Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο κ. Χρήστος Ροζάκης περί αναθεωρητισμού του κ. Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε στις

Οι τελευταίοι μήνες είναι πλήρεις από ενέργειες του κ. Ερντογάν τόσο στο ευρύτερο διεθνές πεδίο, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι τελευταίοι μήνες είναι πλήρεις από ενέργειες του κ. Ερντογάν τόσο στο ευρύτερο διεθνές πεδίο, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο διεθνές πεδίο πρέπει να επισημάνουμε την απροθυμία του επιβολής μέτρων κατά της Ρωσίας, που θα ευθυγράμμιζε την Τουρκία με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, ο οποίος έχει εναντιωθεί κατά της ανατολικής αυτής δύναμης, για την εισβολή της στην Ουκρανία. Επίσης την άρνηση της Αγκυρας να επιστρέψει ή τελοσπάντων να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις από τους S-400, και, πολύ πρόσφατα, την απειλή βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πώς να δικαιολογήσουµε αυτές τις ενέργειες, που στέφονται ευθέως κατά της Δύσης, και κλείνουν το μάτι στη Ρωσία του κ. Πούτιν; Για τον κ. Ερντογάν, αυτές οι κινήσεις είναι απόδειξη μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, που αψηφά τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η θεσμική ένταξη στο ΝΑΤΟ και η συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και που στρέφεται προς την ασιατική πλευρά, σε συνασπισμό με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα. Ετσι, η Τουρκία πατάει με το ένα πόδι στη Δύση, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να την εκδιώξει από τους κόλπους της, παρά τις συνεχείς παρασπονδίες της, στη λογική ότι είναι ένας πολύτιμος στρατηγικός σύμμαχος, σε μια ευαίσθητη περιοχή, γεμάτη από απρόβλεπτους κινδύνους και σε μια ρευστή γεωπολιτική κατάσταση. Αυτή η εύλογη προσήλωση της Δύσης στην αξία της Τουρκίας επιτρέπει στην τελευταία να παίζει το παιχνίδι των εξισορροπήσεων, και να φτάνει στο σημείο να λειτουργεί ως διαμεσολαβητικός παράγοντας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με τις ανοχές της Δύσης. Ως εκ τούτου, όσο η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τους δυτικούς θεσμούς, οι τελευταίοι θα ανέχονται τις ιδιοτυπίες της, στο όνομα της στρατηγικής θέσης της και του χωρικού και πληθυσμιακού συντελεστή της.

Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία υποφέρει από κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της, και που βραχυπρόθεσμα την έχουν βραχυκυκλώσει, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τον πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, η σθεναρή αντίσταση των ΗΠΑ να της παραδώσουν τα F-35, και οι αντιρρήσεις του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και αγορά νέων F-16 την έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, που προσπαθεί να υπερκεράσει με το δέλεαρ της αποδοχής των δύο νέων υποψηφίων στη Συμμαχία, που το κρατάει ως έναν συμβιβασμό απέναντι στην αμερικανική εμμονή της άρνησης παράδοσης των μαχητικών αεροπλάνων.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι η Τουρκία κρατάει όμηρο τη Δύση, επικαλούμενη τη σοβαρή στρατηγική της θέση, και όσο η ίδια δεν επιθυμεί την οριστική της απομάκρυνση και τον απεγκλωβισμό της από τους δυτικούς θεσμούς, η Δύση δεν θα είναι η πρώτη να της δείξει την πόρτα εξόδου από αυτήν. Τώρα μάλιστα που υπάρχει και η ελπίδα καθεστωτικής αλλαγής, με τις εκλογές του 2023, και της απομάκρυνσης του κ. Ερντογάν από την εξουσία. Αν και η καθεστωτική αλλαγή, αν επισυμβεί, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει ριζικές τροποποιήσεις στην εξωτερική πολιτική, εκτός από την περίπτωση νίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, κ. Ιμάμογλου, ο οποίος φαίνεται να αποτελεί ιδανική εξαίρεση στο θλιβερό τοπίο των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να αναμένουμε θεαματικές ανατροπές, με δεδομένο ότι είναι δυσχερής η ανατροπή μιας πολιτικής που φαίνεται να έχει τις ευλογίες του πληθυσμού και του βαθέος κράτους στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει με τη συμπεριφορά του να μην αποκλείει το θερμό επεισόδιο, μπορεί μάλιστα και να το επιδιώκει.

