Ρωσία
Ρωσία: Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, για να χαλιναγωγήσει το ρούβλι
Η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 11%, από 14%
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε, όπως αναμενόταν, στην τρίτη μείωση επιτοκίων σε διάστημα λίγο περισσότερο από ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ράλι του ρουβλίου και να χαλαρώσει τις οικονομικές άμυνες που τροφοδότησε η εισβολή στην Ουκρανία.
Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι αυξανόμενες εξαγωγές και οι έλεγχοι κεφαλαίων μείωσαν τη ζήτηση για συνάλλαγμα και εκτόξευσαν το ρούβλι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018. Οι προσπάθειες των αρχών να επιβραδύνουν τα κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των βασικών ελέγχων κεφαλαίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , μέχρι στιγμής δεν έχουν βοηθήσει πολύ.
Ειδικότερα, την Πέμπτη η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 11%, από 14%, σε μία έκτακτη συνεδρίαση που ανακοίνωσε μόλις μια ημέρα νωρίτερα. Η ανακοίνωση της έκτακτης συνεδρίασης είχε προϊδεάσει για τη μείωση του επιτοκίου.
Η τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού, αναφέροντας ότι «διατηρεί την προοπτική μείωσης των βασικών επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της». Στην ανακοίνωσή της, ωστόσο, δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρούβλι, σημειώνοντας μόνο ότι η συναλλαγματική ισοτιμία συνέβαλε στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.
«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, περιορίζοντας σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της τράπεζς, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μειώθηκαν κάπως, επιτρέποντας τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων ελέγχου κεφαλαίων».
Η απόφαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας δείχνει την αποφασιστικότητά της να εμποδίσει την εκρηκτική άνοδο του ρουβλίου, σχολιάζει το Bloombger, αναφέροντας ότι η αρχή είχε προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης νομισματικής σύσφιξης που ακολούθησε μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες.
Η κεντρική τράπεζα θέλει επίσης να δώσει μια διέξοδο στη ρωσική οικονομία που βρίσκεται σε καλό δρόμο για απότομη συρρίκνωση. Με την κατάρρευση της καταναλωτικής ζήτησης, ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός επιβραδύνεται μετά από μια εκτίναξη των τιμών λόγω του κύματος αγορών πανικού τους μήνες αμέσως μετά την εισβολή.
«Το ρούβλι που είναι στα ύψη και η πτώση των επιτοκίων αντικατοπτρίζουν έναν συνδυασμό ανθεκτικότητας στις κυρώσεις, μιας ικανής πολιτικής απάντησης και της απροθυμίας της Ευρώπης να στοχεύσει τις μεγαλύτερες πηγές εξαγωγικών εσόδων της Ρωσίας. Ωστόσο, το σκηνικό εξακολουθεί να αποτελεί μια τρομερή προοπτική για τη ζήτηση εν μέσω σοβαρής διαταραχής στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η βιασύνη της κεντρικής τράπεζας να αμβλύνει το πλήγμα αντανακλά τη σοβαρότητα των κραδασμών που πάλλονται στην οικονομία», σχολιάζει το Bloomberg Economics.
naftemporiki.gr
Video
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πίσω απ’το μοίρασμα του Αιγαίου λένε στη Μόσχα
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 11 Οκτωβρίου 2024
Δημοσίευμα στο TASS
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για «όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα» στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το μοναδικό, κατά την άποψή της, επίμαχο ζήτημα καθορισμού των ορίων της ΑΟΖ προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, καταλήγει το ίδιο.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί επουδενί επίτευξη των τουρκικών οθωμανικών σχεδίων για επέκταση στο Αιγαίο, αλλά θέλει να παραμείνει η σημερινή κατάσταση.
Η Μόσχα φοβάται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι πίσω από αυτές τις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις, με στόχο να μπλοκάρουν το Αιγαίο στα ρωσικά εμπορικά πλοία και αεροσκάφη, κάτι που ισχύει τώρα για τα Πολεμικά πλοία.
Όπως και να έχει η Ρωσία παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να το πράττει κάθε συνομιλία για το Αιγαίο, για τα δικά της συμφέροντα, έχοντας κατά νου τα τουρκικά σχέδια και στην Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκικής δημιουργία αεροναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα.
Video
Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;
Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους.
Direct News με τον Ανδρέα Μουντζουρούλια: Η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει επαφές με τον Οτζαλάν και το PKK για να προσεγγίσει τους Κούρδους. Θα πέσουν οι Κούρδοι στην παγίδα του καθεστώτος;
ΝΑΤΟ
Η Ρωσία έπληξε πλοίο που φέρεται να εκφόρτωνε νατοϊκό οπλισμό στην Οδησσό
Ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Iskander-M φέρεται να έπληξε το υπό σημαία Παναμά πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Shui Spirit, το οποίο μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό από το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας στην Οδησσό της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τον πύραυλο ακριβώς καθώς εκφορτώνονταν το φορτίο, με πλάνα που δείχνει την έκρηξη πυρομαχικών, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Ενώ το ακριβές περιεχόμενο και η προέλευση της αποστολής παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ήταν όπλα που προμήθευσε η Ευρώπη.
Πλάνα από drone από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καταγράφει τη στιγμή που ο πύραυλος χτύπησε το σκάφος, προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη που τυλίχθηκε στις φλόγες.
Η Ουκρανία, ωστόσο, αμφισβητεί τη σοβαρότητα της επίθεσης. Ο Όλεγκ Κίπερ, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού υποβάθμισε το περιστατικό, αποκαλώντας το πλοίο «πολιτικό σκάφος» και ισχυριζόμενος ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Παρόλα αυτά, η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας επιβεβαίωσε έναν τραυματισμό και ανέφερε ζημιές σε φορτηγά και αποθήκες στην Οδησσό.
Παράλληλα με την πυραυλική επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πολλαπλών κυμάτων με στόχο το Κίεβο και κρίσιμες υποδομές στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 56 από τα τουλάχιστον 87 drones, με 25 να χάνονται λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών.
Η Κωνστάντζα έχει γίνει βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για τις προμήθειες όπλων της Δύσης που κατευθύνονται προς την Ουκρανία και οι αναφορές δείχνουν ότι το χτύπημα κατέστρεψε ένα πολύτιμο αγαθό. Το περιστατικό υπογραμμίζει την αυξανόμενη ευπάθεια των αποστολών όπλων από τη Δύση καθώς διασχίζουν κρίσιμες γραμμές ανεφοδιασμού για να υποστηρίξουν τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Το χτύπημα πυραύλων προκάλεσε δευτερεύουσες εκρήξεις σε χώρους εκφόρτωσης, βυθίζοντας δύο σκάφη ουκρανικής περιπολίας στα σύνορα και με αποτέλεσμα επτά θύματα μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων.
Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει συστήματα Iskander-M και εκτοξευόμενες από αέρος παραλλαγές όπως ο πύραυλος 9K720 για να εξουδετερώσει υψηλής αξίας δυτικά μέσα που φτάνουν στην Ουκρανία, με ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα αεράμυνας Patriot.
Σύμφωνα με τη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Argumenty i Fakty» τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία βύθισε τρία πλοία μεγάλης χωρητικότητας που μετέφεραν δυτικό στρατιωτικό φορτίο για το Κίεβο και περίπου δώδεκα μικρά πλοία και βάρκες των ουκρανικών ναυτικών δυνάμεων.
—
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video7 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video2 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!