Το γραφείο του δεν προσφέρεται για βολιδοσκοπήσεις οι οποίες αποσκοπούν σε συζήτηση των τριών «Α» του Ερσίν Τατάρ. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λίγα 24ωρα πριν το ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη για το δείπνο με Τατάρ και Γκουτέρες.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το Νίκο Χριστοδουλίδη είναι έτοιμη να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως δεν προσφέρεται για βολιδοσκόπηση σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της.
Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος από ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία έχει και δικές της προτάσεις που θα είναι πρωτοβουλίες της.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο Digital Agenda Cyprus Summit στη Λευκωσία, και ερωτηθείς κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βολιδοσκοπηθεί κατά πόσον μπορεί να «τεντώσει λίγο» τις κόκκινες της γραμμές για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να έρθει πιο κοντά στα αιτήματα για τα λεγόμενα ‘3Α’ (απευθείας πτήσεις, εμπόριο, επαφές) στα οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επιμένει, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε βολιδοσκοπηθεί και δεν προσφερόμαστε και για βολιδοσκόπηση».
«Ετοιμαζόμαστε για την συνάντηση», είπε, σημειώνοντας ότι ο διαπραγματευτής μετά από συνεννόηση με τον ίδιο, θα καλέσει την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού να συναντηθούν την Παρασκευή για μια ανταλλαγή απόψεων, σε συνέχεια των όσων λέχθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο.
«Να σας θυμίσω ότι πριν τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα θα δω τον βρετανό Πρωθυπουργό, αντιλαμβάνεστε τη σημασία της συνάντησης, όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για το Κυπριακό, πριν τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, και πάω στην Νέα Υόρκη με ένα και μοναδικό στόχο», ανέφερε.
«Ελπίζω αυτή η συνάντηση να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Μπορώ να πω από δικής μας πλευράς ότι αυτός είναι ο μοναδικός στόχος. Δεν είναι σύνθημα, μιλάω πολύ συγκεκριμένα, και λαμβάνοντας υπόψη και το πολύ θετικό κλίμα της συζήτησης που είχα με τον Γενικό Γραμματέα όταν βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ θέσει και θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αν είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά για περαιτέρω ανοίγματα από τα μέτρα που ήδη έχει λάβει μονομερώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, «δεν θέλω να προκαταλάβω και δεν είναι σωστό πρώτα προς τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να τοποθετηθώ για συγκεκριμένο θέμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω απαντώντας στο ερώτημά σας, για οποιοδήποτε θέμα τεθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη να τοποθετηθεί συγκεκριμένα».
Σε ερώτηση αν η επανενεργοποίηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ είναι ένα από τα σενάρια που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θεωρούσε και εφικτό και θετικό, ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι συγκεκριμένη η ερώτηση και, «με απόλυτο σεβασμό προς τον Γενικό Γραμματέα, γιατί θέλω πραγματικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα αυτή τη συνάντηση να μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ συγκεκριμένα».
«Έχουμε άποψη, έχουμε συγκεκριμένη θέση και για αυτό που είπατε και για το προηγούμενο, όπως και για πολλά άλλα θέματα που ενδεχομένως να τεθούν είτε από τον Γενικό Γραμματέα, είτε από τον κύριο Τατάρ, αλλά και δικές μας προτάσεις που θα είναι πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς», είπε τέλος.
Ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στον αμανέ των δύο κρατών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκιουνές» (πηγή ΓΤΠ) ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουν να γονατίσουν τον τουρκοκυπριακό λαό με περιορισμούς όπως απαγορεύσεις απευθείας πτήσεων, απαγορεύσεις απευθείας εμπορικών συναλλαγών, απαγορεύσεις απευθείας επαφών, αθλητικά εμπάργκο». Ανάφερε ότι πρέπει να αρθούν τα «εμπάργκο» κατά των Τ/κ λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή ακολουθούν την πολιτική «δύο κρατών», που σημαίνει ότι «το τουρκικό κράτος στον βορρά είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».
Εξάλλου, η «Ντιγιαλόγκ» έγραψε ότι ο Ερσίν Τατάρ συμμετείχε και στην τελετή εγκαινίων του «πάρκου ειρηνευτικών επιχειρήσεων για την Κύπρο», που διοργάνωσε ο Δήμος Γκετζιορέν, της Άγκυρας και σε ομιλία του είπε ότι «η 20ή Ιουλίου 1974 αποτέλεσε σημείο καμπής για τον τουρκοκυπριακό λαό που αγωνίστηκε για ανεξαρτησία και ελευθερία» και ότι με αυτήν «χαράχθηκαν τα σύνορα της τδβκ».
ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος