Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Το διαμορφούμενο γεωπολιτικό τοπίο στη Βαλτική, η Τουρκία και το Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Δρα Άριστου Αριστοτέλους

Πρώην Βουλευτή, Ειδικού σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Σύμφωνο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) αλλάζει το γεωπολιτικό και στρατιωτικό τοπίο στην περιοχή της Βαλτικής, με επιπτώσεις στη γενικότερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αλλά και προβληματισμούς για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Κι ενώ νοτιότερα ευνοείται από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η Τουρκία – χωρίς να αγνοούνται οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις από την ουκρανική κρίση – για το Κυπριακό δεν διαφαίνεται τίποτα το υποσχετικό.
Γεωπολιτικά, με την ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδίας δημιουργείται ένα συμπαγές πλέγμα χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σχηματίζεται ένα πέταλο συμμαχικών κρατών που απομονώνουν τη Ρωσία στη Βαλτική Θάλασσα όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές βάσεις του ρωσικού στόλου, στο Καλίνινγκραντ, καθώς και το μεγάλης στρατηγικής σπουδαιότητας λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πόλης.

Με τη νατοποίηση της Φινλανδία και της Σουηδίας αφαιρείται ένας τεράστιος όγκος ουδέτερου γεωγραφικού χώρου που παρεμβάλλεται μεταξύ νατοϊκών χωρών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και ιδιαίτερα σημαντικού για την άμυνα της χώρας. Με την ένταξη της Φινλανδίας εξουδετερώνεται το πλεονέκτημα αυτό για τη Ρωσία αφού τα σύνορα του ΝΑΤΟ μεταφέρονται προς ανατολάς και εφάπτονται πλέον άμεσα με τα ρωσικά – σε ένα μέτωπο 1300 χιλιομέτρων.

Πιο δυτικά, με τη νατοποίηση της Σουηδίας, η χώρα αυτή μαζί με τη Δανία και τη Νορβηγία – και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ – μπορούν να μπλοκάρουν αποφασιστικά τα στενά εξόδου του ρωσικού στόλου από τη Βαλτική στη Βόρεια Θάλασσα ή και αντιστρόφως. Πλήττεται ‘έτσι ο επιχειρησιακός ρόλος του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, του οποίου η δράση φτάνει μέχρι και τη λεκάνη της Μεσογείου.

Το πέταλο αυτό που δημιουργείται στη Βαλτική αποτελεί συνέχεια μιας ενιαίας αλυσίδας συμμαχικών κρατών στα ανατολικότερα σύνορα της νατοϊκής Ευρώπης προς την Ρωσία, που εκτείνεται από την Πολωνία, στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία μέχρι την Τουρκία. Οι χώρες αυτές αποτελούν εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία με μια δύναμη 619.000 στρατιωτών και αμυντικό προϋπολογισμό $21.3 δις (IISS, 2021).

Τουρκία – Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά τη νατοϊκή Τουρκία, ιστορικό αντίπαλο αλλά και ευκαιριακά συνεργάτη της Μόσχας, ασφαλώς επηρεάζεται από την εξέλιξη αυτή. Η Ρωσία με διεύρυνση της Συμμαχίας θα έχει να επιληφθεί ενός νέου αλλά σημαντικού μετώπου, το οποίο θα αποσπάσει αυξημένο μέρος του ενδιαφέροντος και των ενεργειών της, απορροφώντας, τουλάχιστο βραχυπρόθεσμα, από τους ήδη περιορισμένους στρατιωτικούς πόρους σε άλλες κατευθύνσεις. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αφαίμαξη ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα των συμβατικών στρατιωτικών ικανοτήτων της χώρας εντός και εκτός Ρωσίας ή και σε περιοχές ανταγωνισμού με την Τουρκία. Δημιουργούνται έτσι περιθώρια ανάσας στην Άγκυρα από την πίεση της ρωσικής απειλής και ενδεχομένως ευκαιρίες για την εξωτερική και αμυντική της πολιτικής.

