχο την επίτευξη πολλών στρατηγικών στόχων μέσω διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους του στην Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ το Ιράκ και η Συρία να ελέγχουν τα ύδατα των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη:

«Χρειαζόμαστε ένα μέσο για να ασκήσουμε πίεση στο Ιράκ και τη Συρία, και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να ελέγξουμε την ασφάλεια των υδάτων και των δύο χωρών. Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο και των δύο ποταμών είναι η κατασκευή φραγμάτων, και αυτό κάναμε στην Τουρκία. Μια προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ (στο Ιράκ και τη Συρία) είναι δυνατή σήμερα· υπάρχουν επίσης πολλά κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στο Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ κατάφερε πρόσφατα να βοηθήσει την Τουρκία να ενισχύσει τις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία μοιράζεται τα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν, και αυτό είναι το σημαντικότερο γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Τουρκία και το Ισραήλ μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Αυτό το γεωπολιτικό χαρακτηριστικό οδηγεί στη σύνδεση της Μεσογείου θάλασσας με την Κασπία Θάλασσα, και έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, αποδεικνύοντας την ανάγκη για τριμερή σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. »

Ελπίζει ότι τα τουρκικά εδάφη θα συνδεθούν με το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος του 2022· οι Τελ Αβίβ και Άγκυρα ετοιμάζονται να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της ικανότητας των παλαιστινιακών ομάδων.

Ο Γιουβάλ Ροτέμ τόνισε ότι η τουρκική αντιπαράθεση με το Ισραήλ δεν είναι ριζοσπαστική και εχθρική αντιπαράθεση, και ότι μερικές φορές υπάρχουν πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και θρησκευτικά προβλήματα, και αυτό είναι φυσιολογικό. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ γνωρίζουν ότι χωρίς αμοιβαία στήριξη, θα αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να διαφωνήσει μαζί μας και να πάρει θέση εναντίον μας στα μέσα ενημέρωσης, αλλά οι απόψεις και οι θέσεις του είναι κοντά μας στις σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις.

La Turquie et Israël: Alliance turco-israélienne dans le Caucase et la Mésopotamie (reseauinternational.net)

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!

Είναι εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να ασκήσει πολιτική προάσπισης την δικαιωμάτων της. Η αδυναμία αυτή πρέπει να καλυφθεί.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Η ανακοίνωση απο την κυβέρνηση των ορίων των θαλάσσιων πάρκων ήταν μια θετική ενέργεια. Ήταν αυτό που οι σχολιαστές της πολιτικής της της ζητούσαν να κάνει εδώ και καιρό και δεν το έκανε. Ο προφανής λόγος ήταν ότι ανησηχούσε για τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση αγνοούσε την ελληνική κοινή γνώμη η οποία, επίσης, την πίεζε προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορούσε, όμως, να αγνοήσει την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εδώ και καιρό απο τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα όρια των θαλασσίων πάρκων τους. Το έκαναν όλες οι χώρες εκτός της Ελλάδος.

Και εδώ ο λόγος ήταν προφανής. Η κυβέρνηση των Αθηνών φοβόταν τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Δικαστήριο καταδίκασε την χώρα και της ζήτησε να συμμορφωθεί ως 27 Απριλίου. Αν δεν συμμορφωνόταν η Αθήνα, η Επιτροπή θα ξαναπήγαινε την Ελλάδα στο Δικαστήριο και αυτήν την φορά θα έπεφτε και πέλεκυς.

Αυτή είναι η ιστορία του θέματος για το οποίο απο χθές η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της πανηγυρίζουν. Γιατί; Επειδή αναγκάστηκαν απο την ΕΕ να προβούν σε μια κίνηση εθνικού συμφέροντος; Επειδή προέβησαν σε μια τέτοια κίνηση κάτω απο την πίεση της ΕΕ την οποία επίσης επικαλούνται για την ενέργειά τους προς την Τουρκία; Ουσιαστικά την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησαν.

Αυτά ως προς την ιστορία του θέματος.

Για τα απο εδώ και πέρα υπάρχουν τα εξής:

1.-Είναι εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να ασκήσει πολιτική προάσπισης την δικαιωμάτων της. Η αδυναμία αυτή πρέπει να καλυφθεί. Και καλύπτεται μόνο αν ισχυροποιηθεί το στράτευμα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει πόλεμος. Σημαίνει μη πόλεμος. Ο νοών νοείτω.

2.-Τα όρια των Θαλάσσιων Πάρκων είναι αυτά που θα αναμέναμε με βάση το ΔΔ και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά αυτά δεν είναι ΑΟΖ. Πρέπει να διακηρυχθούν και ως ΑΟΖ και να κληθούν οι χώρες που ενδιαφέρονται να συζητήσουν με την Ελλάδα. Επειδή θα διακηρυχθούν δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και ΑΟΖ. ΑΟΖ θα γίνουν όταν υπάρξει συμφωνία.

3.-Να διακηρυχθούν, λοιπόν, τα όρια και να κληθούν Τουρκία και Κύπρος σε συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

4.-Η θέση της κυβέρνησης για συνυποσχετικό είναι ξεπερασμένη. Στο συνυποσχετικό εκείνο που θα συζητούσαν Αθήνα και Άγκυρα ήταν αν τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

(Ουσιαστικά η Τουρκία θα έβαζε ένα σωρό άλλα πράγματα). Αυτήν την στιγμή με την ανακοίνωση των ορίων των Θαλάσσιων Πάρκων η Ελλάδα πήρε σαφή θέση στο θέμα αυτό. Αυτα τα όρια με αυτήν την θέση θα συζητήσει με την Τουρκία. Όχι αν τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τεχνικές συνομιλίες για τα όρια της ΑΟΖ θα κάνει.

Οι εξελίξεις ξεπέρασαν το συνυποσχετικό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Η Λαμπρή της Ορθοδοξίας!

Κρατάμε ψηλά τα λάβαρα του Έθνους και της Ορθοδοξίας, κρατάμε ψηλά τις καρδιές μας!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Παλαιστίνη 33 μ.Χ. Εβδομάδα του Πάθους. Τι κι αν χειμώνας μέσ’ στην καρδιά της Παναγιάς και πόνος και σπαραγμός και δάκρυ; Η άνοιξη έρχεται κι ανθεί με την Ανάσταση του γιου της και Θεού μας!

Ελλάδα 2025 μ.Χ. Εθνικό πάθος. Τι κι αν λάμπει ο ήλιος και φέρν’ η άνοιξη ανθούς και σπέρνει πρασινάδα; Πονά η καρδιά μας από την κατάντια και χειμώνας βαρύς τον ήλιο το λαμπρό σκεπάζει!

Πονά η καρδιά μας γιατί οι ιθύνοντες της πολιτείας έχουν διαμορφώσει μια Ελλάδα παρηκμασμένη και χρεοκοπημένη ηθικά, πνευματικά, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά. Μια Ελλάδα, για την οποία επιβάλλεται να ψάλουμε ένα «εθνικό επιτάφιο θρήνο».

Όμως αυτές τις ημέρες, έχουμε την λαμπρότερη ημέρα του χρόνου, έχουμε την Λαμπρή των Ελλήνων! Για αυτό το λόγο, εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να κάνουμε Πάσχα, τηρώντας με ευλάβεια τα ήθη και έθιμά μας και γεμίζοντας τις εκκλησιές μας!

Κάνουμε Πάσχα λοιπόν!

Γιατί το Πάσχα είναι η Λαμπρή της Ορθοδοξίας! Είναι οι θείες ακολουθίες, η εξομολόγηση, η θεία κοινωνία. Είναι η ταπείνωση, η μετάνοια, η συγχώρηση και η ανάσταση των ψυχών μας. Είναι η επίσκεψη των παιδιών στους γονείς, είναι η χαρά των γονέων για την οικογενειακή μάζωξη. Είναι τα έθιμα, τα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, οι λαμπάδες, το αρνί, τα τραγούδια, οι χοροί. Είναι η περίοδος όπου καλούμαστε να «συγχωρήσωμεν πάντας τη Αναστάσει και είπωμεν και τοις μισούσιν ημάς Χριστός Ανέστη»!

Κάνουμε Πάσχα!

Κρατάμε ψηλά τα λάβαρα του Έθνους και της Ορθοδοξίας, κρατάμε ψηλά τις καρδιές μας!

-Γιατί στα άγια τούτα χώματα που ζούμε μπόρεσε ο άνθρωπος με θεία σάρκα να ντύσει το ομορφότερο από όλα τα όνειρά του!

-Γιατί και φέτος η όμορφη ελληνική φύση μας καλεί να λάβουμε μέρος στην «εορτή των εορτών» και στην «πανήγυρη των πανηγύρεων»!

Καλή Ανάσταση! Χρόνια Πολλά!

Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Προ των πυλών η αλλαγή του νέου καθεστώτος στη Συρία

Ο γεωπολιτικος οργασμός που είδαμε στην αρχή της ανατροπής του Άσαντ γειωθηκε εξαιτίας των σφαγων αλλόθρησκων που πράττονται μέχρι σήμερα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Ευάγγελος Μπασάρ Αλ Μούσσα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της #ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας #Κάγια_Κάλλας: “οι συριακές αρχές δεν έχουν κάνει ό,τι απαιτείται από αυτές για να άρουν τις κυρώσεις στη Συρία”. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Συνεχίζει: “Οι συριακές μεταβατικές αρχές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του συριακού λαού έναντι της συνεχιζόμενης παρουσίας ξένων μαχητών, οι οποίοι έχουν γίνει εμπόδιο για την άρση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στους Σύρους. Ο προσωρινός Πρόεδρος μπορεί να ανταμείψει τους ξένους τζιχαντιστές δίνοντάς τους χρήματα και γάμο. Σε κάθε περίπτωση Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στη #Συρία”.

Σας ξαναλέω ότι αν ο Jolani δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο θα τον ανατρέψουν πρώτοι οι Τούρκοι σύντομα. Προφανώς έναν προτεινόμενο προορισμό μπορεί να αποτελέσει η Υεμένη ή Σομαλιλάνδη για τη στήριξη των επιθέσεων έναντι των Χούθι. Το είδαμε στο Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, κλπ

Σε κάθε περίπτωση οι #ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία η οποία έχει το πάνω χέρι στον Jolani να συντομεύσει. Προσωπικά θεωρώ την αλλαγή του νέου καθεστώτος είναι προ των πυλών. Καθώς ο γεωπολιτικος οργασμός που είδαμε στην αρχή της ανατροπής του Άσαντ γειωθηκε εξαιτίας των σφαγων αλλόθρησκων που πράττονται μέχρι σήμερα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις12 λεπτά πριν

Τουρκικός «πόλεμος» και Αθηναϊκό φοβικό σύνδρομο

Η ανακοίνωση για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελεί ουσιαστικά ομολογία αποτυχίας μιας πολιτικής δεκαετιών και δικαίωσης όσων για χρόνια τεκμηριώναμε την...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Τα λάθη στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Δύο βασικά λάθη ακόμα και στη νομική και διπλωματική διάσταση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοινώθηκε

Αναλύσεις13 ώρες πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις14 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις15 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Δημοφιλή