Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Carnegie Europe: Η Συνθήκη του Μοντρέ φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με τη Ρωσία – Πώς θα αντικαταστήσει το Moskva

Δημοσιεύτηκε στις

Αν και η Τουρκία επιδιώκει την ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Συνθήκη του Μοντρέ τη φέρνει σε δύσκολη θέση

Τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μοντρέ επισημαίνουν αναλυτές.
Ειδικότερα, ο Sinan Ulgen από το Carnegie Europe επισημαίνει μιλώντας στο CNBC, ότι η εν λόγω Συνθήκη θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. Το πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια και η βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva στη Μαύρη Θάλασσα.
«Όπως φαίνεται λοιπόν, η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη γεωπολιτική θέση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και άρχισε στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη Μαύρη Θάλασσα, επειδή η Τουρκία ελέγχει την πρόσβαση σε αυτήν» σχολιάζει το CNBC.

Η Συνθήκη του Μοντρέ

Μετά την επίσημη λήξη του Πολέμου Ανεξαρτησίας της Τουρκίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων αποστρατικοποιήθηκαν. Η πρόσβαση από και προς τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο τέθηκε υπό τον έλεγχο μιας Διεθνούς Επιτροπής Στενών.
Όμως, με την πολιτική κατάσταση να επιδεινώνεται στην Ευρώπη ενόψει του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία επιδίωξε να αλλάξει τη συμφωνία και διαπραγματεύτηκε τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936. Μέχρι σήμερα, ο έλεγχος της Τουρκίας στα στενά μεταξύ Ευρώπης και Ασίας της προσδίδει μια μοναδική θαλάσσια δύναμη.
Πώς είναι δομημένη η Συνθήκη του Μοντρέ: Η Τουρκία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση όλων των επιβατηγών και εμπορικών πλοίων εν καιρώ ειρήνης. Όταν υπάρχει πόλεμος στον οποίο δεν εμπλέκεται η Τουρκία, τα πολεμικά πλοία από τα εμπόλεμα κράτη δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στενά, εκτός αν επιστρέφουν στις βάσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «πόλεμο» κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN Turk στις 27 Φεβρουαρίου, έδωσε στην Τουρκία το δικαίωμα να εφαρμόσει πλήρως τη Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείνει τα Στενά.
Στην πραγματικότητα, η επιβολή της Συνθήκης του Μοντρέ από την Τουρκία εμποδίζει τη Ρωσία να ενισχύσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα ή να μετακινήσει πολεμικά πλοία που βρίσκονται τώρα στη Μαύρη Θάλασσα πίσω στη Μεσόγειο.
«Αυτές οι διατάξεις δεν αλλάζουν πολύ την ισορροπία δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε στο CNBC ο Sinan Ulgen από το Carnegie Europe. «Πάντως», δήλωσε ο ίδιος, «από τη στιγμή που αυτά τα ρωσικά πλοία που ανήκουν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη Μεσόγειο. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις δυνατότητες προβολής ισχύος της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στη Συρία».

Το πλοίο Moskva

Η βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Απριλίου ανέδειξε το δίλημμα της Ρωσίας: Η Μόσχα πρέπει να πείσει την Τουρκία να ανοίξει τα στενά, αν θέλει να αντικαταστήσει το Moskva -που ήταν η ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα- ή να μετακινήσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας μακριά από την Ουκρανία.

Επίκειται ένταση Τουρκίας – Ρωσίας;

Σύμφωνα με το CNBC, η Μόσχα και η Άγκυρα δεν έχουν ακόμη βιώσει έντονες διαφωνίες μεταξύ τους για την Ουκρανία. Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι η σχέση τους θα μπορούσε να γίνει πιο τεταμένη.
Η Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Αλλά η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Και σε κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη κλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η Τουρκία έκλεισε το Σάββατο τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά αεροσκάφη που προσπαθούσαν να πετάξουν στη Συρία.
Το 2015, η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορά της με τη Συρία, όπου η Μόσχα πολεμούσε για λογαριασμό του Bashar al-Assad. Η Μόσχα απάντησε με απαγόρευση των τουρκικών εισαγωγών τροφίμων και εργαζομένων.
Ο Ulgen δήλωσε ότι η Συνθήκη του Μοντρέ θα μπορούσε να φέρει ξανά την Τουρκία και τη Ρωσία αντιμέτωπες. «Θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες ενός σεναρίου, όπου η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία δεν το αναγνωρίζουν αυτό» είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ινδία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα.

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι αν δεν καταφέρουμε με επιτυχία να συνεργαστούμε, ο 21ος αιώνας ενδέχεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος για όλη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.

Έπαινοι για τον Νατέντρα Μόντι

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαίνεσε ξανά τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά το δείπνο που είχαν χθες Δευτέρα.

Η τετραήμερη επίσκεψη του Βανς στην Ινδία έχει σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στη χώρα με τη σύζυγό του, την Ούσα, η οποία έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια από Ινδούς γονείς, και τα τρία παιδιά τους.

Πρόοδος στις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία

Η επίσκεψη ωστόσο έρχεται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του. Η Ινδία απειλείται με επιβολή δασμών 26% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο ανέστειλε στις 9 Απριλίου την επιβολή τους για 90 ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός Μόντι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής. Κάνει σκληρό παζάρι», είπε ο Βανς στην ομιλία του στην Τζαϊπούρ.

Η Ινδία ελπίζει να «ολοκληρώσει θετικά» το πρώτο μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε χθες από το Σαν Φρανσίσκο η Ινδή υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σίθαραμαν.

Ο Βανς δήλωσε ότι εκείνος και ο Μόντι σημείωσαν καλή πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τους αντιπροσώπους για την εμπορική διαπραγμάτευση. «Θέτει έναν οδικό χάρτη προς μια τελική συμφωνία μεταξύ των εθνών μας», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ξεκινά ο πόλεμος των άστρων; Η Κίνα επιδιώκει να στήσει βάση στη Σελήνη!

Ο σκληρός ανταγωνισμός με ΗΠΑ-Ευρώπη μεταφέρεται στο διάστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η αποστολή απογειώνεται αυτή την εβδομάδα. Η Κίνα αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα επανδρωμένη διαστημική αποστολή αυτή την εβδομάδα, προωθώντας τον στόχο της να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αποστολή Shenzhou-20 θα απογειωθεί από το κέντρο εκτόξευσης Jiuquan στα βορειοδυτικά της χώρας, μεταφέροντας τρεις αστροναύτες, με προορισμό τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong, όπου θα παραμείνει για περίπου έξι μήνες. Το διαστημικό σκάφος Shenzhou και ο πύραυλός του Long March-2F έχουν ήδη μεταφερθεί στον τόπο εκτόξευσης και θα εκτοξευθούν “σε εύθετο χρόνο στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.

Φτιάξτε μια βάση στη Σελήνη

Η αποστολή έχει σκοπό να συμβάλει στον φιλόδοξο στόχο της Κίνας να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2030 και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια σεληνιακή βάση εκεί. Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua έδειξαν τον μακρύ λευκό πύραυλο σκαρφαλωμένο σε ένα μπλε βάθρο στολισμένο με κινεζικές σημαίες, περιτριγυρισμένο από κόκκινα και χρυσά πανό που χαιρετίζουν το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα. “Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός στο σημείο εκτόξευσης είναι σε καλή κατάσταση. “Οι λειτουργικές επιθεωρήσεις και οι κοινές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί”, δήλωσε η China Manned Space Agency (CMSA).

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει την ταυτότητα των αστροναυτών Shenzhou-20 ή τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το πλήρωμα είναι «σε καλή κατάσταση, ακριβές στους ελιγμούς του και καλά συντονισμένο», δήλωσε ο Zhou Wenxing, μέλος του κέντρου εκπαίδευσης αστροναυτών της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η προηγούμενη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας, Shenzhou-19, εκτοξεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 29 Απριλίου. Η τελευταία διευθύνεται από τον Cai Xuzhe, έναν 48χρονο πρώην πιλότο μαχητικού που πέταξε στο παρελθόν στον διαστημικό σταθμό Tiangong κατά τη διάρκεια της αποστολής Shenzhou-14 το 2022.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το κόμμα-κράτος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός διαστημικού προγράμματος αιχμής που θα συναγωνιστεί εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Το 2019, προσγειώθηκε με επιτυχία το σκάφος Chang’e-4 στην μακρινή πλευρά της Σελήνης – μια παγκόσμια πρωτιά – και ένα μικρό ρομπότ στον Άρη το 2021. Ο σταθμός Tiangong, του οποίου η κεντρική μονάδα Tianhe εκτοξεύτηκε το 2021, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για περίπου δέκα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Le Figaro

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου σε τζαμί στο Καράτσι του Πακιστάν

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρκετοί διεθνείς φορείς έχουν καταδικάσει τη βία. Κάλεσαν την πακιστανική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια των μειονοτήτων και να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των δραστών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ένα σπαρακτικό περιστατικό βίας με στόχο τη μουσουλμανική κοινότητα των Αχμαντί σημειώθηκε την Παρασκευή στο Καράτσι του Πακιστάν. Ένας βίαιος όχλος εκατοντάδων που συνδέεται με την εξτρεμιστική ομάδα Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) επιτέθηκε σε ένα τέμενος των Αχμάντιγια και ξυλοκόπησε βάναυσα ένα άτομο μέχρι θανάτου.

Τι συνέβη;

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Saddar του Καράτσι, όπου περίπου 400 υποστηρικτές του TLP συγκεντρώθηκαν το απόγευμα. Στόχος τους ήταν να εμποδίσουν την κοινότητα των Αχμαντί να προσεύχονται στο τζαμί. Σύντομα, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Οι ταραχοποιοί εισέβαλαν στο τζαμί Ahmadi, πέταξαν πέτρες και επιτέθηκαν ανελέητα σε έναν νεαρό Ahmadi.

Τραυματίστηκε σοβαρά και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν επίσης από την επίθεση. Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα Dawn , οι υποστηρικτές του TLP έβαλαν στο στόχαστρο την κοινότητα Αχμάντι σε διάφορα μέρη του Καράτσι, συμπεριλαμβανομένων των Shah Latif, Surjani, Khokhrapar και Saddar. Ενώ η ανάπτυξη της αστυνομίας απέτρεψε τη βία στις περισσότερες περιοχές, η επίθεση στο Σαντάρ ήταν η πιο θανατηφόρα.

Ο DIG Syed Asad Raza της αστυνομίας του Καράτσι δήλωσε ότι το βίντεο της επίθεσης από κάμερες κλειστού κυκλώματος εξετάζεται και έχει ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα. Η αστυνομία έχει διαβεβαιώσει ότι παρέχεται ασφάλεια στην κοινότητα Αχμάντι. Βίντεο από το περιστατικό γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας τον όχλο να φωνάζει επιθετικά συνθήματα κατά των Αχμάντι. Αυτά τα βίντεο αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά το ζήτημα της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στο Πακιστάν.

Το 1974, το σύνταγμα του Πακιστάν ανακήρυξε επίσημα την κοινότητα Αχμαντί ως μη μουσουλμανική.

Τους απαγορεύεται να χτίζουν τζαμιά, να προσφέρουν προσευχές και να χρησιμοποιούν ισλαμικά σύμβολα.

Οι αναφορές για επιθέσεις, μποϊκοτάζ και νομικές ενέργειες εναντίον τους είναι συχνές.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρκετοί διεθνείς φορείς έχουν καταδικάσει τη βία. Κάλεσαν την πακιστανική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια των μειονοτήτων και να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των δραστών.

Ποιοί είναι οι Αχμάντι

Οι Αχμάντι είναι τα μέλη μιας νεότερης και πιο δραστήριας μουσουλμανικής θρησκευτικής ομάδας (αίρεσης), τα μέλη της οποίας ακολουθούν τη διδασκαλία του Ινδού μουσουλμάνου Μιρζά Γκουλάμ Αχμάντ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι μαχντί, ένα πρόσωπο που περίμεναν οι μουσουλμάνοι στο τέλος του κόσμου, ανάλογο προς το Μεσσία του Χριστιανισμού, μια ενσάρκωση του Θεού του Ινδουισμού Κρίσνα και μια επανεμφάνιση (μπουρούζ) του Μωάμεθ. Ο Γκουλάμ έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι Αχμαντί δραστηριοποιούνται μέσω της προπαγάνδας και των μεταφράσεων του Κορανίου σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο Γκουλάμ Αχμάντ προσπάθησε να θέσει όλες τις θρησκείες του κόσμου υπό το Ισλάμ. Ωστόσο η συγκεκριμένη αίρεση αντιμετώπισε μεγάλη αντίδραση από τους ορθόδοξους μουσουλμάνους θεολόγους, που αντιδρούσαν γενικότερα στο Σουφισμό και από πολιτικούς που φοβούνταν τη μεγάλη επίδραση που ασκούσε στον κόσμο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή4 λεπτά πριν

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς...

Άμυνα34 λεπτά πριν

Handelsblatt: Mεγάλες εταιρείες για υλικοτεχνική βοήθεια προσεγγίζει ο γερμανικός στρατός

Η Γερμανία – ένας υλικοτεχνικός κόμβος λόγω της κεντρικής της θέσης στην Ευρώπη – έχει δεσμευτεί για να συνεισφέρει 35.000...

Διεθνή34 λεπτά πριν

Ξεκινά ο πόλεμος των άστρων; Η Κίνα επιδιώκει να στήσει βάση στη Σελήνη!

Ο σκληρός ανταγωνισμός με ΗΠΑ-Ευρώπη μεταφέρεται στο διάστημα

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Αναγκαία η επαναχάραξη του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Η κ. Κυβέλου - Χιωτίνη, μιλώντας στον 98.4, εξήγησε πως η δημοσιοποίηση χάρτη με τις 4 Θαλάσσιες Χωροταξικές Ενότητες είναι...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου σε τζαμί στο Καράτσι του Πακιστάν

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρκετοί διεθνείς φορείς έχουν καταδικάσει τη βία. Κάλεσαν την πακιστανική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια των...

Δημοφιλή