ΝΑΤΟ
Οι 2 χάρτες αποκάλυψη για ΝΑΤΟ και Ρωσία – Οι κομβικές αλλαγές από το 1990 έως το 2022
Η Τουρκία μπλόκαρε την αρχική απόφαση του ΝΑΤΟ αναφορικά με τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία
Η Ευρώπη το 1990
Το 1990, το έτος μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Σοβιετική Ένωση περιελάμβανε την Ουκρανία, τα κράτη της Βαλτικής και πολλές άλλες πλέον ανεξάρτητες χώρες. Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, μια συμμαχία στην οποία κυριαρχεί επίσης η Ρωσία, περιελάμβανε έξι δορυφορικές χώρες που -πλέον- είναι όλες ανεξάρτητες. Πρόκειται για την Ανατολική Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η Ευρώπη το 2022
Ωστόσο, τα τελευταία 32 χρόνια, η Γερμανία έχει επανενωθεί και όλες οι χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τρεις χώρες που ήταν κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης -η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία– έχουν επίσης ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αν και η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ή και να μπλοκαριστεί.
Το μπλόκο της Τουρκίας
Για ακόμα μία φορά, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της δόθηκε για να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: παζάρι. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως εντάσσεται και το μπλόκο στη διαδικασία για τη συζήτηση των αιτημάτων ένταξης στο ΝΑΤΟ από Σουηδία και Φινλανδία.
Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τουρκικές πηγές, η Άγκυρα επιδιώκει να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, από το οποίο αποκλείστηκε αφού αγόρασε συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα είναι και το αίτημα προς τις ΗΠΑ να αγοράσουν δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη F-16 και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της. Επιπλέον, η Τουρκία θέλει οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις για την κατοχή των ρωσικών πυραύλων S-400.
Το Πεντάγωνο είχε προχωρήσει στην απόσυρση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 μετά την αγορά από την Τουρκία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Τουρκία επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ανησυχίες της για τις κουρδικές πολιτοφυλακές, τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο στη Συρία και το Ιράκ.
www.bankingnews.gr
Video
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πίσω απ’το μοίρασμα του Αιγαίου λένε στη Μόσχα
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 11 Οκτωβρίου 2024
Δημοσίευμα στο TASS
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για «όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το μοναδικό, κατά την άποψή της, επίμαχο ζήτημα καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, καταλήγει το ίδιο.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί επουδενί επίτευξη των τουρκικών οθωμανικών σχεδίων για επέκταση στο Αιγαίο, αλλά θέλει να παραμείνει η σημερινή κατάσταση.
Η Μόσχα φοβάται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πίσω από αυτές τις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις, με στόχο να μπλοκάρουν το Αιγαίο στα ρωσικά εμπορικά πλοία και αεροσκάφη, κάτι που ισχύει τώρα για τα Πολεμικά πλοία.
Όπως και να έχει η Ρωσία παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να το πράττει κάθε συνομιλία για το Αιγαίο, για τα δικά της συμφέροντα, έχοντας κατά νου τα τουρκικά σχέδια και στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκικής δημιουργία αεροναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.
ΝΑΤΟ
Η Ρωσία έπληξε πλοίο που φέρεται να εκφόρτωνε νατοϊκό οπλισμό στην Οδησσό
Ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Iskander-M φέρεται να έπληξε το υπό σημαία Παναμά πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Shui Spirit, το οποίο μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό από το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας στην Οδησσό της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τον πύραυλο ακριβώς καθώς εκφορτώνονταν το φορτίο, με πλάνα που δείχνει την έκρηξη πυρομαχικών, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Ενώ το ακριβές περιεχόμενο και η προέλευση της αποστολής παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ήταν όπλα που προμήθευσε η Ευρώπη.
Πλάνα από drone από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καταγράφει τη στιγμή που ο πύραυλος χτύπησε το σκάφος, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη που τυλίχθηκε στις φλόγες.
Η Ουκρανία, ωστόσο, αμφισβητεί τη σοβαρότητα της επίθεσης. Ο Όλεγκ Κίπερ, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού υποβάθμισε το περιστατικό, αποκαλώντας το πλοίο «πολιτικό σκάφος» και ισχυριζόμενος ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Παρόλα αυτά, η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας επιβεβαίωσε έναν τραυματισμό και ανέφερε ζημιές σε φορτηγά και αποθήκες στην Οδησσό.
Παράλληλα με την πυραυλική επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πολλαπλών κυμάτων με στόχο το Κίεβο και κρίσιμες υποδομές στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 56 από τα τουλάχιστον 87 drones, με 25 να χάνονται λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών.
