Διεθνή
Η Άγκυρα Πιέζει για Συνεκμετάλλευση Μέσω του Αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας
Κρίσιμη η επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να πάρει την ρεβάνς από το επιτυχημένο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που εξόργισε τον Πρόεδρο Ερντογάν. Στο επίκεντρο θα βρεθεί μεταξύ άλλων και το παλαιότερο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας, που η Άγκυρα έχει επαναφέρει το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο.
Ο Ερντογάν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να «συνεργαστεί (με το Ισραήλ) σε έργα ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας» με την προοπτική αποστολής ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. «Η Τουρκία έχει την εμπειρία και την ικανότητα να υλοποιήσει τέτοια έργα. Οι πρόσφατες εξελίξεις
στην περιοχή μας έδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας», είχε πει χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάρτιο κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Isaac Herzog στην Άγκυρα μετά από μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα και εν μέσω του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν έσπευσε να υπενθυμίσει ότι σχεδόν κάθε χώρα που έχει ακτή στην ανατολική Μεσόγειο ανακαλύπτει φυσικό αέριο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή για την ΕΕ από το ρωσικό αέριο. «Θέλουμε να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία για όλες τις χώρες (που έχουν ακτή στην ανατολική Μεσόγειο). Πιστεύουμε ότι οι νέες ενεργειακές ανακαλύψεις θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, όχι νέες εντάσεις», τόνισε ο ίδιος. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την ιδέα. Οι ειδικοί λένε ότι η καταλληλότερη διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου είναι μέσω Τουρκίας. Έχουμε έναν αγωγό που εκτείνεται στο Τζεϊχάν και μπορούμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο από εδώ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». «Θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του θέματος. Κατ’ αρχήν (στις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ) όχι μόνο δεν βλέπουμε πρόβλημα, αλλά βλέπουμε ακόμη και δυνατότητες», κατέληξε με νόημα ο ίδιος.
Αλλά και η τοποθέτηση του Άμος Χόκστιν ως ειδικού σύμβουλο για την ενέργεια του ίδιου Αμερικανού Προέδρου δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών επί Καραμανλή κ. Γιάννη Βαληνάκη, ο κ. Χόκστιν επελέγη για να «κάνει τον μεσολαβητή» προκειμένου να υπάρξει μια ρύθμιση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. «Μπορώ να φανταστώ πως υπάρχει ένα αμερικανικό σχέδιο να βοηθήσουμε την Τουρκία και το Ισραήλ αν οι δύο αυτές χώρες επιθυμούν να στήσουν αυτόν τον αγωγό να περάσει από την θάλασσα από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, μέσω του κυπριακού εδάφους ή μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, να καταλήξει στην Τουρκία» ανέφερε και επεσήμανε την απειλή για το Κυπριακό με ένα «δικέφαλο κράτος». Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα πιέζει με κάθε τρόπο για την διχοτόμηση της Κύπρου και την δημιουργία δύο κρατών, προκειμένου να προωθήσει ανενόχλητη τα ενεργειακά και άλλα σχέδιά της.
Παρά όμως τις τουρκικές επιδιώξεις, το εν λόγω σχέδιο δεν είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθεί καθώς υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια. Η Γκάμπι Μίτσελ, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτο Mitvim στο Ισραήλ ανέφερε χαρακτηριστικά στους «Τάιμς του Ισραήλ»: «Υπάρχουν εκείνοι στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι αναξιόπιστος». Παραλλήλως, αυτό θα έβλαπτε τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί διόλου, σύμφωνα με την ίδια. Επίσης πολλοί επιμένουν ότι το έργο εκτός από περίπλοκο και πολιτικά προβληματικό, είναι και ακριβό. Ο αγωγός από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Τουρκία θα μπορούσε να κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Αν και οι Τούρκοι επιμένουν ότι το έργο αυτό είναι πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με τον EastMed.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το άρθρο του πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο Μάικλ Χαράρι στην Jerusalem Post. Αν και ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναγνωρίζει το πολιτικό εμπόδιο που υπάρχει λόγω των καλών σχέσεων του Τελ Αβιβ με Αθήνα και Λευκωσία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλει να αναμιχθεί σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, ο ίδιος εκτιμά ότι η Άγκυρα πρέπει να προσκληθεί στον διάλογο για την μεταφορά ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το περιφερειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο, ένα πλαίσιο που δείχνει ξεκάθαρα τη νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική, δεν μπορεί να συνεχιστεί», επεσήμανε, καλώντας για την διοργάνωση σειράς διπλωματικών διαλόγων υψηλού επιπέδου μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας και της Κύπρου με πιο έμμεσο τρόπο- όπως τονίζει. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ Χαράρι προτείνει την δημιουργία μιας τριμερούς ομάδος εργασίας μεταξύ Ισραήλ, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενώσεως! Παρ’ ότι η πρόσκλησις της ΕΕ χωρίς την σύμφωνη γνώμη Αθήνας και Λευκωσίας είναι δύσκολη-ελπίζουμε-, δείχνει την πρόθεση που υπάρχει από τους μεγάλους παίκτες στην περιοχή να βάλουν και την Άγκυρα στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ.
Πηγή: energia.gr
Διεθνή
Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο στην Τουρκία για τέλη στις πιστωτικές και τα…ρολόγια υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας
Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Αποσύρθηκε το σχέδιο νόμου που προωθούσε η τουρκική κυβέρνηση για την επιβολή επιπλέον τελών σε πιστωτικές κάρτες, μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και ρολόγια χειρός προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Η αντίδραση των πολιτών έφερε την ανατροπή στο νομοσχέδιο για την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης, ΕΡΤ
Η απόφαση είχε ανακοινωθεί την περασμένη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και σήμερα άρχισε η συζήτησή του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού και Σχεδιασμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, έπειτα από τη συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, τερμάτισε τις εργασίες της και ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την απόσυρσή του νομοσχεδίου επειδή «ετέθησαν αντιρρήσεις για πιο ενδελεχή μελέτη κάποιων σημείων του και υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από τους πολίτες».
Ο Γκιουλέρ ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025 θα κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση αυτή την εβδομάδα τονίζοντας ότι θα γίνει επανεκτίμηση τόσο στα θέματα για τα οποία υποβλήθηκαν ενστάσεις όσο και στα ποσά σε άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.
«Μπορούμε να πούμε ότι αναβλήθηκε. Θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα και τα άλλα κονδύλια που θα χρειαστούν και θα επανεκτιμήσουμε τα θέματα που πρέπει να αλλάξουν ή να αποσυρθούν, αν υπάρχουν, στην περίοδο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού» δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλέρ.
Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι η Τουρκία προσέχει την αμυντική βιομηχανία της ως «κόρη οφθαλμού» και απαιτούνται σοβαροί πρόσθετοι πόροι, ιδίως για το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα αεράμυνας, τον λεγόμενο «χαλύβδινο θόλο», και για άλλα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Το αποσυρθέν σχέδιο νόμου προέβλεπε την επιβολή επιπλέον τελών σε μεταβιβάσεις ακινήτων, οχημάτων, συμβολαιογραφικές πράξεις και πιστωτικές κάρτες, τα οποία θα παρακρατούνται για να αποδοθούν στο «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» της Τουρκίας.
Ενδεικτικά τα ποσά που θα προτείνονταν ως τέλη υπέρ του Ταμείου ήταν:
- Στις πιστωτικές κάρτες με όριο άνω των 100.000 λιρών Τουρκίας (περίπου 2.700 ευρώ) ετήσιο τέλος 750 λιρών Τουρκίας (20 ευρώ)
- Στις μεταβιβάσεις ακινήτων 750 λίρες Τουρκίας (20 ευρώ) ξεχωριστά από τον αγοραστή και των πωλητή
- Στις υπόλοιπες υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία 375 λίρες Τουρκίας (10 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση καινούργιων οχημάτων 3.000 λίρες Τουρκίας (80 ευρώ)
- Στις συμβολαιογραφικές πράξεις για καταχώρηση μεταχειρισμένων οχημάτων 1.500 λίρες Τουρκίας (40 ευρώ)
- Στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις 75 λίρες Τουρκίας (2 ευρώ) για κάθε μία
- Στην αγορά ρολογιών χειρός αξίας άνω των 5.000 λιρών Τουρκίας (133 ευρώ) τέλη 20% της αξίας τους
- To 20% από τα τέλη κυκλοφορίας στις μοτοσικλέτες κάτω των 100 cc και τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα ισχύος κάτω των 6 kW
Το επιπλέον κονδύλι που αναζητά η τουρκική κυβέρνηση για να στηρίξει το «Ταμείο Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας» εκτιμάται στα 70 δισ. λίρες Τουρκίας, δηλαδή 2 δισ. ευρώ.
Το εν λόγω Ταμείο δημιουργήθηκε το 1985 από την τότε κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ και αποστολή του είναι να χρηματοδοτεί αμυντικά προγράμματα της χώρας. Αποτελεί τον σημαντικότερο πόρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης, στα καθήκοντα της οποίας περιλαμβάνεται «ο σχεδιασμός της παραγωγής σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των απαιτούμενων σύγχρονων όπλων, εργαλείων και εξοπλισμού». Το ταμείο είναι ειδικού καθεστώτος, είναι ανεξάρτητο και τα χρήματα που διαχειρίζεται δεν αποτελούν μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού, αντιθέτως μπορούν να μεταβιβάζονται σε αυτό πόροι του Προϋπολογισμού.
Διεθνή
Oμοβροντία ρουκετών από Χεζμπολάχ εναντίον της ισραηλινής πόλης Σαφέντ
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της πόλης Σαφέντ και μιας στρατιωτικής βάσης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο βόρειο Ισραήλ, που είναι σε ανοικτό πόλεμο στον Λίβανο με τη φιλοϊρανική οργάνωση.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι στοχοθέτησε ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες στα παραμεθόρια χωριά στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Εδώ και έναν χρόνο, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά. Μετά την κλιμάκωση της 23ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.315 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.
Ισραήλ: Ο στρατός αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα.
Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Διεθνή
Μπελέρη: Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία! Ρητή υποχρέωση να τηρήσει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.
Πρέπει να γνωρίζει η Αλβανία ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία.
Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.
«Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας (…) Η Αλβανία να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Φρέντης Μπελέρης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.
Ενώ αναφέρει, αναλυτικά:
«Σήμερα, ύστερα από μια δεκαετία, ξεκινούν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία.
Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον εναπόκειται στην Αλβανία η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η τόλμη, με τις οποίες θα βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία.
Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι μια απαιτητική, αλλά άκρως θεραπευτική διαδικασία για τη χώρα. Σε αυτήν, βέβαια, δε χωρούν εκπτώσεις και εθνικοί εγωισμοί.
Γι’ αυτό και περιμένω από την Ευρώπη να δρα ως θεσμικός εγγυητής και άγρυπνος τοποτηρητής των κρίσιμων τομών που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αλβανία στη θεσμική της ραχοκοκαλιά. Η Ένωση μας διαθέτει, άλλωστε, τους απαραίτητους μηχανισμούς προκειμένου να επιτηρεί ουσιαστικά, να παρεμβαίνει διορθωτικά, να απαιτεί αποφασιστικά την υλοποίηση των ενταξιακών υποχρεώσεων της Αλβανίας.
Σε αυτές τις υποχρεώσεις αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Πλέον, στη πρώτη δέσμη κεφαλαίων που συνυπογράφουν 27 κράτη-μέλη, περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κυρίως τα περιουσιακά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ρητά η υποχρέωση της Αλβανίας να υιοθετήσει άμεσα τους εφαρμοστικούς νόμους που αφορούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες.
Δε πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που έφερε στο προσκήνιο αυτών των διαπραγματεύσεων τις διεκδικήσεις μας και τις μετατρέπει πλέον σε ευρωπαϊκές πολιτικές διεκδικήσεις. Που δεν έσκυψε το κεφάλι -και τον ευχαριστώ για αυτό- μπροστά στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και τις πραξικοπηματικές πρακτικές. Είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέστησε τα ζητήματα μας ευρωπαϊκά και κατέρριψε τη ρητορική όσων με ζήλο έσπευδαν να τα βαπτίσουν διμερή.
Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.
Ευελπιστώ να εκπληρώσει μέχρι κεραίας τους ενταξιακούς όρους και να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε».
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία