Γενικά θέματα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
“Υποκρισία”, “αφέλεια” και “απληστία”: Η Ευρώπη κατηγορείται για την αποτυχία της να σταματήσει τον πόλεμο του Πούτιν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρέπει τώρα να συνάψει ευέλικτες συμμαχίες σε όλο τον κόσμο και να αναζητήσει νέους φίλους, δήλωσαν νυν και πρώην ηγέτες στο CNBC σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
“Είμαστε πολύ ευρωκεντρικοί σε αυτή την κρίση, με την έννοια ότι νομίζουμε ότι πρόκειται για τη Ρωσία εναντίον της Δύσης, αλλά είναι πολύ ευρύτερο από αυτό”, δήλωσε στο Νταβός ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξήγησε πώς η Δύση πρέπει τώρα να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιρουμένης της Κίνας, για να προσπαθήσει να πείσει τις χώρες αυτές να καταδικάσουν τη Μόσχα και την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G-7, ο Μπορέλ ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την προσπάθεια να ευθυγραμμίσει την Κίνα με τις δικές της απόψεις σχετικά με την εισβολή. “Το να πείσουμε την Κίνα, είναι δύσκολο έργο”, δήλωσε χαρακτηριτικά.
Οι κινεζικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσουν πλήρως τη ρωική εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας απέχει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη Μόσχα.
Αλλά η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει παραμείνει σιωπηλή εν μέσω του πολέμου. Η Ινδία, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι όλοι τους λιγομίλητοι σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.
Ο κ. Στουμπ, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε μια μεγαλύτερη συζήτηση για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
“Είναι μια δυσάρεστη συζήτηση για εμάς τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς, επειδή συνειδητοποιούμε πλήρως ότι έχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε σε αυτό”, δήλωσε στο CNBC.
Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής, η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να κοιτάξει πέρα από τις ΗΠΑ, με τον Μπορέλ να λέει ότι το μπλοκ πρέπει να επεξεργαστεί πώς “συνεργαζόμαστε με όλους στον κόσμο προκειμένου να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία”.
Ευέλικτες συμμαχίες
Σε αυτό το σημείο η ΕΕ θα πρέπει να είναι “λίγο πιο ευέλικτη” στη σκέψη της, δήλωσε ο Στουμπ, υποδηλώνοντας ότι οι ευέλικτες συμμαχίες είναι η απάντηση για το μέλλον.
“Αυτό θα σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνεργαστούμε με χώρες με τις οποίες δεν αισθανόμαστε τόσο άνετα”, είπε, επισημαίνοντας ένα ορισμένο επίπεδο υποκρισίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε ότι η ΕΕ ήταν “αφελής” κατά την προετοιμασία της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.
Για πολλά χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έψαχναν να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και τουλάχιστον να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Πούτιν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις δυτικές αξίες. Αυτή ήταν σίγουρα η περίπτωση της Γερμανίας, για παράδειγμα, η οποία αύξησε ραγδαία τις ενεργειακές της προμήθειες από τη Ρωσία, ακόμη και μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Η Ουγγαρία, μια άλλη χώρα της ΕΕ, έχει επίσης εμβαθύνει τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια.
Οι συμφωνίες αυτές ήρθαν παρά τις προειδοποιήσεις των χωρών της Βαλτικής – Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία – οι οποίες, δεδομένης της ιστορίας τους με τη Ρωσία, έχουν προσπαθήσει να πλησιάσουν περισσότερο τη Δύση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
“Μιλήσατε για υποκρισία, μιλήσαε για αφέλεια και θα πω ότι μερικά από αυτά αποτέλεσαν απλώς απληστία”, δήλωσε η Νάταλι Γιαρέσκο, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, στο ίδιο πάνελ του Νταβός αυτή την εβδομάδα.
“Επειδή είχαμε αρκετή προειδοποίηση από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου [το 2007], όπου ο Πούτιν ανακοίνωσε τον πόλεμό του κατά της φιλελεύθερης τάξης, μέχρι τον πόλεμο στην Τσετσενία, εισέβαλε στη Γεωργία, εισέβαλε στην Ουκρανία, τι άλλο χρειαζόταν να γνωρίζουμε για τις προθέσεις του;”, διερωτήθηκε.
Για την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δεν είναι πλέον καιρός η ΕΕ να κατηγορήσει τον εαυτό της, αλλά να πει ότι δεν θα υποφέρει ποτέ ξανά από αδράνεια.
capital.gr
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο