Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θέλουν να οδηγήσουν τη Ρωσία στη χρεοκοπία – «Θα πληρώσουμε με ρούβλια», απαντά η Μόσχα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το χρέος της σε ξένο νόμισμα από την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917

Την απόφαση να μην επεκταθεί η εξαίρεση που επιτρέπει στη Μόσχα να πληρώσει εξωτερικό χρέος σε Αμερικανούς επενδυτές σε δολάρια ΗΠΑ, αποφάσισαν οι αμερικανικές αρχές, αναγκάζοντας ενδεχομένως τη Ρωσία σε χρεοκοπία, με τη Μόσχα ωστόσο να απαντά ότι διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και θα πληρώσει σε ρούβλια.

Μέχρι σήμερα, 25 Μαΐου 2022, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε χορηγήσει μια βασική εξαίρεση από τις κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που της επέτρεπε να ολοκληρώνει πληρωμές σε κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να τηρήσει τις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής του χρέους της, αν και την ανάγκασε να χρησιμοποιήσει τα συσσωρευμένα πολεμικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει πληρωμές.
Ωστόσο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη λήξη της εξαίρεσης από σήμερα.

Λήξεις ομολόγων Ρωσίας

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια και έχει τα κεφάλαια να πληρώσει, επομένως πιθανότατα θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε δήλωση αθέτησης υποχρεώσεων με το σκεπτικό ότι προσπάθησε να πληρώσει αλλά μπλοκαρίστηκε από το αυστηρότερο καθεστώς κυρώσεων.

Η Μόσχα έχει και κάποιες προθεσμίες εξυπηρέτησης του χρέους.

Η πρώτη είναι την Παρασκευή, όταν οφείλονται τόκοι 100 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο ομόλογα, το ένα εκ των οποίων απαιτεί πληρωμή σε δολάρια, ευρώ, λίρες ή ελβετικό φράγκο, ενώ το άλλο μπορεί να εξυπηρετηθεί σε ρούβλια.

Το Reuters και η Wall Street Journal ανέφεραν επίσης ότι το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη μεταφέρει κεφάλαια για να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές, αλλά επιπλέον 400 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

Σε περίπτωση μη πληρωμής, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περίοδο χάριτος 30 ημερών προτού δηλωθεί πιθανότατα σε αθέτηση υποχρέωσης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το χρέος της σε ξένο νόμισμα από την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917.

«Άγνωστη περιοχή»

Κεντρικό στοιχείο της απόφασης του OFAC να μην παρατείνει την παρέκκλιση είναι το ερώτημα εάν η Ρωσία θα θεωρήσει ότι έχει χρεοκοπήσει.

Ο Adam Solowsky, συνεργάτης του Financial Industry Group της παγκόσμιας δικηγορικής εταιρείας Reed Smith, είπε ότι η Μόσχα πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι δεν είναι σε αδυναμία πληρωμής, καθώς η πληρωμή κατέστη αδύνατη, παρά το γεγονός ότι έχει διαθέσιμα τα κεφάλαια.

“Έχουμε δει αυτό το επιχείρημα στο παρελθόν όπου οι κυρώσεις της OFAC εμπόδισαν τις πληρωμές, ο κρατικός εκδότης ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε αθέτηση πληρωμών επειδή προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν την πληρωμή και μπλοκαρίστηκαν”, δήλωσε ο Solowsky, ο οποίος ειδικεύεται στην εκπροσώπηση διαχειριστών.

«Εξετάζουν πιθανώς ένα σενάριο παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης μετά την επίλυση της κατάστασης, καθώς προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν υπήρξε στην πραγματικότητα αδυναμία πληρωμής».

Ο Solowsky τόνισε ότι η κατάσταση της Ρωσίας δεν μοιάζει με τη συνηθισμένη διαδικασία κρατικής χρεοκοπίας, στην οποία καθώς μια χώρα πλησιάζει σε χρεοκοπία, αναδιαρθρώνει τα ομόλογά της με διεθνείς επενδυτές.

«Αυτό δεν θα είναι εφικτό για τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, διότι βασικά πέραν από τις κυρώσεις, κανείς δεν μπορεί να συναλλάσσεται μαζί της, οπότε το κανονικό σενάριο που θα δούμε να παίζει δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε σε αυτή την περίπτωση», είπε ο Solowsky.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα επηρεάσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές και δυνητικά θα αυξήσει τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Μπαίνουμε σε κάποια άγνωστη περιοχή. Νομίζω ότι θα βλέπουμε το αποτέλεσμα των επόμενων ημερών για πολλά χρόνια», είπε ο Solowsky.

Χρεοκοπία “για τα επόμενα χρόνια”

Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου τώρα να χρεοκοπήσει η Μόσχα.
«Η σωστή κίνηση από την OFAC είναι να κρατήσει τη Ρωσία σε χρεοκοπία για τα επόμενα χρόνια, όσο ο Putin παραμένει πρόεδρος ή/και φύγει από την Ουκρανία. Η Ρωσία θα μπορεί να βγει από τη χρεοκοπία μόνο όταν το επιτρέψει η OFAC. Ως εκ τούτου, το OFAC διατηρεί τη μόχλευση», είπε ο Ash.

«Αυτό θα είναι ταπεινωτικό για τον Putin. Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη της λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία».

Ο Ash προέβλεψε ότι η Ρωσία θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσβασής της στην αγορά, ακόμη και στην Κίνα, υπό το φως της χρεοκοπίας, καθώς η μόνη χρηματοδότηση της Μόσχας θα γίνει με «υπερβολικά» επιτόκια.

«Σημαίνει χωρίς κεφάλαιο, καμία επένδυση και καμία ανάπτυξη. Χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, διαρροή κεφαλαίων και εγκεφάλων. Οι Ρώσοι θα είναι φτωχότεροι για πολύ καιρό ακόμα εξαιτίας του Putin».

Ο Ash πρότεινε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία και θα μείωνε το καθεστώς της υπερδύναμης σε παρόμοιο επίπεδο με τη «Βόρεια Κορέα».

«Καίγονται οι γέφυρες»

Η Agathe Demarais, διευθύντρια παγκόσμιων προβλέψεων στο The Economist Intelligence Unit, είπε ότι δεδομένου ότι το δημόσιο χρέος της Ρωσίας είναι χαμηλό και σε πτωτική τροχιά, η είσοδος σε αυτό που η EIU θεωρεί ως αναπόφευκτη χρεοκοπία μπορεί να μην αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη Ρωσία.

«Για μένα, είναι πραγματικά ένα μήνυμα για το εάν η Ρωσία πιστεύει ότι έχουν καεί όλες οι γέφυρες με τη Δύση και τους οικονομικούς επενδυτές.
Κανονικά, αν είστε κυρίαρχη χώρα, κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε μια χρεοκοπία», είπε ο Demarais.

«Όλες οι κινήσεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή –τουλάχιστον για μένα– υποδηλώνουν ότι η Ρωσία δεν ανησυχεί πραγματικά για μια χρεοκοπία, και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι η Ρωσία πραγματικά αναμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση στις σχέσεις με τις δυτικές χώρες σύντομα».

Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους πιθανότατα θα παραμείνουν σε ισχύ «επ’ αόριστον», καθώς ο ψευδής χαρακτηρισμός της εισβολής από το Κρεμλίνο ως «απενοχοποιητική» προσπάθεια σημαίνει ότι δεν μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Η EIU αναμένει έναν θερμό πόλεμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και παρατεταμένη σύγκρουση στη συνέχεια, καθώς η Ρωσία και η Δύση προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς κυρώσεων αντί να αναζητούν τρόπους για να το τερματίσουν.

Η Ρωσία εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικά ποσά μετρητών από τις εξαγωγές ενέργειας και προσπαθεί να αναγκάσει τους ευρωπαίους εισαγωγείς να πληρώσουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια προκειμένου να εκτρέψει τις κυρώσεις.

«Αυτό που δείχνει πραγματικά είναι ότι αυτή η στρατηγική για τις γέφυρες του Putin αισθάνεται ότι δεν έχει τίποτα να χάσει πια», πρόσθεσε ο Demarais.

Volodin (Δούμα Ρωσίας): Η Ρωσία θα πληρώσει σε ρούβλια το εξωτερικό της χρέος

Την θέση πως η Ρωσία θα πληρώσει σε ρούβλια το εξωτερικό της χρέος διατύπωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vicheslav Volodin, αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να μην επεκταθεί η εξαίρεση που επιτρέπει στη Μόσχα να πληρώσει εξωτερικό χρέος σε Αμερικανούς επενδυτές σε δολάρια ΗΠΑ κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε χρεοκοπία.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη Ρωσία, απαγορεύοντας τεχνητά τις πληρωμές σε δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως η Ρωσία θα πληρώσει σε ρούβλια» είπε ο Volodin.
«Πρώτον έχουμε όλα τα απαραίτητα κεφάλαια για να πληρώσουμε. Δεύτερον, θα πληρώσουμε σε ρούβλια. Είναι μια επιλογή των ΗΠΑ. Το ρούβλι έχει ενισχυθεί σημαντικά, και υπό αυτήν την έννοια, είμαστε σε μια καλή θέση στην αγορά» είπε ο Volodin.

Σημειώνεται πως έως σήμερα, 25 Μαΐου 2022, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε χορηγήσει μια βασική εξαίρεση από τις κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας που της επέτρεπε να ολοκληρώνει πληρωμές σε κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, κατά περίπτωση.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να τηρήσει τις προηγούμενες προθεσμίες πληρωμής του χρέους της, αν και την ανάγκασε να χρησιμοποιήσει τα συσσωρευμένα πολεμικά αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να πραγματοποιήσει πληρωμές.

Ωστόσο, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη λήξη της εξαίρεσης από σήμερα.

www.bankingnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η ερώτηση του 1 δισεκατομμυρίου για τη Μέση Ανατολή!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Η Μέση Ανατολή φλέγεται και η αγωνία έχει αυξηθεί στο κατακόρυφο για το μέλλον της περιοχής.

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να απαντήσει και το Ιράν να αντιδράσει, παίζοντας μπάλα με πληρεξούσιους και με άλλες δυνάμεις.

Ποιά είναι η στάση των ΗΠΑ, πως βλέπει η Τουρκία τη σύγκρουση και ποιά πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας.

Δείτε την παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Θεσσαλία TV

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

“Φλέγεται” η περιοχή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

“Καυτές” εξελίξεις σε Μ.Ανατολή, Βαλκάνια, Α.Μεσόγειο-Τουρκική πρόταση-σοκ για Κύπρο

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας στην εκπομπή Direct News μεταφέρει ό,τι συμβαίνει στην περιοχή.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις κατά της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ!

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι κυρώσεις στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν«σε απάντηση για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, της δεύτερης άμεσης επίθεσης φέτος», ανακοίνωσαν σήμερα (11/10) οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, αφορούν περίπου 20 πλοία και εταιρείες εγκατεστημένες στο εξωτερικό που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαίου και πετροχημικών ιρανικών προϊόντων.

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Ακόμη, στοχοποιούνται οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων, που είναι εγκατεστημένες κυρίως στον Παναμά, τη Μαλαισία και τα Νησιά Μάρσαλ.

Η απόφαση αυτή «ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ), πολλοί εκ των οποίων θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τα δικά τους μέτρα», υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος είχε συμφωνήσει στις 2 Οκτωβρίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τους ομολόγους του της G7, να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Η Ουάσινγκτον θέλει να εντείνει την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη και «να περιορίσει τη δυνατότητα του καθεστώτος να συγκεντρώνει τα αναγκαία έσοδα για να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να επιτίθεται σε εταίρους των ΗΠΑ».

Με τις κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι εταιρείες οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ. Απαγορεύεται επίσης στις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ή σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με αυτές. Θα περιπλέξουν έτσι τις εμπορικές συναλλαγές των εν λόγω εταιρειών, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν δολάρια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή