Διεθνή
Ουκρανική κρίση: Ο Μακρόν μεταβαίνει στη Μόσχα αναζητώντας «ιστορική λύση»- Τι διακυβεύεται

Στη Μόσχα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Της Ιωάννας Βαρδαλαχάκη
ivard@naftemporiki.gr
Εντείνονται αυτή την εβδομάδα οι διπλωματικές ζυμώσεις ώστε να βρεθεί μία λύση για την αποκλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία, με τους ηγέτες να συμμετέχουν σε διάφορες συναντήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Τη Μόσχα επισκέπτεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν- μετά από τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες τις τελευταίες 10 ημέρες– σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία. Επόμενη στάση του αύριο θα είναι το Κίεβο. Να σημειωθεί ότι οι δυτικοί ηγέτες συνήθως επισκέπτονται πρώτα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά Γάλλος αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Μακρόν θέλει πρώτα να ακούσει τι έχει να πει ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας σχεδιάζει να δηλώσει στον Ρώσο ομόλογό του ότι παρόλο που δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της Ουκρανίας, ο ίδιος κατανοεί ότι η Μόσχα έχει τις δικές της ανησυχίες. Όπως είπε, η «κυριαρχία» και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οποιασδήποτε χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά «είναι θεμιτό η Ρωσία να ρωτά για τη δική της ασφάλεια». Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι ο Μακρόν πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει θεμιτές αξιώσεις ασφαλείας όταν μιλά για επέκταση του ΝΑΤΟ. Θα παροτρύνει επίσης τον Πούτιν να μειώσει τη στρατιωτική παρουσίακοντά στην Ουκρανία και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών, προειδοποιώντας παράλληλα για τις συνέπειες οποιασδήποτε επίθεσης.
Στη Ρωσία και την Ουκρανία θα μεταβεί επίσης στις 14 και 15 του μήνα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο των Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τη θέση του καγκελάριου της Γερμανίας τον Δεκέμβριο.Ο Σολτς σκοπεύει να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τις κατηγορίες ότι το Βερολίνο έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος στη συσπείρωση της Δύσης ενάντια στη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.
Θα γράψει ιστορία;
Οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Μακρόν και Πούτιν θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία, είτε επιτύχουν είτε αποτύχουν, σχολιάζει το Playbook του Politico. Οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν μόνοι τους, χωρίς συμβούλους ή άλλους πολιτικούς παρόντες. Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα και θα παραμείνουν ανοιχτές, τόσο από άποψη χρόνου όσο και από άποψη αποτελεσμάτων. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, δεδομένου ότι ο Πούτιν είναι απρόβλεπτος, υπάρχει ο κίνδυνος να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και να επιδιώξει να ταπεινώσει τον Μακρόν.
Πριν από το ταξίδι, ο Μακρόν έδωσε μια αξιοσημείωτη συνέντευξη στο Le Journal du Dimanche, εκφράζοντας τις απόψεις του για τη σύγκρουση και διεκδικώντας ξανά μια θέση στο τραπέζι, καθώς η Δύση επιδιώκει να αποφύγει άλλη μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η πρόσφατη περίοδος επιβεβαίωσε ότι όταν [οι Ευρωπαίοι] αποφασίσουν να μην μιλήσουν… τότε δεν μπορούμε να λύσουμε καμία σύγκρουση. Γιατί μετά αφήνουμε τους άλλους να μιλούν στο όνομά μας», είπε ο Μακρόν.
Ο Μακρόν έχει θέσει ψηλά τον πήχη για τη συνάντηση, δηλώνοντας αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση. «Η ένταση του διαλόγου που είχαμε με τη Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στη Μόσχα είναι πιθανό να αποτρέψει [μια στρατιωτική επιχείρηση] από το να συμβεί», είπε. «Τότε θα συζητήσουμε τους όρους της αποκλιμάκωσης».
«Διαβάζω ή ακούω για επικείμενες επιχειρήσεις από κορυφαίους αξιωματούχους από εβδομάδα σε εβδομάδα εδώ και αρκετές εβδομάδες», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη. «Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι σαφώς η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν αναζητά μια «ιστορική λύση», αν και φαίνεται να αποδέχεται ότι η Δύση θα πρέπει να προσφέρει κάτι για να την εξασφαλίσει. «Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές», είπε ο Μακρόν.
«Δεν θα λάβουμε μονομερείς κινήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης πριν οικοδομήσουμε μηχανισμούς και αμοιβαίες χειρονομίες εμπιστοσύνης», συνέχισε, με τη φράση του να γεννά το ερώτημα: Τι μπορεί να προσφέρει ο Μακρόν που θα κάνει τον Πούτιν να ενδώσει; Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν εξήγησε, ένας αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται γύρω από την πολυδιαφημισμένη ιδέα του Πούτιν για την «αδιαίρετη ασφάλεια». Ο όρος κατοχυρώθηκε στις Συμφωνίες του Ελσίνκι του 1975, και σημαίνει ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να αυξάνει την ασφάλειά του σε βάρος ενός άλλου. Η Δύση συσχτετίζει τον όρο με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και με πράγματα όπως τα συστήματα πυραύλων. Ο Πούτιν όμως φαίνεται ότι τον συνδέει με το βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Με βάση όλα αυτά, η πρόταση του Μακρόν ότι η Δύση θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς θα μπορούσε να αυξήσει το τίμημα για οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν, αναφέρει το Politico, διερωτώμενο αν ήταν πραγματικά έξυπνο να δηλώσει κάτι τέτοιο πριν από τις συνομιλίες.
Κινδυνεύει να εκτεθεί
Από την πλευρά του το Bloomberg, σχολιάζει αναφορικά με τη συνάντηση Μακρόν- Πούτιν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να φανεί πόσο περιορισμένη είναι η επιρροή της Γαλλίας. Ο στενός κύκλος του Μακρόν τον παρουσιάζει ως σημαντικό κρίκο στη διπλωματική ώθηση των δυτικών συμμάχων. Λένε ότι το ταξίδι είναι απόδειξη ότι η επαφή του με τον Πούτιν τα τελευταία πέντε χρόνια τελικά αποδίδει καρπούς. Η πραγματικότητα είναι ότι μάλλον δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο Μακρόν, αναφέρει το πρακτορείο.
Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η προτεραιότητα των συνομιλιών θα είναι οι απαιτήσεις του για την ασφάλεια, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση των αμερικανικών όπλων στην περιοχή και τη διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος. Σύμφωνα όμβς με την αναπληρώτρια επικεφαλής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών, Ιζαμπέλ Φάλκον, ο Μακρόν δεν τάσσεται υπέρ αυτών των θεμάτων. «Για τη σημερινή ρωσική ηγεσία, η βασική δυτική χώρα είναι οι ΗΠΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντάνκαν Άλαν, μέλος του Chatham House. «Αυτή είναι η σχέση που έχει πραγματικά σημασία», είπε.
Παράλληλα, ένα πιθανό αδιέξοδο στις συνομιλίες και μια κλιμάκωση των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με την επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι, Ταρα Βαρμα. «Αν και η εξωτερική πολιτική δεν είναι συνήθως ένα καυτό θέμα σε αυτές τις εκστρατείες, η Ρωσία είναι η μόνη εξαίρεση», είπε. «Τα ζητήματα βράζουν το αίμα στους υποψηφίους».
Ναυτεμπορική

Άμυνα
GBU-57: H βόμβα που καταστρέφει βουνά
Αυτό το όπλο κατέχεται προς το παρόν μόνο από τους Αμερικανούς και χρειάζεται το Ισραήλ για να καταστρέψει μια σημαντική ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

Επιμέλεια: Μπάμπης Γ. Πετράκης
ΠΗΓΗ: Le Point
Δεν θα απαιτήσει τίποτα λιγότερο από το να σκίσει ένα βουνό. Κάτι που σπάνια, αν όχι ποτέ, είναι εύκολο έργο. Στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, το Φόρντο, η πιο οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, αποτελεί μείζον ζήτημα.
Όπως και το τέλος της βασιλείας του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, τον οποίο ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποκαλεί «σύγχρονο Χίτλερ» και του οποίου τον θάνατο έχει θέσει ως στόχο. Και για τους δύο στόχους, η υποστήριξη ενός όπλου θα είναι πολύ σημαντική : του GBU-57.
Πρόκειται για μια βόμβα-καταστροφέα καταφυγίων αμερικανικού σχεδιασμού. Αυτή η εκρηκτική ύλη ακριβείας, μήκους 6,25 μέτρων και βάρους 13,6 τόνων, μπορεί, σύμφωνα με την Libération, να διεισδύσει 60 μέτρα υπόγεια πριν εκραγεί. Το πολύ παχύτερο ατσάλινο περίβλημά της της επιτρέπει να παραμένει άθικτη όταν διαπερνά το έδαφος πριν εκραγεί.
Αυτές είναι οι ιδιότητες που απαιτούνται για να διεισδύσει κανείς στο βουνό, που βρίσκεται 90 χλμ. νότια της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται κρυμμένη η εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Η εγκατάσταση βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το έδαφος και στεγάζει περίπου 1.000 φυγοκεντρητές, με χωρητικότητα έως και 3.000.
Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη επιχειρήσει να επιτεθεί, προκαλώντας μόνο ελάχιστες ζημιές. Ο Ισραηλινός Στρατός διαθέτει ήδη βόμβες GBU, αλλά όχι την τελευταία – και πιο ισχυρή – έκδοση.
Διεθνή
Πόλη φάντασμα η Τεχεράνη! Κλειστά καταστήματα μετά την προτροπή εκκένωσης του Ντόναλντ Τραμπ, δείτε βίντεο
Το κύμα φυγής έχει ενταθεί, μετά και το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν την πόλη.

Σε πόλη «φάντασμα» έχει μετατραπεί η Τεχεράνη, την ώρα που αναφέρονται αρκετοί νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις.Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σε πολλά σημεία διακρίνεται να υψώνεται καπνός. Το κέντρο της πόλης αδειάζει. Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Παζαριού της πόλης. Τέτοιες σκηνές είναι ιδιαίτερα σπάνιες, καθώς στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ή στο αποκορύφωμα της πανδημίας της Covid-19.
Διαφορετική είναι η εικόνα σε βενζινάδικα και φούρνους, όπου πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά. Ουρές παρατηρούνται και στα βενζινάδικα της ιρανικής πρωτεύουσας. Πυκνή παραμένει η κυκλοφορία και στους δρόμους που οδηγούν από την Τεχεράνη προς τα δυτικά, ενώ κάποιοι φαίνεται να κατευθύνονται και στην περιοχή της Κασπίας. Το κύμα φυγής έχει ενταθεί, μετά και το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν την πόλη. «Όλοι πρέπει να εκκενώσουν αμέσως την Τεχεράνη!» έγραψε στο Truth Social.
OVER 10 MILLION PEOPLE IN TEHRAN AT 3AM ARE BEING ORDERED TO LEAVE THEIR HOUSES “IMMEDIATELY” BY A POST ON SOCIAL MEDIA BY THE POTUS
Pure evil. pic.twitter.com/CZQ1Qdle09
— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) June 16, 2025
Διεθνή
Φωτιά σε δυο δεξαμενόπλοια μετά από σύγκρουση κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία Adalynn και Front Eagle συγκρούστηκαν περίπου 24 ναυτικά μίλια ανατολικά του Khor Fakkan, σε ένα περιστατικό που δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες μάχες.

Δύο δεξαμενόπλοια συγκρούστηκαν στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πήραν φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και ναυτιλίας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Τα πλοία Adalynn και Front Eagle συγκρούστηκαν περίπου 24 ναυτικά μίλια ανατολικά του Khor Fakkan, σε ένα περιστατικό που δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες μάχες. Σύμφωνα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την εθνική φρουρά των ΗΑΕ, 24 μέλη του πληρώματος του Adalynn διασώθηκαν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το άλλο πλοίο.
Η βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Vanguard Tech ανέφερε σε μια προειδοποίηση που είδε το Bloomberg ότι «δεν υπάρχει υποψία για δόλο» αυτή τη στιγμή, καθώς οι πυρκαγιές έχουν περιοριστεί και τα πληρώματα είναι ασφαλή.
Tankers collide in Gulf of Oman
A collision between the crude oil #tankers Adalynn and Front Eagle occurred at 21.14 UTC on 16 June near the Khor Fakkan anchorage.
According to #MarineTraffic data, the Liberian-flagged Front Eagle was laden and headed for Zhoushan, China.… pic.twitter.com/js8E0tXeT7— MarineTraffic (@MarineTraffic) June 17, 2025
Η είδηση για πυρκαγιά στην είσοδο των Στενών του Ορμούζ τράβηξε την προσοχή των ναυτιλιακών εταιρειών και των εμπόρων πετρελαίου κατά τις πρωινές συναλλαγές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας φόβους για σύνδεση με τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Τα πλοία που διασχίζουν τα ύδατα εντός και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής λόγω της αύξησης των παρεμβολών, μιας πρακτικής που παρεμβάλλει τα σήματα πλοήγησης που εκπέμπουν εκατοντάδες πλοία.
Έκτοτε, η Vanguard Tech καθώς και η Ambrey, μια άλλη εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια στη θάλασσα, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση.
Έκτοτε, η Vanguard Tech καθώς και η Ambrey, μια άλλη εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια στη θάλασσα, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση.
«Κατά τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος, μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας. Συνεχίζουμε να ερευνούμε την αιτία», δήλωσε ο Daniel Smith, αναλυτής της Ambrey, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ambrey ειδοποίησε τα πλοία για ένα περιστατικό που κατηγοριοποιήθηκε ως «κίνδυνος πολέμου/θεάση» τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Πάνω από μία ώρα αργότερα, εξέδωσε άλλη μία ειδοποίηση για να ενημερώσει τους μεταφορείς, αυτή τη φορά κατηγοριοποιώντας το περιστατικό ως «ενσυνειδητοποίηση κατάστασης/θεάση», σύμφωνα με άτομα που έλαβαν το μήνυμα.
Η Frontline Plc δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε μια σύγκρουση ανοικτά της Fujairah στην οποία εμπλέκεται το δεξαμενόπλοιο Front Eagle. «Θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για να προσδιοριστεί η αιτία του ναυτικού συμβάντος. Πρόκειται για ναυτικό συμβάν που δεν σχετίζεται με την τρέχουσα περιφερειακή σύγκρουση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.
Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που εξέτασε το Bloomberg δείχνουν ότι τα δεξαμενόπλοια παρατηρήθηκαν να πλέουν το ένα κοντά στο άλλο στον Κόλπο του Ομάν, με τις διαδρομές τους να διασταυρώνονται τελικά — ένα μοτίβο που υποδηλώνει σύγκρουση.
Τα ύδατα ανοικτά του Khor Fakkan των ΗΑΕ και τα κοντινά στενά του Ορμούζ είναι από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, καθώς αποτελούν πύλη προς σημαντικούς προμηθευτές αργού πετρελαίου και καυσίμων στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Ιράν και του Αμπού Ντάμπι.
Στα μέσα του 2024, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ ενός πλοίου του «σκοτεινού στόλου» και ενός κανονικού δεξαμενόπλοιου μεταφοράς προϊόντων στα πολυσύχναστα ύδατα ανοικτά της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας. Το παράνομο πλοίο, γνωστό ως Ceres I, τιμωρήθηκε αργότερα από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Απόψεις4 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία