Εξωτερική Πολιτική
Ν. Δένδιας για προκλήσεις της Τουρκίας: «Δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε με τον ίδιο τρόπο»
Επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Σκόπια
Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια.
«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε μία θέση πολύ βασική: το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας απαιτούν από όλους τον σεβασμό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας της Συμμαχίας που ανήκουμε, του ΝΑΤΟ» σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται πυρετωδώς για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πιστεύει ότι μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.
«Να ξεκινήσουν αμέσως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις»
«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταφέρουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας διαρκώς» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Για την περίπτωση των Σκοπίων, σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής, με τη γνωστή αιρεσιμότητα (την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών).
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Οσμάνι για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της. Πρόσθεσε δε, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την πλευράτων Σκοπίων «ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, εξετάσθηκε ακόμη η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας,
Ο κ. Δένδιας χαιρέτισε το γεγονός ότι οι οικονομίες των δύο χωρών συνδέονται όλο και πιο στενά και ότι το διμερές εμπόριο ανέκαμψε στα προ-πανδημίας επίπεδα.
Ανέφερε επίσης ότι οι ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια είναι σε περίοπτη θέση και η Ελλάδα είναι ο τρίτος ή τέταρτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.
Υπογράμμισε τη σημασία διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον μεγάλης ελληνικής επιχείρησης να επενδύσει άνω των 200 εκ. ευρώ στην κατασκευή ενός σημαντικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια.
Από την μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.
Ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι στη συνάντηση εκφράσθηκε η ετοιμότητα για περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μέσω συγκεκριμένων μορφών συνεργασίας και δεσμεύσεων, που παρέχει μια στενότερη σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.
«Μια τέτοια συνεργασία αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή, για το πώς θα πρέπει να είναι η συνεργασία και πώς θα επιλυθούν με επιτυχία ανοιχτά ζητήματα μεταξύ δύο γειτόνων. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και για τον αντίκτυπο της συμφωνίας στη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο κ. Δένδιας, κατά την επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με τον οποίο, όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είχε μία γόνιμη συνομιλία για τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ιδίως στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα. Στη συνάντηση εξετάσθηκε ακόμη η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.
Περιοδεία
Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στα Σκόπια, εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δυτικά Βαλκάνια, πρώτο σταθμό της οποίας αποτέλεσαν προχθές τα Τίρανα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την υπουργό Εξωτερικών, Όλτα Χάκα και τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο.
Η περιοδεία αυτή του Νίκου Δένδια σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (πρώην Διαβαλκανική), στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου.
Ναυτεμπορική
Video
Ωμή παραδοχή της διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ για υποχωρήσεις με Τουρκία
Τι αναφέρει σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην ΕΡΤ η γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Μαρία Γαβουνέλη
Αποκαλυπτική η γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Μαρία Γαβουνέλη, σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ. Η συζήτηση είχε να κάνει με τα ελληνοτουρκικά και τις συζητήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Τι αναφέρει σε τηλεοπτική της συνέντευξη στην ΕΡΤ η γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, Μαρία Γαβουνέλη
Η κ. Γαβουνέλη αφού επανέλαβε ότι σε μια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχουν υποχωρήσεις, ρωτήθηκε μέχρι που θα φθάνουν τα χωρικά μας ύδατα. «Στα 12, στα 6 ναυτικά μίλια, που θα είναι», τη ρώτησε ο δημοσιογράφος και εκείνη απάντησε: «Στα 8, στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση».
Αποκάλυψε επίσης ότι αυτό το θέμα το συζητούν αποκλειστικά οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, χωρίς να μιλάνε με κανέναν άλλο. Δηλαδή είναι στα χέρια του κ. Γεραπετρίτη το Αιγαίο…
Ειδικότερα, όπως είπε: «Σήμερα τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο είναι στα έξι μίλια, στο Ιόνιο, δηλαδή από το Ακρωτήριο Ταίνερο και δυτικότερα. Είναι 12, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, το γεγονός ότι αποφασίσαμε μία στιγμή, ότι η χώρα δεν χρειάζεται να έχει ενιαίο εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης και επομένως “σπάσαμε” αυτή τη διαφορά. Δυτικά 12, ανατολικά 6. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κρατάνε αυτή τη διαπραγμάτευση, πάρα πολύ κοντά τους. Δεν έχουν επιτρέψει σε κανέναν άλλο να κάνει αυτή τη συζήτηση, στην πραγματικότητα, μιλάνε οι δυο τους. Νομίζω ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να δούνε αν μπορούν να περάσουν στην επόμενη ημέρα».
Παράλληλα η κ. Γαβουνέλη, τόνισε: «Όταν κάνεις διαπραγμάτευση, κάνεις και υποχωρήσεις και η μία πλευρά και η άλλη. Αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές δεν έχουν κουνηθεί κατά “κεραία” από εκεί που βρίσκονται. Έχουν κρατήσει και οι δύο τις θέσεις τους και κοιτάζονται».
Video
Deadly Hacking! Έτσι θα εξαπολυθεί η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Τις εξελίξεις στην περιοχή με την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση στο Ιράν, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας, ανέλυσε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Lamia Polis 87,7 και τον Πάνο Κατσώνη.
Ιωάννης Μάζης: Το Ισραήλ στοχεύει σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές και στη συνέχεια θα ακολουθήσει χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Τις εξελίξεις στην περιοχή με την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση στο Ιράν, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας, ανέλυσε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στο Lamia Polis 87,7 και τον Πάνο Κατσώνη.
Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Ιωάννη Μάζη
Για την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Έχει δομηθεί ένα σύστημα επιθέσεων, το οποίο έχει ένα επίπεδο deadly hacking σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα στρατιωτικού τύπου του Ιράν και θα ακολουθήσουν πλήγματα σε στρατιωτικούς και ενεργειακούς στόχους, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις των συμμάχων. Όταν το πρώτο κύμα ολοκληρωθεί, τότε το Ισραήλ θα χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται 60 μέτρα κάτω από τη γη, που σημαίνει, ότι θα πρέπει να έχουν πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν σε τέτοιο βάθος και τους οποίους εξοπλίζονται από τις ΗΠΑ. Ό,τι θέατρο και να παίζουν στον Λευκό Οίκο, το κάνουν γιατί οι Δημοκρατικοί αλιεύουν από μουσουλμανικό ακροατήριο ψήφους,το οποίο αντιδρά έντονα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Για τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Ισμαήλ Καανί, ο οποίος φέρεται να είναι πράκτορας των Ισραηλινών: Εσπάρη η αμφιβολία λόγω της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια μέσα στην Τεχεράνη, την έκρηξη των βομβητών της Χεζμπολάχ και την εξολόθρευση του Ισμαήλ Χανίγια. Η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχει κρυφτεί σε καταφύγεια. Το τέλος του πολέμου με αυτές τις συνθήκες φαίνεται προδιαγεγραμμένο.
Για το μεταναστευτικό: Η Frontex να κάνει τη δουλειά της και για να μην τιμωρείται. Πως τα καταφέραμε στον Έβρο; Γιατί φοβήθηκε η Γερμανία μη φτάσουν εκεί, η οποία τώρα μαζί με Ολλανδία και Σουηδία κλείνουν τα σύνορά τους. Δεν μπορούμε να το παίζουμε ανθρωπιστές, για να κάποιουν κάποιοι χοντρές μπίζνες.
Για τα ελληνοτουρκικά: Ο νυν ΥΠΕΞ δήλωνε πριν αναλάβει, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 μίλια και τώρα λέει, ότι θα πάμε τα ζητήματα με την Τουρκία στο Αμβούργο για να μην περάσει το θέμα πρώτα από τη βουλή. Το Αμβούργο είναι μια χαρά, αλλά δεν θα φταίει αν ξεκινάμε από το ερώτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης και αν τα νησιά και βραχονησίδες έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και αιγιαλίτιδα ζώνη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ξεκάθαρος, ότι κάθε νησί και βραχονησία έχει δικαίωμα σε όλα αυτά. Πότε τα εφαρμόσαμε όλα αυτά; Από τη μία μας λέτε, ότι πάτε με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δεν αναγνωρίζει το casus belli και από την άλλη αναγνωρίζετε όλα αυτά; Από τη μία λέμε, ότι είναι παράνομοι οι Τούρκοι και από την άλλη αναγνωρίζουμε την παρανομία του. Προχθές ήρθε ο Ζελένσκι στην ΕΑΣ και ερωτώ τί ήθελε η ελληνική βιομηχανία όπλων με τον Ουκρανό πρόεδρο με τον Ουκρανό πρόεδρο; Έχει καταρρεύσει όλο το πολιτιικό σύστημα. Έχει υποπέσει σε ανυποληψία και αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί δεν ξέρεις τί θα σου προκύψει μετά.
Για την εγκαινίαση του μεγαλύτερου τζαμιού των βαλκανίων από τον Ερντογάν στην Αλβανία: Τα είχε γράψει ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του περί στρατηγικού βάθους. Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της παλαιάς οθωμανικής αυτοκρατορίας για να ευρύνει την επιρροή της. Αυτό θα το κάνει πρώτα πολιτιστικά. Εγώ το λέω ονείρωξη αυτό, γιατί δεν υπάρχουν εύκολα δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες θα παραχωρήσουν εύκολα την εξουσία στα Δυτικά Βαλκανία, πέραν δικών τους κυβερνήσεων-ανδρεικέλων. Ο κίνδυνος είναι την περίοδο που θα κάνει την οικονομική διείσδυση η Τουρκία μέσω εμπορικών συμφωνιών κυρίως αμυντικών, οι Αμερικανοί πολύ απλά, ειδικά αν είναι Δημοκρατικοί στην εξουσία, θα χρησιμοποιήσουν την Τουρκία. Το ζήτημα είναι η βαλκανική ζώνη να έχει ισλαμική ταυτότητα για να ανακόψει ένα τεράστιο ορθόδοξο τεράστιο κύμα που εκπροσωπείται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο διακόπτεται από μία ζώνη και δεν ενώνεται με τα ορθόδοξα Βαλκάνια. Αποκόπτεται δηλαδή η Ελλάδα και η Κύπρος. Η προώθηση του Ισλάμ είναι θέμα της πολιτικής των Δημοκρατικών που βασίζεται στα θέσφατα του Σπάικμαν για το ποια πρέπει να είναι η σχέση της Heartland με τον Rimland.
Αναλύσεις
Η μεσσιανική αφασία του ελληνικού μειοδοτικού κατευνασμού
Τα δομικά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά
Το τραγελαφικό αυτό παράδοξο υποτάσσει την ελληνική ηγεσία σε θέσεις ανιστόρητου μεσσιανισμού που φιλοδοξεί να καταστήσει τους μέχρι χθες κακοδιαχειριστές των εθνικών δικαίων σε σημερινούς σωτήριους μεσίτες της ελληνικότητας του Αιγαίου.
Τα δομικά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά
Ο Παναγιώτης Παύλος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία και επί χρόνια αρθρογράφος – αναλυτής των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μιλώντας στον 98.4 έκανε λόγω για την έντεχνη εξαΰλωση της ελληνικότητας του Αιγαίου, σε μια εποχή διεθνούς αστάθειας και παγκόσμιας αναδιανομής “λείας” από παίκτες με προβολή ισχύος, την ώρα που όπως τόνισε το ελληνικό πολιτικό σύστημα δείχνει μία ανεξήγητη αφασία. Στην καταιγιστική εκτεταμένη συζήτησή του με τον Γιώργο Σαχίνη ο Παναγιώτης Παύλος αναλύει τα δομικά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά, στον απόηχο της πρόσφατης (4/10) συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών στον ΣΚΑΙ. Ο ομιλητής αναλύει τη δομική ανεπάρκεια και έλλειψη βούλησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος να αποτιμήσει στις πραγματικές διαστάσεις του τον νεοθωμανικό αναθεωρητισμό εις βάρος της Ελλάδας. Προσδιορίζοντας αυτό που αποκαλεί «γεραπετρίτειο δόλο» ο κ. Παύλος επισημαίνει την αυτοκτονική στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει την αιτιώδη σχέση, ανάγοντας έτσι καταστροφικά την ελληνοτουρκική διαφορά περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε αιτία – και όχι αποτέλεσμα – του τουρκικού επεκτατισμού.
Το τραγελαφικό αυτό παράδοξο υποτάσσει την ελληνική ηγεσία σε θέσεις ανιστόρητου μεσσιανισμού που φιλοδοξεί να καταστήσει τους μέχρι χθες κακοδιαχειριστές των εθνικών δικαίων σε σημερινούς σωτήριους μεσίτες της ελληνικότητας του Αιγαίου. Η μυστική διπλωματία των τελευταίων τριών ετών βάζει στη γκιλοτίνα του μειοδοτικού κατευνασμού το Αιγαίο, καθώς το θεωρεί ουσιαστικά όχι ως αδιαμφισβήτητο ελληνικό έδαφος, αλλά ως «μεσοτοιχία» με το οικόπεδο του Τούρκου γείτονα που επιδιώκει την καταπάτησή του.
Όπως μάλιστα σημειώνει εμφατικά : ” Η ανυπαρξία εθνικού οράματος γεννά τη δαμόκλειο σπάθη ενός φοβικού διλήμματος που ανάγει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δυνάμει κυριαρχίας σε πολύτιμο αντίτιμο κάλπικης «ειρήνης» και «ευημερίας». Αν όμως το αίμα γίνει νερό, τότε σύντομα και μοιραία, και το νερό θα γίνει αίμα…”.
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία