Διεθνή
Τι ζητάει ο Ερντογάν στο Κιέβο;

Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την ουκρανική κρίση σε ευκαιρία
Νίκος Μελέτης
Να μετατρέψει μια ακόμη κρίση σε ευκαιρία για την Τουρκία, επιχειρεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με τη σημερινή επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου εκτός της ενίσχυσης των σχέσεων με την Ουκρανία θα διερευνήσει τις δυνατότητες για μεσολαβητική προσπάθεια μεταξύ των δύο πλευρών.
Το διακύβευμα για τον Τούρκο ηγέτη είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν περιορίζεται μόνο στην αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας με τη μεσολαβητική προσπάθεια, αλλά αφορά και τα ίδια τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Μια επιτυχής μεσολαβητική προσπάθεια ή μια τουλάχιστον διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας – Κιέβου προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, θα γινόταν αποδεκτή με ικανοποίηση και από την Ουάσιγκτον, ενώ θα αποκαθιστούσε έτσι έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας του Τ. Ερντογάν με τον Λευκό Οίκο, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων παραμένουν τραυματισμένες.
Η Τουρκία θα αναδείκνυε και θα πρόβαλε διεθνώς τον περιφερειακό ρόλο της αλλά και την αποτελεσματική διπλωματία της που θα συνέβαλε στην εκτόνωση μιας παγκόσμιας κλάσης κρίσης.
Θα είχε έτσι την ευκαιρία να προβάλει τη δυνατότητά της, λόγω των σχέσεων με χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, να μεσολαβεί και να διευκολύνει τη διαχείριση κρίσεων, εξωραΐζοντας έτσι την εικόνα της διεθνώς και αναβαθμίζοντας και το «διπλωματικό βάρος» της στο διεθνές σκηνικό.
Όμως ο Τ. Ερντογάν θέλει πραγματικά να αποτραπεί μια σύγκρουση στα βόρεια σύνορα του καθώς θα έφερνε την Τουρκία σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, που θα πρέπει να επιλέξει ποιον θα στηρίξει, τη Ρωσία ή την Ουκρανία, διαλύοντας έτσι μια πολύ λεπτή ισορροπία που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια.
Η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν έχει αναπτύξει μια στενή λειτουργική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν, παρά τις επιμέρους διαφορές και συγχρόνως διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ουκρανία, στην οποία μάλιστα έχει προμηθεύσει και τα drones Bayraktar2, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες για πτήσεις πάνω από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Τα τουρκικά drones δεν ανησυχούν φυσικά τη Ρωσία, αλλά εφόσον χρησιμοποιηθούν εναντίον των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να είναι η αφορμή για στρατιωτική παρέμβαση της Μόσχας προκειμένου να προστατεύσει τις φιλορωσικές ομάδες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Μια κλιμάκωση της κρίσης θα είχε και οικονομικές συνέπειες για την Τουρκία κάτι που θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του Τούρκου ηγέτη να πείσει τον τουρκικό λαό μπαίνοντας σε κανονική προεκλογική χρονιά, ότι η κρίση και η έκρηξη του πληθωρισμού είναι παροδικές.
Οι προσπάθειες του Τ. Ερντογάν να εμπλακεί στην Ουκρανική κρίση είναι εκ των πραγμάτων προβληματικές, αφού και η πολιτική του στην περιοχή είναι αντιφατική.
Ο Ερντογάν έχει ταχθεί εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, υποστηρίζει το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και συγχρόνως εκτός από την πώληση των Bayraktar έχει προχωρήσει ακόμη και σε συμφωνίες για συμπαραγωγή των drones στην Ουκρανία και παραγωγή κινητήρων από ουκρανικό εργοστάσιο που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή των ισχυρότερων τουρκικών drones ANKA.
Η Τουρκία και ο Ερντογάν πολύ δύσκολα θα στραφούν εναντίον της Ρωσίας λόγω της ειδικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί στη Συρία αλλά και λόγω της οικονομικής εξάρτησης, καθώς τα εκατομμύρια Ρώσων τουριστών αποτελούν σημαντική πηγή συναλλάγματος, ενώ το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης θα έφερνε στο προσκήνιο ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα αυτό της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), καθώς η Τουρκία είναι ο εγγυητής της τήρησης των όρων πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα όχι μόνο των ρωσικών πλοίων, αλλά και των άλλων παράκτιων χωρών όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία και φυσικά του αριθμού, του μεγέθους και του χρόνου παραμονής ξένων πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία διαρκώς επιχειρεί να κρατήσει μια δύσκολη ισορροπία. Το 2008 στη διάρκεια της ρωσικής παρέμβασης στη Νότια Οσετία και Αμπχαζία αρνήθηκε να άρει τους περιορισμούς για το μέγεθος και τον αριθμό των αμερικανικών πολεμικών πλοίων που επρόκειτο να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα…
Το 2014 η Τουρκία επίσης αρνήθηκε να ακολουθήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ. στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, την οποία όμως ποτέ δεν αναγνώρισε.
