Διεθνή
Τρία εμμονικά σχέδια του Ερντογάν υλοποιήθηκαν στην Κύπρο

Τα τρία εμμονικά σχέδια του Ερντογάν που έγιναν βήμα προς βήμα στην Κύπρο
Χασάν Καχβετσίογλου
Η Άγκυρα μέχρι την αρχή της «μονομανικής» περιόδου πρόσεχε να μην χρησιμοποιεί «επιτακτική» γλώσσα στις πολιτικές της για την Κύπρο…
Θα προτιμούσε να κάνει ό,τι ήθελε στην (σ.τ.μ. κατεχόμενη) Κύπρο με μια «γλυκιά και σκληρή» μυστικότητα, χωρίς να το ανακοινώνει δημόσια…
Όταν ξόδευε λεφτά σε δρόμους, γέφυρες, γιγάντια κτίρια, μόνιμα έργα, δεν το ανακοίνωνε φωνάζοντας σε όλο τον κόσμο …
Πόσα χρήματα στάλθηκαν από την Άγκυρα στο υπουργείο Οικονομικών; Θα πληρωθούν οι μισθοί; Έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο;
Κανένα από αυτά δεν θα ήταν «άξιο ειδήσεων» στα μέσα ενημέρωσης…
Γενικά; Οι Τούρκοι πολιτικοί πίστευαν ότι ο «βορράς» της Κύπρου ήταν το άνοιγμα της «βιτρίνας» της Τουρκίας στον κόσμο.
Ήταν ευρέως αποδεκτό ότι αν σπάσει αυτή η «βιτρίνα», η φήμη της Τουρκίας στον κόσμο θα πληγεί.
Επιδεικνυόταν μεγάλη ευαισθησία για να μην εμφανιστεί η Τουρκία ως «εισβολέας» στην Κύπρο…
Ακόμη και όταν οι Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στα σύνορα, όταν η είδηση του «στρατιώτη κατοχής με ξιφολόγχη» εμφανίστηκε στον παγκόσμιο Τύπο, Τούρκοι στρατιώτες αποσύρθηκαν και «Τουρκοκυπριακές» δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων.
Υπήρχε μια τέτοια «ευαισθησία» στις κυβερνήσεις της Τουρκίας…
Στη «βιτρίνα» έδειχαν προς τη διεθνή κοινότητα ότι υπήρχε μια «δημοκρατική ζωή» (σ.τ.μ. στα κατεχόμενα) έστω και μόνο για επίδειξη…
Όμως, αν αυτή η “βιτρίνα” δεν είναι απαραίτητη, γιατί να αφήσουν τους Τουρκοκύπριους να προχωρήσουν σε μια «πολυκομματική ζωή»;
Άλλωστε, πρακτικά πώς θα ήταν δυνατόν να κυβερνήσεις μια χώρα με δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς στη σκιά σαράντα χιλιάδων στρατιωτών;
Υπήρχε και μια άλλη παράδοση…
Μέχρι να περάσουμε στην Τουρκία στην “ενός ανδρός αρχή”, η Άγκυρα πάντα συνέκρινε τους Τουρκοκύπριους με τους Ελληνοκύπριους…
Τα «κριτήρια σύγκρισης» αφορούσαν την οικονομική κατάσταση, το κατά κεφαλήν εισόδημα, η ανάπτυξη. Με βάση αυτά τα κριτήρια συνέκριναν την τουρκοκυπριακή πλευρά με το επίπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στόχος ήταν να μην μείνουμε πίσω τους…
Όταν το AKP ήρθε στην εξουσία, δεν άγγιξε αυτή την «πολιτική», η οποία συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ πιο «γενναιόδωρη» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα αυτό… Συνέχισε να παρέχει «γενναιόδωρους» πόρους τόσο στις επενδύσεις υποδομής όσο και στον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Ωστόσο, όταν ξεκίνησε η περίοδος της σκλήρυνσης και της περιφρόνησης στην άσκηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τα γεράκια της νέας «αλατούρκα» πολιτικής, ιδιαίτερα ο Τσαβούσογλου, έσπασαν αυτήν την «βιτρίνα» με τις πολιτικές τους, αδιαφορώντας για το τι θα πει ο κόσμος, ο ΟΗΕ, η ΕΕ…
Δεν τους ενόχλησε καθόλου που δώσαμε την εντύπωση στην διεθνή κοινότητα και στον κόσμο ότι είμαστε μια «ισλαμική κοινότητα μέρος της ummah» αντί μιας «σύγχρονης, σύγχρονης, δημοκρατικής κοινωνίας» που φροντίζαμε να δείχνουμε μέχρι τότε για το βόρειο κομμάτι της Κύπρου.
Από την άλλη, αντί να μας συγκρίνουν με τους Ελληνοκύπριους, έστρεψαν την κατεύθυνση του «επιπέδου ευημερίας» που έπρεπε να φτάσουν οι Τουρκοκύπριοι στην Ανατολία…
Άρχισαν να λένε, «Ό,τι έχουμε εμείς, θα το έχεις κι εσύ»…
Πριν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, ζήσαμε και το εξής. Ο Πρόεδορς της Τουρκικής Δημοκρατίας, ρώτησε δημοσίως στον πρωφυπουργό της ΤΔΒΚ”: “Πόσα λεφτά παίρνεις, πόσο είναι ο μισθός σου;”
Μόνο όσοι ζουν ως «μειοψηφία» σε μια χώρα μπορούν να νιώσουν πόσο «προσβεβλημένος» ένοιωσε εκείνη τη στιγμή εκείνος ο σεβαστός Τουρκοκύπριος πολιτικός…
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά είπε στους Τουρκοκύπριους: «Αυτούς τους ταΐζουμε εμείς»…
Αυτά τα νέα «κριτήρια» του AKP και του αρχηγού του έχουν βάλει στο ράφι εδώ και χρόνια τον στόχο της Άγκυρας η τουρκοκυπριακή πλευρά να «πιάσει το επίπεδο της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Οι νέες πολιτικές του AKP έδειξαν στη διεθνή κοινότητα και σ’ όλον τον κόσμο ότι σ’ αυτά τα εδάφη υπάρχει μια «υπό κατοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας κυβέρνηση μειωμένων αρμοδιοτήτων» .
Για παράδειγμα, τα προγράμματα της ΕΕ για να «φέρουν τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην ΕΕ» δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν. Οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να επωφεληθούν αρκετά από την οικονομική βοήθεια, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ο λόγος για τον οποίον δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργούν οι «εχθρικές» αναφορές του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και του Τατάρ προς την Ε.Ε.
Αφού το ΑΚΡ ανέλαβε πλήρως τον έλεγχο της πολιτικής στην Κύπρο μετά το «πραξικόπημα που έγινε εναντίον του Ακιντζί» στις 20 Οκτωβρίου, έγινε εμμονή του Ερντογάν να υλοποιήσει βήμα-βήμα τα τρία μεγάλα «πείσματά» του…
- Το πείσμα του για το Υπουργείο Δικαιοσύνης… Η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά βήμα-βήμα για να ιδρύσει ένα «Υπουργείο Δικαιοσύνης» που θα θέσει υπό έλεγχο ολόκληρο το δικαστικό σώμα. Μάλιστα, ο νεοδιορισθείς «Σύμβουλος Δικαιοσύνης» στην Τουρκική Πρεσβεία στη Λευκωσία έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται με νομικούς κύκλους…
- Το πείσμα του για κατασκευή “Προεδρικού Μεγάρου”… Η κυβέρνηση Ερντογάν σήκωσε τα μανίκια για την ανέγερση της Βουλής και του Μεγάρου του Προέδρους της “ΤΔΒΚ”, στην πιο όμορφη καταπράσινη περιοχή της Λευκωσίας. Πολλά έργα υποδομής ακυρώθηκαν και εξασφαλίστηκαν 586 εκατομμύρια TL για το έργο αυτό.
- Το πείσμα του για ίδρυση θεολογικού κολεγίου… Το θεολογικό κολέγιο μπορεί να λειτουργήσει στην “ΤΔΒΚ”; Μπορεί ένα τέτοιο σχολείο να επιβιώσει σε μια χώρα όπου η κοσμικότητα είναι τόσο σημαντική; Αυτά αναρωτιώμασταν, αλλά γελαστήκαμε. Στο επίσημο βίντεο του σχολείου, παιδιά, δάσκαλοι, δίνουν μηνύματα στα αραβικά σε θέματα θρησκείας και Θεού, αμφισβητώντας σχεδόν το Σύνταγμα της ΤΔΒΚ και τον «Βασικό Νόμο για την Εκπαίδευση». Φαίνεται ότι οι πολιτικές «αραβοποίησης» του AKP κατάφεραν τελικά να βρουν έδαφος εδώ. Ωστόσο, οι Άραβες δεν συμπάθησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους. Στα χρόνια της αντίστασης δεν συνέβαλαν το παραμικρό. Γι’ αυτό ο Ραούφ Ντενκτάς έλεγε υποτιμητικά γι’ αυτούς: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τους Άραβες».
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, η Άγκυρα δεν νοιάζεται πλέον για τη «βιτρίνα» της ΤΔΒΚ… Η κατασκευή του συγκροτήματος του προεδρικού μεγάρου προχωρά, για να δοθεί το σύνθημα της ενοποίησης της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.
Προφανώς, μπαίνουν οι πέτρες του «προεδρικού συστήματος» και στην ΤΔΒΚ. Δίνεται μια τέτοια «ψυχολογική εικόνα»… Σχεδιάστηκε σαν να λένε σ’ αυτόν που θα καθήσει στη θέση του Προέδρου της ΤΔΒΚ: «Το κάθισμα που κάθεσαι, σου το δώσαμε εμείς»… Στην πραγματικότητα, αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας τα είπε στον προηγούμενο πρόεδρο της ΤΔΒΚ (σ.τ.μ. εννοεί τον Ακιντζί).
Από την άλλη πλευρά, η «αραβοποίηση» μέσω της ισλαμικής παιδείας, φαίνεται να έχει προχωρήσει πολύ.
Το ίδιο συμβαίνει και στο “μέτωπο” του Υπουργείου Δικαιοσύνης…
Σε αυτό το περιβάλλον θα γίνουν εκλογές στις 23 Ιανουαρίου.
Ποια πολιτική δύναμη αυτής της μικροσκοπικής κοινωνίας μπορεί να σταθεί απέναντι σε αυτά τα «θεαματικά» έργα και προθέσεις που επιβάλλονται με πείσμα στον τόπο μας;
Σχόλιο: Ο αρθρογράφος είναι Τουρκοκύπριος. Φυσικά, ορισμένες ορολογίες, όπως πρόεδρος, πρωθυπουργός, ΤΔΒΚ κλπ. διατηρούνται στο κείμενο, χωρίς να σημαίνει ότι τυγχάνουν αποδοχής από πλευράς μας. Απλώς, μεταφράσαμε το άρθρο γιατί λέπει ενδιαφέροντα πράγματα και δείχνει μια τάση που υπάρχει στην κοινωνία των Τουρκοκυπρίων.
Πηγή: ahvalnews.com

Διεθνή
El Mundo: Δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία μετάλλων σπάνιων γαιών στην Ουκρανία
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Ο Tyson Barker πρώην υπάλληλος του αμερικανικού state department αμφισβήτησε εάν η Ουκρανία διαθέτει επαρκή αποθέματα μετάλλων σπάνιων γαιών για να καλύψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόνισε η ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Ο Tyson Barker σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιθίου και γραφίτη, αλλά οι όγκοι τους δεν είναι σημαντικοί σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι πληροφορίες στις οποίες βασίζεται η αμερικανική κυβέρνηση είναι ξεπερασμένες και οι μεγάλες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για τα έργα λόγω της έλλειψης εμπορικού οφέλους.
Η El Mundo αποκαλεί την πιθανή συμφωνία «εκβιασμό εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζοντας τον μη ρεαλιστικό της χαρακτήρα.
«Κανείς δεν ξέρει αν η Ουκρανία θα έχει αρκετούς πόρους.
Ακόμα και τα υπάρχοντα αποθέματα έχουν κάποια αξία, είπε ο Tyson Barker.
Στις 20 Απριλίου, ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Konstantin Bondarenko δήλωσε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μέταλλα σπάνιων γαιών απειλεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση δημοσίευσε το κείμενο ενός μνημονίου που επιβεβαιώνει την πρόθεση των αρχών της χώρας και των Ηνωμένων Πολιτειών να συνάψουν συμφωνία για τα μέταλλα σπάνιων γαιών.
Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι από το 2022, η Ουάσιγκτον παρέχει στο Κίεβο «σημαντική υλική υποστήριξη».
Στις 12 Απριλίου, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Keith Kellogg, δήλωσε ότι η αξία των ορυκτών αποθεμάτων της Ουκρανίας είναι… άγνωστη.
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 22 Απριλίου 2025
Τα θέματα της εκπομπής
1. Οι επιτροπές οριοθέτησης των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις ακόλουθες φάσεις οριοθέτησης | 00:20
2. Το Σύνταγμα της Αρμενίας δεν περιέχει εδαφικές απαιτήσεις για το Αζερμπαϊτζάν | 00:58
3. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε την έννοια του σχεδίου «Σταυροδρόμι Ειρήνης» | 02:32
4. Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας | 03:58
5. Οι παρατηρητές της ΕΕ στην Αρμενία ενημερώθηκαν για τις συνέπειες των βομβαρδισμών από μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προς το χωριό Χοζναβάρ | 04:31
6. Δημόσιες εξηγήσεις ζητά το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας για τους βομβαρδισμούς του Αζερμπαϊτζάν| 05:28
7. Τα ονόματα των Λέμκιν και ντου Φουρνέ θα εμφανιστούν στον Τοίχο Μνήμης του Τσιτσερνακαμπέρντ | 06:05
8. 300 Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν πέρυσι το Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας | 08:27
9. Ο Παπας Φραγκίσκος μίλησε για την Αρμενία στο τελευταίο του κήρυγμα πριν πεθάνει | 09:29
10. Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην εκκλησία του Σεν-Σουλπίς στο Παρίσι | 10:53
11. Η Μελάνι Τζόλι γιορτάζει το Πάσχα σε αρμενική και ελληνική εκκλησία | 11:39
12. Ο Βαραζντάτ Λαλαγιάν κέρδισε χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών | 11:57
13. El Mundo: Δεν επιβεβαιώνεται η παρουσία μετάλλων σπάνιων γαιών στην Ουκρανία | 12:43
Διεθνή
Ο ουκρανικός στρατός λέει πως έπληξε εργοστάσιο κατασκευής drone στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν
Σε ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταγράφεται η στιγμή της κατάρριψης drone στην περιοχή Γελαμπούγκα (σ.σ. ή Αλάμπουγκα στην ταταρική γλώσσα).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην τοποθεσία Γελαμπούγκα, στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας.
«Επί του παρόντος είναι γνωστό ότι υπέστη ζημιές η γραμμή τελικής συναρμολόγησης των UAV», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός σε ενημέρωση μέσω Telegram, επισημαίνοντας πως η εγκατάσταση είχε δυνατότητα κατασκευής 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών ημερησίως.
Σε ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταγράφεται η στιγμή της κατάρριψης drone στην περιοχή Γελαμπούγκα (σ.σ. ή Αλάμπουγκα στην ταταρική γλώσσα).
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικές αρχές σχετικά με την επίθεση.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφερθεί σε ελλείψεις στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων drones, ζητώντας από την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διεθνή
Ρούμπιο: Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι «θα προτιμούσε να το κάνει μέσω διαπραγματεύσεων».
«Δεν θέλουμε πόλεμο», εξηγεί ο Ρούμπιο μιλώντας στο podcast ‘’Honestly with Bari Weiss’’. «Δεν θέλουμε να δούμε πόλεμο. Αυτός δεν είναι ένας πρόεδρος που έκανε εκστρατεία για την έναρξη πολέμων. Και όπως είπε πολύ ξεκάθαρα, το Ιράν δεν πρόκειται να έχει πυρηνικό όπλο και επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος να το αποτρέψει, αλλά θα προτιμούσε να μην συμβεί. Θα προτιμούσε να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε στρατιωτική δύναμη, είτε από εμάς είτε από οποιονδήποτε άλλο».
Μάλιστα, προσφέρει «ψήφο» εμπιστοσύνης στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, λέγοντας: «Έχουμε καλούς ανθρώπους που διαπραγματεύονται».
«Οι Ιρανοί έχουν δείξει προθυμία να μιλήσουν. Θα μιλήσουμε μαζί τους», υπογραμμίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αν το Ιράν θέλει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, μπορούν να το έχουν όπως και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Δηλαδή εισάγουν εμπλουτισμένο υλικό».
Συνομιλίες το Σάββατο
Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά ΗΠΑ-Ιράν έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.
Ο Μάρκο Ρούμπιο τονίζει πόσο «σύνθετος» θα ήταν ένας πόλεμος με το Ιράν.
«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια σε αυτό το σημείο στη Μέση Ανατολή, είτε είναι εναντίον του Ιράν από εμάς ή οποιονδήποτε άλλον, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση», λέει.
«Έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων που βλέπουμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, με drones και τα παρόμοια», ανάφερε.
Πηγή: Times of Israel
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”