Διεθνή
Ο γαμπρός του Ερντογάν πουλάει πολεμικά drones σε κάθε πόλεμο

Το εξοπλισμένο drone Bayraktar TB2 έφερε παραγγελίες από 16 χώρες
Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr«Η Τουρκία εξελίσσεται σε πολύ ισχυρό προμηθευτή όπλων», γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Independent». Υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «η Άγκυρα αντικατέστησε μάλιστα την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μαχητικών drones στον κόσμο, αλλάζοντας την την ισορροπία δυνάμεων σε αρκετές ένοπλες συγκρούσεις», τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Σημειώνει με έμφαση πως δεν υπάρχει κανένας φραγμός: Σε διάφορες συγκρούσεις δεν διστάζει να παραδώσει μαχητικά drones και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ταυτόχρονα.
Το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος drone μπορεί να πετάξει χωρίς να γίνει αντιληπτό πολλές φορές από συστήματα ραντάρ και να εκτοξεύσει έως και τέσσερις πυραύλους 250 κιλών. Δεδομένου ότι είναι αρκετά φθηνό σε σύγκριση με άλλα όπλα, το μαχητικό drone είναι επίσης προσιτό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συγκρούσεων είναι μερικές φορές υψηλός.
«Στον πόλεμο της Ουκρανίας, μακράν το πιο επικίνδυνο όπλο στο οπλοστάσιο του Κιέβου δεν προέρχεται από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ, αλλά είναι το μαχητικό drone Baykar Bayraktar TB2 προέρχεται από την Τουρκία. Μια χώρα που δεν είναι γνωστή για τις εξαγωγές της υψηλής τεχνολογίας», γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern.Σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, ένα TB2 έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην επίθεση και στη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva.
Επταπλάσιες εξαγωγές
Τα drones έχουν συμβάλει πάντως στην απογείωση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.«Οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας αυξήθηκαν από περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια το 2002 σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), πρόσφατα στην τουρκική τηλεόραση. Η εξαγωγή των τουρκικών drones υπόκειται σε ορισμένους νομικούς ελέγχους: η πώληση πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Άμυνας και το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν- αλλά δεν είναι ακριβώς γνωστό ποια ακριβώς κριτήρια πρέπει να πληρούν οι αγοραστές.
Οικογενειακή υπόθεση
Ειδικά από τη στιγμή που το μαχητικό drone αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την οικογένειά του.
Η μικρή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1984 έγινε ένας πραγματικός γίγαντας στους εξοπλισμούς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ερντογάν. Ο πατέρας του Σελτζούκ,ήταν ο Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής εταιρείας κατασκευής drone Baykar, η οποία παράγει επίσης το Bayraktar TB2. Οταν απεβίωσε ο Οζντεμίρ, ο μεγαλύτερος γιος του Χαλούκ Μπαϊρακτάρ έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτζούκ, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής.
Ανήκει στην οικογένεια Μπαϊρακτάρ, την οικογένεια του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τεχνικός διευθυντής της εταιρείας είναι και ο γαμπρός του Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ .
Η εταιρεία «Baykar» επταπλασίασε τις εξαγωγές της από το 2006 έως το 2021. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, μόνο το μαχητικό drone Bayraktar TB2 έφερε παραγγελίες από 16 χώρες: για παράδειγμα από την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Κατάρ, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν. Η Πολωνία ήταν επίσης το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε την παραγγελία για 24 drones πέρυσι.

Το φθηνότερο drone
Το Bayraktar TB2 έχει μήκος 6,50 μέτρα και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων.Μπορεί να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες και έχει μέγιστη ταχύτητα γύρω στα 220 χιλιόμετρα την ώρα. Και το κυριότερο : είναι φθηνότερο από τον δυτικό ανταγωνισμό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Είναι φθηνότερο ακόμα και από τα αντίστοιχα κινέζικα drones.
Η τιμή του TB2 δεν ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ για το αεροσκάφος και συνολικά η τιμή του συστήματος είναι γύρω στα πέντε εκατομμύρια.
Για σύγκριση, ένα μη επανδρωμένο MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ κοστίζει περίπου 18 εκατομμύρια.
Με περισσότερες από 420.000 ώρες πτήσης και αποστολές στο Ιράκ και τη Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για το Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενικών πολιτοφυλακών και στη Λιβύη, το Bayraktar TB2 έχει ήδη δοκιμασθεί με «επιτυχία» σε δράση. Πιο πρόσφατα, το drone λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην Αιθιοπία σε μια επίθεση τον Ιανουάριο που λέγεται ότι σκοτώθηκαν 58 άμαχοι.
Τα drones Bayraktar TB2 χρησιμοποιούνται ήδη σε συγκρούσεις, όπως στη Λιβύη, την Αιθιοπία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Συρία. Η πώληση των πολεμικών drones αποφέρει εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία. Οι πελάτες περιλαμβάνουν το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κατάρ.
Το Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκε επίσης και μεθοριακή διαμάχη Κιργιστάν-Τατζικιστάν το 2021, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με την Independent, η Τουρκία πούλησε drones τόσο στο Κιργιστάν όσο και στο Τατζικιστάν -δηλαδή και στους δύο εμπολέμους.
Η βρετανική εφημερίδα λέει πώς είναι άγνωστο πόσα μαχητικά drones έχει πουλήσει η εταιρεία Baykar και πού ακριβώς στο εξωτερικό.
Σε δύο βάρκες στην Ουκρανία
Η τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) έχει μπει στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ το 2020 λόγω της χρήσης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Αλλά η Τουρκία επιμένει να χρησιμοποιεί τους ρωσικούς πυραύλους και μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα του ΝΑΤΟ μέσω του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.Αλλά ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος το έργο του. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία εδώ και χρόνια. Ενώ η Τουρκία προμήθευε μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η πράξη εξισορρόπησης έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη, λέει η Ντάρια Ισατσένκο, εμπειρογνώμονας για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Μελετών (SWP). Σύμφωνα με την Ισατσένκο, ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να ευνοήσει μία από τις δύο πλευρές γιατί αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα στην ασφάλεια και την οικονομία. «Η Ρωσία δεν είναι υποκατάστατο των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση και η Δύση δεν είναι επίσης υποκατάστατο των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία», λέει είπε στη DW.
Σε απάντηση στη ρωσική εισβολή, η Άγκυρα απέκλεισε τα τουρκικά στενά στα Δαρδανέλια και την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου για πολεμικά πλοία. Δεν προσχώρησε όμως στο καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Επειδή μια απάντηση από τη Μόσχα θα μπορούσε να πλήξει σκληρά την οικονομία της Τουρκίας, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευαστικές υπηρεσίες και οι εισαγωγές σιταριού», τονίζει η Ισιτσένκο. Η Τουρκία προμηθεύεται άλλωστε το 70% των εισαγωγών σιταριού της από τη Ρωσία.
Ναυτεμπορική

Διεθνή
Συρία: Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία για επιδρομές που άφησαν 9 νεκρούς από την ίδια οικογένεια
«Τουρκικό αεροσκάφος βομβάρδισε οικογένεια αγροτών (…) αργά το βράδυ χθες Κυριακή», τόνισαν οι ΣΔΔ μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως έγινε στόχος περιοχή «ανάμεσα στα χωριά Κομτζί και Μπαρχ Μποτάν», νότια της πόλης Κομπάνι.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), ο ένοπλος βραχίονας της κουρδικής αυτόνομης διοικητικής οντότητας στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, κατηγόρησε την Τουρκία για βομβαρδισμό που άφησε τουλάχιστον εννιά νεκρούς από την ίδια οικογένεια το βράδυ της Κυριακής.
«Τουρκικό αεροσκάφος βομβάρδισε οικογένεια αγροτών (…) αργά το βράδυ χθες Κυριακή», τόνισαν οι ΣΔΔ μέσω Telegram, διευκρινίζοντας πως έγινε στόχος περιοχή «ανάμεσα στα χωριά Κομτζί και Μπαρχ Μποτάν», νότια της πόλης Κομπάνι.
Ο βομβαρδισμός αυτός είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «εννιά πολίτες» και να τραυματιστούν άλλοι «δύο», σύμφωνα με τις ΣΔΔ.
Οι ΣΔΔ, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας, που τις κατηγορεί ότι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις αφότου έπεσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.
Οι νέες de facto αρχές της Συρίας, υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), προσπάθησαν να διαλύσουν ένοπλες ομάδες και να θέσουν τον κυβερνητικό έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο.
Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για την ενσωμάτωση των κουρδικών πολιτικών και στρατιωτικών δομών στο κράτος. Την διαδικασία παρακολουθεί στενά η Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζει μια από τις κύριες συνιστώσες των ΣΔΔ παρακλάδι εγχώριας «τρομοκρατικής» ομάδας. Σύμφωνα με την Τουρκία, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνδέονται με Κούρδους μαχητές στο εσωτερικό της.
Παράλληλα, το PKK ανακοίνωσε την 1η Μαρτίου την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη διακοπή των επιχειρήσεών του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων. Αλλά η Άγκυρα απαίτησε προ ημερών η οργάνωση και παρατάξεις που συνδέονται μαζί της να καταθέσουν τα όπλα «άμεσα και άνευ όρων».
Διεθνή
Περιορίζεται ο ρόλος του Κιθ Κέλογκ αναβαθμίζεται ο Γουίτκοφ
Απεσταλμένος του Τραμπ για τον πόλεμο αλλά μόνο για την Ουκρανία

Ο ρόλος του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία και τη Ρωσία Κιθ Κέλογκ περιορίζεται, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πλέον το χαρτοφυλάκιο του απόστρατου στρατηγού περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία.
Ο Κέλογκ είχε επιλεγεί για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και να συμβάλει στον τερματισμό του τριετούς πολέμου στην Ουκρανία. Βέβαια ο ρόλος του ήταν ήδη στην πράξη περιορισμένος καθώς απουσίαζε από όλες τις σημαντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Μάλιστα η επίσημη επιβεβαίωση του περιορισμού του ρόλου του έρχεται μετά από δημοσιεύματα και διαρροές που υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρεστός στη Μόσχα λόγω των θέσεών του, που είναι φιλικές προς το Κίεβο.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτές τις αναφορές υποστηρίζοντας ότι θα ήταν «παράλογο» να υπονοηθεί ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ. «Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν. Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω καθόλου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά την Παρασκευή.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την αλλαγή όσον αφορά τα καθήκοντα του Κέλογκ ως θετική εξέλιξη. «Ο στρατηγός Κέλογκ, ένας αξιοσέβαστος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, θα ασχοληθεί απευθείας με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την ουκρανική ηγεσία», δήλωσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα του Truth Social. «Τους ξέρει καλά και έχουν μια πολύ καλή εργασιακή σχέση. Συγχαρητήρια στον Στρατηγό Κέλογκ!»
Πλέον, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, αναμένεται να αναβαθιμστεί ο ρόλος του Στιβ Γουίτκοφ.
Διεθνή
Τραμπ: «Θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη» – Συζήτηση για εδάφη και παραγωγή ενέργειας
«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ίσως τα καταφέρουμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες», είπε ο Τραμπ.

«Θα μιλήσω με τον Πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη. Έχει γίνει πολλή δουλειά το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους μέσα στο Air Force One, κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης επιστροφής στην περιοχή της Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα.
«Θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Ίσως τα καταφέρουμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες», είπε ο Τραμπ.
Οι παραχωρήσεις
Ο Τραμπ προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν για μια πρόταση 30ήμερης εκεχειρίας, την οποία αποδέχθηκε η Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ενώ και οι δύο πλευρές συνέχισαν να ανταλλάσσουν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα το Σαββατοκύριακο, με τη Ρωσία να πλησιάζει στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από το προγεφύρωμά τους στη δυτική ρωσική περιοχή του Κουρσκ, το οποίο διατηρούσαν εδώ και μήνες.
«Θα μιλήσουμε για εδάφη. Θα μιλήσουμε για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για πιθανές παραχωρήσεις.
«Νομίζω ότι έχει ήδη γίνει πολλή συζήτηση και από τις δύο πλευρές, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ήδη μιλάμε γι’ αυτό, για τον διαχωρισμό ορισμένων περιουσιακών στοιχείων».
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