Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τουρκία: Κρατάει επικίνδυνη ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ από την Τουρκία

Του Marc Pierini

Η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και έχει αρχίσει να παράγει η ίδια, μερικούς από τους πιο κρίσιμους εξοπλισμούς της. Πρόθεση είναι να πετύχει αυτάρκεια το συντομότερο δυνατό και να χρησιμοποιηθεί ή να εξαχθεί αυτό το όπλο ως μέσο επιρροής στη διεθνή σκηνή. Όσο κατανοητό και αν είναι, αυτή η πολιτική είναι δύσκολο να είναι διαχειρίσιμη σε ταραχώδεις καιρούς.

Επειδή είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ, και επειδή η Ρωσία έχει οικοδομήσει μια στρατηγική σχέση με την Άγκυρα από το 2016 για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ στην αντιπυραυλική άμυνα, οι αποφάσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται στενά από τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, εάν κλιμακωθεί η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Να γιατί. Πρώτον, η Ουκρανία αγόρασε τα τουρκικά Bayraktar TB2 μη επανδρωμένα drones και τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει για να πλήξει φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς. Αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση από τη Μόσχα. Η συνέχιση τέτοιων πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών και των δραστηριοτήτων συντήρησης, δημιουργεί πλέον τον πρόσθετο κίνδυνο ρωσικών επιδρομών εναντίον ουκρανικών βάσεων που χρησιμοποιούν τα drones. Από την άλλη πλευρά, ως μια επιβεβαίωση της υποστήριξης της Τουρκίας προς την Ουκρανία (συμπληρώνοντας μια μακροχρόνια καταδίκη της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία), αυτού του είδους η στρατιωτική συνεργασία  ενισχύει τη θέση της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, η πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις που ενδεχομένως θα επιβάλει το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, θα επηρέαζε βαθιά την αντίληψη του Κρεμλίνου για τη θέση της Άγκυρας. Όπως φαίνεται και από άλλες αποφάσεις του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ασφαλώς θα είχε το δικαίωμα να περιορίσει τη συμμετοχή της σε ορισμένες πτυχές του καθεστώς κυρώσεων ή ακόμη και να εξαιρεθεί, αλλά η πολιτική ζημιά θα συνέχιζε να είναι σημαντική στα μάτια τόσο της Μόσχας όσο και της Ουάσιγκτον.

Τρίτον, οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα και γύρω από την Ουκρανία, είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν για σκοπούς πληροφοριών και αποτροπής, εγείροντας το ερώτημα της συμμετοχής της Τουρκίας -για παράδειγμα- στις συνδυασμένες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη θάλασσα ή στον αέρα. Θα επιτρέψει η Άγκυρα στις φρεγάτες της να συμμετέχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις;

Αυτή η ερώτηση αντικατοπτρίζει την πολύπλευρη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας -όπως περιγράφεται επίσης ως “complex pas de deux”- η οποία θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα με πολλούς τρόπους απο΄την επιδείνωση της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει επιλογές: να αναλάβει δράση εναντίον του τουρκικού εξοπλισμού που χρησιμοποίησε η Ουκρανία, οικονομικές αντί-κυρώσεις στην Τουρκία (ο ρωσικός τουρισμός και οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων σταμάτησαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων), μια σκληρή στάση στη Βόρεια Συρία εναντίον των τουρκικών στρατευμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων Σύριων κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Η Άγκυρα έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή για να πετύχει μια νέα ισορροπία μεταξύ της 70χρονης συμμετοχής της στη βορειοατλαντική Συμμαχία και των νέων στρατηγικών της δεσμών με τη Μόσχα. Μια ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα έθετε αναπόφευκτα υπό αμφισβήτηση αυτή την πολιτική εξισορρόπησης. Ο επιδιωκώμενος διπλωματικός στόχος της Άγκυρας βρίσκεται σε κίνδυνο: γιατί η Μόσχα να δεχόταν τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας εάν ο τουρκικός στρατός συνέβαλλε στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, π.χ. στη Μαύρη Θάλασσα;

Η στρατιωτική διπλωματική στρατηγική της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να έλθει στο προσκήνιο. Σύμφωνα με την αντίληψη της για εχθρική περικύκλωση από το ΝΑΤΟ, η Ρωσία είχε επιτυχημένα χρησιμοποιήσει την Τουρκία κατά την περίοδο 2019-2021 για να κερδίσει πόντους εναντίον του ΝΑΤΟ, πουλώντας στην Άγκυρα τους ρωσικούς πυραύλους S-400, εμποδίζοντας οποιαδήποτε μελλοντική πώληση συστημάτων Patriot των ΗΠΑ και αποφεύγοντας την προγραμματισμένη πώληση και ανάπτυξη τουλάχιστον 100 F-35.

Η Μόσχα πιθανώς θα αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα ασκώντας πίεση κατά της αυξημένης τουρκικής ναυτικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Θα θέλει επίσης να συνεχίσει τη σχέση της στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Και θα μπορούσε να επιλέξει αυξημένη συνεργασία σε τομείς όπου οι δύο χώρες είναι πιθανοί ανταγωνιστές -στη Λιβύη και στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής όπως το Μάλι- προκειμένου να θέσει την Τουρκία σε μια αντί-δυτική τροχιά όπου είναι δυνατό.

Στα μάτια των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία πρέπει ακόμη να επιλύσει την κρίση με τους πυραύλους S-400 και θεωρείται ότι διαδραματίζει τον ρόλο του πιστού συμμάχου στην αντιπαράθεση για την Ουκρανία ως μέσο αποκατάστασης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Στην Τουρκία, η αξιοσημείωτη πρόοδος στην τεχνολογία drone, με αποδεδειγμένες επιδόσεις στη μάχη στις περιπτώσεις της Λιβύης, της Συρίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ουκρανίας, αποδεικνύεται ταυτόχρονα πολιτική ευλογία και κατάρα. Ενώ ενισχύει τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή, προκαλεί κριτική και εκκλήσεις για μια προσεκτικά σχεδιασμένη πολιτική.

Πιο ουσιαστικά, δεδομένης της εύθραυστης οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πιθανώς θα χρησιμοποιήσει την κρίση Ουκρανίας Ρωσίας για να δείξει τις ενισχυμένες στρατιωτικές της ικανότητας, την πολιτική της σχέση τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία, και τις διαμεσολαβητικές της ικανότητες. Τα πιθανά εσωτερικά οφέλη είναι εύκολο να γίνουν κατανοητά, αλλά οι κίνδυνοι στη διεθνή σκηνή είναι τεράστιοι.

Για την Τουρκία, η επίτευξη μιας νέας ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξακολουθεί να είναι μια λεπτή πράξη ταχυδακτυλουργίας. Η Ουκρανία τώρα είναι ένα κρίσιμο τεστ.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανθρωποσφαγή Ορθόδοξων Χριστιανών στη Συρία! Τρομοκρατική επίθεση σε ναό του Πατριαρχείου Αντιοχείας! Είκοσι νεκροί από βομβιστική επίθεση – Αυτά είναι αποτελέσματα της απουσίας της Ελλάδας και της αδυναμίας να προστατέψει τους Ορθόδοξους

Βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος του ISIS, μπήκε πυροβολώντας στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας,  στην περιοχή Ντουεϊλά, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, και στην συνέχεια πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βομβιστική επίθεση στον ιερό ναό του προφήτη Ηλία στη συνοικία Ντουεϊλά στην ανατολική Δαμασκό πραγματοποιήθηκε νωρίτερα. Πρόκειται για ναό που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Τοπικά μέσα κάνουν λόγο για ύπαρξη αρκετων νεκρών ανάμεσα στα θύματα

Όπως μεταδίδουν διεθνή Μέσα η πρόκληση προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιθέσεις που έχουν στόχο χριστιανικούς λατρευτικούς χώρους στη Δαμασκό τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο κατά την οποία η συριακή πρωτεύουσα γνωρίζει σχετική σταθερότητα σε σύγκριση με τα χρόνια του πολέμου.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ASSOSIATED PRESS (20:26)

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας στη Συρία ανατινάχθηκε την Κυριακή μέσα σε εκκλησία γεμάτη με κόσμο, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα άτομα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Η έκρηξη στη Ντουεϊλά, στα περίχωρα της Δαμασκού, σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί προσεύχονταν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Ηλία (Μαρ Ελιάς). Το πρακτορείο SANA, επικαλούμενο το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι τουλάχιστον άλλα 15 άτομα τραυματίστηκαν. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, που εδρεύει στη Βρετανία, έκανε λόγο για 30 νεκρούς και τραυματίες, χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς. Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και παιδιά.

Η επίθεση ήταν η πρώτη του είδους της στη Συρία εδώ και χρόνια και σημειώνεται καθώς η Δαμασκός, υπό την de facto ισλαμική διακυβέρνησή της, προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μειονοτήτων. Καθώς ο πρόεδρος Άχμαντ αλ-Σαράα αγωνίζεται να επιβάλει την εξουσία του σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την παρουσία θυλάκων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση σε αυτή τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη την Κυριακή, ωστόσο το συριακό Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ένας εξτρεμιστής του Ισλαμικού Κράτους εισήλθε στην εκκλησία, πυροβόλησε εναντίον των παρισταμένων και στη συνέχεια ανατινάχθηκε φορώντας γιλέκο με εκρηκτικά, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες αυτοπτών.

Μάρτυρας που συστήθηκε ως Ραουάντ δήλωσε στο Associated Press ότι είδε τον δράστη, ο οποίος συνοδευόταν από δύο ακόμη άτομα που τράπηκαν σε φυγή, καθώς εκείνος οδηγούσε κοντά στην εκκλησία.

«Πυροβολούσε προς την εκκλησία… και μετά μπήκε μέσα και ανατινάχθηκε», είπε.

Ο Σύρος Υπουργός Πληροφοριών, Χάμζα Μουστάφα, καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική επίθεση.

«Αυτή η δειλή ενέργεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες πολιτισμένης συνύπαρξης που μας ενώνουν», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).
«Δεν θα κάνουμε πίσω στη δέσμευσή μας για ισότιμη πολιτειότητα… και επιβεβαιώνουμε επίσης τη δέσμευση του κράτους να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων και την προστασία της κοινωνίας από κάθε επίθεση που απειλεί την ασφάλειά της».

Τραγικός απολογισμός! 20 νεκροί και 52 τραυματίες

Σε 20 νεκρούς και 52 τραυματίες ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης σε ναό του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Δαμασκό σήμερα το μεσημέρι.

Τον αριθμό επιβεβαιώνει το Υπουργείο Υγείας της Συρίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος του ISIS, μπήκε πυροβολώντας στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας,  στην περιοχή Ντουεϊλά, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, και στην συνέχεια πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε.

Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, ο βομβιστής δεν ήταν μόνος του αλλά είχε τουλάχιστον έναν ακόμη συνεργό ο οποίος πυροβολούσε κατά των Ορθόδοξων Χριστιανών που προσεύχονταν εντός του ναού.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλά ξεκάθαρα για «μάρτυρες» και καλεί τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ σε δική του ανακοίνωση ζητά «να εφαρμόσουν μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια των χριστιανικών κοινοτήτων και όλων των θρησκευτικών ομάδων, επιτρέποντάς τους να ζουν χωρίς φόβο».

Την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για το συμβάν.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση που καλεί τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο ναός του οποίου δέχθηκε την τρομοκρατική επίθεση καταδικάζει απερίφραστα το συμβάν.

Την ημέρα κατά την οποία η Αντιοχειανή μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη πάντων των Αγίων της Αντιοχείας, το ασεβές και ύπουλο χέρι της ανομίας επεκτάθηκε απόψε, θερίζοντας τις ψυχές μας μαζί με τις ψυχές των αγαπημένων μας που έπεσαν ως μάρτυρες κατά τη διάρκεια του εσπερινού στη Ναό του Αγίου Ηλία, στην Ντουεϊλά της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί μάρτυρες καθώς και τραυματίες τόσο εντός του ναού όσο και στην περίμετρό του.

Καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία καταμέτρησης των μαρτύρων και των τραυματιών, και καθώς συλλέγουμε τα λείψανα και τα σώματα των μαρτύρων μας, τα οποία δεν είμαστε σε θέση ακόμη να καταγράψουμε με ακρίβεια, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πάσης Ανατολής καταδικάζει απερίφραστα αυτή τη φρικτή ενέργεια και εκφράζει τον αποτροπιασμό της με τους πλέον αυστηρούς όρους για αυτό το φρικτό έγκλημα.

Το Πατριαρχείο καλεί τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν, για την καταπάτηση της ιερότητας των ναών, και να διασφαλίσουν την προστασία όλων των πολιτών.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιωάννης παρακολουθεί προσωπικά και από την πρώτη στιγμή όσα διαδραματίζονται, και πραγματοποιεί τοπικές και διεθνείς επαφές ώστε να μεταφέρει την μαύρη αυτή εικόνα από τη Δαμασκό σε ολόκληρο τον κόσμο. Καλεί σε ενεργοποίηση και κινητοποίηση για τον τερματισμό αυτών των σφαγών.

Προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών των μαρτύρων, για την ίαση των τραυματιών και την παρηγορία των παιδιών μας. Επιβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας στην πίστη μας και με αυτή την αφοσίωση απορρίπτουμε κάθε φόβο και τρόμο. Και επικαλούμαστε τον Χριστό τον Θεό να οδηγεί το σκάφος της σωτηρίας μας μέσα από τα κύματα αυτού του κόσμου – Αυτός που είναι ευλογημένος στους αιώνες.

 

Με πληροφορίες από Orthodoxia.info

GEOPOLITICO ΣΧΟΛΙΟ: Αυτή η επίθεση είναι η επιβεβαίωση της ανυπαρξίας της Ελλάδας, η οποία είναι απούσα από την περιοχή και αρνείται να προστατέψει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Το μόνο που έκανε ήταν ευχολόγια και χάιδεμα των τζιχαντιστών του Γκολάνι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Τραμπ χτυπά το Ιράν “τζογάροντας” την προεδρία του

Το στοίχημα του Τραμπ είναι διπλό: αφενός ότι το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι είναι πλέον αποδυναμωμένοι και δεν μπορούν να απαντήσουν δυναμικά, αφετέρου ότι μια διστακτική Τεχεράνη θα επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση και όχι την κλιμάκωση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο της συνολικής του θητείας στον Λευκό Οίκο, διατάζοντας στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν και εντάσσοντας επισήμως τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο Ισραήλ–Ιράν.

«Ο Τραμπ τζογάρει την προεδρία του», σχολιάζουν οι Financial Times και εξηγούν πως το στοίχημα του Τραμπ είναι διπλό: αφενός ότι το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι είναι πλέον αποδυναμωμένοι και δεν μπορούν να απαντήσουν δυναμικά, αφετέρου ότι μια διστακτική Τεχεράνη θα επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση και όχι την κλιμάκωση.

Αν η εκτίμηση αυτή αποδειχθεί σωστή, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει καταφέρει αυτό που δεν πέτυχε καμία άλλη κυβέρνηση των ΗΠΑ: την εξουδετέρωση της ιρανικής πυρηνικής απειλής, με σχετικά περιορισμένο κόστος. Όμως, το ρίσκο είναι τεράστιο: ολόκληρη η Μέση Ανατολή μπορεί να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο μέτωπο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την παγκόσμια οικονομία.

Από τον απομονωτισμό στην επέμβαση

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι η δεύτερη θητεία του θα είναι ειρηνική – μακριά από «ανόητους, ατελείωτους πολέμους». Όμως, υπό την πίεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, όχι μόνο εμπλέκεται ενεργά στη σύγκρουση, αλλά φαίνεται να την αγκαλιάζει με ενθουσιασμό.

Το Σάββατο, εμφανίστηκε με το γνωστό κόκκινο καπέλο «Make America Great Again» στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου και αμέσως μετά απηύθυνε διάγγελμα, προειδοποιώντας: «Θα υπάρξει είτε ειρήνη είτε μια τραγωδία για το Ιράν πολύ μεγαλύτερη από όσα είδαμε τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι… Αν δεν έρθει γρήγορα η ειρήνη, θα τους πλήξουμε με ακρίβεια, ταχύτητα και ικανότητα.»

Το Ιράν, πάντα η εξαίρεση στη ρητορική μη επέμβασης

Το Ιράν δεν ήταν ποτέ «ουδέτερη ζώνη» για τον Τραμπ, θυμίζουν οι FT. Ήδη από το 2020, είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη. Τον Μάιο, σε επίσκεψή του στον Περσικό Κόλπο, δήλωνε: «Θέλουμε το Ιράν να είναι μια υπέροχη και ασφαλής χώρα – αλλά δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα. Αυτή η προσφορά δεν θα ισχύει για πάντα».

Όπως αποκαλύπτεται, η απόφαση για την επίθεση ελήφθη καθώς ο Τραμπ αποχωρούσε πρόωρα από τη σύνοδο των G7 στον Καναδά, μετά από δραματική εντατικοποίηση των απειλών του προς την Τεχεράνη. Η διορία των δύο εβδομάδων που έδωσε για διαπραγματεύσεις, αποδείχθηκε τελικά μόλις λίγων ημερών.

Εσωτερικές αντιδράσεις και συνταγματικά ερωτήματα

Η απόφαση να ξεκινήσει επίθεση χωρίς ενημέρωση του Κογκρέσου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές ζήτησε την παραπομπή του Τραμπ για παραβίαση του Συντάγματος, ενώ ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τόμας Μάσι τόνισε: «Αυτό δεν είναι συνταγματικό».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν δήλωσε εξοργισμένος:

«Και ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε με ψευδή προσχήματα. Οι ΗΠΑ ορθώς στηρίζουν την άμυνα του Ισραήλ, αλλά δεν έπρεπε να ακολουθήσουν τον Νετανιάχου σε αυτόν τον πόλεμο επιλογής.»
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον υπερασπίστηκε την ενέργεια του Τραμπ ως «μια καθαρή έκφραση πολιτικής America First, που αποτρέπει τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας από το να αποκτήσει το πιο φονικό όπλο του πλανήτη».

Ποια είναι τα όρια του πολιτικού κεφαλαίου του Τραμπ;

Με τη δημοτικότητα του να κινείται στο 46,9% (σύμφωνα με το RealClearPolitics), ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι διαθέτει ακόμη «πολιτικό περιθώριο» για να προχωρήσει σε πόλεμο, αν το απαιτήσει η συγκυρία.

Ο πρώην διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, σχολίασε στους FT:

«Ο Τραμπ έχει πολιτικό χώρο, ειδικά αν υπάρξει ιρανική απάντηση. Αλλά αυτό το παράθυρο δεν θα μείνει για πάντα ανοιχτό – ιδιαίτερα αν έχουμε Αμερικανούς νεκρούς ή τιμή πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια».

Ακόμη πιο αιχμηρός, ο Δημοκρατικός Τζακ Ριντ δήλωσε: «Αυτό ήταν ένα τεράστιο στοίχημα από τον πρόεδρο Τραμπ – και κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα του βγει».

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Χαμενεΐ όρισε τρεις πιθανούς διαδόχους σε περίπτωση δολοφονίας του – Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ιράν

Παρόλο που τα ονόματα των τριών υποψηφίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η ενημέρωση προς το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες διαδοχής.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε μια άκρως σπάνια και πολιτικά φορτισμένη πρωτοβουλία, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φέρεται να έχει υποδείξει τρεις εξέχοντες σιίτες κληρικούς ως πιθανούς διαδόχους του, σε περίπτωση που χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, η εν λόγω καθοδήγηση έχει ήδη διαβιβαστεί στο Συμβούλιο των Ειδικών, το θεσμικά υπεύθυνο σώμα για την επιλογή του νέου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κίνηση του Χαμενεΐ εκλαμβάνεται ως ένα προληπτικό βήμα για τη διασφάλιση της κρατικής σταθερότητας, ενόψει του ενδεχόμενου κεντρικού ρήγματος στη θεοκρατική ηγεσία, μετά τα πλήγματα που έχει δεχθεί η Τεχεράνη. Οι φόβοι για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον του ίδιου ή άλλων κορυφαίων στελεχών έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα μετά την αιφνιδιαστική ισραηλινή επίθεση.

