Διεθνή
Howard Eissenstat: Το βέτο της Τουρκίας έβαλε τέλος στα F-16;

Αναλυτής: Η Τουρκία η ίδια “σκότωσε” την πιθανότητα συμφωνίας με τις ΗΠΑ για F-16
Η αντίρρηση της Τουρκίας προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η πρόσφατη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν σχεδόν εξαερώσει την προσπάθεια συμφωνίας με το Κογκρέσο για την αγορά νέων F-16, δήλωσε ο Howard Eissenstat, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο St.Lawrence.
Πριν μπλοκάρει η Άγκυρα τις συμμετοχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι πιθανότητες να προχωρήσει η συμφωνία για τα F-16 ήταν καλύτερες από ποτέ, είπε ο Eissenstat σε συνέντευξή του στη σειρά podcast Turkish Trends.
Υπήρχε μια καλή πιθανότητα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να πουλήσει τη συμφωνία ως εθνικό συμφέρον στο Κογκρέσο, αλλά τώρα, δεν το φαντάζεται κανείς, πρόσθεσε ο Eissenstat.
“Μου κάνει εντύπωση πόσο άσχημα εξελίσσεται αυτό όσον αφορά την επιθυμία της Τουρκίας να επαναφέρει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Πέρυσι η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα να αγοράσει 40 από τα τελευταία F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τη Lockheed Martin, αφότου η Ουάσιγκτον την απέπεμψε από το πρόγραμμα αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και επέβαλε κυρώσεις στην υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της ως απάντηση στην απόκτηση ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Σε επιστολή προς το Κογκρέσο με ημερομηνία 17 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι μια πιθανή πώληση των αεροσκαφών θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της μακροπρόθεσμης ενότητας του ΝΑΤΟ.
“Αν πάμε πίσω δύο ή τρεις εβδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε ξεκάθαρα να βρει κάποιον τρόπο να ανοικοδομηθεί και να διατηρηθεί ό,τι είχε απομείνει στη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ”, είπε ο Eissenstat.
Όμως, ασχέτως του τι θέλει ο Μπάιντεν, η επιθετική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, το τρέχον βέτο της στη Φινλανδία και τη Σουηδία έχουν μειώσει δραματικά την ήδη χαμηλή θέση της Τουρκίας στο Κογκρέσο, συνέχισε.
Η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη προς τους Κούρδους “τρομοκράτες” στο έδαφός τους και να άρουν τα εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.
Αυτό που ο Ερντογάν δεν έχει καταλάβει πραγματικά είναι το πώς λειτουργεί το Κογκρέσο και ο ρόλος του, είπε ο Eissenstat.
Η Τουρκία πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεξηγούν το πόσο πολύτιμη είναι η Τουρκία και εν τέλει η Τουρκία βρίσκεται στη θέση του οδηγού, σύμφωνα με τον αναλυτή. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την άποψη της τουρκικής ελίτ”.
Ο Eissenstat είπε ότι η λήψη αποφάσεων για την τουρκική εξωτερική πολιτική επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην προεδρία, όχι στο υπουργείο Εξωτερικών και των επαγγελματιών διπλωματών: “Και γι’ αυτόν τον λόγο, νομίζω ότι η απόφαση της Τουρκίας έχει να κάνει με ορισμένες φιλοδοξίες όσο αφορά την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές φιλοδοξίες του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)”.
Ο Ερντογάν βλέπει όφελος από τη σκληρή προφορική στάση, λέγοντας ότι οι ανάγκες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν βλάπτει ποτέ την τουρκική πολιτική να θεωρείται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί “σκληρή” γραμμή στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε ο αναλυτής.
Πέτρος Κράνιας
capital.gr

Διεθνή
Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”
«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς», λέει ο Αμερικανός αναλυτής

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν για το Πακιστάν και τον ρόλο του στην τρομοκρατική επίθεση στο Παχάλγκαμ — «Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».
«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς».
Διεθνή
Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;
Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αμερικανός Κογκρέσος Κόρι Μιλς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο στη Συρία την Παρασκευή.
Ο Σαράα μίλησε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση.
Ματά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΑΜερικανό πολιτικό Κόρι Μάιλς, ο Σαράα είπε, ότι η Συρία ενδιαφέρεται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων.
Σύμφωνα με τον Μάιλς, ο Σαράα είναι επίσης ανοιχτός στο να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων μαχητών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Συρία και να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει βαθιά δύσπιστο για τον Σύριο ηγέτη και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων.
Η νέα ηγεσία της Συρίας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών πίεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να άρουν πλήρως τις κυρώσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει μια οικονομία αποδεκατισμένη από εμφύλιο πόλεμο πάνω από μια δεκαετία.
Ο Μάιλς, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, και ο Αμερικανός Κογκρέσος Μάρλιν Στούτσμαν από την Ιντιάνα, προσγειώθηκαν στη Δαμασκό την Παρασκευή (18/40 για να συναντήσουν Σύρους αξιωματούχους, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών τον Δεκέμβριο.
Ο Μάιλς συναντήθηκε με τον Σαράα, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης 90 λεπτών.
Ο Μάιλς είπε στο Bloomberg ότι θα φέρει στον Τραμπ μια επιστολή από τον Σαράα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, και ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μετά το ταξίδι του.
«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος και προσπαθώ να διατηρήσω ανοιχτό διάλογο», είπε ο Μάιλς στο Bloomberg.
Διεθνή
Η Ινδία παίρνει μέτρα κατά του Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ
Αναστολή της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού ποταμού και ακύρωση του καθεστώτος βίζας σε πακιστανούς πολίτες και διπλωμάτες.

Η Ινδία έχει λάβει μια σειρά από ισχυρά μέτρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού, το 1960, και του κλεισίματος του Integrated Check Post Attari με άμεση ισχύ. Η Υπουργική Επιτροπή για την Ασφάλεια (CCS) εξέτασε τη συνολική κατάσταση ασφαλείας στη συνεδρίασή της στην κατοικία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι χθες το απόγευμα και έδωσε εντολή σε όλες τις δυνάμεις να διατηρήσουν υψηλή επαγρύπνηση.
Ενημερώνοντας τα μέσα ενημέρωσης στο Νέο Δελχί χθες το βράδυ, ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι είπε ότι οι Πακιστανοί υπήκοοι δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ινδία στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης βίζας SAARC (SVES). Δήλωσε επίσης ότι τυχόν βίζες SVES που εκδόθηκαν στο παρελθόν σε Πακιστανούς υπηκόους θεωρούνται άκυρες. Είπε ότι κάθε Πακιστανός υπήκοος που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ινδία με βίζα SVES έχει 48 ώρες για να φύγει από την Ινδία. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι οι Σύμβουλοι Άμυνας/Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας στην Πακιστανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί έχουν κηρυχθεί Persona Non Grata. Τόνισε ότι έχουν μια εβδομάδα για να φύγουν από την Ινδία. Η Ινδία θα αποσύρει τους δικούς της Σύμβουλους Άμυνας/Ναυτικού/Αεροπορίας από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ. Ο κ. Misri δήλωσε ότι αυτές οι θέσεις στις αντίστοιχες Ανώτατες Αρμοστείες θεωρούνται άκυρες. Πέντε μέλη του προσωπικού υποστήριξης των Συμβούλων Υπηρεσιών θα αποσυρθούν και από τις δύο Ανώτατες Επιτροπές.
Ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συνολική δύναμη των Ύπατων Αρμοστειών θα μειωθεί σε 30 από τις 55 σήμερα μέσω περαιτέρω μειώσεων έως την 1η Μαΐου. Ο κ. Misri είπε ότι το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Modi, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο Pahalgam. Στην ενημέρωση στο συμβούλιο, αναδείχθηκαν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις της τρομοκρατικής επίθεσης. Σημειώθηκε ότι αυτή η επίθεση ήρθε στον απόηχο της επιτυχούς διεξαγωγής των εκλογών στο Τζαμού και Κασμίρ και της σταθερής προόδου της προς την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζει στην έγκαιρη ανάρρωση των τραυματιών.
Έντονες εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν καταδικάσει απερίφραστα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Το CCS κατέγραψε την εκτίμησή του για τέτοια συναισθήματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν μηδενική ανοχή για την τρομοκρατία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Ινδία
Η Ελληνική κυβέρνηση δια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ στην Ινδία. “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, Τζαμού και Κασμίρ” επισημαίνει σε ανάρτησή του το Υπ.Εξ. και προσθέτει:
“Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην Ινδία απέναντι σε αυτή την τραγική απώλεια και στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”