Γενικά θέματα
Προς μια συλλογική αυτοκτονία της Ευρώπης;

Γερμανικές φωνές σωφροσύνης
Professeur Heinrich WohlmeyerReseau International,26-4-22
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Οι Υποτελείς πρέπει να τολμήσουν να σκεφτούν!
Στο τεύχος 6 του Ορίζοντες και των Συζητήσεων στις 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Eberhard Hamer ανέλυσε την κάτω πλευρά της ουκρανικής σύγκρουσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα πέσει στην «παγίδα ΗΠΑ-Ουκρανίας» Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η παγίδα έκλεισε.
Ρωσία, προσωποποιημένη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δυστυχώς δεν έχει δει άλλη διέξοδο μετά από χρόνια συστηματικών προκλήσεων και ταπεινωτικές διαψεύσεις δοσμένων υποσχέσεων. Ο συνεχιζόμενος επανεξοπλισμός και ενσωμάτωση των συνταγμάτων Αζόφ – δολοφονίας τα ων Ρώσων, η αναγγελία της κατάκτησης της Κριμαίας και του Ντονμπάς, η μαζικοποίηση των στρατευμάτων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός με το Ντονμπάς, η ζήτηση για πυρηνικά όπλα, η κρυφή δραστηριότητα μας και στρατιωτικών συμβούλων του ΝΑΤΟ, η ύπαρξη εργαστηρίων βιολογικών όπλων κ.λπ., δεν άφησαν πλέον την επιλογή από την άποψη του ρωσικού στρατού. Δεν ήθελαν να είναι εντελώς περικυκλωμένοι και ανυπεράσπιστοι. Και ήλπιζαν σε ένα blitzkrieg καθώς και σε μια υποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των μαριονετών τους στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε αντίθεση με τους ΠΟΛΈΜΟΥΣ του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ρώσοι δεν κατέστρεψαν κρίσιμες υποδομές (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και νερό) όπου ήταν στρατηγικά κρίσιμες. Θα μπορούσαν εύκολα να κόψουν τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να συλλάβουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μια επιχείρηση καταδρομέων, αλλά δεν ήθελαν και εξακολουθούν να μην θέλουν μάρτυρες. Το ερώτημα είναι: πόσο ακόμα;
Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποτελείς του ΝΑΤΟ εμποδίζουν αυτή τη στρατηγική με παραδόσεις όπλων, συνθήματα αντοχής, ανάπτυξη καθεστώτων Αζόφ γεμάτα μίσος, βοήθεια πληροφοριών και μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης. Ο ψυχολογικός πόλεμος – ειδικά με αγριότητες ψευδούς σημαίας – στον οποίο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι κυρίαρχοι, έχει δημιουργήσει μια μαζική υστερία που φτάνει μέχρι την εξορία του ρωσικού πολιτισμού. Ο Χάινριχ Χάινε είχε ήδη προειδοποιήσει: «Όπου καίγονται βιβλία, σύντομα θα καούν άνθρωποι».
Η εκστρατεία των δυτικών μέσων ενημέρωσης μου θυμίζει την ομιλία του Josef Göbbels στις 18 Φεβρουαρίου 1943 στο Αθλητικό Παλάτι του Βερολίνου, όπου έθεσε στους 15.000 ανθρώπους που είχε συγκέντρώζσει το δημαγωγικό ερώτημα: «Θέλετε ολοκληρωτικό πόλεμο; Τον θέλετε – αν χρειαστεί, πιο ολοκληρωτικό και πιο ριζοσπαστικό από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε σήμερα; »
Αυτός ο «ολοκληρωτικός πόλεμος» φιλοξενείται τώρα με τη συνεχή εντατικοποίηση του οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας (που ονομάζεται «κυρώσεις»). οπλίζοντας τον εαυτό του μαζικά. ταπεινώνοντας τη Ρωσία· αγνοώντας τις κατανοητές και δικαιολογημένες προτάσεις της για ειρήνη και ασφάλεια.
Ένας από τους πιο έξυπνους στρατιωτικούς αναλυτές, ο αρχισυντάκτης του παλαιότερου στρατιωτικού περιοδικού στον κόσμο, ο ταξίαρχος Wolfgang Peischel, πάντα συμβούλευε να μην προβάλλει κανείς τις σκέψεις του στον αντίπαλο, αλλά να βάζει τον εαυτό του στη θέση του αντιπάλου για να λάβει μια λογική απόφαση.
Αν βάλουμε τώρα τους εαυτούς μας στη θέση των Ρώσων, είναι προφανής μια απελπισμένη προσπάθεια απελευθέρωσης από την περικύκλωση και τη δυσφήμηση του ΝΑΤΟ. Σε στρατιωτική σύγκριση με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, η Ρωσία έχει μόνο το πλεονέκτημα των εξαιρετικά εξοπλισμένων πυρηνικών της δυνάμεων. Θέλουμε εμείς, ως Δυτικοευρωπαίοι, με αυτοκτονική τύφλωση, να προκαλέσουμε τη χρήση τους;
Ας σκεφτούμε επιτέλους! Sapere aude ! Και ας καταλάβουμε επίσης το υπόβαθρο.
Ο Sir Halford Mackinder, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της υποχρεωτικής λογοτεχνίας στις αμερικανικές στρατιωτικές ακαδημίες, ανέπτυξε τη λεγόμενη θεωρία heartland, στην οποία δείχνει ότι η κυριαρχία της Ανατολικής Ευρώπης («κεντρική περιοχή») και ο αποκλεισμός μιας σύνδεσης μεταξύ δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας εμποδίζουν τη δημιουργία ενός μπλοκ εξουσίας πλούσιου σε τεχνολογίες και πρώτες ύλες, που θα εκτεινόταν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό. Η στρατηγική της παγκόσμιας κυριαρχίας της Αγγλίας και του διαδόχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών, με βάση τη θάλασσα, θα είχε τότε διαδραματίσει το ρόλο της («Ο γεωγραφικός άξονας της ιστορίας», 1904).
Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα και σήμερα διανύει τον νέο εικοστό πρώτο αιώνα.
Τα δύο βιβλία του Thomas P.M. Barnett του 2003 και του 2005 «Ο νέος χάρτης του Πενταγώνου – Πόλεμος και Ειρήνη στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα» και «Ο Νέος Χάρτης του Πενταγώνου – Σχέδιο δράσης» είναι μια άλλη πηγή που αναδεικνύει την αδιάλειπτη δημιουργία τεχνητών αντιθέσεων – ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία. Εκθέτει την ανησυχία του Πενταγώνου την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή την καταστολή των πόρων για τις ευρωπαϊκές και βορειο-ασιατικές βάσεις (τέλος του Ψυχρού Πολέμου). Ως εκ τούτου, χρειάστηκαν νέα σενάρια απειλής και νέα κίνητρα για πόλεμο. Επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να παρασυρθούμε σε αυτή τη στρατηγική του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού και χρηματοπιστωτικού κατεστημένου και του στρατιωτικού του βραχίονα, του ΝΑΤΟ, το οποίο μαραζώνει χωρίς πραγματικό αντίπαλο, και συμμετείχαμε στο αίμα στην πρόκληση των Ρώσων αντί να συμβάλουμε σε μια ισορροπημένη και δίκαιη ειρήνη.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επηρεαστεί στο έδαφός τους από όλους τους πολέμους που έχουν εξαπολύσει, οι πολεμοκάπηλα ελίτ πιστεύουν ότι αυτό θα συμβαίνει πάντα – ειδικά από τη στιγμή που ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα συνέβαινε στην Ευρώπη. Αλλά αυτός είναι ένας κατάφωρα λανθασμένος υπολογισμός, επειδή οι απεγνωσμένες επιθέσεις των Ρώσων θα ήταν διηπειρωτικές.
Αλλά η κύρια καταστροφική ζημιά θα επιπέσει στην Ευρώπη.
Θέλουμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να παρασυρθούμε σε αυτόν τον κίνδυνο αντί να ακούμε και να ενεργούμε υπέρ των οδών ειρήνης που παρουσιάζονται με αυξανόμενη επιμονή;
Αναφέρομαι ειδικότερα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στο πλαίσιο της μελέτης του Ινστιτούτου Ερευνών για την Πολιτική Ασφάλειας, με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Hans Köchler, με επικεφαλής τον Διεθνή Οργανισμό Προόδου. Με την αποδοχή του τρίγωνου «διαρκής ουδετερότητα, μη συμμαχία και ομοσπονδιακή δομή», όλα τα συμφέροντα (εκτός από αυτά των εμπόλεμων) θα εξυπηρετούνται. Ειδικά ο ουκρανικός λαός, ο οποίος θα ωφελούνταν από το φλερτ από την Ανατολή και τη Δύση αντί να τον εκμεταλλεύονται μονομερώς.
Υπάρχει μια παλιά προειδοποίηση στα αγγλικά: Μην τους οδηγείτε στην απόγνωση. Ας βάλουμε λοιπόν ένα τέλος στην υποτέλεια και ας ακολουθήσουμε το δρόμο της λογικής αντί να βιαστούμε σε έναν πόλεμο εξόντωσης!
μετάφρασηΟρίζοντες και συζητήσεις
***
Erich Vad, πρώην στρατηγός της Bundeswehr: «Ας βγούμε από τη λογική της κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις!»
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) στις 12 Απριλίου 2022, (www.stern.de της 12/04/2022), ο Erich Vad, πρώην Γερμανός Ταξίαρχος της Bundeswehr και υπεύθυνος για την ασφάλεια στην Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τάχθηκε κατά της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Προειδοποίησε επίσης να μην αρνούνται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ανήκει στην ανθρώπινη φυλή και να τον αποκαλούνι έναν αρρωστημένο δεσπότη που θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία. Ο επί μακρόν στρατιώτης λέει: «Σε αυτούς τους καιρούς, αποκαλύπτουμε αρκετή πολεμική ρητορική – προφανώς με τις καλύτερες ηθικές προθέσεις. Αλλά όπως είναι ευρέως γνωστό, ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις. Πρέπει να φαντασιωνόμαστε τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από το τέλος του. Εάν απωθήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματικά, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από αυτή τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις”.
Ο Harald Kujat, Γενικός Επιθεωρητής της Bundeswehr από το 2000 έως το 2002 και Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ από το 2002 έως το 2005, αντέδρασε ως εξής: “Επιβεβαιώνω την πλήρη συμφωνία μου με τον Ταξίαρχο Vad για καθένα από τα σημεία που μόλις έθεσε. Το τρένο των λέμινγκς έχει ξεκινήσει, η πολιτικάντικη πολιτική βρίσκεται στο δρόμο προς τον πόλεμο. Γιατί τόσοι πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι θέλουν να διεξάγουν πόλεμο στη χώρα μας; (https://lnkd.in/dbJV6JiQ)
πηγή: Ορίζοντες και συζητήσεις

Γενικά θέματα
Ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων
Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.

Γράφει η Μαρία Γιαλαμά
Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, στην μεγάλη έρημο. Ένα μοναστήρι που κλείνει 1500 χρόνια, ενεργού λειτουργικής παρουσίας, από τότε που ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, το ίδρυσαν ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου. Μία συνέχεια του Βυζαντίου ανά τις χιλιετίες. Ακόμη μνημονεύονται στο μοναστήρι αυτό οι κτήτορές του, κάνοντας το Βυζάντιο να ζη στους αιώνες των αιώνων αδούλωτο. Μία γωνιά της γής, που ξαφνικά έγινε λεία χάριν της τουριστικής αναπτύξεως, ενός κράτους που δεν υπήρχε καν όταν ιδρύθηκε η μονή. Ένα κουκούλι ιερών κειμηλίων, που κρατά άσβεστο και αδούλωτο το Βυζάντιο μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αλλά και των γεωπολιτικών βιαίων αλλαγών.Η επικινδυνότητα αμφοτέρων αδήριτη για τον εν λόγω πολύτιμο θρησκευτικό χώρο. Ένας τόπος επικοινωνίας με τον Θεό αλώθηκε από τον θεό του χρήματος και τον μουσουλμανικό επεκτατισμό.
Η είδηση ότι δημεύθηκε η περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που έγινε γνωστή την ημέρα μνήμης της αποφράδας 29/5/1453,κινητοποίησε τον Ελληνισμό. Κινητοποίησε όμως και τα έμμισθα κυβερνητικά παπαγαλάκια ,που προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα της κυβερνήσεως να κρατήσει τον φάρο αυτό της Ορθοδοξίας, μακριά από τα αρπακτικά της ανάπτυξης του κοσμικού τουρισμού της Αιγύπτου. Όλα αυτά, επειδή το ΧΡΕΟΣ, αυτό του Έλληνος προς τις ιερές παρακαταθήκες του, έπαψε να υπάρχει. Αυτό το αίσθημα του μεγίστου χρέους προς το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που αισθανόταν η μεγάλη Ελληνίδα, Ιωάννα Τσάτσου να την βασανίζει..Αυτό που την έκανε, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χερσονήσου του Σινά, το 1979,να προγραμματίσει το ταξείδι –προσκύνημα, στις αρχές του 1980 στην «αδούλωτη Βυζαντινή γωνιά», όπως χαρακτηρίζει το μοναστήρι, διότι το θεωρεί «βυζαντινό κρίκο της μεγάλης αλυσσίδας του Ελληνισμού». Άλλωστε η ίδια λέει, «ότι λαοί όπως ο Ελληνικός με συνέχεια την υποχρέωσή τους προς την ιστορία, αυξάνουν και επιβάλλονται».
Εμείς ως λαός όμως, αφήσαμε ακουσίως μέχρι κάποιου βαθμού, ανάξιους να προστατεύουν την ιστορία του και κατέστησαν την χώρα ανυπόληπτη, όπως ανέφερε και ο Α.Σαμαράς σε δήλωσή του για το τραγικό της εκβάσεως του όλου θέματος. Το δυσάρεστο είναι, ότι πολιτικοί και πολιτικολογούντες, μη γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα, επιμένουν στο ότι θα ιερουργούν οι μοναχοί της Μονής, ως δήλωση της μη αλλαγής του ιδιοκτησιακού της χαρακτήρος, προσπαθώντας να καλύψουν την αυθαίρετη μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μονής, που φέρεται δημευμένη, μετά την δικαστική απόφαση της 28/5/2025. Οι ίδιοι δεν αναφέρουν, ότι οι μοναχοί εγκαταβιούν στην μονή ,με ετήσια βίζα, η οποία χορηγείται ή όχι ,δεδομένου ότι είναι ατομική. Επί πλέον αποκρύπτουν ,ότι ο στόχος είναι τα σπουδαία χειρόγραφα που φυλάσσονται στην Ι.Μ μαζί με τις περίφημες μεμβράνες του σιναϊκού κώδικος και φυσικά η μεγαλύτερη πινακοθήκη ιερών εικόνων του κόσμου που συντηρούνται, κοσμούν και κρύπτονται στο μοναστήρι. Αποφεύγουν να προσεγγίζουν την αθέτηση επί της ουσίας των συμπεφωνημένων από τον Δεκέμβριο του 2024,μεταξύ αντιπροσωπείας Ελλήνων και Αιγυπτίων, από Αιγυπτίους υπουργούς χρονοτριβούντες και μη υπογράψαντες την συμφωνία, αφήνοντας το δικαστήριο να αποφασίσει για ήδη συμπεφωνημένα. Άλλη μία «γεραπετρίτιος φιλία», όπως αυτή με την Τουρκία γεννήθηκε, άνευ της συναινέσεως των Ελλήνων, μία Εθνική μειοδοσία δύσκολα αναστρέψιμος ανέτειλε.
Οι προσπάθειες της Ιωάννας Τσάτσου και του Ευαγγέλου Αβέρωφ να ενισχυθεί η μονή με εθελοντές για πενταετή παραμονή στην μονή με σύγχρονη απαλλαγή των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, προκειμένου να εργασθούν στην συντήρηση των χειρογράφων των μεμβρανών και των αγίων εικόνων, βάλλεται 45 χρόνια μετά, από την ύποπτη αδιαφορία ή αφέλεια της Ελληνικής κυβερνήσεως. Οι σκέψεις πολλές για τους ενδοτικούς του ΥΠΕΞ, η Μονή εάν ισχύσει η απόφαση του δικαστηρίου, θα χαθεί. Ότι τροφοδοτεί και συντηρεί την μονή και τους μοναχούς, δημεύεται, όπως οι κήποι και η ύδρευση, αλλά και πάνω από 20 μνημεία μεγάλης θρησκευτικής αξίας.…αφήνοντάς την έρμαιο στα χέρια επικινδύνων αλλοθρήσκων. «Η Ελληνική σημαία απέραντη ένα με τον ουρανό» που υποδέχθηκε την Ιωάννα Τσάτσου την 1/3/1980 όπως γράφει, θα υποσταλεί μονίμως. Οι μοναχοί της Μονής ήδη πενθούν έχοντας κλείσει την Μονή μέχρι την 5η Ιουνίου και παρακαλούν για συνδρομή όλου του πολιτισμένου κόσμου ,για την σωτηρία ενός μνημείου της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, ενός μνημείου Χριστιανικού ανεκτίμητης αξίας. Το προκύπτον ερώτημα ,αν θα σωθεί ή όχι, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Η φερεγγυότητα των συνομιλητών έχει τρωθεί, όσον αφορά τους Αιγυπτίους. Ο ζών κρίκος του βυζαντίου με το παρόν, τείνει να ραγεί και η ρήξη αυτή θα είναι εάν πραγματοποιηθεί εθνικό ,θρησκευτικό έγκλημα διαρκείας, το οποίο θα χρεωθεί αποκλειστικώς στην ανύπαρκτη, ανυπόληπτη εξωτερική πολιτική των οσφυοκαμπτών, μπροστά στην μουσουλμανική επεκτατικότητα, την οποία παρακολουθούν ή ακόμη και συνδράμουν με την απραξία τους.
Ο δρόμος της απαλλαγής από τους ανικάνους ,είναι μονόδρομος πλέον.
Γενικά θέματα
Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός
Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.
Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ
Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.
«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.
Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.
Πηγή: Reuters
Γενικά θέματα
Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Η φοίτηση, οι συνθήκες, αλλά και τις προοπτικές των αυριανών μας Αξιωματικών

Η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το φυτώριο για τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Είναι εδώ, όπου οι νέοι και οι νέες μόλις τελειώσουν το σχολείο και εφόσον περάσουν στη σχολή, θα αποκτήσουν τις γνώσεις, πνευματικές και σωματικές, για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο.
Την επισκεφτήκαμε, μαζί με σχολεία λυκείου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια Ημέρα Εύελπις», και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση κι όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να γίνουν οι αυριανοί μας αξιωματικοί…
Δείτε το ρεπορτάζ:
Με αποστολή τη μετάδοση της γνώσης της Στρατιωτικής Επιστήμης και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, οι Ευέλπιδες με τη φοίτησή τους αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή, έτσι ώστε να εξελιχθούν στους ηγέτες του αύριο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία.
Η ιστορία της, συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού είναι το αρχαιότερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας και λειτουργεί ήδη από το 1828 -ήταν από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος όρκισε ο ίδιος και τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες. Έκτοτε, από αυτή τη σχολή αποφίτησαν οι αξιωματικοί που καθοδήγησαν τους Έλληνες στην εθνική ολοκλήρωση και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών.


Η Σχολή μετεξελισσόταν διαρκώς στα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα, και μάλιστα πέρσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την έκτη θέση.
Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, ήταν πολύ υψηλή, αλλά πρόσφατα έπεσε αρκετά, εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Πάντως με έναυσμα τις σημαντικές αυξήσεις στον μισθό που λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα φοίτησης οι Ευέλπιδες, αλλά και με τις προοπτικές που διανοίγονται για μια ενδιαφέρουσα καριέρα, γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η τάση.
Οι Ευέλπιδες που ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτηση ορκίζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται στα ανάλογα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) ή στα τρία Σώματα (Τεχνικό, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών). Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών, ενώ οι Αξιωματικοί μπορούν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε σχολές του εξωτερικού, αλλά και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α.
Η εκπαίδευση
Η Σχολή προσφέρει επίσης ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Η στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστεί άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού.

Οι φοιτητές διαμένουν σε θαλάμους της σχολής, συνηθίζοντας έτσι την στρατιωτική ζωή.





Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει και η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.



Ο Υπολοχαγός Θεόδωρος Γκιρεμέζης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι οι βασικοί λόγοι που έχει κάποιος για να φοιτήσει στη Σχολή, είναι «η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η προσφορά στην πατρίδα, η προσωπική ανάπτυξη και περιπέτεια, καθώς και η προσωπική εξέλιξη και ειδίκευση».
Ο τριτοετής φοιτητής Ζαννής Βεντούρης προσθέτει ότι όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές απαιτήσεις της σχολής, και για το ειδικό πρόγραμμα, καθώς και αν εκφράζει κάποιον αυτό το επάγγελμα. «Το αίσθημα της πειθαρχίας και της ομαδικότητας είναι απαραίτητο», τονίζει, όπως και οι επαγγελματικές προσδοκίες από αυτή την καριέρα.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!