Η επιλογή νέου ανώτατου ηγέτη στο Ιράν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι μια χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία, με εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ θρησκευτικών αρχών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτήν τη φορά ο Χαμενεΐ έχει ζητήσει άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί κενό εξουσίας. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία ανώτατος ηγέτης δίνει τέτοια κατεύθυνση όσο βρίσκεται ακόμη στην εξουσία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους υποψήφιους απουσιάζει τόσο ο γιος του, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, όσο και ο πρώην πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος απεβίωσε το 2024 σε αεροπορικό δυστύχημα.

Όπως τονίζεται, τα κριτήρια επιλογής των τριών ανώτερων κληρικών εστιάζουν αποκλειστικά στη διατήρηση της σταθερότητας του κράτους και της συνέχειας του θεσμού του Βελιγιατί Φακίχ, του υπέρτατου αξιώματος του ιρανικού πολιτικοθρησκευτικού συστήματος. Ο Χαμενεΐ, που ηγείται από το 1989, διατηρεί πλήρη έλεγχο του στρατού, της δικαιοσύνης, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Βάλι Νασρ σχολίασε πως η δημόσια κοινοποίηση υποψηφίων ενόσω ο ηγέτης είναι εν ζωή και μάλιστα εν μέσω πολεμικής κρίσης, «αποτυπώνει τη σοβαρότητα της συγκυρίας και την αποφασιστικότητα του καθεστώτος να διατηρήσει τον έλεγχο με κάθε κόστος».

Παρόλο που τα ονόματα των τριών υποψηφίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η ενημέρωση προς το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες διαδοχής.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω έντονων γεωπολιτικών εξελίξεων, με τη στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ να κλιμακώνεται, τις ιρανικές υποδομές να βρίσκονται υπό πίεση και την πιθανότητα αμερικανικής εμπλοκής – ιδιαίτερα σε κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως το πυρηνικό σύμπλεγμα του Φορντό – να απασχολεί έντονα την Τεχεράνη.

Ο ίδιος ο Χαμενεΐ έχει πλέον μετακινηθεί σε ασφαλέστερη τοποθεσία, αποφεύγοντας κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας και διατηρώντας επαφές μόνο μέσω έμπιστων διαμεσολαβητών του στενού του κύκλου.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή19 λεπτά πριν

Ανθρωποσφαγή Ορθόδοξων Χριστιανών στη Συρία! Τρομοκρατική επίθεση σε ναό του Πατριαρχείου Αντιοχείας! Είκοσι νεκροί από βομβιστική επίθεση – Αυτά είναι αποτελέσματα της απουσίας της Ελλάδας και της αδυναμίας να προστατέψει τους Ορθόδοξους

Βομβιστής αυτοκτονίας, μέλος του ISIS, μπήκε πυροβολώντας στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας,  στην περιοχή Ντουεϊλά, στα...

Διεθνή37 λεπτά πριν

Ο Τραμπ χτυπά το Ιράν “τζογάροντας” την προεδρία του

Το στοίχημα του Τραμπ είναι διπλό: αφενός ότι το Ιράν και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι είναι πλέον αποδυναμωμένοι και δεν...

Διεθνή1 ώρα πριν

Ο Χαμενεΐ όρισε τρεις πιθανούς διαδόχους σε περίπτωση δολοφονίας του – Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ιράν

Παρόλο που τα ονόματα των τριών υποψηφίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η ενημέρωση προς το εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης έχει θέσει σε...

Γενικά θέματα2 ώρες πριν

Οι κίνδυνοι από τον πόλεμο του scrap αλουμινίου

Σοβαρές απώλειες καταγράφει η Ευρώπη στον πόλεμο του σκραπ αλουμινίου. Ένας πόλεμος που ναι μεν διεξάγεται σιωπηρά αλλά εξελίσσεται ραγδαία,...

Διεθνή2 ώρες πριν

Στη Μόσχα μεταβαίνει εκτάκτως για συνάντηση με τον Πούτιν ο Ιρανός Υπ. Εξωτερικών

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί γνωστοποίησε ότι έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα αύριο...

Δημοφιλή