Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Σύρος ο δράστης της εισβολής στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε στις

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψή του – Κατηγορείται για σειρά αδικημάτων

Ηλιάνα Μάγρα

«Ηταν λίγο δύσκολα», δήλωσε στην «Κ» για το περιστατικό ο πατέρας Νικόλαος. Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ήταν προσβολή· αν έμπαινα εγώ σε ένα τζαμί και άρχιζα να φωνάζω, τι θα μου έκαναν;».

Ο μελαχρινός άντρας περπάτησε με γοργό βήμα προς το μικρόφωνο. Το χτύπησε με την παλάμη του χεριού του – οι ψαλμωδίες σταμάτησαν, για κάποια δευτερόλεπτα επικράτησε αμηχανία. «Λιβάνι», είπε στα αραβικά ο άντρας, και μετά φώναξε «στο όνομα του Θεού». Καθώς δύο από τους ψάλτες τον απομάκρυναν από τον εκκλησιαστικό χώρο, εκείνος κοιτούσε δεξιά και αριστερά αποσβολωμένος, περίπου όπως και οι παρόντες στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα. «Μην πανικοβάλλεστε», είπε ο πατέρας Νικόλαος, απευθυνόμενος στους πιστούς που παρακολουθούσαν το βράδυ της Παρασκευής τη συναυλία της χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αττικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. «Συμβαίνουν αυτά στη γειτονιά μας», δήλωσε.

«Ηταν λίγο δύσκολα», λέει στην «Κ» για το περιστατικό ο πατέρας Νικόλαος, τονίζοντας πως παρότι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. «Ηταν προσβολή», τονίζει, «αν έμπαινα εγώ σε ένα τζαμί και άρχιζα να φωνάζω, τι θα μου έκαναν;». Ο ίδιος δεν είχε ξαναδεί τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην εκκλησία και σημειώνει πως παρόλο που η αστυνομία ήρθε γρήγορα, όταν έφτασε στον Αγιο Παντελεήμονα, ο άντρας που διέκοψε την εκκλησιαστική συναυλία το βράδυ της Παρασκευής, είχε φύγει. Συνελήφθη εντέλει την Τετάρτη για τα αδικήματα της «απείθειας, της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης και της προσβολής συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας», ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Το συμβάν προκάλεσε κύματα ανησυχίας στους πιστούς του Αγίου Παντελεήμονα.

Παρά την ετεροχρονισμένη σύλληψή του όμως, το συμβάν έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας στους πιστούς του Αγίου Παντελεήμονα, εντείνοντας μια δυσφορία που σοβεί εδώ και χρόνια. «Ο κόσμος φοβήθηκε», αναφέρει στην «Κ» ο επίτροπος της εκκλησίας Αντώνης, ο οποίος δεν ήθελε να δημοσιευθεί το επώνυμό του, «υπάρχει ανησυχία μήπως επαναληφθεί κάτι τέτοιο ή συμβεί κάτι χειρότερο». «Ο ναός αυτό βανδαλίζεται συστηματικά επί δέκα χρόνια», προσθέτει ο ψάλτης Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας, τονίζοντας όμως πως για την επικρατούσα κατάσταση δεν κατηγορεί τους ανθρώπους που ζουν σε εξαθλιωμένες συχνά συνθήκες. «Δεν αισθάνομαι θυμό με τους ανθρώπους, αλλά με το πού φτάσαμε», λέει στην «Κ». Περιστατικά σαν αυτό της Παρασκευής είναι αναμενόμενα, συμπληρώνει, λόγω της εγκατάλειψης που επικρατεί από την περιοχή της πλατείας Βάθης μέχρι τα κάτω Πατήσια. Κι ενώ τονίζει πως ενδιέφερε τόσο τον ίδιο όσο και άλλους παρόντες να διαρρεύσει το συμβάν –ο λόγος που υπάρχει απόσπασμα είναι επειδή βιντεοσκοπούσαν την εκδήλωση–, το πρόβλημα της δύσκολης συμβίωσης που προκύπτει από την παραμέληση της περιοχής δεν είναι μεμονωμένο, αναφέρει. «Πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα συμβάντα», σημειώνει, «και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αγ. Παντελεήμονα. Δήλωσε Σύρος με καταγωγή από την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι άστεγος, που συχνά διανυκτερεύει γύρω από την εκκλησία. Τον υπέδειξαν στις Αρχές οι άνθρωποι του ναού που τον αναγνώρισαν.

Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πιέσεις για εκεχειρία

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες ώστε να δοθεί τέλος στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η Ουκρανία διατηρεί την πρότασή της να μην πλήττονται τουλάχιστον στόχοι αμάχων. Και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό».

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν το σαββατοκύριακο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός πάρα πολλές φορές και για επανειλημμένες παραβιάσεις του μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διυλιστήρια πετρελαίου.

«Πράγματι, ο πρόεδρος εξήγησε την περιπλοκότητα αυτού του θέματος μόλις χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δηλαδή, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις δεν μπορεί», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επικαλέστηκε δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο αν πολεμιστές του εχθρού συναντώνται εκεί. «Ως εκ τούτου υπάρχουν εδώ λεπτές διακρίσεις που έχει νόημα να συζητηθούν», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Στη διάρκεια του πολέμου, άμαχοι έχουν σκοτωθεί και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αν και πολύ περισσότεροι στην ουκρανική πλευρά.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Απριλίου σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Σούμι, σε σκόπιμη επίθεση σε αμάχους, σύμφωνα με το Κίεβο. . Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε συνάντηση Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι «πρωταρχικός στόχος» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στο Λονδίνο αύριο, Τετάρτη, θα είναι να προωθηθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία συμφώνησε κατ’αρχήν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αλλά ο Πούτιν απάντησε με έναν μακρύ κατάλογο με ερωτήματα και όρους όσον αφορά την εφαρμογή της.

Η Ρωσία δηλώνει συχνά ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία και ότι το Κίεβο κατέστησε την πιθανότητα αυτή νομικά αδύνατη βάσει διατάγματος που εξέδωσε το 2022 ο Ζελένσκι, με το οποίο απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αφού η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, που βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της.

Αν η Ουκρανία θέλει συνομιλίες, κατέληξε ο Πεσκόφ, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για να «άρει τα νομικά εμπόδια σε τέτοιου είδους επαφές».

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ινδία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα.

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι αν δεν καταφέρουμε με επιτυχία να συνεργαστούμε, ο 21ος αιώνας ενδέχεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος για όλη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.

Έπαινοι για τον Νατέντρα Μόντι

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαίνεσε ξανά τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά το δείπνο που είχαν χθες Δευτέρα.

Η τετραήμερη επίσκεψη του Βανς στην Ινδία έχει σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στη χώρα με τη σύζυγό του, την Ούσα, η οποία έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια από Ινδούς γονείς, και τα τρία παιδιά τους.

Πρόοδος στις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία

Η επίσκεψη ωστόσο έρχεται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του. Η Ινδία απειλείται με επιβολή δασμών 26% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο ανέστειλε στις 9 Απριλίου την επιβολή τους για 90 ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός Μόντι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής. Κάνει σκληρό παζάρι», είπε ο Βανς στην ομιλία του στην Τζαϊπούρ.

Η Ινδία ελπίζει να «ολοκληρώσει θετικά» το πρώτο μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε χθες από το Σαν Φρανσίσκο η Ινδή υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σίθαραμαν.

Ο Βανς δήλωσε ότι εκείνος και ο Μόντι σημείωσαν καλή πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τους αντιπροσώπους για την εμπορική διαπραγμάτευση. «Θέτει έναν οδικό χάρτη προς μια τελική συμφωνία μεταξύ των εθνών μας», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ξεκινά ο πόλεμος των άστρων; Η Κίνα επιδιώκει να στήσει βάση στη Σελήνη!

Ο σκληρός ανταγωνισμός με ΗΠΑ-Ευρώπη μεταφέρεται στο διάστημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η αποστολή απογειώνεται αυτή την εβδομάδα. Η Κίνα αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα επανδρωμένη διαστημική αποστολή αυτή την εβδομάδα, προωθώντας τον στόχο της να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αποστολή Shenzhou-20 θα απογειωθεί από το κέντρο εκτόξευσης Jiuquan στα βορειοδυτικά της χώρας, μεταφέροντας τρεις αστροναύτες, με προορισμό τον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong, όπου θα παραμείνει για περίπου έξι μήνες. Το διαστημικό σκάφος Shenzhou και ο πύραυλός του Long March-2F έχουν ήδη μεταφερθεί στον τόπο εκτόξευσης και θα εκτοξευθούν “σε εύθετο χρόνο στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.

Φτιάξτε μια βάση στη Σελήνη

Η αποστολή έχει σκοπό να συμβάλει στον φιλόδοξο στόχο της Κίνας να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2030 και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια σεληνιακή βάση εκεί. Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua έδειξαν τον μακρύ λευκό πύραυλο σκαρφαλωμένο σε ένα μπλε βάθρο στολισμένο με κινεζικές σημαίες, περιτριγυρισμένο από κόκκινα και χρυσά πανό που χαιρετίζουν το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα. “Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός στο σημείο εκτόξευσης είναι σε καλή κατάσταση. “Οι λειτουργικές επιθεωρήσεις και οι κοινές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν όπως έχει προγραμματιστεί”, δήλωσε η China Manned Space Agency (CMSA).

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει την ταυτότητα των αστροναυτών Shenzhou-20 ή τα συγκεκριμένα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το πλήρωμα είναι «σε καλή κατάσταση, ακριβές στους ελιγμούς του και καλά συντονισμένο», δήλωσε ο Zhou Wenxing, μέλος του κέντρου εκπαίδευσης αστροναυτών της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η προηγούμενη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας, Shenzhou-19, εκτοξεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 29 Απριλίου. Η τελευταία διευθύνεται από τον Cai Xuzhe, έναν 48χρονο πρώην πιλότο μαχητικού που πέταξε στο παρελθόν στον διαστημικό σταθμό Tiangong κατά τη διάρκεια της αποστολής Shenzhou-14 το 2022.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το κόμμα-κράτος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός διαστημικού προγράμματος αιχμής που θα συναγωνιστεί εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Το 2019, προσγειώθηκε με επιτυχία το σκάφος Chang’e-4 στην μακρινή πλευρά της Σελήνης – μια παγκόσμια πρωτιά – και ένα μικρό ρομπότ στον Άρη το 2021. Ο σταθμός Tiangong, του οποίου η κεντρική μονάδα Tianhe εκτοξεύτηκε το 2021, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για περίπου δέκα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Le Figaro

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις44 λεπτά πριν

Η Ιταλία στα Βαλκάνια: Εταίρος, Εγγυητής ή Ανταγωνιστής;

Η Ελλάδα οφείλει να το παρατηρεί όχι με αμηχανία, αλλά με οξυδέρκεια. Η πρόσφατη εμβάθυνση της ιταλο-αλβανικής συνεργασίας δεν αποτελεί...

Διεθνή1 ώρα πριν

Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο...

Διεθνή2 ώρες πριν

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς...

Άμυνα2 ώρες πριν

Handelsblatt: Mεγάλες εταιρείες για υλικοτεχνική βοήθεια προσεγγίζει ο γερμανικός στρατός

Η Γερμανία – ένας υλικοτεχνικός κόμβος λόγω της κεντρικής της θέσης στην Ευρώπη – έχει δεσμευτεί για να συνεισφέρει 35.000...

Διεθνή2 ώρες πριν

Ξεκινά ο πόλεμος των άστρων; Η Κίνα επιδιώκει να στήσει βάση στη Σελήνη!

Ο σκληρός ανταγωνισμός με ΗΠΑ-Ευρώπη μεταφέρεται στο διάστημα

Δημοφιλή