Σε ενδεχόμενη κλιμάκωση η Τουρκία θα βρεθεί και πάλι ενώπιον του διλήμματος των κυρώσεων καθώς σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η διαφοροποίηση της από τους Συμμάχους της θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από το Κογκρέσο και την Γερουσία των ΗΠΑ, που ήδη έχουν μαζέψει πολλά για την «γούνα» του Τ. Ερντογάν.
Συγχρόνως όμως θα δοκιμασθεί και η αξιοπιστία της καθώς θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με πολεμικό υλικό και drones τα οποία θα χρησιμοποιούνται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας και πιθανόν εναντίον των ίδιων των ρωσικών δυνάμεων.
Ο ρόλος του «επιτήδειου ουδέτερου» είναι αυτός παίζει με μαεστρία εδώ και χρόνια η Τουρκία. Όμως ο ρόλος αυτός δεν μπορεί να είναι μόνιμος, ούτε ορισμένες φορές χωρίς κόστος. Ειδικά όταν το παιγνίδι στο οποίο θέλει να μπει, είναι παιγνίδι για «μεγάλα παιδιά».
liberal.gr

Διεθνή
Η Τουρκία φοβάται ότι η Ινδία θα υποστηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 13 Ιουνίου 2025
Τα θέματα του δελτίου
1. Schengen News: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει σύντομα σχέδιο για τη χαλάρωση των θεωρήσεων για την Αρμενία | 00:18
2. Αρμένισα βουλευτής στην Αθήνα θα συμμετάσχει στην έναρξη της διεθνούς επιστημονικής διάσκεψης «110 χρόνια μετά τη γενοκτονία των Ασσυρίων» | 01:48
3. Εκπρόσωποι της Επιτροπής Άμυνας συμμετείχαν στις δοκιμές των νέων αρμενικών όπλων | 02:19
4. Δημήτρης Σκάλκος: Η Αρμενία και η Ελλάδα προχωρούν σε βήματα για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων | 02:45
5. Zee News India: Η Ινδία έχει στενούς δεσμούς με την Αρμενία, αντίπαλο της Τουρκίας | 06:01
6. Πετροσιάν: Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή οξύνεται αισθητά | 07:52
7. Επιθεώρηση στον Αρμενικό Πυρηνικό Σταθμό | 10:16
8. Η Αρμενία θα φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο τον διάσημο διεθνή διαγωνισμό κρασιών Concours Mondial de Bruxelles | 11:21
9. Στο Αρζνί θα πραγματοποιηθεί πολιτιστικό-γαστρονομικό φεστιβάλ των Αρμενίων και των εθνικών μειονοτήτων | 12:14
Διεθνή
Μεγάλο πρόβλημα για Ιράν! Έχασε την αποτρεπτική του δύναμη
Το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Παρασκευή έναν «εναρκτήριο γύρο» επίθεσης εναντίον των Ιρανών, εκπλήσσοντας ολόκληρο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των Ιρανών. Οι τελευταίες ημέρες έμοιαζαν με προετοιμασία για την επίθεση, σε τέτοιο βαθμό που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαινόταν να έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη εκ των προτέρων, λέγοντας ώρες πριν συμβεί ότι ήταν πολύ πιθανό.
Πριν από τα σχόλια του Τραμπ, πολλά σημάδια έδειχναν ότι η σύγκρουση είχε φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή». Η ανταλλαγή απειλών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, με φόντο τις λεκτικές ανταλλαγές μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους έφτασαν σε «αδιέξοδο». Ωστόσο, σε πολλά μέρη – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – η εντύπωση ήταν ότι μια «έκρηξη» δεν θα συμβεί πριν από την Κυριακή, την ημερομηνία που ορίστηκε για έναν έκτο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως αποφασιστικός – που σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε συμφωνία ή πόλεμο.
Μεταξύ των ενδείξεων ήταν επίσης σημαντικές αμερικανικές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε μείωση του αριθμού του προσωπικού και των διπλωματών στην περιοχή. Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή προέτρεψαν τους πολίτες τους να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή». Ωστόσο, η Τεχεράνη αντιμετώπισε αυτά τα σημάδια ως μέρος μιας στρατηγικής «μέγιστης πίεσης» που θα τους έκανε να αποσυρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, οι εμπιστευτικοί ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση, εάν συμβεί, θα περιοριζόταν στο να πιέσει το Ιράν να αποδεχτεί τους όρους της συμφωνίας.
Το Ιράν ήταν βέβαιο ότι δεν θα μετακινούνταν από τις βασικές του θέσεις – και στη συνέχεια ξύπνησε με μια επίθεση που δεν είχε φανταστεί ποτέ ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, στην οποία οι κορυφαίοι στρατιωτικοί της χώρας και οι ανώτεροι επιστήμονες στο πυρηνικό πρόγραμμα αποκλείστηκαν επίσης. Το θεώρησε αυτό ως «κήρυξη πολέμου», αλλά ήταν μια «κήρυξη πολέμου» που, σύμφωνα με τον λιβανέζικο ιστότοπο «Al-Nashara», του κόστισε ακριβά – από το αποτρεπτικό αποτέλεσμα που ισχυρίζεται ότι έχασε πριν από μερικούς μήνες, μέχρι το κύρος που φαίνεται να έχει χάσει εντελώς. Πώς μπορεί λοιπόν το Ιράν να το αποκαταστήσει και ποιες είναι οι πιθανότητες αυτής της κλιμάκωσης, η οποία μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη εδώ και δεκαετίες; Το Al-Nassra εξήγησε ότι, μέσω του αποτρεπτικού αποτελέσματος, το Ιράν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει διαρροές σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή επίθεση. Μίλησε για μια «πολύπλοκη επιχείρηση πληροφοριών» που είχε πραγματοποιήσει, αφήνοντας όλες τις λεπτομέρειες ασαφείς και αόριστες εκτός από το ότι είχε αποκτήσει έναν χάρτη «μυστικών ισραηλινών εγκαταστάσεων». Ταυτόχρονα, το Ιράν είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση, υποδεικνύοντας ότι οι ιρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες για μια τέτοια αποστολή.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η τακτική που βασίζεται στην αποτροπή δεν είναι καινούργια στους περιφερειακούς πολέμους. Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται το πιο ισχυρό επιχειρησιακό εργαλείο του Ιράν στην περιοχή, την υιοθέτησε στο παρελθόν στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να αποφύγει μια στρατιωτική αντιπαράθεση. Στη συνέχεια ήρθαν τα ισραηλινά σχέδια που καταβρόχθισαν τα χαρτιά – από την ιστορική επιχείρηση Beeper μέχρι τη δολοφονία του Νασράλα.
Το Al-Nashra έγραψε επίσης ότι το Ιράν πληρώνει τώρα το τίμημα για τις πράξεις του και για όσα δεν έκανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ DIRECTUS.GR
Διεθνή
Δορυφορικές εικόνες από τις ζημιές σε βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Δορυφορικές εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο BBC Verify απεικονίζουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο από τις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από την Maxar δείχνουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ και το Ισφαχάν.Στη Νατάνζ, φαίνονται ζημιές στην πειραματική μονάδα εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων και σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Διαστήματος και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS).
Αυτό προκύπτει από προηγούμενη ανάλυση εικόνων απεικόνιζαν τις αρχικές ζημιές.
Την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «το υπέργειο τμήμα του δοκιμαστικού σταθμού εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων, όπου το Ιράν παρήγαγε ουράνιο εμπλουτισμένο έως και 60% U-235, έχει καταστραφεί».
Το ουράνιο-235 είναι απαραίτητο τόσο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όσο και για τα πυρηνικά όπλα.
Επαληθευμένα πλάνα που ελήφθησαν λίγο μετά τα πλήγματα δείχνουν διάφορα σύννεφα καπνού να υψώνονται από την περιοχή.
Ο Justin Bronk του Royal United Services Institute (RUSI), δήλωσε στο BBC Verify ότι, αν και ασαφές, το μοτίβο των εκρήξεων «θα ταίριαζε με τη χρήση διεισδυτικών βομβών. Πιθανώς GBU-31(V)3 ή ακόμη και πιο εξειδικευμένες διεισδυτικές GBU-28 ».
Αυτά τα πυρομαχικά, γνωστά ως «bunker busters», έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ στο παρελθόν για να στοχεύσουν υπόγειες εγκαταστάσεις τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο.
Ωστόσο, ο κ. Grossi δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη επίθεσης στΙς υπογειοποιημένες αίθουσε των εγκαταστάσεων
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Απόψεις2 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία