Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Σπάνιες εικόνες από τη Μικρασιατική εκστρατεία φέρνει ο οίκος «Καραμήτσος»

Δημοσιεύτηκε στις

Η Μικρασιατική Εκστρατεία σε σπάνιες εικόνες

Ανάμεσα στα ιστορικά ντοκουμέντα που έχει συγκεντρώσει ο θεσσαλονικιώτικος οίκος «Α. Καραμήτσος», την προσοχή μας τράβηξε μια φωτογραφία με Έλληνες τραυματίες του εκστρατευτικού σώματος στη Μικρασία. Η εικόνα μπορεί να μην έχει το ηρωικό στοιχείο από τις φωτογραφίες όπου προελαύνουν οι Έλληνες καταφέρνοντας τις πρώτες νίκες, μας χαρίζει όμως ένα στιγμιότυπο από τους αληθινούς πρωταγωνιστές μιας περιπέτειας που σήμανε το τέλος του Ελληνισμού στην Ιωνία και έθεσε σε νέες βάσεις την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Ο προσφυγικός κόσμος, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε, έδεσε τις πληγές του και προχώρησε δημιουργικά. Πέρυσι, γιορτάσαμε τα διακόσια χρόνια από την εθνεγερσία του 1821. Φέτος, στρέφουμε το βλέμμα στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Και αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σκεφτούμε και τις ήττες μας. Δεν είναι μόνο οι θρίαμβοι που μας οδηγούν, αλλά και οι καταστροφές που εξίσου μας διδάσκουν.

Στις 66 φωτογραφίες του Μικρασιατικού μετώπου στο β’ μέρος της δημοπρασίας (Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 17.00), παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, σπάνιες σκηνές από πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας. Εκτός από τους ανώνυμους ήρωες, αποτυπώνονται και οι επιτελικοί πρωταγωνιστές τόσο από το ελληνικό όσο και από το τούρκικο στρατόπεδο. Η ιστορία στον φακό γράφεται ισότιμα και μεταφέρει ως αδιάψευστος μάρτυρας, νικητές και χαμένους.

Παρόμοια με την αρχική εικόνα (λαχνός 09048), στην ίδια διάσταση (23,5 x 17,5 εκ.) και σε φωτογραφικό χαρτί Agfa Brovira (π.1930), δημοπρατείται μια σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει Έλληνες στρατιώτες να ξεκουράζονται. Σε εξαιρετική κατάσταση και οι δύο λαχνοί προσφέρονται με αρχική τιμή τα 60 ευρώ.

Η μάχη των αιθέρων ήταν κρίσιμη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Μικρασία. Ο λαχνός (09030) απαθανατίζει Έλληνες αεροπόρους μπροστά από αεροσκάφος της εποχής. Και αυτός ο λαχνός σε πολύ καλή κατάσταση, ξεκινά στα 70 ευρώ.

Στην ίδια τιμή δημοπρατείται μια φωτογραφία όπου απαθανατίζεται προέλαση Συντάγματος Ιππικού του ελληνικού στρατού κοντά στον ποταμό Σαγγάριο (Ιούνιος – Ιούλιος 1921). Πρόκειται για την αρχή του τέλους, καθώς εκεί σταμάτησε η νικηφόρα πορεία του ελληνικού στρατού ύστερα από πολύνεκρη μάχη τον Αύγουστο του 1921 (λαχνός 09026, με αρχική τιμή 70 ευρώ).

Μια ομάδα πεζικού εφορμά στη διάρκεια της μάχης. Μια εντυπωσιακή σκηνή που σώζει ως ντοκουμέντο τους Έλληνες στρατιώτες και τον εξοπλισμό τους (λαχνός 09024 στα 70 ευρώ).

Στη φωτογραφία έχουμε μεταφορά Τούρκων αιχμαλώτων. Σύμφωνα με τον οίκο, πρόκειται για σπάνια φωτογραφία και σε εξαιρετική κατάσταση (λαχνός 09045 στα 50 ευρώ).

«Μεταφορά και φόρτωση ξυλείας εις Σιδηροδρομικόν Σταθμόν Αλπίκιοϊ / 1-8-1921» αναγράφεται στην πίσω όψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας (αργυροτυπία). Ο λαχνός 09060, έχει τιμή εκκίνησης τα 40 ευρώ.

Τούρκοι στρατιώτες με οπλισμό κατά την «Παραμονή επίθεσις Αφιόν». Λαχνός 09080 με αρχική τιμή 50 ευρώ.

Μεταφέρουμε από την πίσω όψη της φωτογραφίας: «Ο Αρχιστράτηγος κ. Παπούλας, ο Συνταγματάρχης κ. Πολυμενάκης εις το πεδίον της παρελάσεως παρά το Εσκί Σεχίρ αναμένοντες την Α. Μ. τον Διάδοχον. Εσκί Σεχίρ 16-7-1921». Λαχνός 09066 με τιμή εκκίνησης 25 ευρώ.

Τίποτε στη φωτογραφία δεν προμηνύει το τέλος για τους δύο μοιραίους πρωταγωνιστές της Μικρασιατικής εκστρατείας. Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης και ο υπουργός των Στρατιωτικών Νικόλαος Θεοτόκης ετοιμάζουν παρασημοφόρηση, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των στρατιωτών μας στο Εσκί Σεχίρ (18-7-1921). Φωτογραφία (αργυροτυπία) με χειρόγραφο κείμενο στην πίσω όψη (λαχνός 09063 με αρχική τιμή 40 ευρώ).

Η επισκόπηση του υλικού μπορεί να γίνει κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα γραφεία του οίκου «Α. Καραμήτσος» (Πινδάρου 7, Κολωνάκι) έως τις 26 Φεβρουαρίου. Το σύνολο των φωτογραφιών από τη Μικρασιατική Εκστρατεία μπορείτε να δείτε στο site του οίκου.

https://www.karamitsos.com/auction.php?id=6892&page=1&chapter=00000&keyword=Search&sort=0&type=-&view=all

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η φριχτή αλήθεια πίσω από τα «τατουάζ» των γυναικών

Ένα ντοκιμαντέρ και ένα άρθρο συνοψίζουν το τραγικό πεπρωμένο των Αρμένιων γυναικών εκείνης της περιόδου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένας αιώνας και μία δεκαετία συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, 110 χρόνια στα οποία η Τουρκία αρνείται να παραδεχτεί τις ειδεχθείς πράξεις της – όπως άλλωστε και με τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Στο πέρασμα του χρόνου έχουν έρθει στο φως χιλιάδες ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το έγκλημα – έγραφα, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ κ.ά.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες ξεχωρίζουν αυτές των γυναικών που φέρουν στο πρόσωπο και τα χέρια τους κάποια σχέδια ζωγραφισμένα με ανεξίτηλο μελάνι – τατουάζ που δεν επέλεξαν εκείνες, αλλά οι διώκτες / βιαστές / σφαγείς τους.

Το 2011 η δημοσιογράφος και σκηνοθέτρια Σουζάν Χαρνταλιάν, εγγονή μιας από αυτές τις γυναίκες, της «Χανούμ» (όπως την είχαν ονομάσει), κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ Grandma’s Τattoos (Τα τατουάζ της γιαγιάς) στο οποίο καταγράφει την ιστορία αυτών των γυναικών, αλλά και τα προσωπικά της βιώματα από μια γιαγιά «σημαδεμένη» και απρόσιτη, μια γιαγιά που πάντα φορούσε άσπρα γάντια για να καλύπτει τις δικές της μνήμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ PONTOSNEWS.GR

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Το ιστορικότερο ΟΧΙ του Ελληνισμού! Όταν οι Κύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν

Στις 24 Απριλίου του 2004, το 76% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ λύσης για το Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συμπληρώνονται σήμερα 21 χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, κατά το οποίο το 76% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ λύσης για το Κυπριακό.

Σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε στη συντριπτική της πλειοψηφία το προτεινόμενο σχέδιο για συνολική λύση στο Κυπριακό, έναντι 24,17% που ψήφισε υπέρ του σχεδίου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ψήφισε στην πλειοψηφία της υπέρ του σχεδίου, σε ποσοστό 64,91%, ενόψει και της επικείμενης ένταξης του νησιού στην ΕΕ, ενώ το σχέδιο απέρριψε το 35,01%.

Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αντιταχθεί στο σχέδιο Ανάν που τέθηκε σε δημοψήφισμα και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στις 7 Απριλίου 2004, είχε καλέσει τους Ε/κ να ταχθούν υπέρ του «Όχι».

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-24 090047.png

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί και που μου έχετε αναθέσει, λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε. Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα» είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκλεισε το διάγγελμά του, λέγοντας «Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου».

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, Εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν είχε δηλώσει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου, προσθέτοντας πως θα σκεφτεί με προσοχή τις επιπτώσεις του αποτελέσματος. Σε δήλωση, την οποία ανέγνωσε στη Λευκωσία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Ανάν ανέφερε ότι «αφού το σχέδιο έγινε αποδεκτό στο τ/κ δημοψήφισμα και απορρίφθηκε στο ε/κ δημοψήφισμα, τότε η θεμελιώδης συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ».

Η Αθήνα, δια του τότε Κυβερνητικού Εκπρόσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ανέφερε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πως ο κυπριακός λαός αποφάσισε και το αποτέλεσμα είναι σεβαστό από όλους. «Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου προσφέροντας της στήριξη και σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» είχε πει ο κ. Ρουσόπουλος.

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-24 085816.png

 

Το δημοψήφισμα κεφαλαιοποιήθηκε πολιτικά από Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ποια πλευρά δεν επιθυμεί λύση. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε αναφέρει εξάλλου ότι η Άγκυρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής «απομόνωσης» του ψευδοκράτους.

 

Στιγμιότυπο οθόνης 2025-04-24 085834.png

 

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα του 2004, την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ στο σύνολο της επικράτειά της, με αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή.

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Η Γιορτή των Νεκρών! (BINTEO)

Η «ελεγεία «φανερώνει ότι ο πλούτος δεν είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, είναι η γενεαλογία της αγάπης, ότι τα έσχατα είναι και παρόντα σαν τα άστρα πού εμείς βλέπουμε το παρελθόν τους, πώς έχει η ζωή αρχές και λεβεντιά, ότι η μνήμη των τεθνεώτων παράγει νόημα…

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ήταν δύο ξαδέλφια, απόγονοι του αρχιμεταλλουργού της Κορόξενας στήν Αργυρούπολη του Ευξείνου Πόντου, το όνομα του Αβραμίδης Εξάκουστος. Στο μικρό οδοιπορικό της ζωής τους, κοίταξαν με προσοχή τον Ταφικό τρόπο των προγόνων τους στη πατρίδα, ίσως, σπρωγμένα από το κοινό ψυχικό τραύμα: Αυτό του ξεριζωμού.

Εκείνη, παιδί απαξιωμένων “αούτηδων”, δημιούργησε με συνεργάτες ένα φιλμ ¨αριστούργημα¨ για την Γιορτή των Νεκρών στο Καύκασο και την εγκατάσταση των απογόνων τους στον Ασπρόπυργο την δεκαετία του ’90.

(https://vkonsta.blogspot.com/2017/05/blogpost_70.html)

Εκείνος, παιδί “ρωσοποντίων” ερεύνησε την καταγωγή των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα και περιέγραψε το ίδιο βίωμα της τελετής σε ένα ποντιακό χωριό: Τον Καταχά Πιερίας, ενώ αργότερα μίλησε για τον πολιτισμό τους σε μαθητές του Γυμνασίου Ασπροπύργου, χάρις σε πρόγραμμα καταγραφής της γενεαλογίας των μαθητών που εκπόνησε η φιλόλογος Ντιάνα Καλαϊτζίδου.

 Για ότι συμβαίνει πάντα υπάρχει μία εξήγηση.

 (http://vkonsta.blogspot.com/2017/05/blog-post.html)

Όταν επιτέλους, γνωρίζονται τα ξαδέλφια, μιλούν για την οδοιπορία τους, ερευνούν τις ρίζες τους και τις θέλουν οδηγό τους. Εκείνη, είναι κοινωνικός επιστήμονας και ερευνητής της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα και εκείνος, θετικός επιστήμονας και ερευνητής του Ποντιακού Πολιτισμού. Τόσο τα κείμενα του όσο και το φιλμ της αποτελούν μία ενιαία τριλογία.

Αρχαιότητα- Καύκασος- Ελλάδα

 

Η «ελεγεία «φανερώνει ότι ο πλούτος δεν είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, είναι η γενεαλογία της αγάπης, ότι τα έσχατα είναι και παρόντα σαν τα άστρα πού εμείς βλέπουμε το παρελθόν τους, πώς έχει η ζωή αρχές και λεβεντιά, ότι η μνήμη των τεθνεώτων παράγει νόημα…

Χους ην και εις χουν απελεύσει…

Φάρμακο, στη πληγή της ψυχής αυτών των απλοϊκών και άδολων Ποντίων της Σταυρωμένης Ράτσας, ήταν ο ερχομός τους στη Γη των Αργοναυτών, όποιες ταλαιπωρίες και εάν υπέστησαν όταν πάτησαν το πόδι τους σε αυτήν. Βάλσαμο, στις πληγές του Ελληνισμού είναι ο τρόπος που μιλάει το παιδί του Προμηθέα με ορίζοντα το βουνό του: Τον Καύκασο!!!

-“Αγωνίζομαι να παραμείνω Ρωμαίος, να είμαι Πόντιος, να είμαι Έλληνας. Λελεύω εκείνο τον Αλέξανδρο, εκείνο τον Αχιλλέα, εκείνο τον Ηρακλή, που όλα τα έκανε για το καλό”.

Εάν θεωρεί κάποιος, ότι είναι υπερβολική η έκφραση αριστούργημα για τη ταινία ”Η Γιορτή των Νεκρών”, ας γνωρίζει, ότι η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

 

Η λαχτάρα τους να συνθέσουν όσα είδαν και άκουσαν στην γιορτή των νεκρών στον Καύκασο, οδήγησε τον σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο να συνδέσει ¨Τά Ταφεία¨, μία μικρού μήκους ταινία με την Νέκυϊα, την Ραψωδία Λ΄ τού Ομήρου την χώρα των νεκρών, η οποία περιγράφει το ταξίδι του Οδυσσέα για την χώρα του Άδη .

Τότε ο Οδυσσέας πήγε στην χώρα των νεκρών, τώρα εμείς στα ταφεία, στην γιορτή των νεκρών.

Καλή αντάμωση στην ουράνια πατρίδα…

Η Γιορτή των Νεκρών…

 –   ΤΑΦΕΙΑ

–    Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Σενάριο, διεύθυνση παραγωγής: Δέσποινα Εξακουστίδου.

Σκηνοθεσία: Γιούρι Αβέρωφ, Δέσποινα Εξακουστίδου.

              Ταφεία……

      Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Διαχρονικά επίκαιρος ο Θουκυδίδης στην Ουκρανία

Ο ρεαλισμός διέλυσε για μια ακόμα φορά τις ψευδαισθήσεις που επικρατούν και στη χώρα μας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί...

Διεθνή6 ώρες πριν

Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη...

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Στρατηγική πλήρους τουρκοποίησης-ισλαμοποίησης των Κατεχομένων

Η αλλοίωση του πληθυσμού, η ενίσχυση της θρησκευτικής παρουσίας και τα έργα εξάρτησης συνθέτουν ένα οργανωμένο σχέδιο ενσωμάτωσης.

Διεθνή6 ώρες πριν

Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Πολιτική7 ώρες πριν

Συνάντηση με νέους Αρμενικής καταγωγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου έγινε συζήτηση για τη σημαντικότητα της διατήρησης της...

Δημοφιλή