Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Ευρώπη συνεχίζει την προκλητική χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω της EBRD

Δημοσιεύτηκε στις

Οι σχέσεις Erdogan – Basso και η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

H Ευρώπη συνεχίζει ακάθεκτη να συγχρηματοδοτεί την Άγκυρα… μέσω της ΕΒRD. Παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, την αθέτηση συμφωνιών και διεθνών κανόνων η Ευρώπη συνεχίζει να συγχρηματοδοτεί την Άγκυρα… μέσω της ΕΒRD.

Πράγματι, το επενδυτικό κλίμα μόνο ευοίωνο δεν ήταν όταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επισκέφθηκε την Άγκυρα, την τουρκική πρωτεύουσα, στα τέλη του περασμένου έτους.
Η λίρα ήταν υπό μεγάλη πίεση, o πληθωρισμός ήταν στα ύψη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούσαν ότι ο αυταρχισμός και η ασταθής οικονομική διαχείριση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan κατέστρεφαν το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων.
Αυτό όμως δεν πτόησε την Odile Renaud-Basso από το να επισκεφθεί το προεδρικό μέγαρο του Erdogan ή να ανακοινώσει νέες εκταμιεύσεις ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Τουρκία εβδομάδες μετά το ταξίδι της.
Σημειώνεται πως η EBRD έχει ήδη «βάλει» στη χώρα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση της Τουρκίας ως κορυφαίου «δανειολήπτη» της.
H τράπεζα, με έδρα το Λονδίνο, λειτουργεί σε ένα πλαίσιο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού παρέχοντας υπηρεσίες σε πολλές χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, όπου η φτώχεια και η διαφθορά κυριαρχούν.
Έχοντας δραστηριότητα σε σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, η EBRD σκοπεύει να αρχίσει να δανείζει σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής εν μέσω ερωτημάτων και αμφιβολιών ως προς το κατά πόσο τηρεί την εντολή που έχει λάβει για την προώθηση των δημοκρατικών ιδεωδών, όπως αναφέρει το άρθρο για τη συμφωνία ίδρυσής της.
Μάλιστα, η εν λόγω συζήτηση απασχολεί και πολλές άλλες αναπτυξιακές τράπεζες που συνεργάζονται με αυταρχικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.
Οι επικριτές της EBRD λένε ότι, αντί να κλείνει επιλεκτικά τα μάτια στην εντολή πολιτικής που έχει λάβει, θα πρέπει είτε να αποφασίσει να καταργήσει το Άρθρο 1 είτε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
«Οι τρέχουσες πρακτικές δανεισμού της είναι κατάφωρα αντίθετες με την αρχική της εντολή να συνεργάζεται μόνο με χώρες που είναι αληθινές δημοκρατίες», λέει ο Dani Rodrik, καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Kennedy του Χάρβαρντ.
Η EBRD, η οποία έχει υποστηρίξει έργα όπως ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αζερμπαϊτζάν, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Τουρκία στα τέλη του 2008.
Ο Thomas Mirow, ο τότε πρόεδρος της τράπεζας, λέει ότι η κίνηση οφειλόταν εν μέρει στη στρατηγική επέκτασης της EBRD πέρα από τα παραδοσιακά της σύνορα και την ανάγκη να αντισταθμίσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιό της στη Ρωσία. Αλλά το πιο σημαντικό, λέει, ήταν η ίδια η χώρα.
«Η Τουρκία εκείνη την εποχή φαινόταν ότι βρισκόταν σε μια πορεία προς τη δημοκρατία.
΄Hταν μια γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα που δεν είχε επενδύσεις κεφαλαίου και τεχνογνωσία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα», λέει ο Mirow.
Μέχρι τα τέλη του 2014, η Τουρκία είχε ξεπεράσει τη Ρωσία – όπου η EBRD είχε αναγκαστεί να σταματήσει τον δανεισμό μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους – ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης κεφαλαίων της EBRD.
Η τράπεζα έχει παράσχει περίπου 15 δισ. ευρώ σε τουρκικά έργα από το 2008, υποστηρίζοντας προγράμματα στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη γεωργία, τις υποδομές και τον τραπεζικό τομέα, με έμφαση στην πράσινη χρηματοδότηση και την ένταξη των γυναικών.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_7df70d70-804e-11ec-abc0-7f9ea1bacbf9-standard.png
Τρία μεγάλα projects

  • Το ποσοστό της EBRD στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αγοράστηκε για ένα αδιευκρίνιστο ποσό το 2015 (10%). Ωστόσο, ναγκάστηκε να το πουλήσει τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν διόρισε ως Διευθύνοντα Σύμβουλο έναν τραπεζίτη που καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ.
  • Πακέτο χρηματοδότησης που συντονίζεται από την EBRD για το έργο Bakad στο Καζακστάν, για την κατασκευή περιφερειακού δρόμου 66 χιλιομέτρων γύρω από το Αλμάτι.
  • Δάνειο 205 εκατ. ευρώ προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση το 2018 για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της γραμμής 1 του μετρό του Καΐρου.

Eπενδυτικός προορισμός

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είναι ένας επενδυτικός προορισμός που παραβιάζει συστηματικά το κράτους δικαίου, με τον Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2014, να φυλακίζει αντιπάλους και να καταστέλλει συνεχώς την ελευθερία του λόγου.
Επίσης, οικονομία της τελεί σε κρίση, καθώς ο Τούρκος ηγέτης παρεμβαίνει συνεχώς στο έργο της κεντρικής τράπεζας.
Οι διεθνείς δανειστές έχουν ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία
O Daron Acemoglu, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει ότι οι διεθνείς δανειστές έχουν ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
«Οι θεσμοί της Τουρκίας έχουν φτάσει σε επικίνδυνο σημείο, εν μέρει επειδή οι κακές μακροοικονομικές πολιτικές υποστηρίζονται από εξωτερική χρηματοδότηση που εισρέει στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία», λέει.
«Πιστεύω ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, και ειδικά η EBRD, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρέπει να έχουν πολύ αυστηρότερα κριτήρια και να μην δανείζουν σε αυταρχικούς ηγέτες».
Η EBRD έχει σε μεγάλο βαθμό αποστασιοποιηθεί από τη λεγόμενη «συμμορία των πέντε» εταιρειών που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Erdogan και το κόμμα του.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους εταίρους της είναι εταιρείες υποδομών και ενέργειας, των οποίων η εξάρτηση από τις δημόσιες συμβάσεις τις αναγκάζει να έχουν καλές σχέσεις με το τουρκικό βαθύ κράτος.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_26753530-804f-11ec-9ca4-a7ee7fdea588-standard_1.png
Μετάβαση προς τη δημοκρατία

Κατά την ίδρυσή της το 1991, η EBRD —η οποία ανήκει σε 71 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, συν την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) — ενσάρκωνε την αισιοδοξία που συνόδευε την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος.
Αρχικά η τράπεζα προώθησε την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στις μετακομμουνιστικές χώρες, συμμετέχοντας στη μεταρρύθμιση των τραπεζικών συστημάτων, στην απελευθέρωση των τιμών και στην ενίσχυση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Η εντολή της EBRD διευκρινίζει ότι η τράπεζα μπορεί να δραστηριοποιείται σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που μεταρρυθμίζουν τις οικονομίες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι προσανατολισμένες στην αγορά και «δεσμεύονται και εφαρμόζουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελεύθερης οικονομίας».
Αυτή η ρητή εντολή υπέρ της δημοκρατίας διακρίνει τον δανειστή από ομολόγους του όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αντανακλά επίσης την πεποίθηση ότι τα υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης συνδέονται στενά με τη μετάβαση προς τη δημοκρατία.
Αυτή η ιδέα, ωστόσο, αμφισβητείται όλο και περισσότερο – κυρίως λόγω της Κίνας, ενός μετόχου της EBRD.
«Η EBRD συνεργάζεται με αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια. Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτό».
Η ΕΤΕπ, η οποία ανήκει αποκλειστικά σε κράτη μέλη της ΕΕ και προηγουμένως κατείχε τον τίτλο του μεγαλύτερου δανειστή της Τουρκίας, περιόρισε τις δραστηριότητές της στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, τερματίζοντάς τες το 2019, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να τιμωρούν την Άγκυρα για τις «παράνομες» γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τουλάχιστον, βέβαια, στην Τουρκία, σε αντίθεση με την Αίγυπτο ή το Καζακστάν, υπάρχει μια σθεναρή πολιτική αντιπολίτευση, παρά τις προσπάθειες του προέδρου Erdogan να την καταπνίξει.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ (ΑΕΠ) φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Πέμπτη.

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας και δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αυξηθούν αυτές οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια», είπε ο Τζορτζέτι, απευθυνόμενος στους νομοθέτες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας.

Πρακτικά, η επίτευξη του στόχου του 2% θα απαιτούσε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τα λογιστικά της κριτήρια για να τα ευθυγραμμίσει με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να καταγράψει ως στοιχεία αμυντικών δαπανών που προηγουμένως αποκλείονταν, είπε ο Τζορτζέτι.

Αυτά περιλαμβάνουν χρήματα που δαπανώνται για ορισμένες μη στρατιωτικές τεχνολογίες καθώς και συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους στρατιώτες.

Πίεση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και το 5% του ΑΕΠ, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκίντο Κροσέτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα «αδιανόητο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που κανονικά ξεκινούν όταν το δημόσιο έλλειμμα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

Αλλά η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό το περιθώριο προς το παρόν, είπε ο Τζορτζέτι.

Οι προβλέψεις την ιταλική οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, που επίσης καταθέτει στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να αυξηθούν εν μέρει μέσω επιπλέον δανεισμού και εν μέρει μέσω άλλων οικονομιών στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων.

Στους τελευταίους οικονομικούς στόχους που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ακόμη και όταν μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο, εν μέσω αβεβαιότητας για τους εμπορικούς δασμούς των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού της Ιταλίας UPB προέβλεψε την Πέμπτη ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες και να οδηγήσουν σε 68.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του ΑΕΠ της Ιταλίας εξαρτάται από δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ για την πανδημία COVID-19, αλλά η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε για καθυστερήσεις και πιθανούς χαμένους στόχους στην επένδυση των μετρητών, τα οποία υποτίθεται ότι θα διατεθούν έως το 2026.

Η κυβέρνηση είχε δαπανήσει περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο, περίπου το 34% των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ, και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπει δαπάνες των κονδυλίων της ΕΕ για τον COVID-19 σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, 80 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος και 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η λογιστική ενός μέρους των δαπανών θα πρέπει να πάει πέρα ​​από το 2026», είπε ο Τζορτζέτι.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τελεσίγραφο από Ρωσία! Επίθεση με Taurus θα σημαίνει άμεση συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οποιοδήποτε πλήγμα σε ρωσικούς στόχους με γερμανικούς πυραύλους Taurus θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η Μόσχα, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα πλήγμα με αυτούς τους πυραύλους εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων (…) θα θεωρηθεί ως άμεση συμμετοχή της Γερμανίας σε εχθροπραξίες στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σε αντίθετη γραμμή από τον Σολτς

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε σε συνέντευξη του την Κυριακή υπέρ της παράδοσης του πυραυλικού συστήματος Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, «αλλά σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους». Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνιόταν διαρκώς να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτό το πυραυλικό σύστημα.

Το Κρεμλίνο είχε ήδη καταγγείλει τη Δευτέρα τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» εάν το Βερολίνο προχωρήσει με την κίνηση αυτή.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η εκτόξευση αυτών των πυραύλων είναι αδύνατη χωρίς την άμεση βοήθεια της Bundeswehr (γερμανικές ένοπλες δυνάμεις).

Η Ρωσία είχε στο παρελθόν απειλήσει τη Δύση όταν ΗΠΑ και Βρετανία προμήθευσαν το Κίεβο με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Αφού το Κίεβο χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους, η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας τον πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik (Ορέσνικ – «φουντουκιά» στα ρωσικά) εναντίον ενός μεγάλου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει ξανά αυτό τον πύραυλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Με αρνητές στράτευσης και φοβικά σύνδρομα δεν σώζεται η Ελλάδα!

Σε μια συνέντευξη-σεισμό στον Ραφαήλ Καλυβιώτη, ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης δε μάσησε τα λόγια του, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα...

Αναλύσεις12 ώρες πριν

Ξέρετε τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Νετανιάχου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Thessalia Tv

Αναλύσεις12 ώρες πριν

Οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι ο Τραμπ τους… άδειασε!

Παρέμβαση του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Διεθνή13 ώρες πριν

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών...

Διεθνή13 ώρες πριν

Reuters: Η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ φέτος

Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν στο 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα...

Δημοφιλή