Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τα αντίμετρα και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ρωσία έναντι Σουηδίας-Φινλανδίας

Δημοσιεύτηκε στις

Η νέα στρατηγική και τα αντίμετρα της Ρωσίας απέναντι στις… νατοϊκές Σουηδία – Φινλανδία

Αν και οι δημοσκοπήσεις πέρυσι έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Σουηδών και των Φινλανδών ήταν κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά τη θέση τους
Οι δυτικοί δεν πιστεύουν στην πιθανότητα άμεσης στρατιωτικής απάντησης της Ρωσίας στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν και οι δημοσκοπήσεις πέρυσι έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Σουηδών και των Φινλανδών ήταν κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά τη θέση τους.
Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των δύο χωρών υποστηρίζει πλήρως την πρόωρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ακόμη και στη χώρα της «υποδειγματικής ουδετερότητας» – την Ελβετία – άρχισαν συζητήσεις για το ίδιο θέμα.
Σταθερά στην Ευρώπη, μόνο η Αυστρία διατηρεί το καθεστώς της ουδετερότητας.

Τα πρώτα «χλιαρά» αντίμετρα

Τόσο η ηγεσία του ΝΑΤΟ όσο και ανεξάρτητοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν περιμένουν καμία στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.
Υποστηρίζουν ότι η Μόσχα είναι πλέον πολύ απασχολημένη με την Ουκρανία και πρέπει ήδη να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
Έτσι, οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί μπορούν να περιμένουν από τη Ρωσία μόνο… συχνότερες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορά τους, αύξηση της δραστηριότητας του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Βαλτική και κινήσεις οικονομικής πίεσης.
Μεταξύ αυτών πλήρη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να απαντήσει σκληρά και έγκαιρα στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας και αυτή η κατάσταση είναι μακροπρόθεσμης φύσης.
Γεγονός είναι ότι οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί, ακόμη και πριν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είχαν αρκετά ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Με το να γίνουν μέλη της Συμμαχίας, η Φινλανδία και η Σουηδία μπορούν να είναι σίγουρες ότι θα λάβουν τη βοήθεια των συμμάχων σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί. Αλλά αυτό δεν απαιτεί καθόλου τη δημιουργία υποδομών του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους.
Εκεί λοιπόν, σε αντίθεση με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, είναι απίθανο να εμφανιστούν μονάδες του αμερικανικού στρατού, κίνηση που θα εκνεύριζε ιδιαίτερα το Κρεμλίνο.
Επομένως, η συγκρατημένη αντίδραση της Μόσχας στην τελευταία επέκταση του ΝΑΤΟ δεν προκαλεί έκπληξη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει προβλήματα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και ότι η ίδια η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για αυτήν.

Κλιμάκωση

Ωστόσο, εάν, για παράδειγμα, εμφανιστούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, επιθετικά όπλα ή στοιχεία ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο έδαφος της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι διαφορετική.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα τονίζει ότι η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα θεμελιωδώς διαφορετικό ζήτημα, καθώς έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ρωσίας, οι οποίες δυνητικά θα δημιουργούσαν απειλή σύγκρουσης με ολόκληρο αυτό το στρατιωτικό μπλοκ.

Το Καλίνινγκραντ

Αναλυτές στρατηγικής στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι απλοί κανόνες ασφαλείας υπαγορεύουν στη Ρωσία να αναδιατάξει ορισμένες από τις στρατιωτικές της μονάδες στα βορειοδυτικά για να καλύψει με μεγαλύτερη ασφάλεια την Αγία Πετρούπολη, για την οποία ο θεωρητικός κίνδυνος αυξάνεται. Είναι προφανές ότι τα μέτρα ασφαλείας σε σχέση με την περιοχή του Καλίνινγκραντ και το επίπεδο προστασίας των θαλάσσιων διαδρόμων που οδηγούν εκεί θα ενισχυθούν επίσης.
Ωστόσο, ακόμη και αυτό θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κόστους. Έτσι, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να αποφύγει την επιδείνωση των σχέσεων με τη Φινλανδία και τη Σουηδία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η γενική κατάσταση στον κόσμο για άλλη μια φορά δεν αλλάξει δραματικά.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Σύντομα θα τρώμε τουρκικά ψάρια

Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

boat, fishing boat, sea, great, wide, blue, morning, fish, fishing, outstanding, sky view, aerial photography, nature, vietnamese landscape

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει θάλασσα παντού και να καταλήξει να τρέφεται με ψάρια εισαγωγής. Όχι επειδή δεν έχουμε τεχνογνωσία. Όχι επειδή λείπει το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αλλά επειδή μας καταπίνει το ρυθμιστικό βάρος, η γραφειοκρατική ακινησία, και οι «πράσινοι ακτιβιστές».

Γράφει ο Α.Σκούρας, Liberal.gr

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους λίγους εξαγωγικούς κλάδους με σταθερή παρουσία στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Απασχολεί πάνω από 3.500 άτομα άμεσα και 12.000 έμμεσα, με συνολική συνεισφορά 700 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ. Και όμως, σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία υπερτριπλασίασε την παραγωγή της, από 100.000 τόνους το 2013 σε 310.000 το 2023. Η Ελλάδα, παρά τις διεθνείς πιστοποιήσεις και την ισχυρή φήμη, παραμένει στάσιμη περίπου στους 120.000 τόνους. Ο λόγος; Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που νομοθετεί λες και δεν θέλει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, ένα κράτος που, παρά τις καλές προθέσεις, διστάζει να ακούσει εκείνους που ρισκάρουν και επενδύουν, και μία οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία από την πλευρά ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο ακούγεται. Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες λήγει το 2026. Αν δεν ανανεωθεί, οι επιχειρήσεις χάνουν τις άδειες λειτουργίας τους. Δηλαδή κλείνουν. Κι όλα αυτά σε έναν κλάδο που ήδη δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω ρυθμιστικών αγκυλώσεων και οικολογικών εμμονών.

Την ίδια στιγμή, μια καλά ενορχηστρωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης διαβάλλει την ελληνική παραγωγή, αμφισβητώντας την ποιότητά και τη βιωσιμότητά της. Κι όμως, η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι κυριαρχούν εδώ και χρόνια στα τραπέζια της Αμερικής και της Ευρώπης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιχθυοκαλλιεργητές δεν ζητούν κάποιου είδους νόμιμης ασυδοσίας. Το ζητούμενο είναι η κοινή λογική. Δεν μπορεί η Τουρκία να εξάγει χωρίς ελέγχους, με κρατικές ενισχύσεις και χωρίς χωροταξικά εμπόδια, και εμείς να ζητάμε από τον Έλληνα επιχειρηματία να χτίσει πλωτή μονάδα με όρους οικοδομικής άδειας. Δεν είναι μόνο άδικο. Είναι αυτοκαταστροφικό.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία —και την υποχρέωση— να προστατεύσει έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας. Όχι με επιδοτήσεις ή άλλου είδους “ειδικές χάρες”. Με απλές αποφάσεις για την παράταση και ανανέωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με ένα σαφές πλαίσιο για επενδύσεις, και αυστηρούς ελέγχους στα τουρκικά εισαγόμενα προϊόντα.

Αν δεν δράσουμε σήμερα, αύριο θα αναρωτιόμαστε πώς καταφέραμε να χάσουμε μια μάχη που είχαμε ήδη κερδίσει. Και θα τρώμε τουρκικά ψάρια, για να μας θυμίζουν ότι η παραγωγή θέλει ελευθερία και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο, 1946-1974, του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη Δευτέρα, 16 Ιουνίου, στις 19:00, θα γίνει, στην αίθουσα «ΑΤΤΙΚΟΝ» του Δήμου Πάφου, η παρουσίαση του τρίτομου έργου για την Κύπρο του Πρέσβεως ε.τ. Περικλή Νεάρχου, με τίτλο “Κύπρος: Πορεία Αγώνων και το Τραγικό Τίμημα του Ελλείμματος Στρατηγικής”.

Το Έλλειμμα Στρατηγικής είναι, κατά τον συγγραφέα, το κόκκινο νήμα που διατρέχει όλη την περίοδο των αγώνων της Κύπρου, από τον αντιαποικιακό αγώνα μέχρι την τραγωδία του 1974, αλλά και μέχρι σήμερα, με τη συνέχιση μιάς ανεδαφικής και αυτοκαταστροφικής πολιτικής, που είναι στην πραγματικότητα, συμπληρωματική της στρατηγικής του αντιπάλου.

Το έργο θα παρουσιάσουν οι διακεκριμένοι και ειδικοί σε θέματα εθνικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων, γεωπολιτικής και στρατηγικής:

• Σάββας Καλεντερίδης, Δημοσιογράφος, Ερευνητής, Πολιτικός Αναλυτής
• Νεάρχος Παλάς, Πρέσβυς ε.τ.

Συντονιστής της εκδηλώσεως θα είναι ο Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, δημοσιογράφος.

Για το βιβλίο θα μιλήσει και ο συγγραφέας του Περικλής Νεάρχου.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό:

• Ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος
• Ο Διευθυντής των Εκδόσεων «Λειμών», κ. Γιώργος Φραγκούδης

Καλούνται όλοι όσοι μοιράζονται την αγάπη για την Κύπρο και αγωνιούν και προσμένουν μια σωστή εθνική πολιτική και στρατηγική στο Κυπριακό, να δώσουν το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου και στη συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα που θέτει.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Έντονη κριτική κατά της Κομισιόν από την Eurometaux για την αδυναμία στήριξης της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε νέα επιστολή της, η Eurometaux, η ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών μη σιδηρούχων μετάλλων, καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτυχία ως προς την υποστήριξη της βαριάς βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμης ενεργειακής μετάβασης.

«Παρότι στηρίζουμε τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα, ένα πλαίσιο πολιτικής που επικεντρώνεται μονοδιάστατα σε αυτόν τον στόχο, χωρίς να δίνει την ίδια έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, θα ήταν ένα σοβαρό στρατηγικό σφάλμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Η Κομισιόν εξετάζει την αναθεώρηση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την Eurometau, το σχέδιο αγνοεί τον ρόλο της βαριάς βιομηχανίας, κρίσιμης για την επεξεργασία μετάλλων που είναι απαραίτητα για την πράσινη μετάβαση.

Η Ένωση επισημαίνει επίσης πως οι υφιστάμενοι κανόνες δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Για ορισμένες χαλυβουργίες, το ενεργειακό κόστος αγγίζει πλέον το 60% του συνολικού λειτουργικού κόστους – από 40% προηγουμένως – γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στην παραγωγή και στην αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον, προειδοποιεί η Eurometaux, υπάρχει κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, να αποδυναμώσει περαιτέρω τη δική της παραγωγική βάση.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή21 λεπτά πριν

Η Μέση Ανατολή φλέγεται! Ζωντανή ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Κορυφώνεται η κρίση μετά την επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Rising Lion"

Αναλύσεις40 λεπτά πριν

Tehran Times: Δέκα Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με την Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών επιστημόνων, στρατιωτικών διοικητών και πολιτών.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Έκτακτη ανάλυση Σάββα Καλεντερίδη για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο στρατηγικός αναλυτής μεταφέρει ειδήσεις και εκτιμά τι σημαίνει για την ανθρωπότητα η επιχείρηση Rising Lion

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Καταστροφικά πλήγματα! Το Ισραήλ αποκεφάλισε την στρατιωτική ηγεσία και το επιστημονικό δυναμικό του Ιράν

Με τις τελευταίες εξελίξεις, οι ελπίδες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φαίνεται να...

Αθλητικά3 ώρες πριν

Διπλός ελληνικός θρίαμβος στο NCAA: Πρωταθλητής με ατομικό ρεκόρ ο Ζάλτος, δεύτερος ο Μαντζουράνης

Τεράστιος, αλλά και αναμενόμενος ελληνικός θρίαμβος στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (NCAA) στο Γιουτζίν του Όρεγκον.

Δημοφιλή