Η Κωνστάντζα έχει γίνει βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για τις προμήθειες όπλων της Δύσης που κατευθύνονται προς την Ουκρανία και οι αναφορές δείχνουν ότι το χτύπημα κατέστρεψε ένα πολύτιμο αγαθό. Το περιστατικό υπογραμμίζει την αυξανόμενη ευπάθεια των αποστολών όπλων από τη Δύση καθώς διασχίζουν κρίσιμες γραμμές ανεφοδιασμού για να υποστηρίξουν τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Το χτύπημα πυραύλων προκάλεσε δευτερεύουσες εκρήξεις σε χώρους εκφόρτωσης, βυθίζοντας δύο σκάφη ουκρανικής περιπολίας στα σύνορα και με αποτέλεσμα επτά θύματα μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων.
Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει συστήματα Iskander-M και εκτοξευόμενες από αέρος παραλλαγές όπως ο πύραυλος 9K720 για να εξουδετερώσει υψηλής αξίας δυτικά μέσα που φτάνουν στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα αεράμυνας Patriot.
Σύμφωνα με τη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Argumenty i Fakty» τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία βύθισε τρία πλοία μεγάλης χωρητικότητας που μετέφεραν δυτικό στρατιωτικό φορτίο για το Κίεβο και περίπου δώδεκα μικρά πλοία και βάρκες των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων.
—
Ασία
Θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ και στον Ινδοειρηνικό;
Το ΝΑΤΟ αναζητεί αντίβαρο στη σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας και Πεκίνου
Άνκαλ Βόρα
Το ΝΑΤΟ θέλει να αντιδράσει στη σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας και Πεκίνου. Ο στόχος όμως της Συμμαχίας για στενότερη συνεργασία με κράτη στον Ινδοειρηνικό έχει πολλά εμπόδια.
Τις τελευταίες εβδομάδες, σε μία επίδειξη της δύναμης και της μεταξύ τους συνεργασίας, Ρωσία και Κίνα διεξήγαγαν κοινές ναυτικές ασκήσεις και στρατιωτικές δοκιμές.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην DW ειδικοί, η Μόσχα επιδιώκει να αποσπάσει τις ΗΠΑ από την Ευρώπη και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, ενώ η Κίνα στοχεύει να τρομάξει τους περιφερειακούς ανταγωνιστές και να μάθει από την πολεμική εμπειρία της Ρωσίας.
«Η Ρωσία θέλει οι ΗΠΑ να εστιάσουν περισσότερο στον Ινδοειρηνικό, με την ελπίδα πως έτσι θα μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία και στήριξη στην Ευρώπη», εξηγεί ο Γινγκ-Γου Λιν, ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα από το Tamkang University στην Ταϊβάν.
Κατά την έναρξη των ασκήσεων στις αρχές Σεπτέμβρη, τις οποίες προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν 15 κράτη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «εστιάζουμε πολύ στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με φιλικά κράτη». Φέτος πάντως η Ρωσία είχε διεξάγει ξανά κοινές ασκήσεις με την Κίνα: τον περασμένο Ιούλιο ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν μαζί για πρώτη φορά στον διεθνή εναέριο χώρο, ενώ στην Ευρώπη Κινέζοι στρατιώτες πραγματοποίησαν κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, δηλαδή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Πολωνίας.
Θέλει το ΝΑΤΟ να επεκταθεί προς την Ασία;
Η δραστηριότητα της Κίνας κοντά σε νατοϊκά σύνορα οφείλεται ενδεχομένως εν μέρει στα σχέδια της Συμμαχίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με σημαντικά κράτη της Ασίας – την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει επικρίνει δημοσίως τη στρατιωτική στήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία. Η Συμμαχία έχει κατηγορήσει την Κίνα πως η βοήθειά της επιτρέπει στη Ρωσία να διεξάγει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, μιας και το Πεκίνο στηρίζει τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, μεταξύ άλλων μέσω της προμήθειας μηχανικών εργαλείων, μικροηλεκτρονικών εξαρτημάτων και άλλων τεχνολογιών που χρειάζεται η Μόσχα για να κατασκευάζει όπλα.
Αντιδρώντας στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την Ασία ο Λιν Γιαν, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τον Ιούλιο τη Συμμαχία πως «παραβιάζει τα σύνορά της […] υπερβαίνοντας την αμυντική της ζώνη και υποδαυλίζοντας την αντιπαράθεση».
Ειδικοί στην Ευρώπη πάντως επισημαίνουν πως το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία διάθεση να επεκταθεί και να προσφέρει πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας σε εταίρους από την Ανατολή, στα πλαίσια για παράδειγμα του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου θα έπρεπε να παράσχει στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη σε κάποιο κράτος-μέλος της Συμμαχίας που απειλείται από κάποια άλλη χώρα.
Ο Ίαν Λέσερ από τη δεξαμενή σκέψης The German Marshall Fund of the United States τονίζει πως δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με τη γεωγραφική επέκταση της Συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ έχει επικεντρωθεί πολύ στις περιοχές συμφερόντων και ευθύνης του» και στοχεύει στις «πιο προφανείς και πιο εύκολες» περιοχές συνεργασίας, όπου δεν τίθεται γεωπολιτικό ζήτημα.
«Το πιο εύκολο για το ΝΑΤΟ θα ήταν να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σε παγκόσμια ζητήματα δίχως γεωγραφικά όρια, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, η ασφάλεια και η ανταλλαγή πληροφοριών και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», λέει ο ειδικός.
Ποια είναι η στρατηγική του ΝΑΤΟ στον Ινδοειρηνικό;
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ενώ η συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου ενισχύεται διαρκώς, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αναδείξει την αξία των εταίρων του στην Ασία, ιδίως των τεσσάρων χωρών που προαναφέρθηκαν. Οι χώρες αυτές παρευρέθηκαν στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά το 2022, λίγους μόλις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και από τότε δίνουν το παρών κάθε χρόνο.
Η στρατηγική του ΝΑΤΟ, αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμη, περιλαμβάνει έως τώρα την ανταλλαγή διακοινώσεων σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, τη σύσφιξη των δεσμών Μόσχας και Πεκίνου, τις αξιώσεις της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση ασφαλείας στην Κορεατική Χερσόνησο.
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν επιπλέον και για την Ταϊβάν – έναν σημαντικό προμηθευτή ημιαγωγών, απαραίτητων για τα ηλεκτρικά αντικείμενα, από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έως τα κινητά τηλέφωνα. Το Πεκίνο απειλεί διαρκώς πως στοχεύει να επανενώσει την Ταϊβάν με την υπόλοιπη Κίνα.
Τον Ιούλιο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είχε δηλώσει πως το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσει τέσσερα νέα πρότζεκτ με εταίρους από τον Ινδοειρηνικό, τα οποία θα αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την παραπληροφόρηση, την κυβερνοασφάλεια, αλλά και την Ουκρανία. Μέχρι τώρα όμως η Συμμαχία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία άλλη σχετική πληροφορία.
«Θα έλεγα πως η εμβάθυνση των σχέσεων αποτελεί μία διαδικασία και ο συντονισμός του ΝΑΤΟ με τις τέσσερις χώρες της Ασίας έχει ήδη δημιουργήσει μία σταθερή βάση», λέει ο Σαρί Άρχο Χαβρέν, ειδικός στις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας από τη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute με έδρα στις Βρυξέλλες.
Η Ιαπωνία και το ΝΑΤΟ βρίσκονται για παράδειγμα στα τελευταία στάδια της δημιουργίας μίας ειδικής γραμμής για την ανταλλαγή άκρως απόρρητων πληροφοριών ασφαλείας, ενώ οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκτιμήσει περισσότερο την αμυντική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στον έμμεσο εφοδιασμό της Ουκρανίας.
Επιφυλακτικοί οι δυτικοί σύμμαχοι
Οι δυτικοί σύμμαχοι παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί, χωρίς να έχουν αποφασίσει ακόμη με βεβαιότητα για τον βαθμό συνεργασίας τους με τους εταίρους τους στην Ασία – το ίδιο ισχύει και για τους τελευταίους, οι οποίοι αφ’ ενός μεν δεν συμφωνούν ούτως ή άλλως σε όλα τα ζητήματα, αφ’ ετέρου δε είναι επιφυλακτικοί λόγω της επιρροής της Κίνας στην περιοχή.
Εξάλλου, το ΝΑΤΟ δεν θέλει να ανοίξει πολλά μέτωπα, ιδίως σε μία περίοδο όπου υπάρχει πόλεμος στην ανατολική του πτέρυγα και πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές του.
«Είναι επίσης ζήτημα πόρων – τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορούν ουσιαστικά να επεκταθούν και στον Ινδοειρηνικό», αναφέρει η Άρχο Χαβρέν, επισημαίνοντας πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν ήδη λιγότερο από το προτεινόμενο 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και «έχουν περιορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες ακόμα και εντός των συνόρων τους».
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
Πηγή: DW
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video6 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video1 ημέρα πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!