Η προηγούμενη ανάλυση μας φέρνει στο θέμα των ελληνοτουρκικών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει, με τις πρόσφατες δραστηριότητες και τις δηλώσεις από τα πιο επίσημα χείλη, κάθε προηγούμενη ανάλογη συμπεριφορά. Και το λέω αυτό γιατί η παραβίαση των μαχητικών αεροπλάνων στον Εβρο αποτελεί μια ακραία παρανομία που ουδέποτε άλλοτε η Τουρκία είχε αποτολμήσει. Φυσικά δεν υποτιμούμε ανάλογες συμπεριφορές με τις υπερπτήσεις των αεροπλάνων της πάνω από ακριτικά νησιά, αλλά εδώ έχουμε απρόκλητη επέμβαση στον ηπειρωτικό χώρο, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το επιχείρημα της ταχύτητας των αεριωθουμένων (αν κι αυτό είναι έωλο, δεδομένης της συχνότητας του φαινομένου). Και μπορεί να θεωρηθεί η πράξη αυτή ως εισβολή σε εθνικό έδαφος που να δικαιολογεί την ενεργοποίηση των αμυντικών μέσων της ελληνικής πλευράς. Και το ότι η ελληνική πλευρά δεν το επεδίωξε καταδεικνύει την καλή διάθεση της κυβέρνησης, και την προσπάθειά της να μη δώσει την ευκαιρία στον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει αυτό το γεγονός για τη γενίκευσή του σε θερμό επεισόδιο. Πάντως, στην κλίμακα της σοβαρότητας του στιγμιαίου αυτού επεισοδίου φαντάζει περισσότερο σοβαρό από τα θαλάσσια επεισόδια του καλοκαιριού του 2020, καθώς εκεί τουλάχιστον δεν υπήρχε αμφισβήτηση κυριαρχίας, αλλά κυριαρχικών δικαιωμάτων, κι αυτών σε μη οριοθετημένες περιοχές, στις οποίες η οριοθέτηση αποτελεί προϋπόθεση νόμιμης διεκδίκησης του τίτλου αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης της περιοχής.

Η υπερπτήση πάνω από το μητροπολιτικό έδαφος δεν αποτελεί, βέβαια, τη μόνη παρανομία της Τουρκίας. Σε αυτήν θα πρέπει να προσθέσουμε τις υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά νησιά μας, που έχουν πλέον γίνει ρουτίνα, καθώς και τη διαφαινόμενη επανενεργοποίηση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, με νέα κύματα μεταναστών που προσπαθούν να εισρεύσουν στη χώρα. Για να μην αναφερθούμε στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που ευθαρσώς απέκλεισε τον Ελληνα πρωθυπουργό από το να είναι στο μέλλον συνομιλητής του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε περαιτέρω τη δήλωση αυτή οφείλεται στη γνωστή ασυνέπεια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος και στο παρελθόν είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις, χωρίς όμως να κρατήσει τον λόγο του επί μακρόν.

Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί. Ο κ. Ερντογάν δείχνει με τη συμπεριφορά του να μην αποκλείει το θερμό επεισόδιο, μπορεί μάλιστα και να το επιδιώκει. Για τον λόγο αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ενόπλων μας δυνάμεων με πολεμικά πλοία και μαχητικά τελευταίας τεχνολογίας, όπως και η ανάπτυξη σταθερών συμμαχιών με χώρες οι οποίες να μπορούν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Προς το παρόν, μόνον η συμφωνία με τη Γαλλία έχει ένα τέτοιο περιεχόμενο. Οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη δεν εγγυώνται κάτι τέτοιο, παρά μόνο εξασφαλίζουν μια αποτρεπτική προοπτική, ικανή να οδηγήσει την Τουρκία σε δεύτερες σκέψεις προτού αποφασίσει το μοιραίο διάβημα. Αλλά κυριότατα η μόνη εξασφάλιση είναι η ψυχραιμία την οποία η χώρα μας πρέπει να επιδεικνύει στους πολλαπλούς ερεθισμούς που προέρχονται από τη γείτονα χώρα, με την οποία η φύση μας καταδίκασε να ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον.

* Ο κ. Χρήστος Ροζάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τέλος το Pride στην Ουγγαρία!

Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την Παρέλαση Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα νόμο που απαγορεύει την παρέλαση υπερηφάνειας (Pride), σε μια κλιμάκωση της πολιτικής του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν που αποσκοπεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Το κείμενο «απαγορεύει την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης που παραβιάζει τον νόμο» του 2021, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι δυνατό να προωθείται σε ανήλικους «η ομοφυλοφιλία και η αλλαγή φύλου».

Το σχέδιο νόμου, που υποβλήθηκε μόλις χθες, εγκρίθηκε μέσω έκτακτης διαδικασίας με μεγάλη πλειοψηφία από τον κυβερνώντα συνασπισμό που υποστηρίζεται από βουλευτές της άκρας δεξιάς (136 ψήφοι υπέρ, 27 κατά).

Η αντιπολίτευση διατάραξε την ψηφοφορία ρίχνοντας καπνογόνα και μεταδίδοντας τον ρωσικό εθνικό ύμνο στο ημικύκλιο.

Η νομοθεσία, που τροποποιεί τον νόμο για την ελευθερία της συνάθροισης, αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι μόνο εκδηλώσεις «που σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών σε μια ορθή φυσική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη μπορούν να λάβουν χώρα».

Για τους διοργανωτές της παρέλασης, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί φέτος στις 28 Ιουνίου, είναι «ένα ακόμη στάδιο στον εκφασισμό της κοινωνίας».

«Από παιδιά, πρέπει να αγωνιστούμε για να δίνουμε αποδεκτοί και να απολαύσουμε ίσα δικαιώματα. Η Παρέλαση Υπερηφάνειας φέρνει αυτή την καθημερινή μάχη στο φως», είπαν, καταγγέλλοντας “την προσπάθεια της εξουσίας να τους απανθρωποποιήσει».

Πρόστιμο στους συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες στην πορεία κινδυνεύουν με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τα 500 ευρώ, ποσό «που θα αναδιανεμηθεί για σκοπούς προστασίας της παιδικής ηλικίας». Η αστυνομία θα μπορεί να ταυτοποιεί τους παραβάτες μέσω εργαλείων αναγνώρισης προσώπου.

Παρά την απειλή αυτή, οι άνθρωποι «θέλουν να έρθουν και να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στην κοινότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της πορείας, Μάτε Χέγκεντους.

«Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση που ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο να μας εκφοβίσει», επέμεινε.

Ευθεία επίθεση Όρμπαν στους πολιτικούς του αντιπάλους

Ενθαρρυμένος από την άφιξη στον Λευκό Οίκο του συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ορμπάν δεν έχει σταματήσει να σκληραίνει τον λόγο του το νομοθετικό οπλοστάσιό του.

Χαρακτήρισε το Σάββατο τους πολιτικούς αντιπάλους του, τους δικαστές, τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ «μαμούνια» και υποσχέθηκε «να εξαλείψει αυτόν τον σκιώδη στρατό».

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι επίσης στο πρόγραμμα, με σκοπό να απελαύνονται πολίτες με διπλή υπηκοότητα που κρίνεται ότι είναι προδότες ή ακόμη να προσδιορίζεται ότι κάποιος είναι «είτε άνδρας είτε γυναίκα».

Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται σε ένα τεταμένο προεκλογικό πλαίσιο, καθώς ο Ορμπάν αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πρόκληση σε 15 χρόνια εξουσίας από έναν γνώστη των αρμών του συστήματος, που έγινε σφοδρός επικριτής του, του Πέτερ Μαγιάρ.

«Είναι πολύ εύκολο να κερδίσει ψήφους περιορίζοντας τα δικαιώματα μιας τέτοιας μειονότητας σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία», δήλωσε ο Σάμπολτς Χέγκι, από την ένωση πολιτικών ελευθεριών TASZ.

Ακόμη κι αν ο νόμος έχει σκοπό κυρίως να «αποτρέψει τους ανθρώπους από το να συμμετάσχουν», ο ειδικός προειδοποιεί για μια απαγόρευση κατά τα ρωσικά πρότυπα, «που δεν έχει κάτι αντίστοιχο στην ΕΕ» και «αντιβαίνει πλήρως στον ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».

«Πού θα σταματήσει αυτό;» διερωτάται. Αν τροποποιηθεί η ελευθερία της συνάθροισης προκειμένου να «προσαρμοστεί σε πολιτικά συμφέροντα, κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε μία κατάσταση όπου ουσιαστικά κανείς δεν θα μπορεί να διαδηλώνει εκτός από όσους διάκεινται ευνοϊκά προς την κυβέρνηση».

Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους τον Φεβρουάριο, ο Βίκτορ Ορμπάν είχε «συστήσει στους διοργανωτές της Παρέλασης Υπερηφάνειας να μην κάνουν τον κόπο να προετοιμαστούν για την πορεία φέτος: είναι χάσιμο χρημάτων και χρόνου».

Αφότου επέστρεψε στην εξουσία το 2010, ο Ούγγρος ηγέτης που πρόσκειται στο Κρεμλίνο κατηγορείται από τη μεγάλη πλειονότητα των εταίρων του στην Ευρώπη ότι πλήττει το κράτος δικαίου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πολλές διαδικασίες σε βάρος της Βουδαπέστης από τις Βρυξέλλες και κυρίως να παγώσουν δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Φως στo τούνελ! Ο Πούτιν συμφώνησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο Ουκρανικό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φως στην άκρη του τούνελ φαίνεται στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Interfax, ανέφερε ως προϋπόθεση είναι να σταματήσει η στρατιωτική ενίσχυση της Ουρανίας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Ολοκληρώθηκε η καθοριστική συνομιλία Τραμπ και Πούτιν για την Ουκρανία, η οποία διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο σημείωσε ότι επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να δημιουργηθούν ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα διερευνήσουν και θα προχωρήσουν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι Ρωσία και Ουκρανία προχωρούν σε ανταλλαγή 175 αιχμαλώτων.

Επιπλέον, Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο Ουκρανικό.

Μάλιστα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ «στήριξε την ιδέα του Πούτιν» για διοργάνωση  αγώνων χόκεϊ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίος επί αμερτικανικού εδάφους.

Πούτιν πριν τη συνομιλία με Τραμπ: Η δυτική κυριαρχία «φεύγει» – Αναδύονται νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης

Στη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών μίλησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο λόγος του οποίου είχε γενικά αντιδυτικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο Πούτιν έκανε λόγο για μια «δυτική κυριαρχία που φεύγει» και για «νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης που αναδύονται».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, «αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη τάση». Μάλιστα, πριν από τη συνομιλία με τον Τραμπ, ήταν επίσης αρνητικός με την G7, την ομάδα των επτά πιο προηγμένων οικονομιών.

«Γιατί είναι μεγάλη; Όπου και να κοιτάξεις στον χάρτη, δεν μπορείς να τη δεις», είπε για την G7, ενώ το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Ο Πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι ασκεί αδικαιολόγητη και άδικη πίεση στη Ρωσία, ιδίως με την επιβολή κυρώσεων. «Ακόμα κι αν η άλλη πλευρά κάνει κάποια χειρονομία, σηκώνοντας ή χαλαρώνοντας κάτι, μπορείτε να περιμένετε να βρει άλλο τρόπο ή να ασκήσει πίεση ή να βάλει μια ακτίνα στον τροχό μας», είπε ο Πούτιν.

Πούτιν προς Ρώσους επιχειρηματίες: Μην εμπιστεύεστε τους ξένους

Από την παρέμβασή του του δεν έλειψαν κάποιες προειδοποιήσεις προς τους επιχειρηματίες «να μην εμπιστεύονται υπερβολικά τις ξένες χώρες».

Μάλιστα διερωτήθηκε: «Βλέπετε τίποτα καλό εκεί έξω;».

«Πήραν τα πάντα, με αγενή και απολίτιστο τρόπο», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στο πάγωμα ή την πιθανή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

«Δεν μπορείτε να τους εμπιστεύεστε. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε στη χώρα μας ένα πολιτικό και νομικό σύστημα που θα διασφαλίζει ότι τα πράγματα είναι σκληρά, σταθερά και αξιόπιστα», είπε μεταξύ άλλων ο Πούτιν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Bundestag εγκρίνει ιστορική τροποποίηση του Βασικού Νόμου και πακέτο χρέους δισεκατομμυρίων ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Bundestag ενέκρινε με πλειοψηφία δύο τρίτων την τροποποίηση του Βασικού Νόμου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα οικονομικό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 513 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ 207 καταψήφισαν, χωρίς καμία αποχή.

Η τροποποίηση αυτή επιτρέπει την υπέρβαση του φρένου χρέους για αμυντικές δαπάνες που ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, δημιουργείται ειδικό ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές, εκ των οποίων τα 100 δισ. θα διατεθούν στα ομοσπονδιακά κρατίδια. Μια τρίτη αλλαγή επιτρέπει στα κρατίδια να αναλαμβάνουν δάνεια έως 0,35% του ΑΕΠ τους.

Η έγκριση αυτή θεωρείται κρίσιμη για τη διαμόρφωση του επερχόμενου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ CDU/CSU και SPD, προσφέροντας οικονομική βάση για την κυβερνητική τους συνεργασία. Ο ορισθείς καγκελάριος του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή ενισχύει την αμυντική ικανότητα της χώρας και προωθεί την οικονομική ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε υποδομές.

Η συζήτηση πριν την ψηφοφορία ήταν έντονη, με σκληρές κατηγορίες και απολογισμούς. Η αντιπολίτευση εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την αύξηση του χρέους και την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων. Ωστόσο, η πλειοψηφία των δύο τρίτων εξασφαλίστηκε, επιτρέποντας την υλοποίηση του πακέτου.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η 20ή βουλή ολοκληρώνει τη θητεία της, με το νέο κοινοβούλιο να αναμένεται να συγκροτηθεί σύντομα. Η έγκριση του πακέτου θεωρείται σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή37 λεπτά πριν

Τέλος το Pride στην Ουγγαρία!

Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που απαγορεύει την Παρέλαση Υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+

Πολιτική1 ώρα πριν

Απόφαση – σοκ για Ιμάμογλου! Ακυρώνεται το πτυχίο του και μπλοκάρεται η προεδρική του υποψηφιότητα

Χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, σύμφωνα με το τουρκικό νόμο, οι υποψήφιοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος.

Πολιτική2 ώρες πριν

Νέα δημοσκόπηση-μαχαιριά για την κυβέρνηση! Απογοήτευση και οργή στους πολίτες – Ένας στους δύο ζητά πρόωρες εκλογές

Η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του ALPHA κατέγραψε τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση.

Διεθνή2 ώρες πριν

Φως στo τούνελ! Ο Πούτιν συμφώνησε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στο Ουκρανικό.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Σιωπή των ΗΠΑ για τον Ερντογάν!

Καμία ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο για την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν

Δημοφιλή