Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα

Δημοσιεύτηκε στις

Tετ α τετ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, είχε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, έδειξε στον Γερμανό καγκελάριο τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Συζήτησαν επίσης για την στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται στον απόηχο και της χθεσινής «χλιαρής» τοποθέτησης του Βερολίνου σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», αν και οι περιφερειακοί εταίροι φαίνεται να κατανοούν τα προβλήματα που δημιουργεί η Αγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, εταίροι στην Ε.Ε. όπως η Γερμανία επιλέγουν, για ακόμα μια φορά, στάση ίσων αποστάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν σημείωσε ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις» και απηύθυνε έκκληση «να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Παρέπεμψε, επίσης, σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή», ενώ είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν». Η κ. Χόφμαν, παρά τις ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται, επέμεινε να παραπέμπει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δήλωσε ότι «οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ζήτημα Τουρκίας. Όπως ανέφερε χθες, Δευτέρα, στη δήλωσή του προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ηγετών:

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Προβληματισμοί του Ισραηλινού προέδρου Χέρτσογκ ως προς τη «λύση δύο κρατών»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του χρόνου και του τόπου που επέλεξε να εκφράσει τους προβληματισμούς του

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο ισραηλινός Πρόεδρος Ιτζάκ Χέρτσογκ ως προς την βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. «Η λύση των  δύο κρατών είναι κάτι που έχω στηρίξει επανειλημμένως με δημόσιες δηλώσεις μου», είπε χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Όσα συνέβησαν την 7η Οκτωβρίου με κάνουν πια να θέλω να ακούσω από τους γείτονες της χώρας μου κατά πόσον αντιτίθενται, επικρίνουν και καταδικάζουν την ανείπωτη εκείνη τραγωδία, ως επίσης ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορεί να αποτελούν τον τρόπο για να φτάσουμε στη λύση των δύο κρατών», πρόσθεσε με νόημα.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του χρόνου και του τόπου που επέλεξε να εκφράσει τους προβληματισμούς του, αλλά και επειδή προέρχονται από έναν πολιτικό, που προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο και συγκεκριμένα από το Κόμμα των Εργατικών, ηγέτης του οποίου υπήρξε ο Γιτζάκ Ραμπίν, που συνυπέγραψε τις Συμφωνίες του Όσλο με τον ιστορικό ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος, Γιασέρ Αραφάτ, το 1993. Παράλληλα, οι δηλώσεις Χέρτσογκ δεν αποκλείεται να αποτελούν τον προπομπό της ατζέντας της επικείμενης κατ’ ιδίαν συνάντησης στον Λευκό Οίκο του Βενιαμίν Νετανιάχου με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη

Η κατάσταση επί του πεδίου ενισχύει την εκδοχή μίας τέτοιας σημαντικής μεταστροφής ως προς την λύση των δύο κρατών. Ήδη σήμερα διανύουμε την δεύτερη μέρα της συντονισμένης ισραηλινής επιχείρησης «Σιδερένιο Τείχος» στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, με στόχο την καταπολέμηση ενεργών πυρήνων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ως επίσης και τον εντοπισμό του οπλοστασίου τους. Από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ισραηλινά στρατεύματα στην Δυτική Όχθη, ως αποτέλεσμα πρόσφατης απόφασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, που όρισε ως «πρόσθετο αντικειμενικό σκοπό του πολέμου την διατήρηση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης».

Αυτήν την απόφαση ήρθε να συμπληρώσει προχθεσινή ανακοίνωση του αρχηγού του στρατού, αντιστράτηγου Χέρτσι Χαλέβι, ο οποίος, δύο μόλις 24άωρα πριν την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης από τα καθήκοντά του, προανήγγειλε ότι «ο στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη τις αμέσως επόμενες μέρες». Με την έναρξη της τρέχουσας επιχείρησης στην Τζενίν, οι Ισραηλινοί στην πραγματικότητα έχουν αναλάβει τη σκυτάλη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν κατάφεραν τελικά να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που διοργανώνουν τοπικοί παράγοντες της Χαμάς στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αναλαμβάνει ρόλο στη Ράφα;

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στο φυλάκιο της Ράφα
Αναμονή για τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στο συνοριακό φυλάκιο της ΡάφαΕικόνα: Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

Ενώ το εκρηκτικό κλίμα στην Δυτική Όχθη βρίσκεται σε εξέλιξη, όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία είδηση που δημοσίευσε σήμερα η σαουδαραβικών συμφερόντων παναραβική εφημερίδα «Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ», η οποία αναφέρει ότι το Ισραήλ φέρεται να έχει αποδεχθεί να αποδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να λειτουργούν το φυλάκιο της Ράφα από την πλευρά της Γάζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ζήτημα αναδείχθηκε στο πλαίσιο των επαφών μεταξύ αξιωματούχων της Αιγύπτου, του Κατάρ, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής, που συμμετέχουν στον επιτελικό φορέα που εποπτεύει από το Κάιρο την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας. Παρότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε ακριβώς θα επαναλειτουργήσει το φυλάκιο της Ράφα, είναι χαρακτηριστικό ότι σαουδαραβικά και ισραηλινά μέσα επιβεβαιώνουν ότι συζητούνται ήδη πρόσθετες αρμοδιότητες που θα αναλάβει ο αιγυπτιακός παράγοντας, ιδιαίτερα ως προς τον έλεγχο των προσώπων που θα μετακινούνται από το νότιο προς το βόρειο τμήμα του θύλακα – κάτι που έως τώρα οι Ισραηλινοί επέμεναν ότι θα το αναλάμβαναν οι ίδιοι.

Το γεγονός ότι, με σημερινές του δηλώσεις, ο ίδιος ο Νετανιάχου επιχειρεί να υπεραπλουστεύσει τον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής ως προς την μελλοντική λειτουργία του φυλακίου, αναφέροντας ότι απλώς «οι παλαιστίνιοι αστυνομικοί θα σφραγίζουν τα διαβατήρια όσων θέλουν να αποχωρήσουν από την Γάζα», αποτελεί μία ακόμα ψηφίδα των νέων ισορροπιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ ο δεύτερος γύρος!

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ανάλυση των λεγομένων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσάις του από τον Σταύρο Καλεντερίδη

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η κατάσταση στη Συρία

Χάρτης κατάστασης μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

  • Το HTS ξεκίνησε επιχείρηση ασφαλείας στη δυτική ύπαιθρο της Χομς για να συλλάβει τα υπολείμματα πρώην στρατιωτικών της SAA στην περιοχή.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στο φράγμα Tishrin.
  • Οι συγκρούσεις μεταξύ του SNA και των SDF συνεχίστηκαν κοντά στη γέφυρα Qaraquzaq.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές κοντά στο φράγμα Tishrin.
  • Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν περιοχές νότια του Ain al-Arab.
  • Στις 20 Ιανουαρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Geir Pedersen συναντήθηκε με τον ηγέτη του HTS Abu Muhammad al-Julani στη Δαμασκό.
  • Οι SDF επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Al-Shahil και Al-Busayrah και στην πόλη Al-Hawaij, ανατολικά της Deir Ezzor.
  • Ο ηγέτης του HTS Abu Muhammad al-Julani μετέφερε τα συγχαρητήριά του στον Τραμπ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ είναι ο ηγέτης που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα αποκαταστήσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία18 λεπτά πριν

Handelsblatt: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση για γάλλιο από το 2028

«Η ελληνική εταιρεία Metlen, πρώην Mytilineos Holdings, επενδύει σημαντικά στην παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου στρατηγικής σημασίας. Στόχος είναι να καταστήσει...

Διεθνή48 λεπτά πριν

Προβληματισμοί του Ισραηλινού προέδρου Χέρτσογκ ως προς τη «λύση δύο κρατών»

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ισραηλινού προέδρου αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του χρόνου και του τόπου που επέλεξε να...

Πολιτική1 ώρα πριν

Δημοσίευμα στην TAZ δημιουργεί θέμα για τις νησίδες στον Έβρο

Aναφέρεται σε έρευνα της ΜΚΟ Forensis που δείχνει «πως πρόσφυγες γίνονται θύματα των ανεπίλυτων συνοριακών διενέξεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Λουκάς Κατσώνης στους Leaders: «Αν τολμήσει ο Ερντογάν, θα χάσει»

Στην εκπομπή LEADERS στις 20.1.2025 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων Λουκάς Κατσώνης αναλύει τι σηματοδοτεί...

Πολιτική3 ώρες πριν

Αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο για τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι η Τουρκία στρέφεται προς την αυταρχική διακυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι...

Δημοφιλή