Πολιτική
Εκδήλωση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Την πατρίδαμ’ έχασα,
άκλαψα και πόνεσα.
Λύουμαι κι αρόθυμο, όι όι
ν’ ανασπάλω κι επορώ.
Εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει η Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού και ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, την Κυριακή 22 Μαΐου στις 10.30 το πρωί, στο μνημείο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ, μέσα στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού 19ης Μαΐου 1919 (περιβάλλων χώρος Κατράκειου – οδός: Μάνου Κατράκη & Κυράς της Ρω).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί μονόπρακτο της ταινίας μικρού μήκους «Genocide a true story» αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το μέλος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Βερόνικα Λαχανά.
Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης θα απαγγείλει αποσπάσματα από το ποίημα «Καμπάνα του Πόντου» του Φίλωνος Κτενίδη. Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης «ντύνουν» οι : Γιάννης Μιχαηλίδης (τραγούδι), Κωνσταντίνος Ατματσίδης (ποντιακή λύρα), Χάρης Καφέτσης (λαούτο), Παύλος Σταματίδης (νταούλι).
Πολιτική
Δημογραφική κατάρρευση στο Βόρειο Αιγαίο
Ανάγκη στήριξης της ακριτικής οικογένειας, από το κράτος, με στοχευμένες πολιτικές
Μέγιστη απειλή η υπογεννητικότητα
Ανάγκη στήριξης της ακριτικής οικογένειας, από το κράτος, με στοχευμένες πολιτικές
Ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, απηύθυνε ο βουλευτής Λέσβου-Λήμνου -Αγίου Ευστράτιου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος αναφέρεται στη δημογραφική κατάρρευση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία εκπροσωπεί και κάνει λόγο για ανάγκη στήριξης της ακριτικήςν οικογένειας από το κράτος με στοχευμένες πολιτικές, καθώς η υπογεννητικότητα αποτελεί μέγιστη απειλή για την Ελλάδα.
Οι δημογραφικές προβλέψεις, για τη χώρα μας, και δη, για την ακριτική μας Περιφέρεια, στο Βόρειο Αιγαίο, είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η πληθυσμιακή μείωση της χώρας μας έως το 2100 θα αγγίξει το 24% (αντίστοιχα το 5% στην Ευρωζώνη). Συνεπώς, η χώρας μας, κατατάσσεται, στην τρίτη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση της, το ήδη βεβαρημένο ασφαλιστικό σύστημα, το εκπαιδευτικό σύστημα, την εθνική μας άμυνα, τα ποσοστά διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, οδηγώντας σε μελλοντική κατακόρυφη μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ.
Η υπογεννητικότητα, ως φαινόμενο, έχει αποδοθεί σε πλήθος οικονομικών και κοινωνικών λόγων. Το ασταθές περιβάλλον, σε όλα τα επίπεδα, δεν ωθεί τους νέους στη δημιουργία οικογένειας ενώ παράλληλα τα πρότυπα τα οποία προβάλλει η σύγχρονη κοινωνία, οδηγούν το έθνος μας σε συρρίκνωση.
Η οικονομική κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την ελληνική κοινωνία 12 έτη μετά, η στεγαστική κρίση, την οποία το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έχει επισημάνει πολλάκις στη Βουλή μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και καταθέτοντας Τροπολογίες για την επίλυσή της, τις οποίες η Κυβέρνησή σας, επιλέγει να ΑΓΝΟΕΙ, η ταχύτατη αστικοποίηση την οποία προωθείτε, πολλαπλώς, ερημώνοντας τις ακριτικές μας περιφέρειες, αφήνοντας τες έρμαιο της επεκτατικής πολιτικής του αδίστακτου “γείτονα”, η αδυναμία φροντίδας της τρίτης ηλικίας σε μια οικογένεια, των παππούδων μας δηλαδή, λόγω οικονομικών δυσχεριών, οι οποίοι είναι αυτοί που κρατάνε ζωντανή και ενωμένη την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, καθώς και η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, είναι μερικά από τα αίτια που οδηγούν τους νέους μακριά από το πρότυπο της δημιουργίας οικογένειας και συνεπώς ενισχύουν την ταχύτατη συρρίκνωση του πληθυσμού, αφού επανειλημμένως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τις τελευταίες δεκαετίες, ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ!!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΛΣΤΑΤ, για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2023, συνολικά σημειώθηκαν 1.451 γεννήσεις, έναντι 2.230 θανάτων, καταδεικνύοντας αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων, κατά 21.57%, τη στιγμή που η μείωση του πληθυσμού, για όλη τη χώρα, ήταν της τάξεως του 3,5%!!!
