Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Η Νορβηγία καταργεί σχεδόν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε στις

Και η Νορβηγία τελειώνει με τον κορονοϊό

Η Νορβηγία θα καταργήσει σχεδόν όλα τα εναπομείναντα μέτρα για τον κορονοϊό, καθώς τα υψηλά επίπεδα νέων κρουσμάτων είναι απίθανο να θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Σύμφωνα με το Reuters, η σκανδιναβική χώρα, η οποία αφαίρεσε τους περισσότερους περιορισμούς την 1η Φεβρουαρίου, θα διατηρήσει ακόμη ορισμένους κανόνες για το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα.

“Καταργούμε σχεδόν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου.

“Η πανδημία του κορονοϊού δεν αποτελεί πλέον σημαντική απειλή για την υγεία των περισσότερων από εμάς. Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση και είμαστε καλά προστατευμένοι με τα εμβόλια”.

Οι Νορβηγοί δεν θα χρειάζεται πλέον να μένουν σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, ούτε να φορούν μάσκες προσώπου σε χώρους με πολύ κόσμο. Η άρση αυτών των μέτρων σημαίνει ότι τα νυχτερινά κέντρα και άλλοι επηρεαζόμενοι χώροι διασκέδασης μπορούν να συνεχίσουν πλήρως τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό δεν χρειάζεται πλέον να απομονώνονται. Αντιθέτως, συνιστάται να παραμείνουν στο σπίτι για τέσσερις ημέρες.

Οι ταξιδιώτες στη Νορβηγία δεν θα χρειάζεται πλέον να καταγράφουν τις αφίξεις τους εκ των προτέρων και η κυβέρνηση καταργεί επίσης την προηγούμενη απαίτηση απόδειξης αρνητικού τεστ πριν από την αναχώρηση για ορισμένους επισκέπτες, όπως οι ανεμβολίαστοι.

Οι επισκέπτες στο Σβάλμπαρντ, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένες, πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε εξετάσεις πριν και μετά την άφιξη, ενώ οι διεθνείς πτήσεις τσάρτερ προς το αρχιπέλαγος παραμένουν ανασταλμένες, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η Νορβηγία τον Δεκέμβριο τέθηκε σε μερικό αποκλεισμό για να καταπολεμήσει την παραλλαγή Όμικρον.

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αμερικανός Κογκρέσος Κόρι Μιλς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο στη Συρία την Παρασκευή.

Ο Σαράα μίλησε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση.

Ματά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΑΜερικανό πολιτικό Κόρι Μάιλς, ο Σαράα είπε, ότι η Συρία ενδιαφέρεται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων.

Σύμφωνα με τον Μάιλς, ο Σαράα είναι επίσης ανοιχτός στο να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων μαχητών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Συρία και να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει βαθιά δύσπιστο για τον Σύριο ηγέτη και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων.

Η νέα ηγεσία της Συρίας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών πίεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να άρουν πλήρως τις κυρώσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει μια οικονομία αποδεκατισμένη από εμφύλιο πόλεμο πάνω από μια δεκαετία.

Ο Μάιλς, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, και ο Αμερικανός Κογκρέσος Μάρλιν Στούτσμαν από την Ιντιάνα, προσγειώθηκαν στη Δαμασκό την Παρασκευή (18/40 για να συναντήσουν Σύρους αξιωματούχους, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών τον Δεκέμβριο.

Ο Μάιλς συναντήθηκε με τον Σαράα, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης 90 λεπτών.

Ο Μάιλς είπε στο Bloomberg ότι θα φέρει στον Τραμπ μια επιστολή από τον Σαράα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, και ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μετά το ταξίδι του.

«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος και προσπαθώ να διατηρήσω ανοιχτό διάλογο», είπε ο Μάιλς στο Bloomberg.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Συνάντηση με νέους Αρμενικής καταγωγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου έγινε συζήτηση για τη σημαντικότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της καταδίκης της άρνησης του εγκλήματος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνάντηση με ομάδα νέων αρμενικής καταγωγής από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης το οποίο διοργανώνεται από την «Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία», είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, τα θεσμικά της όργανα και τις αρμοδιότητές τους, τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην ΕΕ, αλλά και τις αδυναμίες λόγω διαφορετικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην λήψη των αποφάσεων με επίκεντρο την σημασία της ομοφωνίας έναντι της ειδικής πλειοψηφίας (qualified majority) στο Συμβούλιο και τον ρόλο ενός Ευρωβουλευτή να αποκτήσει επιρροή μέσω της πολιτικής του ομάδας και των Επιτροπών που συμμετέχει. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή εδάφους της ΕΕ στην Κύπρο και στη νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και καταδίκης της άρνησης του εγκλήματος, επισημαίνοντας ότι η συστηματική άρνηση της Γενοκτονίας, ειδικά από το σημερινό καθεστώς Ερντογάν, αποτελεί συνέχιση του αρχικού εγκλήματος και απειλή επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον. «Προσευχόμαστε και υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και δεν ξεχνάμε το έγκλημα. Η Γενοκτονία των Αρμενίων και παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει απλώς να καταδικάζονται και να διδάσκονται ως ιστορικά γεγονότα. Οφείλουν να λειτουργούν ως ηθικά διδάγματα για το παρόν και ακόμη περισσότερο, για το μέλλον.»

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, με τους νέους να θέτουν διάφορες ερωτήσεις και προβληματισμούς. Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης ενημέρωσε ότι θα είναι ο ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης για τη 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 26 Απριλίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Ευαισθησία κατά της Τουρκίας θα επιδείξει η κυρία Κάλας;

Η σημερινή ηγεσία της Ένωσης υπονομεύει την εικόνα της ενωσιακής προσπάθειας στους λαούς της Ευρώπης.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

Η κ. Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα απείλησε τις ηγεσίες των κρατών μελών πως αν πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις της Ρωσίας για την επέτειο κατά του Ναζισμού η Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις.

Πέραν του γεγονότος ότι μια ιδεοληπτική κυρία με φανατικό μίσος κατά της Ρωσίας βρίσκεται, ενώ δεν θα έπρεπε, στην θέση που κατέχει σήμερα, η κ. Ύπατη Εκπρόσωπος δεν γνωρίζει πως η εξωτερική πολιτική είναι θέμα των κρατών μελών τα οποία οικεία βουλήσει και όχι θεσμικά, την προσαρμόζουν στις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και διαμορφώνουν την πολιτική της Ένωσης. Συνεπώς, ποινή σε μια τέτοια διαδικασία δεν χωρά.

Αλλά, ακόμη, και αν χωρούσε η Ρωσία θα εορτάσει την νίκη κατά του ναζισμού. Τι το επιλήψιμο υπάρχει σε αυτήν την γιορτή; Μήπως κάποιοι δεν θέλουν να εορτάζεται η ημέρα αυτή; Μήπως η ήττα του ναζισμού τους ξυπνά δυσάρεστες αναμνήσεις; Και μήπως αυτοί οι κάποιοι κατέχουν υψηλά αξιώματα στην Ε.Ε;

Το πολιτικά ανήθικο, όμως, είναι ότι η κ. Κάλας απειλεί και την Σερβία η οποία είναι συνδεδεμένη με την Ένωση και με πολύ κόπο προσπαθεί να κρατήσει ορισμένες ισορροπίες. Ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ των οποίων και η Γερμανία βομβάρδισαν την Σερβία το 1999 ενώ η Ρωσία την υποστήριξε.

Όλα αυτά είναι εκτός θεσμικής αρμοδιότητας της κ. Κάλας.

Εκείνο που ανήκει στην αρμοιδότητά της είναι να παράσχει υποτήριξη σε κάποιο κράτος μέλος που απειλείται, ας πούμε απο την Τουρκία. Εκεί δεν την βλέπουμε να κάνει τίποτε. Εκεί γλύφει.

Με τέτοια ηγεσία η ΕΕ δεν έχει μέλλον. Μάλλον η σημερινή ηγεσία της Ένωσης υπονομεύει την εικόνα της ενωσιακής προσπάθειας στους λαούς της Ευρώπης.

Δεν σχολιάζω, δε, το θέμα της γενινότερης πολιτικής της στην ευρωπαίκή και παγκόσμια κρίση και ανακατάταξη της περιόδου που διανύουμε. Εκεί, η κ. Κάλας και οι όμοιοί της είναι παντελώς απούσες και απόντες.

Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την καταδίκη της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αλλο το ένα άλλο το άλλο.

(ΥΓ: ευαισθησία με πρακτικά μέτρα κατα της Τουρκίας για την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου θα επιδείξει η κ. Κάλας;)

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Διαχρονικά επίκαιρος ο Θουκυδίδης στην Ουκρανία

Ο ρεαλισμός διέλυσε για μια ακόμα φορά τις ψευδαισθήσεις που επικρατούν και στη χώρα μας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί...

Διεθνή6 ώρες πριν

Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη...

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Στρατηγική πλήρους τουρκοποίησης-ισλαμοποίησης των Κατεχομένων

Η αλλοίωση του πληθυσμού, η ενίσχυση της θρησκευτικής παρουσίας και τα έργα εξάρτησης συνθέτουν ένα οργανωμένο σχέδιο ενσωμάτωσης.

Διεθνή6 ώρες πριν

Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Πολιτική6 ώρες πριν

Συνάντηση με νέους Αρμενικής καταγωγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου έγινε συζήτηση για τη σημαντικότητα της διατήρησης της...

Δημοφιλή