Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Bloomberg: Ποιο θα είναι το τέλος του πολέμου;

Δημοσιεύτηκε στις

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Φινλανδικά ή κορεατικά;

Του Andreas Kluth

Τρεις μήνες μετά την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση. Αυτή η αλλαγή απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους – το Κρεμλίνο, καθώς και το Κίεβο και τους υποστηρικτές του στη Δύση – να επανεξετάσουν σενάρια, στόχους και στρατηγικές.

Για τον επιτιθέμενο, όπως φαίνεται, όλα τα πιθανά αποτελέσματα είναι αποχρώσεις του άθλιου – ένα σημάδι του πόσο κολοσσιαία λάθος υπολόγισε τα πράγματα η Μόσχα. Για τους αμυνόμενους, τα περισσότερα σενάρια είναι επίσης τραγικά. Ένα εξ αυτών, ωστόσο, προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας.

Πρώτη και δεύτερη φάση

Η Φάση 1 του πολέμου, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, μπορεί να ονομαστεί Σοκ Χωρίς Δέος. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει, να βομβαρδίσει και να καταστρέψει την Ουκρανία από όλες τις πλευρές και να σκοτώσει τον ομόλογό του στο Κίεβο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συγκλονίζοντας τους Ουκρανούς, ο Πούτιν περίμενε να τους υποτάξει.

Αντίθετα, οι τελευταίοι μετατράπηκαν σε ένα έθνος ηρώων, από τον Ζελένσκι (“Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο για να φύγω”) μέχρι όλους τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που θυσιάστηκαν και στάθηκαν ενωμένοι ενάντια στη ρωσική επίθεση. Σύμβολο της θέλησης της χώρας να αντισταθεί έγινε το Azovstal, ένα εργοστάσιο χάλυβα στην κατεστραμμένη πλέον πόλη της Μαριούπολης, το οποίο οι Ουκρανοί, για ένα διάστημα, υπερασπίστηκαν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.

Αυτόν τον μήνα η συγκεκριμένη φάση του πολέμου έλαβε τέλος. Κατανοώντας ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα είναι ούτε γρήγορος ούτε εύκολος, ο Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις του να επικεντρωθούν στην κατάληψη “μόνο” της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας. Στη Μαριούπολη, οι τελευταίοι εναπομείναντες Ουκρανοί εκκένωσαν το Azovstal. Η Ρωσία συγκεντρώνει τη δύναμη πυρός της σε μια νέα και πιο εστιασμένη επίθεση. Η Ουκρανία, λαμβάνοντας όπλα και πυρομαχικά από τη Δύση, ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί.

Ως εκ τούτου, η Φάση 2 φαντάζει πιθανότατα λιγότερο κινητική και πιο συναρπαστική – λιγότερο σαν Blitzkrieg και περισσότερο σαν πόλεμος φθοράς που παραπέμπει στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εικασία μου είναι ότι κάθε πλευρά θα κερδίζει, θα χάνει και θα ανακαταλαμβάνει εδάφη σε μια ατελείωτη σύγκρουση θελήσεων που θα κάνουν μονάχα τα ερείπια ισοπεδωμένων περιοχών να σείονται.

Άδηλο αποτέλεσμα

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να μοιάζει τελικά η Φάση 3 και τελικά το τέλος αυτού του πολέμου; Ένα αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα μοιάζει απίθανο – ενδεχομένως ακόμη και ανεπιθύμητο.

Εάν οι Ρώσοι “κέρδιζαν” – δηλαδή, αν κατατρόπωναν τον ουκρανικό στρατό – θα διέλυαν ή θα εξάλειφαν την Ουκρανία ως χώρα και θα υπέτασσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Οι Ρώσοι, ωστόσο, δεν θα τα καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο, γιατί η Ουκρανία λαμβάνει όλο και καλύτερα όπλα μέρα με την ημέρα και θα αντέξει.

Εάν οι Ουκρανοί “κέρδιζαν”, θα έδιωχναν τους Ρώσους τουλάχιστον πέρα ​​από τις γραμμές επαφής όπως αυτές ήταν διαμορφωμένες στις 23 Φεβρουαρίου.  Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με καταστροφική αποτυχία την οποία ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να κρύψει από τον πληθυσμό του. Θα φοβόταν για την πολιτική και φυσική του επιβίωση, την οποία θα επαναπροσδιόριζε ως υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό κράτος. Αυτό είναι το σενάριο της “κλιμάκωσης πριν την αποκλιμάκωση”, με εξαπόλυση τακτικών πυρηνικών πληγμάτων ώστε η Ουκρανία να παραδοθεί.