Αναλυτικότερα, ανά νησί:
Λέσβος
- Γεννήσεις: 744
- Θάνατοι: 1.149
Χίος
- Γεννήσεις: 399
- Θάνατοι: 591
Σάμος
- Γεννήσεις: 308
- Θάνατοι: 490
Τα νέα δεδομένα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν πως το δημογραφικό πρόβλημα, συνεχώς διογκώνεται, με τον πληθυσμό να γερνά και να μειώνεται, συνεχώς!!!
Παράλληλα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Αιγαίου, παρατηρείται ένας από τους χαμηλότερους μέσους όρους του δείκτη γονιμότητας (1,32 παιδιά ανά γυναίκα το 2022, έναντι 1,55 παιδιά ανά γυναίκα, το 2021) σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Πρόκειται για ποσοστό, ιδιαίτερα χαμηλό, σε επίπεδο Ευρώπης (1,82 παιδιά ανά γυναίκα) και Ελλάδας (1,38 παιδιά ανά γυναίκα), τη στιγμή που ο επιθυμητός μέσος όρος δείκτη γονιμότητας, είναι 2,1!!!!
Τα στοιχεία, καταφανώς, αποδεικνύουν ότι για την ακριτική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεν μιλάμε απλά για δημογραφική κρίση, αλλά για δημογραφική κατάρρευση!
Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να θέσω υπόψη σας και πιο συγκεκριμένα, στατιστικά στοιχεία, για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Λέσβο, τα οποία ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ!
Κατόπιν επεξεργασίας, των τελευταίων στοιχείων, των δυο τελευταίων απογραφών, της ΕΛΣΤΑΤ (2011 και 2021), και προβαίνοντας σε σύγκριση αυτών, τρομάζει κανείς με τα δεδομένα αλλά και τα συμπεράσματα που προκύπτουν:
Υπάρχουν χωριά τα οποία πλέον δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ, ήτοι:
Α. Σε επίπεδο Δημοτικών Κοινοτήτων:
1. η Καρήνη, στη Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου, η οποία το 2011 είχε 6 κατοίκους,
2. Ο Αύλωνας, στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού, ο οποίος το 2011, είχε 29 κατοίκους
3. Η Λαγκάδα, στη Δημοτική Ενότητα Μανταμάδου, η οποία το 2011, είχε 4 κατοίκους
Β. Σε επίπεδο Τοπικών Κοινοτήτων:
1. Η Μπαλίνη, στη Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου, η οποία το 2011, είχε 19 κατοίκους
2. Η Ευαγγελίστρια, στη Τοπική Κοινότητα Πλαγιάς, η οποία το 2011, είχε 13 κατοίκους
Θα μου επιτρέψετε, σε αυτό το σημείο, να αναφέρω και το παράδειγμα του χωριού Βρίσα, στη Τοπική Κοινότητα Βρίσας, το οποίο συνορεύει με την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τον Πολιχνίτο, και το οποίο χτυπήθηκε δις από περιβαλλοντικές καταστροφές, αφού το 2017, ισοπεδώθηκε με τον καταστροφικό σεισμό, ενώ και το 2022, χτυπήθηκε από τη φονική πυρκαγιά στα Βατερά.
Το χωριό Βρίσα, παλεύει ακόμη να αποκαταστήσει τις πληγές του έως και σήμερα, η ζωή δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα αφού οι κυβερνητικές πολιτικές στήριξης των κατοίκων εκεί που έχασαν τις περιουσίες τους είναι πενιχρές.
