Διεθνή
Τύμπανα πολέμου: To ΝΑΤΟ έτοιμo να επιχειρήσει κατά της Ρωσίας – O Βiden στέλνει 3.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNBC, το Πεντάγωνο θα μετακινήσει ορισμένες από τις δυνάμεις του που εδρεύουν στην Ευρώπη πιο ανατολικά και θα αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, καθώς η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο πρόεδρος Joe Biden θα στείλει 2.000 στρατιώτες στις ΗΠΑ σε Πολωνία και Γερμανία, όπου θα ενωθούν με άλλα στρατεύματα.
Άλλοι 1.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και θα μεταφερθούν στη Ρουμανία.
«Αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι μόνιμες μετακινήσεις.
Ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες» είπε ο αξιωματούχος στο NBC News.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι 100.000 πλήρως εξοπλισμένοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν ότι οι επιπτώσης μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα ήταν «φρικιαστικός».
«Δεδομένου του τύπου των δυνάμεων που παρατάσσονται, των δυνάμεων ελιγμών εδάφους, του πυροβολικού, των βαλλιστικών πυραύλων, των αεροπορικών δυνάμεων, όλα μαζί, αν αυτό εξαπολυόταν στην Ουκρανία, θα ήταν σημαντικό, πολύ σημαντικό, και θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες» δήλωσε ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την Παρασκευή.
Ο Milley είπε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων δεν έχουν προηγούμενο ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει αεροπορικές, στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις.
Διπλωματικός μαραθώνιος για αποτροπή εισβολής
Στο μεταξύ, ένας άνευ προηγούμενου διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη για να αποτραπεί το απευκταίο σενάριο μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχει καμία πολεμική πρόθεση και καμία διάθεση εισβολής στην Ουκρανία.
Και ενώ ο πρόεδρος Biden υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια, τις προβληματικές διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας επιβεβαιώνει το νέο θρίλερ που έχει ανακύψει σχετικά με την αλληλογραφία Μόσχας – Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Αν και το State Department ανακοίνωσε πως έλαβε τις γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko αρνήθηκε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέροντας πως οι γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας επί των επιστολών των ΗΠΑ ακόμα ετοιμάζονται.
Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη εισβολής, η Ρωσία διατηρεί τους 100.000 στρατιώτες της στη μεθόριο με την Ουκρανία με πληροφορίες να αναφέρουν πως ρωσικά πλοία μεταφέρουν άρματα μάχης και δυνάμεις στην Κριμαία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι σε συζητήσεις με τους συμμάχους για την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, πέρα από τους 8.500 που έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή και ενώ στην Ουκρανία ετοιμάζουν τα καταφύγια για την περίπτωση βομβαρδισμών.
Υπό αυτές τις ρευστές ισορροπίες, αναμένεται σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου η επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov αλλά και οι επαφές που θα έχει η Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στο Κίεβο, όπου και αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξη της Μ. Βρετανίας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ρωσία: Δεν υποχωρούμε
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πολεμική πρόθεση, αν και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις απειλές περί επιβολής «πρωτοφανών» κυρώσεων από τις ΗΠΑ, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον θα στοχεύει όχι μόνο τη ρωσική οικονομία αλλά και το στενό κύκλο του Κρεμλίνου.
«Η Ουάσινγκτον, όχι η Μόσχα, τροφοδοτεί τις εντάσεις.
Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταθούμε προσοχή ακούγοντας τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις» αναφέρει σε μήνυμα της στο facebook η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.
Θρίλερ με τις επιστολές
Εν αναμονή της επικοινωνίας Blinken – Lavrov, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τη μεταξύ τους ανταλλαγή επιστολή.
Το State Department ανακοίνωσε πως έλαβε τις γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας επί των θέσεων που είχαν διατυπώσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως λάβαμε γραπτή απάντηση της Ρωσίας.
Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να διαπραγματευόμαστε δημόσια, επομένως θα αφήσουμε τη Ρωσία να αποφασίσει εάν επιθυμεί να μιλήσει για την απάντησή της.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στον διάλογο για να επιλυθούν τα ζητήματα (…) και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας» ανέφερε εκπρόσωπος του State Department.
Καμία απάντηση
Στο State Department απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, ο οποίος αρνήθηκε ότι η Μόσχα έστειλε στις ΗΠΑ γραπτή απάντηση στις αντιπροτάσεις της Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία.
Μάλιστα, αναφέρεται πως η απάντηση εξακολουθεί να ετοιμάζεται.
Η Μόσχα διατυπώνει απόλυτα την αντίθεση της στην επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο απειλείται η ασφάλεια της και ζητά τη μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα του (συγκεκριμένα ζητά να επανέλθει το ΝΑΤΟ στα όρια του 1997), θέσεις τις οποίες έχουν απορρίψει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.
Από την πλευρά τους ΗΠΑ και Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλλει στην Ουκρανία, επικαλούμενες κυρίως τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, σενάριο που με τη σειρά της απορρίπτει κατηγορηματικά η Ρωσία.
Γιατί πάει ο Erdogan στο Κίεβο; – Δυστοπικό σενάριο για την Τουρκία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Στη σπουδή της Τουρκίας και του προέδρου της Rejep Tayip Erdogan να παρέμβει και να μεσολαβήσει στην ολοένα κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Κίεβο όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
«Πολλά διακυβεύονται για την Άγκυρα.
Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε την Άγκυρα σε δύσκολη θέση και θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Για αυτό το λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan θέλει τώρα να μεσολαβήσει και μεταβαίνει στο Κίεβο.
Στη συνέχεια, αναμένεται στην Τουρκία ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin.
Μπορεί όμως ο Erdogan να αποτρέψει πραγματικά την κρίση με τις διπλωματικές του προσπάθειες και να εμποδίσει μια ρωσική εισβολή;
Πολλοί ειδικοί το θεωρούν ανέφικτο.
Μια από αυτούς είναι και η πολιτική επιστήμονας Aydin Sezer.
Κατά την άποψή της, ο Erdogan δεν μπορεί να ενεργήσει ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής διότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει ήδη μια θέση, αυτή στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Μόσχα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις της Άγκυρας» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στις τοποθετήσεις του Erdogan σχετικά με την Ουκρανία, οι οποίες κάθε άλλο παρά «κερδίζουν» την εύνοια της Ρωσίας.
www.bankingnews.gr

Διεθνή
Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”
«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς», λέει ο Αμερικανός αναλυτής

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν για το Πακιστάν και τον ρόλο του στην τρομοκρατική επίθεση στο Παχάλγκαμ — «Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».
«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς».
Διεθνή
Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;
Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αμερικανός Κογκρέσος Κόρι Μιλς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο στη Συρία την Παρασκευή.
Ο Σαράα μίλησε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση.
Ματά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΑΜερικανό πολιτικό Κόρι Μάιλς, ο Σαράα είπε, ότι η Συρία ενδιαφέρεται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων.
Σύμφωνα με τον Μάιλς, ο Σαράα είναι επίσης ανοιχτός στο να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων μαχητών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Συρία και να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει βαθιά δύσπιστο για τον Σύριο ηγέτη και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων.
Η νέα ηγεσία της Συρίας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών πίεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να άρουν πλήρως τις κυρώσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει μια οικονομία αποδεκατισμένη από εμφύλιο πόλεμο πάνω από μια δεκαετία.
Ο Μάιλς, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, και ο Αμερικανός Κογκρέσος Μάρλιν Στούτσμαν από την Ιντιάνα, προσγειώθηκαν στη Δαμασκό την Παρασκευή (18/40 για να συναντήσουν Σύρους αξιωματούχους, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών τον Δεκέμβριο.
Ο Μάιλς συναντήθηκε με τον Σαράα, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης 90 λεπτών.
Ο Μάιλς είπε στο Bloomberg ότι θα φέρει στον Τραμπ μια επιστολή από τον Σαράα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, και ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μετά το ταξίδι του.
«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος και προσπαθώ να διατηρήσω ανοιχτό διάλογο», είπε ο Μάιλς στο Bloomberg.
Διεθνή
Η Ινδία παίρνει μέτρα κατά του Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ
Αναστολή της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού ποταμού και ακύρωση του καθεστώτος βίζας σε πακιστανούς πολίτες και διπλωμάτες.

Η Ινδία έχει λάβει μια σειρά από ισχυρά μέτρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού, το 1960, και του κλεισίματος του Integrated Check Post Attari με άμεση ισχύ. Η Υπουργική Επιτροπή για την Ασφάλεια (CCS) εξέτασε τη συνολική κατάσταση ασφαλείας στη συνεδρίασή της στην κατοικία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι χθες το απόγευμα και έδωσε εντολή σε όλες τις δυνάμεις να διατηρήσουν υψηλή επαγρύπνηση.
Ενημερώνοντας τα μέσα ενημέρωσης στο Νέο Δελχί χθες το βράδυ, ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι είπε ότι οι Πακιστανοί υπήκοοι δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ινδία στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης βίζας SAARC (SVES). Δήλωσε επίσης ότι τυχόν βίζες SVES που εκδόθηκαν στο παρελθόν σε Πακιστανούς υπηκόους θεωρούνται άκυρες. Είπε ότι κάθε Πακιστανός υπήκοος που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ινδία με βίζα SVES έχει 48 ώρες για να φύγει από την Ινδία. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι οι Σύμβουλοι Άμυνας/Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας στην Πακιστανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί έχουν κηρυχθεί Persona Non Grata. Τόνισε ότι έχουν μια εβδομάδα για να φύγουν από την Ινδία. Η Ινδία θα αποσύρει τους δικούς της Σύμβουλους Άμυνας/Ναυτικού/Αεροπορίας από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ. Ο κ. Misri δήλωσε ότι αυτές οι θέσεις στις αντίστοιχες Ανώτατες Αρμοστείες θεωρούνται άκυρες. Πέντε μέλη του προσωπικού υποστήριξης των Συμβούλων Υπηρεσιών θα αποσυρθούν και από τις δύο Ανώτατες Επιτροπές.
Ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συνολική δύναμη των Ύπατων Αρμοστειών θα μειωθεί σε 30 από τις 55 σήμερα μέσω περαιτέρω μειώσεων έως την 1η Μαΐου. Ο κ. Misri είπε ότι το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Modi, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο Pahalgam. Στην ενημέρωση στο συμβούλιο, αναδείχθηκαν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις της τρομοκρατικής επίθεσης. Σημειώθηκε ότι αυτή η επίθεση ήρθε στον απόηχο της επιτυχούς διεξαγωγής των εκλογών στο Τζαμού και Κασμίρ και της σταθερής προόδου της προς την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζει στην έγκαιρη ανάρρωση των τραυματιών.
Έντονες εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν καταδικάσει απερίφραστα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Το CCS κατέγραψε την εκτίμησή του για τέτοια συναισθήματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν μηδενική ανοχή για την τρομοκρατία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Ινδία
Η Ελληνική κυβέρνηση δια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ στην Ινδία. “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, Τζαμού και Κασμίρ” επισημαίνει σε ανάρτησή του το Υπ.Εξ. και προσθέτει:
“Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην Ινδία απέναντι σε αυτή την τραγική απώλεια και στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”