Αυτό θα ήταν το χειρότερο από όλα τα σενάρια τελικής έκβασης, γιατί ενδεχομένως θα ενέπλεκε στον πόλεμο και τη Δύση. Δεν νομίζω όμως ότι θα φτάσουμε σε αυτό, γιατί οι Ουκρανοί πιθανότατα δεν μπορούν να εκδιώξουν εντελώς τις ρωσικές δυνάμεις, ούτως ή άλλως. Σε αυτό το επίπεδο, η Ρωσία μπορεί ακόμα να κινητοποιήσει πάρα πολλή συμβατική στρατιωτική ισχύ.

Σε ένα πιο πιθανό σενάριο, επομένως, ο πόλεμος θα παραταθεί και θα μοιάζει ολοένα και περισσότερο αδιέξοδος. Αυτό, επίσης, θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές.

Μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας θα καταστρέφονταν, ενώ άλλες περιοχές της δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση. Τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων – κυρίως γυναίκες και παιδιά – δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν και θα δημιουργούσαν νέες ζωές στη δυτική Ευρώπη και αλλού. Τελικά, οι πατέρες και σύζυγοι που θα έχουν παραμείνει στη χώρα θα προσπαθούσαν να επανενωθούν μαζί τους. Η Ουκρανία, ακόμη και με βοήθεια δισεκατομμυρίων από τη Δύση, θα παρέμενε μόνιμα καθυστερημένη ως χώρα.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, θα παρέμενε επ’ αόριστον ο διεθνής παρίας που είναι σήμερα. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα απογαλακτιζόταν σταδιακά από τα ορυκτά της καύσιμα, κλείνοντας τους κρουνούς χρημάτων του Κρεμλίνου. Τα εξαρτήματα και οι τεχνολογίες θα συνέχιζαν να μην εισέρχονται στη Ρωσία, ενώ ταλαντούχοι άνθρωποι θα συνέχιζαν να την εγκαταλείπουν. Η χώρα θα γινόταν μια εξαθλιωμένη δυστοπία ολοκληρωτισμού.

Επομένως, αργά ή γρήγορα, η ίδια η εξάντληση θα ωθήσει και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν. Όπως πάντα, ο καθένας θα προσπαθήσει να διατηρήσει στις συνομιλίες όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος εδαφών, γεγονός που θα καταστήσει την περίοδο μέχρι να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες ακόμη πιο βάρβαρη και αιματηρή. Τελικά όμως θα υπάρξει κάποιο “δούναι και λαβείν”.

Ό,τι και να λέει σήμερα το Κίεβο, δεν μπορεί να περιμένει να πάρει πίσω την Κριμαία, το Λουχάνσκ ή το Ντόνετσκ. Ο Πούτιν προσάρτησε την πρώτη και αναγνώρισε τις δύο τελευταίες ως “Λαϊκές Δημοκρατίες”, με προφανή στόχο να τις καταβροχθίσει. Δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει αυτές τις περιοχές και να μιλά εντός Ρωσίας περί νίκης στον πόλεμο. Το Κίεβο, ωστόσο, θα πρέπει να επιμείνει στη διατήρηση της ακτογραμμής του στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου η Ουκρανία να μην καταστεί μακροπρόθεσμα περίκλειστη και τελικά μη υπερασπίσιμη στρατιωτικά σε μακροπρόθεσμη βάση.

Κορέα ή Φινλανδία

Όπου κι αν βρίσκεται η τελική γραμμή αντιπαράθεσης, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα μοιάζει η κατάπαυση του πυρός, η εκεχειρία ή η ανακωχή. Μια πιθανότητα είναι ένα κορεάτικο μοντέλο. Όπως και σε εκείνη τη χερσόνησο από το 1953, δεν θα υπήρχε συνθήκη ειρήνης, απλώς η αμοιβαία απόγνωση θα οδηγούσε σε παύση των μαχών κατά μήκος κάποιου είδους αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν πολύ λιγότερο ελπιδοφόρο για την Ουκρανία απ’ ό,τι αποδείχθηκε για τη Νότια Κορέα. Και οι δύο απειλούνται μόνιμα από ολοκληρωτικούς γείτονες με πυρηνικά.

Ωστόσο η Νότια Κορέα, σε αντίθεση με την Ουκρανία, είχε τη ρητή προστασία των ΗΠΑ και σταδιακά έγινε η αστραφτερή οικονομική και πολιτιστική δύναμη που είναι σήμερα, ευρισκόμενη υπό την αμερικανική αιγίδα. Η Ουκρανία θα στερείται εξίσου ρητά την προστασία του ΝΑΤΟ, καθώς η Δύση θα θέλει να αποφύγει έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα άλλο σενάριο είναι το φινλανδικό μοντέλο. Στον Χειμερινό Πόλεμο του 1939-40, η Φινλανδία οδήγησε μια σοβιετική εισβολή σε αδιέξοδο και διατήρησε την ανεξαρτησία της, με αντάλλαγμα την εκχώρηση ορισμένων εδαφών στην ΕΣΣΔ. Αυτή η επιτυχία, ωστόσο, είχε το κόστος μιας σχετικής μείωσης της κυριαρχίας της: έγινε ένα ουδέτερο κράτος – “μαξιλάρι” μεταξύ των γεωπολιτικών μπλοκ, το οποίο συντόνιζε την εξωτερική του πολιτική με τη Μόσχα – μια μισοανεξαρτησία η οποία αποκαλείται υποτιμητικά μέχρι και σήμερα “φινλανδοποίηση”.

Η Φινλανδία έγινε τελικά η ιστορία επιτυχίας που είναι σήμερα. Έχει ισχυρή εθνική ταυτότητα, αγαπά την ελευθερία και είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί γι’ αυτήν. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος, επιτέλους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μακροπρόθεσμα, το φινλανδικό μοντέλο είναι, επομένως, πιο ελπιδοφόρο για την Ουκρανία από το κορεατικό ή οποιοδήποτε άλλο.

Κι όμως, οι Ουκρανοί, όπως και οι Φινλανδοί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πιθανότατα θα έπρεπε να περιμένουν δεκαετίες για να χαρούν την ευδαιμονία τους. Δεν είναι εύκολη πρόταση προς αποδοχή από τον Ζελένσκι ή από οποιονδήποτε άλλον ώστε να την “πουλήσει” σε έναν τραυματισμένο πληθυσμό που λαχταρά δικαιοσύνη.

Η καταστροφική πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο πόλεμος του Πούτιν είναι ότι, στο ορατό μέλλον, μπορεί να οδηγήσει μόνο σε αποτελέσματα τα οποία να είναι γεμάτα αναταράξεις και από κάθε άποψη τραγικά. Λίγα πράγματα ή και τίποτα δεν θα έχει λυθεί. Η επιτυχία, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση, θα είναι απλώς η αποφυγή ακόμη χειρότερων καταστροφών.

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.

Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.

Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.

Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.

Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)

Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.

Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.

Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.

Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.

Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)

Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The deputy commander of the U.S. Central Command (CENTCOM), Vice Admiral Brad Cooper, landed in Israel last week for a visit and met with the deputy chief of staff, Major General Amir Baram. The parties discussed shipments of critical weapons that the outgoing Biden administration has delayed and improving readiness for a possible joint attack on Iran’s nuclear facilities.
The IDF Spokesperson reported that Baram and Cooper visited a number of Israeli Air Force bases, where a review of joint operational operations took place. “In addition, a joint discussion was held regarding the threats from Yemen and cooperation with the U.S. military,” the IDF spokesman reported.
3 View gallery

נתניהו, טראמפ,  חמינאי, נתנז איראן  תקיפה באזור ביטחוני בסוריה

Who will strike Iranian nuclear facilities
(Photo: Iranian Leader’s Press Office – HandoutGetty Images , AP, shutterstock)
Trump did not rule out the possibility that he would order an attack against Iran’s nuclear facilities or support such an attack by Israel. At a press conference about three weeks ago, the president-elect was asked about a possible preemptive strike against Iranian nuclear facilities, amid reports that his team was considering such a step, and replied that he does not rule out any action.
Tehran is preparing for Trump’s return to the White House, and amid Israeli threats, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared about two weeks ago that “2025 will be an important year in terms of the Iranian nuclear issue.”
Araghchi made the remarks after a meeting with his Chinese counterpart in Beijing. He did not mention Donald Trump or elaborate on the significance of 2025. It is possible that his remarks were related to Trump’s return, and Iranian fears that his entry into the White House would strengthen Prime Minister Benjamin Netanyahu.

סגן מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב אדמירל בראד קופר בביקור בבסיס נבטים בהשתתפות סגן ראש המטה הכללי, אלוף אמיר ברעם

VADM Cooper and MG Baram
(Photo: IDF)
According to the latest quarterly report published by the IAEA in November, Iran has already accumulated a fairly significant amount of 60% enriched uranium, an amount that is enough for four nuclear bombs. According to the report, as of October 26, the amount of uranium enriched to this level stands at 182.3 kg – an increase of 17.6 kg since August.
In order for uranium to be used to produce nuclear weapons, it must be enriched to a level of 90%, but nuclear scientists explain that the path from 60% to 90% is quite short and is considered a “technical” step which can be done in a few days or weeks.
Israel and the U.S. are discussing the Biden Administration’s delayed weapons shipment, which includes 1,700 heavy bombs, 134 D9 Caterpillar bulldozers, and additional weapons. The IDF is already preparing to target Iran’s nuclear facilities by improving readiness for a possible joint attack with the U.S.

דחפור D9 רצועת עזה

()
The use of these bulldozers by the IDF led to major internal criticism in the U.S., protests and tremendous pressure on the Biden administration which gave in and froze the shipment. An examination conducted by Ynet in November revealed that dozens of IDF D9 bulldozers require maintenance. These bulldozers were also needed in southern Lebanon.
“At the height of the fighting in Gaza, about a year ago, battalion commanders ‘fought’ over D9 bulldozers, making it necessary to carry out maintenance on them,” said an IDF commander in November. It is difficult to officially and directly link the deadly results of the raid in Jabaliya in October and November, and the 21 fighters killed in about a month, many from IEDs, to the dire need for D9 bulldozers.
In these operations, the bulldozers are usually the first to lead the combat teams, safely clearing “dirty” areas from explosives that are set to explode and harm infantry and armored soldiers. At the same time, it is clear this tool is not only operationally effective against tunnels and in built-up areas, but also protects soldiers’ lives.
The US is still freezing a shipment of about 1,300 bombs for the Israeli Air Force, which the defense establishment has already purchased from Boeing – in shekels and not in aid dollars – weighing close to a ton per bomb, on the similar claim that the IDF could harm the civilian Gazan population with them. Half of this shipment, which was frozen about six months ago by the administration and caused a stir, has reached the IDF, but about half is still stuck in warehouses in the U.S. In addition, the defense establishment currently rents engineering tools for forces in the field from private contractors.
Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική32 λεπτά πριν

Δημοσίευμα στην TAZ δημιουργεί θέμα για τις νησίδες στον Έβρο

Aναφέρεται σε έρευνα της ΜΚΟ Forensis που δείχνει «πως πρόσφυγες γίνονται θύματα των ανεπίλυτων συνοριακών διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Λουκάς Κατσώνης στους Leaders: «Αν τολμήσει ο Ερντογάν, θα χάσει»

Στην εκπομπή LEADERS στις 20.1.2025 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων Λουκάς Κατσώνης αναλύει τι σηματοδοτεί...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο για τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι η Τουρκία στρέφεται προς την αυταρχική διακυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι...

Απόψεις3 ώρες πριν

Αναβάπτισμα Μητσοτάκη με… απεταξάμην τον σατανά! Νέα αποκήρυξη της Woke ατζέντας και επαναφορά στα δύο φύλα – Με λένε Ρίζο και όπως τα θέλω τα γυρίζω

Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό...

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Ένα ταξίδι γεύσεων από τη Μικρά Ασία στη Δράμα

Στην κουζίνα του ξενοδοχείου Νέσσος, στο Παρανέστι Δράμας, η ιστορία της Μικράς Ασίας ζωντανεύει μέσα από μία συνταγή

Δημοφιλή