Ως εκ τούτου, παρατηρείται ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ της Βρίσας, σε μόλις 230 κατοίκους το 2021, έναντι 617 κατοίκων, το 2011 (62,72% μείωση πληθυσμού!!!!).
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως ΚΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ!!
Επειδή, οι ακριτικές περιφέρειες, όπως το Βόρειο Αιγαίο, πρέπει να ενισχύονται με κάθε τρόπο.
Επειδή, ο πληθυσμός του Βορείου Αιγαίου συρρικνώνεται ταχύτατα.
Επειδή, είναι εθνικής, μείζονος, σημασίας, η συγκράτηση και ενίσχυση του ντόπιου πληθυσμού στο Βόρειο Αιγαίο.
Επειδή, έχετε Συνταγματική υποχρέωση, να ενισχύετε τη νησιωτικότητα, σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 4.
Η κ. Υπουργός,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
-
Προτίθεστε, να παρέμβετε, με στοχευμένες πολιτικές για τις ακριτικές περιφέρειες, και δη, του Βορείου Αιγαίου, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να ενισχύσετε τους νέους στη δημιουργία οικογένειας, και κατά συνέπεια να αυξηθούν οι γεννήσεις;
-
Προτίθεστε, να δώσετε, περισσότερα κίνητρα και μέτρα στήριξης, για την απόκτηση δεύτερου παιδιού, ενισχύοντας το εισόδημά τους, στους κατοίκους της ακριτικής περιφέρειας;
-
Προτίθεστε, να ενισχύσετε τη ζωή, στα ερημωμένα χωριά της Λέσβου, και να δώσετε ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να επανέλθουν πληθυσμιακά, τουλάχιστον στα προ 2011, επίπεδα;
Αναλύσεις
H δημογραφική κατάρρευση στον Έβρο με αριθμούς
Μια από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις ήταν ότι η δημογραφική κατάρρευση συντελείται με μεγαλύτερη ένταση στην περιφέρεια, από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η τελευταία απογραφή πληθυσμού (2021) αποκάλυψε το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας σε όλες του τις διαστάσεις.
Εκτός από την αριθμητική μείωση και τη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού. Μια από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις ήταν ότι η δημογραφική κατάρρευση συντελείται με μεγαλύτερη ένταση στην περιφέρεια, από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η περίπτωση του Έβρου έχει ιδιαίτερη σημασία.
Όταν λέμε περιφέρεια, δεν εννοούμε μόνο τους μεθοριακούς νομούς. Εννοούμε και τους νομούς του ηπειρωτικού κορμού, των οποίων οι πληθυσμοί μειώθηκαν σημαντικά στη δεκαετία 2011-2021: από τη Φθιώτιδα (-12,9%) και την Ευρυτανία (-13,2%) έως την Αρκαδία (-10,5%) και τη Μεσσηνία (-8,7%).
Ο κύριος λόγος που η δημογραφική κατάρρευση «τρέχει πιο γρήγορα» στην περιφέρεια είναι ότι οι πληθυσμοί της είναι πιο γηρασμένοι από τον μέσο όρο της χώρας, αφού επί δεκαετίες οι νέοι εγκαταλείπουν αυτές τις περιοχές, πηγαίνοντας προς τα αστικά κέντρα ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. Έτσι το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων στον ηπειρωτικό κορμό είναι χειρότερο από εκείνο των μεγάλων αστικών κέντρων, στα οποία επί πλέον εγκαθίστανται και οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί.
Ο μαρασμός της περιφέρειας
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η συνεπαγόμενη αστικοποίηση είναι μια γενική τάση που τη συναντάμε όχι μόνο στον δυτικό κόσμο, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα όμως που έχει την τάση να πρωτεύει στα αρνητικά, ο μαρασμός της υπαίθρου έλαβε δραματικές διαστάσεις. Πέρα από τις γενικές δημογραφικές τάσεις, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η διαχρονική απουσία ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο οποίος θα μπορούσε να κρατήσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας ζωντανό. Αντ’ αυτού, με την εξαίρεση κάποιων αποσπασματικών παρεμβάσεων που στερούνταν πνοής και συνεκτικού σχεδιασμού, η ελληνική περιφέρεια αφέθηκε σε μια πορεία συνεχούς δημογραφικού και οικονομικού μαρασμού.
Έτσι σήμερα ολόκληρες περιοχές της υπαίθρου οδηγούνται πλέον σε δημογραφική εξάντληση, με προοπτική ερήμωσης σε έναν ορίζοντα το πολύ εικοσαετίας. Αυτή η εικόνα ήδη μεταφέρεται και στα περιφερειακά αστικά κέντρα, τα οποία έως τώρα άντεξαν, επειδή απορρόφησαν μέρος της «αγροτικής εξόδου». Για να αντιληφθούμε τί ακριβώς συμβαίνει, θα εξετάσουμε στη συνέχεια τις δημογραφικές εξελίξεις σε έναν χαρακτηριστικό εκπρόσωπο της περιφέρειας, ο οποίος εκ της θέσης του έχει και την ιδιαιτερότητα να αποτελεί μια εθνικά κρίσιμη περιοχή: τον νομό Έβρου.
Οι δημογραφικές μεταβολές στον Έβρο
Για τον σκοπό αυτό πήραμε τα αποτελέσματα των πέντε τελευταίων απογραφών και παρακολουθήσαμε αναδρομικά την πληθυσμιακή εξέλιξη των καλλικρατικών δήμων αλλά και όλων των επί μέρους οικισμών του Έβρου για το διάστημα 1981-2011. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα.
Ο συνολικός πληθυσμός του νομού Έβρου παρέμεινε αριθμητικά σταθερός έως το 2011, αλλά την τελευταία δεκαετία εμφάνισε σημαντική κάμψη κατά -10%. Στο διάστημα 1981-2021 ο μείζον καλλικρατικός Δήμος Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση πληθυσμού κατά 32%, αλλά από τις τρεις συνιστώσες του, μόνο εκείνη της δημοτικής ενότητας Αλεξανδρούπολης είχε αύξηση (+59%), ενώ οι υπόλοιπες παρουσίασαν μείωση (Φέρες -41%, Τραϊανούπολη -33%).
Δημογραφική κατάρρευση στην ύπαιθρο
Σημαντική ήταν η μείωση που παρουσίασαν οι υπόλοιποι καλλικρατικοί δήμοι του Έβρου. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 1981-2021 ο πληθυσμός του Δήμου Σουφλίου μειώθηκε κατά 43%, ο πληθυσμός του Δήμου Διδυμοτείχου μειώθηκε κατά 41% και ο πληθυσμός του Δήμου Ορεστιάδας μειώθηκε κατά 27%. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν τί συνέβη συγκεντρωτικά σε επίπεδο δήμων, αλλά δεν απεικονίζουν την επί δεκαετίες δημογραφική κατάρρευση των χωριών και των αγροτικών οικισμών που περιβάλλουν τα τοπικά αυτά αστικά κέντρα.
Για να απεικονίσουμε τις δημογραφικές μεταβολές της περιόδου 1981-2021, παρακολουθήσαμε την ποσοστιαία μεταβολή του πληθυσμού όλων των χωριών και οικισμών του νομού Έβρου. Έτσι στους 100 ανθρώπους που κατοικούσαν το 1981 σε κάθε οικιστική ενότητα, βρήκαμε πόσοι κατοικούν σήμερα (2021). Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά: από τους αρχικούς 100 κατοίκους του 1981, σήμερα στα περισσότερα χωριά έχουν απομείνει από 50 έως 20 άτομα. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας για τους Δήμους Διδυμοτείχου και Σουφλίου.
Από τα διαγράμματα φαίνεται ότι στο διάστημα 1981-2021 η Δημοτική Κοινότητα (η πόλη) του Διδυμοτείχου διατήρησε σχετικά σταθερό τον πληθυσμό της, καθώς τροφοδοτείτο από τα γύρω χωριά, των οποίων οι πληθυσμοί έφτασαν να μειωθούν μέχρι και κατά 60 έως 80%. Προφανώς, δεν χρειάζεται να επισκεφτεί κανείς αυτά τα χωριά, για να διαπιστώσει ότι στα περισσότερα ζουν πλέον λίγοι κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι και ότι τα σχολεία τους έχουν κλείσει από καιρό.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην περιοχή του Σουφλίου, όπου εκεί ακόμη και η ίδια η Δημοτική Κοινότητα, δηλαδή η πόλη του Σουφλίου, παρουσίασε μείωση κατά 32,5%. Στην περιοχή της Ορεστιάδας τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για τη Δημοτική Κοινότητα (την πόλη) της Ορεστιάδας (+33%), αλλά η εικόνα της δημογραφικής κατάρρευσης επαναλήφθηκε στους γύρω οικισμούς, με τη μείωση πληθυσμού να φτάνει στο -60% στην Δημοτική Ενότητα Τριγώνου (συνολικά 13 χωριά) και στο -56% στην Δημοτική Ενότητα Βύσσας (5 χωριά).
Έρχεται η σειρά των αστικών κέντρων
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η ύπαιθρος του νομού Έβρου καταρρέει δημογραφικά για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, με αποτέλεσμα να είμαστε πλέον προ της ορατής προοπτικής ερήμωσης πολλών περιοχών (λ.χ. Τρίγωνο, Μεταξάδες). Στην πράξη βεβαίως καμία περιοχή δεν ερημώνει μόνιμα, αφού πάντα στο τέλος κατοικείται από άλλους πληθυσμούς. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι πληθυσμοί θα το δείξει το μέλλον. Εν τω μεταξύ, ήδη υπάρχουν σκόρπιες αναφορές εγκατάστασης Βουλγάρων και πληθυσμών Ρομά σε διάφορες περιοχές του Έβρου.
Η φυγή από τα χωριά τροφοδότησε όλο αυτό το διάστημα τα εγγύτερα αστικά κέντρα, καλύπτοντας τη δημογραφική τους αδυναμία. Έτσι η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα αύξησαν τον πληθυσμό τους, ενώ το Διδυμότειχο τον διατήρησε σταθερό. Το Σουφλί και οι Φέρες είδαν όμως τον πληθυσμό τους να μειώνεται.
Με την ύπαιθρο να είναι πλέον δημογραφικά εξαντλημένη, δεν υπάρχουν άλλες πληθυσμιακές εφεδρείες. Έτσι ολόκληρος ο νομός και σταδιακά και τα αστικά κέντρα εισέρχονται πλέον σε φάση δημογραφικής κάμψης. Αυτό το είδαμε ήδη να συμβαίνει στην πρόσφατη απογραφή, αλλά θα εκδηλωθεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην επόμενη, αν στο μεταξύ δεν καταβληθεί μια σοβαρή προσπάθεια αντιστροφής των παρατηρούμενων τάσεων.
Η στρατηγική σημασία του Έβρου
Όπως είπαμε, η παραπάνω εικόνα δημογραφικής κατάρρευσης δεν αφορά μόνο τον Έβρο. Αφορά το σύνολο του ελλαδικού κορμού. Η πληθυσμιακή εξασθένιση του Έβρου όμως έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Να θυμίσουμε εδώ ότι ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Έβρος κατοικείται κατά απόλυτη πλειονότητα από χριστιανικούς πληθυσμούς, σε αντίθεση με τους δύο άλλους νομούς της Θράκης (Ροδόπης, Ξάνθης), όπου η παρουσία μουσουλμανικών μειονοτήτων είναι σημαντική.
Η μεγάλη αριθμητική υπεροχή του χριστιανικού στοιχείου στον Έβρο είναι αυτή που καθιστά πλειονοτική τη χριστιανική συνιστώσα συνολικά στη Θράκη και διακόπτει την εδαφική συνέχεια των μουσουλμανικών μειονοτήτων με την Τουρκία. Από αυτή την άποψη είναι σαφές ότι ο πληθυσμός του Έβρου είναι το στρατηγικό ανάχωμα στα αλυτρωτικά σχέδια της Τουρκίας έναντι της ελληνικής Θράκης. Αυτό το ανάχωμα όμως από ολιγωρία και από στρατηγική μυωπία του πολιτικού κατεστημένου της Αθήνας έχει αφεθεί να εξασθενήσει, γεγονός το οποίο μόνο κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί για το μέλλον.
Εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης του Έβρου
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί επειγόντως ένα στρατηγικό σχέδιο οικονομικής και δημογραφικής αναζωογόνησης του Έβρου, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει επί δεκαετίες. Στον περιορισμένο χώρο αυτής της αναφοράς, επισημαίνουμε ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στόχους. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
- Σε πρώτη φάση πρέπει η περιοχή να τονωθεί με άμεσα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης (μείωση φορολογίας, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και δημογραφικής ενίσχυσης (δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταφορά σχολών και δημόσιων υπηρεσιών όπου και όσο αυτό είναι εφικτό).
- Έμφαση πρέπει να δοθεί στην τόνωση της τοπικής παραγωγής μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ο Έβρος διαθέτει μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως εύφορη γη, άφθονα νερά και την Αλεξανδρούπολη που είναι η πύλη του δρόμου που οδηγεί στην Ανατολική Ευρώπη.
- Η οικονομική και δημογραφική ανασύνταξη της περιοχής δεν μπορεί να βασισθεί μόνο σε ένα πλέγμα κινήτρων ή μέτρων προστασίας που θα αφήσουν την οικονομική ανάπτυξη αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Απαιτείται σαφής στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος θα αφορά όχι μόνο τη μεταφορά οικονομικών πόρων, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους τοπικούς πληθυσμούς.
- Ένας βασικός στρατηγικός στόχος αυτού του σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των περιφερειακών αστικών κέντρων (Διδυμότειχο, Σουφλί, Ορεστιάδα), τα οποία πρέπει στην επόμενη δεκαετία να διατηρήσουν τουλάχιστον τους πληθυσμούς τους.
- Απαιτείται η εφαρμογή στοχευμένων και εξειδικευμένων δημογραφικών μέτρων. Αναφέρουμε ενδεικτικά: παροχή στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια με πολύ ευνοϊκούς όρους, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα χαρίζονται αν τα ζευγάρια γεννήσουν 3 ή 4 παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τρίτου τέκνου που παρέχουν επί χρόνια οι μητροπόλεις της Θράκης.
- Να επιδιωχθούν γρήγορες νίκες. Η προσεκτική ανάλυση των ζητημάτων και των μικροαναγκών των διαφόρων περιοχών εύκολα μπορεί να αναδείξει μικρές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωή των τοπικών πληθυσμών, όπως λ.χ. η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής για τα νέα ζευγάρια και τους φοιτητές, η επισκευή μιας γέφυρας που επί χρόνια έχει τεθεί εκτός λειτουργίας (όπως π.χ. η γέφυρα του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο), η αναβάθμιση των τοπικών δικτύων (ύδρευσης, επικοινωνιών κ.λπ.).
- Κίνητρα εγκατάστασης πληθυσμού. Στην περιοχή θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα εγκατάστασης από άλλες περιοχές της χώρας. Θα μπορούσαν επίσης σε έναν μικρό βαθμό να εγκατασταθούν και οικογένειες προσφύγων από τους πολέμους της Ουκρανίας και της Αρμενίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής.
ΠΗΓΗ: SLpress.gr
Διεθνή
“Λιντσαρίστηκε στην ίδια του τη χώρα ο Δήμαρχος” που φωτογραφήθηκε μπροστά στον Κεμάλ, λέει ο τουρκικός Τύπος για την αποκάλυψη του Geopolitico
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία της Κω λόγω της φωτογράφισης του Δημάρχου του νησιού μπροστά στο πορτρέτο του σφαγέα των Ποντίων.
Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 το Geopolitico.gr σας ενημέρωσε για το ολίσθημα του Δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά, ο οποίος δεν πήρε παράδειγμα από τη γενναία στάση της Δέσποινας Βανδή και φωτογραφήθηκε μπροστά στο πορτρέτο του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ κατά την υποδοχή του στο Δημαρχείου Αλικαρνασσού από τον Δήμαρχο της πόλης Ταμέρ Μανταλίντσι.
Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία της Κω λόγω της φωτογράφισης του Δημάρχου του νησιού μπροστά στο πορτρέτο του σφαγέα των Ποντίων.
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 υπήρξε αντίδραση από τον τουρκικό Τύπο.
«Λιντσαρίστηκε στην ίδια του τη χώρα ο Έλληνας δήμαρχος που έβγαλε φωτογραφία μπροστά από την εικόνα του Ατατούρκ!», αναφέρει ο ιστότοπος Tele1, ο οποίος αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο ξενιτέας”, υποστηρίζοντας, ότι καταφέρεται με άσχημα λόγια κατά του Μουσταφά Κεμάλ.
«Η φωτογραφία που τραβήχτηκε με τον δήμαρχο της Αλικαρνασσού «ενόχλησε» τους Έλληνες του Πόντου: Προσέβαλαν τον Ατατούρκ!», αναφέρει το 12punto, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του Γιασάρ Αντέρ της Sözçü.
Το δημοσίευμα του Geopolitico
Στα μέσα Ιουλίου η Δέσποινα Βανδή είχε προκαλέσεις πολλές αντιδράσεις, θετικές στην Ελλάδα, αρνητικές στην Τουρκία, με τη γενναία στάση που επέδειξε στον Τσεσμέ της Σμύρνης. Η ποντιακής καταγωγής, διάσημη, Ελλήνίδα, τραγουδίστρια κλήθηκε να τραγουδήσει σε φιλανθρωπική εκδήλωση και αρνήθηκε να βγει στη σκηνή, λόγω της ανάρτησης αφίσας με τον Μουσταφά Κεμάλ. Η λαϊκή ερμηνεύτρια δεν δέχτηκε να εμφανιστεί έχοντας από πίσω της τον «σφαγέα των Ελλήνων» και στην ουσία απελάθηκε από τη γειτονική χώρα.
Η ηρωϊκή αντιμετώπιση της κατάστασης από τη Βανδή, κατά κόσμον, Δέσποινα Μαλέα, εκθιάστηκε από πολλούς αναλυτές. Άπαντες ανέφεραν, ότι η στάση της πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, κυρίως από πολιτικούς, καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα. Απ’ ότι φαίνεται το παράδειγμα της Βανδή δεν έγινε αντιληπτό ευρέως…
Δήμαρχος φωτογραφήθηκε μπροστά στον Κεμάλ
Διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο της Κω, ότι ο Δήμαρχος Μποντρούμ, της Αλικαρνασσού δηλαδή, Ταμέρ Μανταλίντσι υποδέχτηκε τον Δήμαρχο της Κω, Θεοδόση Νικηταρά και την ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στα παράλια της Μικράς Ασίας, με αφορμή τη συναυλία αδελφικής αλληλεγγύης που έχουν διοργανώσει οι δύο δήμοι. Ακολούθησε συνάντηση στο δημαρχείο με ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων και το βράδυ της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συναυλία, όπως συνέβη σε παρόμοια εκδήλωση πριν δύο εβδομάδες, στο λιμάνι Μανδρακίου.
Το μεμπτό της υπόθεσης είναι, ότι η υποδοχή του δήμαρχος της Κω στο δημαρχείο της Αλικαρνασσού έγινε μπροστά στο πορτρέτο του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ. Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, ο τότε Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε προκαλέσει σε δηλώσεις του, μιλώντας για προβοκάτσια της Ελλάδας, το γεγονός, ότι στο νησί της Κω στήθηκε μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για το οποίο ο ίδιος Δήμαρχος είχε τεράστια συμβολή.
Σύλλογος Ποντίων Κω “Ξενιτέας”: «Να ζητήσει συγγνώμη ο δήμαρχος»
Θέση για το θέμα πήρε σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ποντιακός σύλλογος του νησιού, ο οποίος υποστηρίζει, ότι ο Δήμαρχος έπεσε θύμα της τουρκικής προπαγάνδας. «Θλίψη προκαλεί η εικόνα του Δημάρχου της Κω μπροστά στον σφαγέα των προγόνων μας, μπροστά στον σφαγέα τόσων και τόσων άλλων αδελφών μας Ελλήνων Μικρασιατών που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, (όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από την μανία των γενοκτόνων) ανέβηκαν τα σάπια καράβια του ξεριζωμού για να φτάσουν στην προσφυγομάνα Κω, όπως σε τόσα και τόσα άλλα νησιά και μέρη της Πατρίδας μας.
Δεν ξεχνάμε και οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι, ήταν ο Δήμαρχος της Κω που στάθηκε δίπλα μας όταν θελήσαμε να δημιουργήσουμε το Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού και το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον έχουμε δει να μιλάει για τον Ποντιακό Ελληνισμό,για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και το μαρτύριο που υπέστησαν, ξέρουμε τις οικογενειακές σχέσεις που έχει με ανθρώπους Ποντιακής καταγωγής και θεωρούμε δεδομένο πως παγιδεύτηκε και ο ίδιος από την Τούρκικη προπαγάνδα, από την μανία τους να περνάνε τους δικούς τους συμβολισμούς, αγνοώντας εντελώς πως η φιλία των λαών έχει ως εφαλτήριο την αλήθεια και τον σεβασμό.
Μια αλήθεια που γράφτηκε με το αίμα των προγόνων μας και έναν σεβασμό που δεν έχουν ακόμα καλλιεργήσει. Ζητάμε τη Δημόσια συγνώμη του Δημάρχου της Κω και υπενθυμίζουμε σε κάθε κατεύθυνση πως είχαμε προειδοποιήσει!!!», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Κω “Ο Ξενιτέας”.
Θύμα παγίδευσης ο Δήμαρχος
Το Geopolitico.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου, Χαράλαμπο Ναβροζίδης, ο οποίος αποκάλυψε, ότι είχε επιστήσει την προσοχή για το θέμα από τις 5 Αυγούστου με γραπτή δήλωση. «Είχα επισημάνει σε αρθρογραφία τις κινήσεις των γειτόνων μας και τη μανία τους, να προβάλουν τον σφαγέα των προγόνων μας Μουσταφά Κεμάλ, προβαίνοντας σε μια παγίδευση πολιτικών και καλλιτεχνών της χώρας μας, με την επιδεικτική φωτογράφιση τους μπροστά σε κάδρα του ή αφίσες του. Δυστυχώς θεωρώ πως είναι θύμα της παγίδευσης των Τούρκων ήταν και ο Δήμαρχος της Κω. Mένει να ακούσουμε τον ίδιο τι θα πει», ανέφερε.
Η Ποντιακή Κοινότητα της Κω δεν είναι αχάριστη , θυμάται πάντα πως με αυτόν τον Δήμαρχο είχαμε προβεί στην ονομασία του Πάρκου Ποντιακού Ελληνισμού και στην παραχώρηση χώρου για την ανέγερση Μνημείο Γενοκτονίας. Για αυτόν τον λόγο και γνωρίζοντας τις σκέψεις του θεωρούμε πως σύντομα θα αντιληφθεί το λάθος του και θα ζητήσει συγνώμη. Η κινητοποίηση για εμάς σε τέτοια θέματα είναι δεδομένη. Το ίδιο πράξαμε για την Υπουργό Πολιτισμού (σ.σ.η κα Μενδώνη είχε φωτογραφηθεί μπροστά στο πορτρέτο του Κεμάλ) το ίδιο θα πράξουμε και για όποιον είτε από λάθος είτε για δικούς του λόγους δεν αντιλαμβάνεται ότι η φιλία των λαών προϋποθέτει αλληλοσεβασμό και διάθεση για βλέμμα στο μέλλον και όχι στο νοσηρό παρελθόν», ανέφερε ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης.
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία