Πολιτική
Βιταμίνη D: Η ανεπάρκεια πριν την μόλυνση από covid αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής νόσου

Η βιταμίνη D συνήθως είναι γνωστή για τον ευεργετικό ρόλο της στην υγεία των οστών, ενώ τα χαμηλά επίπεδά της έχουν επίσης συσχετιστεί με διάφορες άλλες αυτοάνοσες, καρδιαγγειακές και λοιμώδεις νόσους.
Ήδη από την αρχή της πανδημίας αρκετοί γιατροί ενθάρρυναν τους ανθρώπους να παίρνουν βιταμίνη D για να ενισχύσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος τους κατά του κορονοϊού. Μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D πριν την μόλυνση από τον ιό αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19, νοσηλείας και θανάτου.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν, με επικεφαλής τον δρ Αμιέλ Ντρορ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν στοιχεία για 1.176 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί το 2020 και το 2021 στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν έλλειψη βιταμίνης D (κάτω των 20 ng/mL) πριν την μόλυνσή τους από τον κορονοϊό, η οποία είχε διαγνωστεί με θετικό τεστ PCR, είχαν κατά μέσο όρο 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά ή να βρεθούν σε κρίσιμη κατάσταση, σε σχέση με εκείνους που είχαν επίπεδα βιταμίνης D άνω των 40 ng/mL πριν την λοίμωξη. Επίσης η πιθανότητα θανάτου μεταξύ των ασθενών με προτέρα ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης ήταν σχεδόν 26%, έναντι μόνο 2,3% μεταξύ όσων είχαν επαρκή επίπεδα της D προηγουμένως.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι είναι καλό να διατηρεί κανείς φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτό αφορά ιδίως όσους μολύνονται από τον κορονοϊό», δήλωσε ο Ντρορ. Ο καθηγητής Μάικλ Εντελστάιν πρόσθεσε ότι «η μελέτη συμβάλλει στις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις πως ένα ιστορικό έλλειψης βιταμίνης D αποτελεί προγνωστικό παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με χειρότερη κλινική έκβαση της Covid-19 και με αυξημένη θνητότητα. Είναι ακόμη ασαφές γιατί ορισμένα άτομα υποφέρουν από βαριές συνέπειες της λοίμωξης Covid-19, ενώ άλλοι όχι. Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν μια πτυχή για την επίλυση αυτού του αινίγματος».
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση εδώ
ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Διεθνή
O Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα αποθεώνει την Τουρκία! Χώρα υπόδειγμα – Καλύτερα drones στον κόσμο τα Bayraktar
O Τομ Μπάρακ εξήρε το ρόλο της Τουρκίας

Τον «μοναδικό» ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επαίνεσε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Tom Barrack, τονίζοντας ότι η χώρα αξιοποιεί την παραδοσιακή της σχέση με τις δύο πλευρές για να διατηρεί «σημαντικό διάλογο» εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης.
Μιλώντας τη Δευτέρα στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Barrack υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει παραδοσιακή συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, γεγονός που της επιτρέπει να οικοδομεί ουσιαστικούς διαύλους επικοινωνίας». Παρότι –όπως είπε– η Τουρκία αναγνωρίζεται ευρέως ως βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, «έχει επιδείξει ακόμη μεγαλύτερη περιφερειακή επιρροή», όπως φάνηκε τόσο στη Συρία όσο και στη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις προσωπικές σχέσεις των ηγετών των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί στενή σχέση με τον Πρόεδρο Τραμπ», ενώ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «η υπομονή του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξαντλείται».
«Τα τουρκικά Bayraktar TB2 είναι τα καλύτερα drones στον κόσμο και παράγονται εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος επιχείρησε παράλληλα να δικαιολογήσει την κίνηση της Τουρκίας να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400 επικαλούμενος τα «προβλήματα» που είχε προκαλέσει το αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με το θέμα των Patriot στην Τουρκία – και το ότι η τουρκική πλευρά «δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από τη συσκευασία τους».
Πιο συγκεκριμένα, ο Τομ Μπάρακ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…To αμερικανικό Koγκρέσο προκάλεσε προβλήματα με τους πυραύλους Patriot. Τότε η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσία για τη δική της αεράμυνα. Αυτό φυσικά προκάλεσε σύγχυση σε όλους […] αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από τη συσκευασία τους. Η Τουρκία όμως τώρα λέει, εντάξει, θα έχω τη δική μου βιομηχανία αεράμυνας. Τα drones TB2 είναι τα καλύτερα drones στον κόσμο και παράγονται εδώ. Τα F-35 είναι 5ης γενιάς και η Τουρκία παρήγαγε μαχητικά Kaan […] Η σχέση που θέλει να δημιουργήσει αυτός ο πρόεδρος (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ) με την Τουρκία, με τον πρόεδρό σας, είναι μια διαφορετική σχέση […] σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο […] Εχετε ήπια ισχύ στον Κόλπο, έχετε σκληρή ισχύ εδώ, έχετε τους πιο εργατικούς ανθρώπους. Εχετε έναν υποδειγματικό συνδυασμό ήπιου Ισλάμ και κοσμικότητας. Δεν αναφέρομαι στην εσωτερική πολιτική, δεν έχουμε καμία ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική […] Εχουμε αυτούς τους δυο ηγέτες (σ.σ. Τραμπ και Ερντογάν) που ήδη συνομίλησαν τηλεφωνικά δυο φορές και λένε ας φέρουμε τις σχέσεις σε ίσο επίπεδο. Και λέμε στον τουρκικό λαό πέραν της οικονομίας, πέραν της στρατηγικής σχέσης ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνουν ισότιμοι εταίροι.»
Επανεκτίμηση της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία
Ο Barrack προχώρησε και σε ευρύτερη τοποθέτηση για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για αποτυχία των πολιτικών της Δύσης στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως είπε, η Ουάσιγκτον επανεξετάζει πλέον ριζικά την παρουσία της στη Συρία, παραδεχόμενος ότι οι πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.
Αναφερόμενος στις ιστορικές παρεμβάσεις των δυτικών δυνάμεων, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω αν ήταν σωστό ή λάθος. Αλλά αρκεί να δούμε τη Διακήρυξη Μπάλφουρ — μία απόπειρα να δημιουργηθεί μια ελεύθερη πατρίδα για τον εβραϊκό πληθυσμό. Και αμέσως μετά, τη συμφωνία Σάικς-Πικό, όπου Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι σχεδίασαν τεχνητά σύνορα σε μια περιοχή γεμάτη φυλές και θρησκευτικές ομάδες».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέθετε λειτουργική διοικητική δομή, αλλά «ήταν αδύνατο να οριστούν τεχνητά σύνορα εκεί που επικρατούσε τέτοια εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία — κι όμως αυτό ακριβώς έγινε».
Συνέδεσε μάλιστα τις σημερινές συγκρούσεις με τη διαχρονική προσπάθεια της Δύσης να διαμορφώσει το μέλλον της Ανατολής «με βασικό στόχο τον έλεγχο των ορυκτών πόρων».
Πολιτική
Νέα παρέμβαση Φαραντούρη στην Κομισιόν για επανεξέταση του πακέτου €4 δισ. προς την Αίγυπτο
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο Νικόλας Φαραντούρης χαρακτήρισε το πακέτο των €4 δισ. της ΕΕ προς την Αίγυπτο που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «το πυρηνικό όπλο» στα χέρια της ελληνικής αντιπροσωπείας και κάλεσε «την Ελληνική Κυβέρνηση να το αξιοποιήσει» δηλώνοντας ότι «βάζει πλάτη» για ένα εθνικό ζήτημα που δυστυχώς λόγω ολιγωρίας κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση την Ι.Μ. του Σινά.

Πολιτική
Το παραδέχτηκε ο Χατζηβασιλείου! Η δικαστική απόφαση για το Σινά θέτει ζήτημα ιδιοκτήσιας για περιοχές πέριξ της μονής
Στη σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το Σινά ο υφυπουργός ήταν αποκαλυπτικός…

Με στόχο την ολοκλήρωση της εκκρεμούς συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τη Μονή Σινά θα βρίσκεται στο Κάιρο την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου. Ωστόσο στην σύντομη παρέμβασή του στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για το Σινά ο υφυπουργός εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η δικαστική απόφαση θέτει ζήτημα ιδιοκτησίας για τις περιοχές πέριξ της μονής!
«Δεν αναφέρει ιδιοκτησία της Μονής επί λατρευτικών χώρων, δεν έχει καθαρή ιδιοκτησία σε πέριξ» είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Χατζηβασιλείου και πρόσθεσε ότι «αύριο στο Κάιρο θα βρίσκεται ο Γ. Γεραπετρίτης ως επικεφαλής μεγάλης ομάδας (από τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας) και θα επιδιώξει να ολοκληρωθεί η εκκρεμής συμφωνία που είχε συζητήσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο πριν από το γεγονός».
Ο υφυπουργός ισχυρίσθηκε ότι γίνεται δεκτή η έφεση της Μονής και αποδεκτή η διαρκής παρουσία της στην περιοχή, ενώ έκανε λόγο για «ανεύθυνα» πράγματα που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση.
«Δεν έσπευσε η κυβέρνηση να αναλύσει μια πολυσέλιδη απόφαση της δικαιοσύνης, η αντιπολίτευση ήρθε πριν διαβάσει τα κείμενα να τοποθετηθεί με ανευθυνότητα και να βγάλει πύρινους λόγους κατά της κυβέρνησης» ανέφερε και σημείωσε ότι «είναι 160 σελίδες η δικαστική απόφαση, τεχνικό κείμενο στα αραβικά. Μόλις την Παρασκευή μας περιήλθε το πλήρες κείμενο και εξακολουθεί η επεξεργασία του.
Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει τέτοια σπουδή με τα ζητήματα της Μονής που αποτελεί φάρο της Ορθοδοξίας προς όλους μας. Ο ίδιος ο κ. Σίσι ανέλαβε δημόσιες δεσμεύσεις και είμαι βέβαιος ότι ούτε το Καιρό θα ήθελε να διακινδυνέψει τη σχέση φιλίας και αδελφοσύνης που έχει με την Ελλάδα» κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία