Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Πρόεδρος Κροατίας: «Πολύ επικίνδυνος τσαρλατανισμός» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά τη θεώρησε «πολύ επικίνδυνη περιπέτεια»

Οργή στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας του προκάλεσε ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, που συνέδεσε την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο τσαρλατανισμό», με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κροατών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έως ότου αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Β-Ε, και πως μέχρι τότε, το κροατικό Κοινοβούλιο «δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ».

«Πολύ επικίνδυνη περιπέτεια»

Οπως είπε ο κ. Μιλάνοβιτς σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά τη θεώρησε «πολύ επικίνδυνη περιπέτεια».

Επισήμανε ότι δεν θα ήταν δυνατό να αποφασίσει μόνος του επίσημα για την είσοδο αυτών των χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία, αλλά τη θεωρεί «πολύ επικίνδυνο τσαρλατανισμό».

«Θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να εμπλέξτε τη Φινλανδία, η οποία απέχει 50 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνος τσαρλατανισμός. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε όχι. Αλλά, η Φινλανδία είναι πιο σημαντική από την Κροατία και τους Κροάτες στη Β-Ε, έτσι δεν είναι;» ρώτησε ο Μιλάνοβιτς.


Φωτογραφία από το Twitter

«Σε ό,τι με αφορά, ας μπουν στο ΝΑΤΟ, ας μαχαιρώσουν τη λυσσασμένη αρκούδα στα μάτια (σ.σ. εννοώντας τη Ρωσία). Αλλά μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου, έως ότου αναγκαστεί ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, το κοινοβούλιο δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη κανενός στο ΝΑΤΟ», είπε ο αρχηγός του κροατικού κράτους.

«Εν μία νυκτί…»

«Λυπάμαι που αυτό συμβαίνει σε μια υποδειγματική χώρα όπως η Φινλανδία, θα ήθελα, όμως, να μας στηρίξουν στα προβλήματά μας», είπε ο Μιλάνοβιτς.

«Στάση» στα Βαλκάνια και είσοδος στους Φινλανδούς «εν μία νυκτί», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς και επισήμανε ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι «τρομερή» καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν μπορούν να ενταχθούν στη Σένγκεν, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται», ενώ η Φινλανδία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εν μία νυκτί.

«Θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ;» Κανένα πρόβλημα, απλώς έχουμε αρκετό χρόνο. Αυτό είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη Φινλανδία, και για εμάς είναι ζήτημα αν οι Κροάτες θα εκλέξουν έναν κροάτη εκπρόσωπο στην Ερζεγοβίνη. Τώρα, θα το ακούσουν άνθρωποι που διαφορετικά δεν θα το άκουγαν. Γιατί αυτό είναι αρκετό», είπε ο Μιλάνοβιτς», σημειώνει η ιστοσελίδα index.hr.

«Για μένα είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον του κράτους, του έθνους και του λαού, το να είναι, δηλαδή, η Β-Ε ένα οργανωμένο κράτος. Τότε το Ζάγκρεμπ θα υποστηρίξει τη Β-Ε να μπει στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Μιλάνοβιτς.

Εξοργίστηκαν

Ανώτεροι αξιωματούχοι στη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι εξοργισμένοι με τη δήλωση, αναφέρει η index.hr.

Χθες Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο τηλεφώνησε στον κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλίτς Ράντμαν και εξέφρασε την ανησυχία του και το ίδιο ανακοίνωσε για σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, αναφέρει η index.hr.

«Αν είναι μάγκας»

«Αφήστε τον να μπλοκάρει άμεσα (την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας) ως συμμετέχων στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ. Γιατί αφήνει το κοινοβούλιο να το κάνει αυτό αν είναι μάγκας», είπε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι θα αφήσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης και μετά θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να το πράξει.


O Αντρέι Πλένκοβιτς (φωτογραφία από το Twitter)

«Από κάποιον που δεν τον ενδιέφερε καθόλου αυτό το θέμα (τα δικαιώματα των Κροατών στη Β-Ε), έγινε μεγάλος υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Κροατών, σε αντίθεση με εμάς που κρατάμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη», τόνισε ο κροάτης πρωθυπουργός.

Ο κ. Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να ανταγωνίζεται αυτούς με τους οποίους θα έπρεπε να επιτευχθεί συμφωνία», και πρόσθεσε ότι η Κροατία ενδιαφέρεται να επιβιώσουν οι Κροάτες στη Β-Ε και να ανανεώσουν «συμμαχία, εταιρική σχέση και εμπιστοσύνη με τους Βόσνιους».

«Αυτή τη στιγμή, μου φαίνεται ότι τα βοσνιακά πολιτικά κόμματα συνειδητά δεν ήθελαν να καταλήξουν σε συμφωνία, και ήταν πολύ κοντά σε αυτό, και έγιναν μεγάλες προσπάθειες στο Νέουμ και στο Σεράγεβο», είπε ο Πλένκοβιτς, σημειώνοντας ότι ποτέ αυτό το θέμα δεν απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πηγή: index.hr, politika.rs, echedoros-a.gr, in.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τεράστια γκάφα αποκάλυψε ο Λευκός Οίκος! Ο Χέγκσεθ έστειλε κατά λάθος σε δημοσιογράφο ενημέρωση για τα σχέδιά του για χτυπήματα κατά των Χούθι στην Υεμένη

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας και ουσιαστικά για γκάφα ολκής, η οποία διερευνάται.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ”The Atlantic” συμπεριλήφθηκε εκ παραδρομής στους παραλήπτες ενημέρωσης για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας και ουσιαστικά για γκάφα ολκής, η οποία διερευνάται.

«Στην παρούσα φάση φαίνεται πως η αλυσίδα μηνυμάτων που αναφέρεται στο άρθρο είναι αυθεντική και διερευνούμε το πώς προστέθηκε κατά λάθος ένας αριθμός» στους παραλήπτες, δήλωσε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα σήμερα, ο δημοσιογράφος Τζέφρι Γκόλντμπεργκ αποκάλυψε σε μακροσκελές άρθρο του πως είχε προστεθεί σε ομάδα παραληπτών κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων στην πλατφόρμα Signal, λαμβάνοντας το λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της 15ης Μαρτίου εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

«Ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Χέγκσεθ μου έστειλε το σχέδιο επίθεσης» δύο ώρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών «σχετικά με τα όπλα, τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα», γράφει ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, αρχισυντάκτης του περιοδικού The Atlantic.

Εξηγεί ότι όλα ξεκίνησαν με ενημέρωση που είχε στις 11 Μαρτίου από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτς μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, η οποία είναι δημοφιλής μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών λόγω της εμπιστευτικότητας που υπόσχεται. Δύο ημέρες αργότερα ακολούθησε ένα μήνυμα που αναφερόταν σε «συντονισμό» δράσης κατά των Χούθι.

Σύμφωνα με τον Γκόλντμπεργκ, η λίστα των παραληπτών περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον επικεφαλής της CIA Τζον Ράτκλιφ. Δήλωσε πως μέχρι τις 15 Μαρτίου, ελάμβανε ενημέρωση από κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, για τα επικείμενα πλήγματα στην Υεμένη. «Δεν μπορούσα να πιστέψω πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου θα ήταν τόσο απρόσεκτο ώστε να συμπεριλάβει τον αρχισυντάκτη του περιοδικού The Atlantic» σε τέτοιες εμπιστευτικές συζητήσεις, συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος Τζέφρι Γκόλντμπεργκ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ο Τραμπ έκανε… εν ριπή οφθαλμού αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο Κάστρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εν ριπή οφθαλμού αυτό που οι αδελφοί Κάστρο στην Κούβα δεν μπόρεσαν να κάνουν επί τέσσερις δεκαετίες: κατέβασε από τον αέρα έναν ειδησεογραφικό σταθμό που επί μακρόν εξόργιζε το κομμουνιστικό καθεστώς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ήταν στη μέση της συνέντευξης με έναν Κουβανό ακτιβιστή στο Μαϊάμι όταν ξαφνικά τα πρόσωπά τους σκοτείνιασαν. Οι δημοσιογράφοι του Radio Martí, του ειδησεογραφικού πρακτορείου που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ με στόχο την κομμουνιστική Κούβα, μόλις είχαν λάβει ένα mail από τη διοίκηση Τραμπ, με εντολή να βάλουν λουκέτο.

Το ειδησεογραφικό ραδιοτηλεοπτικό πρακτορείο που μετρά 40 χρόνια ζωής είχε σκοπό να στέλνει στην Κούβα, μη λογοκριμένες ειδήσεις στα ισπανικά 

Την ίδια στιγμή, το προφίλ του συνεντευξιαζόμενου ακτιβιστή Ραμόν Σαούλ Σάντσες, γνωστού για την πρωτοβουλία της αποστολής ακταιωρών διαμαρτυρίας προς την Κούβα, είχε διαγραφεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε εν ριπή οφθαλμού αυτό που οι αδελφοί Κάστρο στην Κούβα δεν μπόρεσαν να κάνουν επί τέσσερις δεκαετίες: κατέβασε από τον αέρα έναν ειδησεογραφικό σταθμό που επί μακρόν εξόργιζε το κομμουνιστικό καθεστώς.

Το «τέλος των δεινόσαυρων υπονομευτών»

Η κυβέρνηση της Κούβας, πανηγύρισε την κίνηση ως πλήγμα σε αυτούς που αποκαλούσε «δεινόσαυρους της υπονομευτικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο νησί».

«Θύμα» των περικοπών

Το Radio Martí ήταν το τελευταίο από τα δεκάδες προγράμματα και υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως το Voice of America, το Radio Free Europe/Radio Liberty και το  Radio Free Asia, που έπεσαν θύμα των μαζικών περικοπών δαπανών του Μασκ.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που πήρε το όνομά του από τον Κουβανό συγγραφέα José Martí, ο οποίος είχε αγωνιστεί για την ανεξαρτησία της Κούβας από την Ισπανία.

Πηγή: Wikipedia Commons

«Ξεπερασμένο κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, είχε επί χρόνια τη φήμη ενός ξεπερασμένου κατάλοιπου του Ψυχρού Πολέμου, ενός υπερτροφικού οργανισμού όπου άνθρωποι με πολιτική επιρροή έβρισκαν δουλειά για τους συγγενείς τους.

Σκάνδαλα

Ξόδευε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να παράγει αυτό που οι επικριτές του αποκαλούσαν μονόπλευρες, δεξιές κραυγές κατά της κουβανικής κυβέρνησης, και επανειλημμένα βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιογραφικών σκανδάλων και σκανδάλων διαφθοράς, τα οποία απασχόλησαν το Κογκρέσο.

Τα τελευταία χρόνια, προχώρησε σε μια πιο ευέλικτη επιχειρηματική δραστηριότητα με την χρήση των social media και του YouTube.

Με σύντομα βίντεο κλιπ που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, το Radio Martí προσέλκυε εκατομμύρια ακροατές και θεατές ετησίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία του δικτύου, την ώρα που η Κούβα βίωνε τη μεγαλύτερη μαζική μετανάστευση στην ιστορία της, υπέφερε από πολυήμερες διακοπές ρεύματος και μια οικονομική κρίση που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προβλέπει ότι περισσότερες χώρες θα προσχωρήσουν στις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821- Η Αποτίμηση 201 χρόνων και σπάνια ντοκουμέντα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύεται ότι περισσότερες χώρες θα προστεθούν στις «Συμφωνίες του Αβραάμ», τη σειρά συμφωνιών ομαλοποίησης που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνησή του μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν κατά την πρώτη του θητεία.

Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, είπε ότι περισσότερες χώρες θέλουν να προσχωρήσουν στις συμφωνίες.

Δριμύ κατηγορώ Βανς κατά της διακυβέρνησης Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς διαμαρτύρεται για την μη αξιοποίηση των Συμφωνιών του Αβραάμ και ισχυρίζεται ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έκανε απολύτως τίποτα με αυτό. Δεν βασίστηκε καθόλου σε αυτό. Προστέθηκαν μηδενικές επιπλέον χώρες. Καθαρά από πολιτική μίσος».

Ο Βανς υπογράμμισε ότι με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τους ανατέθηκε η «οικοδόμηση των Συμφωνιών του Αβραάμ, η προσθήκη νέων χωρών σε αυτήν» και ότι, ενώ είναι «νωρίς, έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο».

Πηγή: Reuters, Times of Israel 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός34 λεπτά πριν

Οι αγώνες για τη δόξα του Μεσολογγίου! Η ηρωική έξοδος

Το παράδειγμα του Μεσολογγίου, αναζωπύρωσε το πατριωτικό σθένος. Καταλάγιασε την εθνοφθόρο διχόνοια που είχε παραλύσει την ιερή προσπάθεια . Ανόρθωσε...

Άμυνα1 ώρα πριν

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Δόξα του 1821

 Η γεωγραφία των θαλασσών είναι αυτή που διαμορφώνει τη μοίρα των εθνών.

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Η πιο γιγαντιαία και τολμηρή συνωμοσία στην ιστορία των επιχειρήσεων

Στα τέλη του 1871, μια εταιρεία γεννιέται στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, με ένα φιλόδοξο – αλλά και άκρως ύποπτο –...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Θυμηθείτε τα αστεία που έλεγαν στην Ελλάδα για Ερντογάν! Τον αποκαλούσαν Παπανδρέου της Τουρκίας

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση "ΣΙΓΜΑ"

Πολιτική2 ώρες πριν

25η Μαρτίου: «Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ», τονίζει ο Μάρκο Ρούμπιο

Ο κ. Ρούμπιο κάνει αναφορά στην «ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνα», λέγοντας ότι οι...

Δημοφιλή