Από άλλη οπτική γωνία, οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Ρωσίας στη γειτονιά της Τουρκίας, όπως στη Γεωργία το 2008, στη Κριμαία το 2014 και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία – χωρίς να ξεχνιούνται και οι μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας ιστορικές διαφορές – αποτελούν πηγή τουρκικού προβληματισμού και ανησυχίας. Ιδιαίτερα υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες αντιπαράθεσης με τη Δύση, η ναυτική κυριαρχία και έλεγχος στη Μαύρη Θάλασσα, καθιστούν τη λεκάνη αυτή ακόμη πιο ζωτικό χώρο για την ασφάλεια και άμυνα της Ρωσίας και αντιστρόφως για την Τουρκία. Η αυξανόμενη ανάγκη του ρωσικού στόλου, για έξοδο μέσω των τουρκικών στενών στα θερμά νερά της Μεσογείου πονοκεφαλιάζει την Τουρκία.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν μείγμα πλεονεκτημάτων, προκλήσεων και κινδύνων για την Τουρκία. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τόσο τη σημασία που έχει για την ασφάλεια της Τουρκίας η παραμονή της στο ΝΑΤΟ όσο και τη μεγάλη αξία της γεωγραφικής της θέσης και του στρατιωτικού της εκτοπίσματος ως μέλος της Συμμαχίας και εταίρος των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα γεγονός που αξιοποιεί πλήρως η Άγκυρα για να αποσπάσει οφέλη από τους δυτικούς, είτε εκβιάζοντας τους με εμβάθυνση των σχέσεων της με τη Μόσχα είτε παρεμβάλλοντας εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τέλος όσον αφορά το Κυπριακό, μέσα στο διαμορφούμενο γεωπολιτικό τοπίο δεν διαφαίνεται τουλάχιστο επί του παρόντος να υπάρχουν τέτοια στοιχεία που θα μπορούσαν βάσιμα να ανατρέψουν τη θέση των Τούρκων περί λύσης δύο κρατών ή τα τετελεσμένα των Βαρωσίων, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα γόνιμο διάλογο.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Διαξιφισμοί Μακρόν-Νετανιάχου!

Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νέο επεισόδιο στην κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με αφορμή το γεγονός, ότι το Τελ Αβίβ κήρυξη τον ΓΓ του ΟΗΕ ανεπιθύμητο πρόσωπο στη χώρα

Ο Νετανιάχου απαντά στον Μακρόν ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον “πόλεμο της ανεξαρτησίας” και όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.

«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι αντιτίθεται σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

Σημειώνεται πως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι αυτής της ειρηνευτικής αποστολής επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και θεσπίζει την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο στην Τουρκία για τέλη στις πιστωτικές και τα…ρολόγια υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας

Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αποσύρθηκε το σχέδιο νόμου που προωθούσε η τουρκική κυβέρνηση για την επιβολή επιπλέον τελών σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και ρολόγια χειρός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης, ΕΡΤ

Η απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και σήμερα άρχισε η συζήτησή του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού και Σχεδιασμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, έπειτα από τη συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, τερμάτισε τις εργασίες της και ανακοίνωσε  στους δημοσιογράφους την απόσυρσή του νομοσχεδίου επειδή «ετέθησαν αντιρρήσεις για πιο ενδελεχή μελέτη κάποιων σημείων του και υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από τους πολίτες».

Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα τονίζοντας ότι θα γίνει επανεκτίμηση τόσο στα θέματα για τα οποία υποβλήθηκαν ενστάσεις όσο και στα ποσά σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.

«Μπορούμε να πούμε ότι αναβλήθηκε. Θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα και τα άλλα κονδύλια που θα χρειαστούν και θα επανεκτιμήσουμε τα θέματα που πρέπει να αλλάξουν ή να αποσυρθούν, αν υπάρχουν, στην περίοδο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλέρ.

Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Τουρκία προσέχει την αμυντική βιομηχανία της ως «κόρη οφθαλμού» και απαιτούνται σοβαροί πρόσθετοι πόροι, ιδίως για το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα αεράμυνας, τον λεγόμενο «χαλύβδινο θόλο», και για άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Το αποσυρθέν σχέδιο νόμου προέβλεπε την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.

Ενδεικτικά τα ποσά που θα προτείνονταν ως τέλη υπέρ του Ταμείου ήταν:

  • Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)
  • Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή
  • Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)
  • Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)
  • Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία
  • Στην αγορά ρολογιών χειρός αξίας άνω των 5.000 λιρών Τουρκίας (133 ευρώ) τέλη 20% της αξίας τους
  • To 20% από τα τέλη κυκλοφορίας στις μοτοσικλέτες κάτω των 100 cc και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα ισχύος κάτω των 6 kW

Το επιπλέον κονδύλι που αναζητά η τουρκική κυβέρνηση για να στηρίξει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» εκτιμάται στα 70 δισ. λίρες Τουρκίας, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού». Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Oμοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά. Μετά την κλιμάκωση της 23ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.315 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Ισραήλ: Ο στρατός αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.

Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή