Διεθνή
Νέα εισβολή στην Αμμόχωστο: Η Λευκωσία απαντά με διαβήματα

Μέσα στο πλαίσιο των δεδομένων δυνατοτήτων που έχει στη διάθεσή της θα απαντήσει η Λευκωσία στις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή της Αμμοχώστου. Οι κινήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης θα γίνουν στοχευμένα, και όπως το έθεσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προς εκείνους που εμφανίζονται ως «προασπιστές του διεθνούς δικαίου».
Από την Τετάρτη το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε εργασίες για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της παραλίας στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες διεξάγονται μπροστά από το ξενοδοχείο King George μέχρι και την πολυκατοικία Ωκεανία. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών ενόψει θερινής περιόδου και ανοίγματος της παραλίας έχουν μεταφερθεί κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης. Εκτιμάται ότι είναι μια περιοχή έκτασης περίπου 600 μέτρων.
Της τελευταίας αυτής κίνησης είχε προηγηθεί το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής όπου επιτρέπεται σε όλους η είσοδος. Το 2016 και το 2017 είχαν ανοίξει δύο παραλίες στον Άγιο Μέμνονα.
Σχολιάζοντας τις ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο, μίλησε για μια νέα απαράδεκτη πρόκληση, συμπληρώνοντας πως «δεν θα την αφήσουμε απαρατήρητη, θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου».
«Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι επιτέλους θέματα αρχής που προβάλλονται για την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζουν την ίδια παραβίαση από μια άλλη χώρα, και ιδιαίτερα μια χώρα που προκαλεί συνεχώς τόσο τη διεθνή κοινότητα, όσο και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και τους μελλοντικούς εταίρους της, όπως προσδοκεί, της Ευρώπης», προσέθεσε σχετικά και με τη στάση της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο περιθώριο της επίσκεψής του στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Λευκωσία προκειμένου να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Εμίρη του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Κατά τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τον τρόπο που ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβαλε τόσο τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ιδιαίτερα «και για τον τρόπο προβολής του κυπριακού προβλήματος, πάντα μέσα στις σωστές διαστάσεις, μέσα και από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με σειρά επαφών τόσο με το Κογκρέσο, όσο και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους».
Ερωτηθείς για τον διαφαινόμενο εκνευρισμό που προκάλεσαν στην Άγκυρα οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά και για μετέπειτα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, πως οι ευθύνες για μη λύση του Κυπριακού ανήκουν στην ε/κ πλευρά, ο ΠτΔ απάντησε πως και μόνο ο εκνευρισμός της Άγκυρας καταδεικνύει το πόσο ορθά ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει χειριστεί το όλο θέμα και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί απόλυτα.
Ζήτησε αποφυγή ανάμιξης στις εκλογές
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε επιπλέον να σχολιάσει αναφορές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά γύρω από το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές. Απαντώντας ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως δεν νομίζει πως ο κ. Σχοινάς είχε πρόθεση να εμπλακεί, προσθέτοντας πως είναι καλύτερο να αποφεύγονται τέτοιου είδους αναφορές που μπορεί να δημιουργήσουν εσφαλμένες εικόνες όσον αφορά στον ρόλο τους.
«Βεβαίως, μεταξύ των πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης υπάρχει αλληλοϋποστήριξη οσάκις υπάρχουν εκλογές, όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να διακρίνεται ή να διαφαίνεται ο διακριτός ρόλος των αξιωματούχων», κατέληξε.
ΑΘΗΝΑ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Επιτακτικά έθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του Κυπριακού τόσο κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν «να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να φέρει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Από τα μέλη του Κογκρέσου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «να μην ξεχνούν την ανοιχτή πληγή που προκαλεί, εδώ και 48 χρόνια, η εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση και την κατοχή στην Κύπρο». «Και επανέλαβε ότι κανένας δεν πρόκειται να αποδεχθεί “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο», όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου.
Θέλει αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Ισραήλ
Για πρώτη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στην κρατική ισραηλινή ραδιοφωνία. Στην εκπομπή, κατά την οποία ο Ισραηλινός δημοσιογράφος τον προσφώνησε ως «πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», περιέγραψε τις σχέσεις του ψευδοκράτους με τον ισραηλινό λαό ως «κοντινές», εκφράζοντας επαγωγικές απόψεις που σχετίζονται με την κατάσταση που διαμορφώθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, κληθείς να εξηγήσει πώς οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις της «τδβκ» με τους Ισραηλινούς αποτιμώνται ως «κοντινές», ο κ. Τατάρ απάντησε ότι, «έχουμε κοινή ιστορία. Πάρα πολλοί Ισραηλινοί έρχονται να επενδύσουν και να κατοικήσουν εδώ. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το κράτος μας. Προσωπικά γνωρίζω πολλούς Εβραίους που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, και είναι φυσικά πολύ καλοί μου φίλοι».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ, παρά τις εγκάρδιες σχέσεις με Ισραηλινούς πολίτες, το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την «τδβκ». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν με την αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της «τδβκ», απάντησε ότι «στην πολιτική είναι δύσκολο να προεξοφληθεί πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πια πολύ γρήγορα την πραγματικότητα. Υπάρχουν δύο κράτη σε αυτό το νησί. Προφανώς αυτό που θέλουμε εμείς είναι αναγνώριση. Θέλουμε να αναγνωριζόμαστε σε μεγαλύτερο βαθμό από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας επειδή αποτελούμε ξεχωριστό κράτος. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε καμία λύση, με την οποία εμείς θα αποτελέσουμε τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί Δημοκρατία των Ελληνοκυπρίων στον νότο του νησιού. Για αυτόν το λόγο, εμείς ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την υπάρχουσα πραγματικότητα που ισχύει στο νησί».
Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Τουρκίας, εκφράζοντας την άποψη ότι, κατά τη θεώρηση της «τδβκ», δεν απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Στην περιοχή μας, η Τουρκία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική που εφαρμόζουν οι Έλληνες είναι να προσπαθούν να μας παρασύρουν σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό, ούτως ώστε η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσουν εξουσία επί των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το νησί. Η Τουρκία όμως δεν μπορεί να φύγει από εδώ. Απέχει από την Κύπρο μόνο 40 ναυτικά μίλια. Είναι πάρα πολύ κοντά. Και όπως γνωρίζετε από όσα διαδραματίζονται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ακόμα και οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονται να διατηρούν την ασφάλειά τους. Αυτό μπορεί να το καταλάβει πολύ καλά και το Ισραήλ, μία χώρα που έχει υποστεί πολλά από άποψη ασφάλειας και έχει και εκείνη πολλούς φόβους. Είμαι σίγουρος ότι, με βάση την πείρα που έχετε αποκτήσει, μπορείτε κι εσείς πολύ καλά να αντιληφθείτε τι υφιστάμεθα και εμείς».
Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν ύστερα από 50 χρόνια από τον πόλεμο που διαίρεσε την Κύπρο, υπάρχει πιθανότητα ενός πολέμου ανάμεσα στον βορρά και τον νότο», ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «όλα είναι πιθανά».
Φιλελεύθερος

Διεθνή
BBC: Το Ισραήλ βλέπει ευκαιρία για καθεστωτική αλλαγή του Ιραν
Ποια είναι η ελπίδα τους; Ότι οι βομβαρδισμοί θα οδηγήσουν σε ένα κίνημα εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανατρέποντας την Ισλαμική Δημοκρατία που βρίσκεται στην εξουσία από την επανάσταση του 1979.

Την απώτερη στόχευση του Ισραήλ διερευνά o ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Ούγκο Μπασέγκα.
Γράφει σε ένα σύντομο σημείωμά του για το βρετανικό Μέσο:
«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αισθάνεται δικαιωμένος.
Από το βιβλίο του του 1995, «Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας», μέχρι την περίφημη ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 2012, όταν και παρουσίασε ένα σκίτσο μιας βόμβας για να εξηγήσει πόσο κοντά, κατά την άποψή του, ήταν το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, ο Νετανιάχου έχει από καιρό διαμηνύσει ότι το Ιράν πρέπει να σταματήσει.
Θα σταματήσει όμως τώρα το Ισραήλ να επιτίθεται στο Ιράν;
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια παρατεταμένη εκστρατεία και πανηγυρίζουν αυτό που θεωρούν ως μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση μέχρι στιγμής. Μπορεί άρα να μην βλέπουν λόγους να σταματήσουν πριν προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, υπαινίσσονται αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Ποια είναι η ελπίδα τους; Ότι οι βομβαρδισμοί θα οδηγήσουν σε ένα κίνημα εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανατρέποντας την Ισλαμική Δημοκρατία που βρίσκεται στην εξουσία από την επανάσταση του 1979.
Κάτι που θέτει το Ιράν σε κατάσταση επιβίωσης. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα την οδηγούσε σε παραίτηση από τον εμπλουτισμό ουρανίου επί του έδαφόυς της, την βασική απαίτηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι δικαίωμά της.
Ευρισκόμενοι ωστόσο στην πιο αδύναμη θέση τους εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, οι ηγέτες του Ιράν θα δεχτούν διεθνείς πιέσεις να αποδεχτούν μια συμφωνία, η οποία αναπόφευκτα θα θέλει να αποτρέπει οποιαδήποτε επανέναρξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων.
Η εναλλακτική λύση είναι περισσότερη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της διακυβέρνησης του Χαμενεΐ και σε ένα αβέβαιο μέλλον για τη χώρα.
Διεθνή
Ο Πούτιν απειλεί με καταστροφή την Ουκρανία αν χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα κατά της Ρωσίας
Σύμφωνα με τον Πούτιν Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός, «και υπό αυτή την έννοια ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας», ενώ δήλωσε ότι δεν αποκλείει να πάρει η Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής πόλης Σούμι.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, αλλά θέλει το Κίεβο να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.
Ο Πούτιν, μιλώντας στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγία Πετρούπολης, δήλωσε: «Δεν επιδιώκουμε τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Επιμένουμε στην αναγνώριση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου».
Επιπλέον προειδοποίησε την Ουκρανία ότι η ιδέα να χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα εναντίον της Ρωσίας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το Κίεβο, δηλώνοντας όμως ότι δεν έχει δει κανένα στοιχείο ότι η Ουκρανία σχεδιάζει κάτι τέτοιο.
Εάν το Κίεβο χρησιμοποιούσε ποτέ μια τέτοια βόμβα, η ρωσική απάντηση θα ήταν πιθανώς καταστροφική τόσο για την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας όσο και για την Ουκρανία στο σύνολό της, είπε.
«Ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας»
Σύμφωνα με τον Πούτιν Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός, «και υπό αυτή την έννοια ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας», ενώ δήλωσε ότι δεν αποκλείει να πάρει η Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής πόλης Σούμι.
Συμπλήρωσε πως η Ρωσία δεν αμφισβήτησε ποτέ το δικαίωμα της Ουκρανίας στην κυριαρχία, σημειώνοντας ωστόσο ότι όταν η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 ήταν ως «ουδέτερο κράτος».
Ο Πούτιν, ο οποίος λέει ότι η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία για να προστατεύσει την ασφάλειά της, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας.
«Έχουμε ένα ρητό ή μια παραβολή», που λέει : «Όπου πατάει το πόδι ενός Ρώσου στρατιώτη, αυτό είναι δικό μας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του έχουν απορρίψει τις διεκδικήσεις της Μόσχας σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές και την Κριμαία ως παράνομες και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα απορρίψει την άποψη ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαμορφώνουν μια νεκρή ζώνη στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας προκειμένου να προστατεύσουν το ρωσικό έδαφος και δήλωσε ότι δεν αποκλείει τα ίδια αυτά στρατεύματα να πάρουν τον έλεγχο της περιφερειακής πρωτεύουσας Σούμι.
Διεθνή
Στο Χείλος της Σύγκρουσης: Ο Τραμπ, το Ιράν και η πιο κρίσιμη εβδομάδα της προεδρίας του
«Θέλω να με θυμούνται ως ειρηνοποιό», δήλωσε τελικά. «Αλλά καμιά φορά, χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».

Ενώ η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ κορυφώνεται, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παλινδρομεί ανάμεσα σε στρατιωτικές απειλές και προσωπικά διαλείμματα. Από το Situation Room στους… ιστούς σημαίας, η κρίση φέρνει την Ουάσιγκτον σε ετοιμότητα και τον Τραμπ μπροστά σε ένα από τα πιο διφορούμενα διλήμματα της καριέρας του.
Αν κάτι είχε απασχολήσει περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της θητείας του, ήταν η κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Όλη τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε συναντήσεις στη G7, ζητούσε συνεχώς ενημερώσεις από τους συμβούλους του και πέρασε περισσότερο χρόνο στην υπόγεια αίθουσα διαχείρισης κρίσεων (Situation Room) από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της προεδρίας του μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι την Τετάρτη βγήκε από τον Νότιο Κήπο του Λευκού Οίκου όχι για κάποια ενημέρωση για την κρίση, αλλά για να επιβλέψει την εγκατάσταση δύο τεράστιων ιστών σημαίας ύψους σχεδόν 30 μέτρων. «Αυτοί είναι οι καλύτεροι ιστοί σε ολόκληρη τη χώρα – ή στον κόσμο, για την ακρίβεια», δήλωσε. «Είναι κωνικοί, έχουν ωραία κορυφή. Είναι ένα πολύ συναρπαστικό έργο για μένα».
Μια μέρα αργότερα, αποφάσισε να μην αποφασίσει. Έδωσε εντολή να υπαγορευτεί μέσω της εκπροσώπου του, Κάρολιν Λέβιτ, μια δήλωση με την οποία ανακοίνωνε την αναβολή για έως και δύο εβδομάδες κάθε στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει δυνατότητα διπλωματικής επίλυσης.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από άλλη μια συνάντηση στο Situation Room, όπου περνούσε τις ημέρες του εξετάζοντας στρατιωτικά σενάρια και ζητώντας πληροφορίες για τις συνέπειες κάθε επιλογής. Είχε ήδη εκδώσει επείγουσα προειδοποίηση για εκκένωση της Τεχεράνης, μια ένδειξη της κλιμακούμενης πίεσης.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ συγκέντρωνε απόψεις από τα διάφορα στρατόπεδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπέρ και κατά του πλήγματος. Φάνηκε διστακτικός να πάρει δημόσια θέση, εναλλάσσοντας αναρτήσεις στα social media με ιδιωτικές ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο παρατεταμένο πόλεμο.
Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του έπαιξαν ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νταν Κέιν. Παράλληλα, ο απεσταλμένος του στο εξωτερικό, Στιβ Γουίτκοφ, συνομιλούσε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί σε μια προσπάθεια αναβίωσης της διπλωματικής οδού.
Αντίθετα, άλλοι αξιωματούχοι μπήκαν στο περιθώριο. Δύο φορές εκείνη την εβδομάδα, ο Τραμπ απέρριψε δημόσια τις εκτιμήσεις της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ ότι οι υπηρεσίες δεν πιστεύουν πως το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο.
Όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό στο Νιου Τζέρσεϊ, απάντησε κοφτά: «Τότε όλη η ομάδα μου στις μυστικές υπηρεσίες κάνει λάθος». Όταν του είπαν πως πρόκειται για εκτίμηση της Γκάμπαρντ, είπε απλώς: «Κάνει λάθος». Λίγες ημέρες μετά, εκείνη υπαναχώρησε.
Καθώς οι πληροφορίες έφταναν από το Καμπ Ντέιβιντ ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για άμεσο πλήγμα, ο Τραμπ δεν έδειξε έκπληξη. Η κυβέρνησή του ήταν ενήμερη και είχε έτοιμα σχέδια εμπλοκής. Πριν από δέκα ημέρες είχε μιλήσει με τον Νετανιάχου, ο οποίος του είπε ότι η επίθεση θα ξεκινήσει άμεσα.
Δέκα ημέρες αργότερα, ο Τραμπ ήταν στον Καναδά για τη G7, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν ενδείξεις για τα επόμενα αμερικανικά βήματα. Αναρωτιούνταν κυρίως αν σκοπεύει να πλήξει τη βασική υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό.
Ο Τραμπ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Έφυγε νωρίς από τη σύνοδο και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.
Στα μέσα της εβδομάδας, με το Ιράν να δείχνει περιορισμένη διάθεση για διαπραγματεύσεις, η υπομονή του Τραμπ εξαντλούνταν. Εμφανιζόταν όλο και πιο έτοιμος να δώσει την εντολή.
«Είναι πολύ αργά, ξέρετε…», είπε ιδρωμένος στην τελετή για τους ιστούς σημαίας. Σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανιζόταν πεπεισμένος για την ανάγκη να πληγεί το Φορντό, προσθέτοντας: «Μόνο εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, αλλά δεν σημαίνει ότι θα το κάνω».
Οι δηλώσεις έγιναν με φόντο… παίκτες της Γιουβέντους. Ο Τραμπ τους ρώτησε: «Μπορείτε να είστε αόρατοι, δεν θα χάσετε ποτέ, σωστά;» Κανείς δεν απάντησε. Ο Τίμοθι Γουεά σχολίασε αργότερα: «Ήταν κάπως περίεργο. Ήθελα απλώς να παίξω μπάλα».
Παράλληλα, ο Τραμπ συνέχιζε να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, λαμβάνοντας κλήσεις από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ –υπέρμαχο του χτυπήματος– και γευματίζοντας με τον πρώην σύμβουλο του, Στιβ Μπάνον, που ήταν κάθετα αντίθετος.
«Νομίζω ότι όταν λέει “όχι πυρηνικά για το Ιράν”, το εννοεί», είπε ο Γκρέιαμ. «Πιστεύω ότι το Ιράν έκανε λάθος εκτίμηση.»
Ο Τραμπ, όπως συνηθίζει, προσπάθησε να ακούσει όλες τις απόψεις. Όμως αυτή τη φορά δεν κρατούσε όλα τα χαρτιά. Το Ισραήλ προχώρησε σε χτυπήματα παρά τις παραινέσεις του για υπομονή. Και το Ιράν, ιστορικά, δεν υποχωρεί εύκολα υπό πίεση.
«Θέλω να με θυμούνται ως ειρηνοποιό», δήλωσε τελικά. «Αλλά καμιά φορά, χρειάζεται σκληρότητα για να έρθει η ειρήνη».
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις1 εβδομάδα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!