Ακολουθήστε μας

Κύπρος (Εθνική Φρουρά, Κύπρος 1974)

Η Λευκωσία θα ενημερώσει το ΣΑ των ΗΕ για τη νέα εισβολή στην Αμμόχωστο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενημέρωση ΣΑ για τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο θα τεθούν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Λευκωσία θα προβεί σε διαβήματα προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Παράλληλα, θα γίνουν κινήσεις και προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. 

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί προκειμένου οι τελευταίες προκλητικές δραστηριότητες των Τούρκων στην Αμμόχωστο να καταγραφούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό θα ζητήσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ την ερχόμενη Δευτέρα. Από πλευράς ΟΥΝΙΚΥΠ δίνονται διαβεβαιώσεις πως για τις προκλήσεις των Τούρκων θα ενημερωθεί και η Νέα Υόρκη. 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε χθες πως κατά τη συνάντηση θα υπενθυμίσει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος «είχε ζητήσει κάποια πράγματα, που θα μπορούσαμε να κάνουμε προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ανταποκριθήκαμε, επομένως απαιτούμε αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, και όχι αυτά που είδαμε από τις κατοχικές αρχές». Προηγουμένως το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες σε μέρος του παραλιακού μετώπου της περιοχής της Αμμοχώστου. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «αν δεν προχωρήσουμε με τα ΜΟΕ, θα γίνουν και άλλα, πέρα από αυτά που έγιναν εχθές στην Αμμόχωστο» και σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ό,τι είναι στην ευχέρειά μας να κάνουμε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να το κάνουμε και αυτό είναι που προσπαθούμε». Διευκρίνισε, ακόμα, ότι τα ΜΟΕ δεν είναι ένα πακέτο που προσφέρεται με τη λογική «πάρτε το ή αφήστε το». «Θα το διαπραγματευτούμε, μπορούν να κάνουν και άλλες προτάσεις, που θα τις ακούσουμε, όμως για εμάς ο κύριος κορμός της όλης προσπάθειας είναι να σωθεί η Αμμόχωστος», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Αμετάθετη είναι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια, με την ειρηνευτική δύναμη να παρακολουθεί την κατάσταση, μετά και τις τελευταίες ενέργειες των κατοχικών αρχών για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της παραλίας στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου, ενώ σκοπεύει να υποβάλει αναφορά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα Βαρώσια. Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και ο Οργανισμός καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Λέει τέλος ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί την κατάσταση επί του εδάφους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να υποβάλει αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και όπως σημειώνει, η πρόσβαση στην περιοχή είναι περιορισμένη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΟΥΛΗΣ: Άκρως απαράδεχτη πρόκληση, αλλά και πράξη αναίσχυντης περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου κατά παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θεωρεί η Βουλή των Αντιπροσώπων τις νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με τη διάνοιξη και άλλου τμήματος της παραλίας, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, από το ξενοδοχείο King George μέχρι το κτήριο Ωκεανία, και τις καταδικάζει. 

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα αυτή προσπάθεια δημιουργίας καινούργιων τετελεσμένων σε βάρος των κατοίκων της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, αξιοποιώντας κάθε διεθνές βήμα και κάθε πτυχή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για μια Κύπρο ενωμένη στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στο ανακοινωθέν της Βουλής αναφέρεται ότι η Πρόεδρος του σώματος, Αννίτα Δημητρίου, αρχίζει άμεσα νέο κύκλο επαφών ενημέρωσης, για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκκληση ΕΒΕΑ προς τα Ηνωμένα Έθνη 

Δημόσια έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, ώστε να θέσει τέλος στα άνομα σχέδια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, απευθύνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΒΕΑ).

Σε γραπτή ανακοίνωση του ΕΒΕΑ αναφέρεται ότι «με αφορμή τις νέες προκλητικές ενέργειες στην παραλία της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, το Επιμελητήριο εκφράζει την καταδίκη με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ζητά την άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ώστε να θέσει τέλος στα άνομα σχέδια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο».

Προστίθεται ότι «η νέα πρόκληση αποδεικνύει περίτρανα τους πάγιους στόχους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους που είναι η μετατροπή της κατεχόμενης Αμμοχώστου σε τουρκική περιοχή. Οι εργασίες που άρχισαν αφορούν μια περιοχή έκτασης περίπου 600 μέτρων που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείου King George μέχρι την πολυκατοικία Ωκεάνια».

Το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «θα καταγγείλει τις νέες παράνομες ενέργειες των Τούρκων στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ όλα τα αρμόδια διεθνή βήματα. Την ίδια ώρα τονίζει ότι οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για να τηρηθούν επιτέλους από την Τουρκία τα ψηφίσματά του για επιστροφή στην Αμμόχωστο των νομίμων κατοίκων της».

Η όποια άλλη ολιγωρία, προστίθεται, «προσφέρει χρόνο στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος για να επιβάλλουν τα άνομα σχέδια τους και νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Το ΕΒΕ Αμμοχώστου απαιτεί από την Κυβέρνηση να λάβει δυναμικά μέτρα πριν τον εποικισμό και την τουρκοποίηση και της περιφραγμένης πόλης μας».

Φιλελελεύθερος

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Νίκος Μελέτης στο Liberal: Τριμερής στη Νέα Υόρκη: Το δύσκολο ραντεβού για το Κυπριακό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ηπρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για άτυπο δείπνο του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου δημιουργεί εικόνα κινητικότητας για το Κυπριακό, η οποία όμως είναι εικονική καθώς όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη μιας σοβαρής και με προοπτικές επιτυχίας, διαδικασίας για τη λύση του κυπριακού.

Μια διαδικασία που με τα υπάρχοντα δεδομένα είτε θα αφήσει το Κυπριακό στη σημερινή στασιμότητα είτε θα έχει δυσάρεστες εκπλήξεις (για τη Λευκωσία) από τη σπουδή του Αντόνιο Γκουτέρες να επιδείξει πρόοδο.

Ο Α. Γκουτέρες εξάλλου βλέποντας το μεγάλο χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές λόγω της αδιάλλακτης και διχοτομικής θέσης που υποστηρίζει η τουρκική πλευρά επέλεξε να μην ζητήσει επισήμως τη σύγκλιση Τριμερούς αλλά να καλέσει σε άτυπο δείπνο τους Ν. Χριστοδουλίδη και Ε. Τατάρ. Ο Ν. Χριστοδουλίδης από την ημέρα της εκλογής του είχε θέσει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα το 2017.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι η «συζήτηση γίνεται με ένα και μόνο σκοπό: να δούμε αν υπάρχει η προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών…» περιορίζοντας έτσι τις προσδοκίες ότι η Τριμερής είναι από μόνη της η έναρξη μιας νέας διαδικασίας για το Κυπριακό.

Από την άλλη πλευρά η τουρκοκυπριακή πλευρά τοποθετείται με απόλυτο τρόπο. Ο Ε. Τατάρ επιμένει ότι προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς στάτους.

Τόσο ο Ε. Τατάρ όσο και ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Τ. Ερτουγρούλογλου δήλωσαν ότι η επικείμενη άτυπη τριμερής συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΗΕ «δεν θα περιλαμβάνει την ιδέα της ομοσπονδίας».

Στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πάντως επιμένει στην εκτίμηση του (συνέντευξη σε Καθημερινή) ότι «το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί, ομολογουμένως, καλύτερες συνθήκες για την επανεκκίνηση των συζητήσεων. Μόνο μέσα από τον παραγωγικό διάλογο μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση, βεβαίως στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ποτέ καμία συζήτηση ποτέ δεν τελείωσε πριν ξεκινήσει».

Ο ΓΓ φαίνεται να κινείται βάσει και της Έκθεσης Ολγκίν της προσωπικής απεσταλμένης του, η οποία ολοκλήρωσε την εξάμηνη αποστολή της τον Ιούλιο, όμως το περιεχόμενο της Έκθεσης και οι εισηγήσεις της δεν έχουν γίνει γνωστές και μάλιστα δεν έχουν καν ενημερωθεί οι δυο πλευρές για το περιεχόμενο της. Η κ. Ολγκίν είχε προκαλέσει προβληματισμό καθώς έδειχνε να τηρεί ίσες αποστάσεις όμως η Λευκωσία είχε επισημάνει ότι και η ίδια και ο ΓΓ δεν μπορούν να παρακάμψουν το πλαίσιο της εντολής που έχουν από τον ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν η κ. Ολγκίν έχει συμπεριλάβει στην Έκθεση τις συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορεί να ξεκινήσουν οι συνομιλίες υπερβαίνοντας το προφανές αδιέξοδο που προκύπτει από τις εκτός πλαισίου θέσεις και προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Γκουτέρες πιθανόν να επιχειρήσει, προκειμένου να αποτραπεί το αδιέξοδο από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσει να δεσμεύσει τις δυο πλευρές σε ένα μικρό πακέτο θεμάτων που η συζήτηση θα προχωρά εξελικτικά με θέματα όπως της ασφάλειας και της πολιτικής ισότητας. Το ερώτημα είναι εάν θα δεχθεί ο κ. Τατάρ ένα τέτοιο έγγραφο ως βάση συζήτησης εάν δεν εξασφαλίσει από πριν κάποιους από τους όρους που θέτει είτε μια δέσμευση για το τι θα συμβεί με το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων εάν και η νέα διαδικασία οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Κάτι βεβαίως που δεν έχει δυνατότητα να επιβάλει ο ΓΓ ούτε φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποδεχθεί, καθώς αυτό θα αποτελούσε βασικό κίνητρο για να οδηγήσει η τουρκική πλευρά τη διαδικασία σε αδιέξοδο.

Έτσι αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει εάν στο άτυπο δείπνο ο κ. Γκουτέρες θα παρουσιάσει και θα συζητήσει την έκθεση Ολγκίν και εάν επιχειρήσει να δώσει συνέχεια στη διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν μπορεί να προκύψει σημείο σύγκλισης.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στον χειρισμό του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θέλει να στηρίξει τη διαδικασία της κ. Ολγκίν η οποία προαλείφεται για διάδοχός του στη θέση του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού και η οποία θα έχει να επιδείξει μια «πρόοδο» στο Κυπριακό στον φάκελο της υποψηφιότητας της την επόμενη χρονιά.

 

ΠΗΓΗ: Liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η αθέατη πλευρά της Κύπρου!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση του Κώστα Πικραμένου στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή του Μάριου Πούλλαδου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Χάος και ρεζίλι! Πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί, ανέφερε αρχηγός κόμματος στο ψευδοκράτος

Ως χάος και ρεζίλι περιγράφεται η πολιτική κρίση που ξέσπασε στα κατεχόμενα από προχθές με την αδυναμία των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης», Κόμμα Εθνικής Ενότητας – Δημοκρατικό Κόμμα – Κόμμα Αναγέννησης, που έχουν 29 «βουλευτές», να “εκλέξουν” «πρόεδρο της βουλής», κάτι για το οποίο χρειάζονται 26 ψήφοι.

Χθες ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναγκάστηκε να επιστρέψει άρον-άρον από το ταξίδι του στην Τουρκία για να μπορέσει ο Ζορλού Τορέ, νυν «πρόεδρος της βουλής» και «βουλευτής» του ΚΕΕ, να προεδρεύσει του “σώματος” έστω κι αργά το απόγευμα για να μπορέσει να συνεχισθεί η διαδικασία. Όμως ο κ. Τορέ, που δεν μπόρεσε να εκλεγεί έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες στη «βουλή» προχθές, πρώτη μέρα της διαδικασίας, αρνήθηκε να συγκαλέσει τη «βουλή» επειδή το κόμμα του δεν θα τον πρότεινε, αλλά θα πρότεινε ξανά τον Κουτλού Εβρέν, ο οποίος επίσης δεν πέρασε από την ψηφοφορία προχθές.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, μαζί με τον Τ/κ ηγέτη προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Τορέ σε συνάντηση στο «προεδρικό», στην οποία παρευρέθηκε και ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Εκρέμ Σερίν. Μετά την αντίδραση του Ζορλού Τορέ, ο κ. Σερίν – σύμφωνα τουλάχιστον με την “Αβρούπα” – απείλησε ότι θα ‘κάνει παράπονα γι’ αυτόν στην Άγκυρα’. Τότε ο κ. Τορέ αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη κατεχόμενη Λευκωσία.

Ακολούθησαν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, πιέσεις προς τον γηραιότερο «βουλευτή», επίσης του ΚΕΕ, τον Αλί Πιλλί, για να προεδρεύσει αυτός της “ολομέλειας” και να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία. Και ο κ. Πιλλί αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου διαμένει.

Στο μεταξύ, το ΡΤΚ, έπειτα από εσωκομματικές διαδικασίες, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση στη «βουλή» για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στη βούληση του «λαού». «Δεν υπάρχει καμιά προσδοκία από αυτή τη δομή εξουσίας. Τα όσα συμβαίνουν δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί». Με τις πρόωρες «εκλογές», συνέχισε, «θα βγάλουμε τη χώρα από το χάος».

Τα μεσάνυχτα και έπειτα από όλα όσα είχαν συμβεί, οι 29 «βουλευτές» των τριών κομμάτων της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις του στα έδρανα της “ολομέλειας” και κάλεσαν και τα ΜΜΕ. Προσπάθησαν παράνομα – όπως γράφει η “Γενί Ντουζέ”ν – να εκβιάσουν τη σύγκληση της “ολομέλειας” και ζήτησαν από την «αντιπρόεδρο της βουλής», Φεζιλέτ Όζντενεφε, που ανήκει στο ΡΤΚ, να ασκήσει την “προεδρία”. Πήραν όμως αρνητική απάντηση, ενώ έντονα αντέδρασε ο Τουφάν Ερχιουρμάν για τη μετακίνηση της ευθύνης στην αντιπολίτευση, λόγω ανικανότητας να εκλέξουν «πρόεδρο της βουλής» τα κόμματα της «συγκυβέρνησης».

Ο Ουνάλ Ουστέλ, Πρόεδρος του ΚΕΕ, ανακοίνωσε τότε στα ΜΜΕ ότι θα προτείνουν και πάλι τον Κουτλού Εβρέν για «πρόεδρο της βουλής» και θα τον εκλέξουν. «Δεν είναι ώρα για πρόωρες εκλογές, αλλά εάν αυτό χρειαστεί εμείς είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο κ. Ουστέλ.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον «κανονισμό» της «βουλής» και το «σύνταγμα» υπάρχει περιθώριο 10 ημερών για να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής».

Τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι λόγω της ασθένειας του Ζορλού Τορέ, η κ. Όζντενεφε τον αναπληρώνει στην «προεδρία της βουλής».

Η κατάσταση της υγείας των Τορέ και Πιλλί είναι καλή, όπως έγινε γνωστό.

Κύριο θέμα στον Τύπο

Η πολιτική κρίση που προέκυψε με την μη εκλογή «προέδρου της βουλής» στα κατεχόμενα και η άρον-άρον επιστροφή του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ από την Τουρκία γι’ αυτό το λόγο και οι σχετικές συζητήσεις προβάλλονται σήμερα στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Θα κάνω παράπονο για σένα στην Άγκυρα» αναφέρεται στο παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας και γράφει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» στο ψευδοκράτος, Εκρέμ Σερίν, απείλησε τον νυν “πρόεδρο” της “βουλής” Ζορλού Τορέ να την ανοίξει και να προεδρεύσει, απειλώντας τον ότι θα τον «καρφώσει» στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, διερωτήθηκε εάν μετά από όλα αυτά το ΡΤΚ θα φύγει από τη «βουλή». Αλλού αναφέρεται πως ο «δήμαρχος» Κερύνειας και στέλεχος του ΡΤΚ, Μουράτ Σενκιούλ, χαρακτήρισε ξεδιάντροπη την προσπάθεια Τατάρ να επιρρίψει τις ευθύνες για την πολιτική κρίση στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Μεγαλώνει το χάος στη βουλή» γράφει ότι λόγω της κρίσης ο Τατάρ επέστρεψε άρον-άρον από την Τουρκία και το ΡΤΚ υπέβαλε πρόταση για «εκλογές» στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά πήρε αρνητική απάντηση από το ΚΕΕ.  Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρώην «πρόεδρος της βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, είπε ότι αυτά που συμβαίνουν είναι ντροπιαστικά. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν δύο άτομα που εργάζονται στο «τμήμα δασών» και με ψεύτικα χαρτιά διεκδικούσαν επιδόματα βάρδιας.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Χάος» γράφει ότι αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα όσα έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάλι όμως δεν έγινε κατορθωτό να εκλεγεί «πρόεδρος της βουλής». Σε άλλο θέμα προβάλλει τις δηλώσεις του «υπουργού τουρισμού», Φικρί Ατάογλου, πως θα κάνουν νέα βήματα στο Βαρώσι. Αλλού αναφέρεται στην κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και γράφει ότι στους πρώτους 9 μήνες του 2024 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 22.000 πτήσεις.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πρωτοφανές πολιτικό ρεζίλι!» γράφει επίσης ότι οι Τορέ και Αλί Πιλλί του ΚΕΕ αισθάνθηκαν άσχημα έπειτα από πιέσεις ν’ ανοίξει η «βουλή» υπό την “προεδρία” τους και προβάλλει την πρόταση ΡΤΚ για πρόωρες «εκλογές» στις 15 Δεκέμβριου. Αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στα χθεσινά γεγονότα και γράφει ότι παράνομα οι 29 «βουλευτές» της «συγκυβέρνησης» πήραν τις θέσεις τους χθες τα μεσάνυχτα στα έδρανα της “ολομέλειας”, ασκώντας πίεση στο ΡΤΚ να προσέλθει κι εκείνο και στη «βουλευτή» του κόμματος, Φεζιλέτ Όζντενεφε, να προεδρεύσει της συνεδρίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή