Εξωτερική Πολιτική
Τι ειπώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για Ελλάδα, ΗΠΑ και Κούρδους
Πού βαδίζουμε με την Τουρκία;
Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία ξεδιπλώνει μεθοδικά την επιθετικότητά της εναντίον των Κούρδων, των γειτονικών χωρών καθώς και της Κύπρου και της Ελλάδας, με βάση το εθνικό της σχέδιο, που επικαιροποιεί και νομιμοποιεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).
Η Ελλάδα, προσπαθεί κάθε φορά να αποκρούσει την τουρκική επιθετικότητα, χωρίς δικό της εθνικό σχέδιο, κάτι που φέρνει την πατρίδα μας σε μειονεκτική θέση στη διαχείριση της διαχρονικής και αυξανόμενης τουρκικής απειλής.
Σε μια τέτοια περίοδο, που μπορεί να χαρακτηριστεί κρίσιμη για της ελληνοτουρκικές σχέσεις, και ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα φωνές που μιλούν «για απόπειρα του Ερντογάν να εξάγει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του», συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο επικαιροποίησε τις πολιτικές που θα ασκήσει η χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεδρίασε επί περίπου 3 ώρες και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, όσον αφορά την επιχείρηση Κιλίτ Πέντσε, που είναι σε εξέλιξη στο έδαφος του Νοτίου Κουρδιστάν – Β Ιράκ, αλλά και την επιχείρηση που σχεδιάζεται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα με άλλη μια εισβολή στο έδαφος της Συρίας αναφέρθηκε ότι «οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα εθνικής ασφάλειας».
Αυτός είναι ο «φερετζές» που έβαλε το ΣΕΑ στην εισβολή που έχει κάνει ο τουρκικός στρατός στο Β. Ιράκ και σ’ αυτήν που πρόκειται να πραγματοποιήσει στη Β. Συρία τις επόμενες ημέρες.
Στη συνεδρίαση του ΣΕΑ, τα μέλη του ενημερώθηκαν για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται «στο εσωτερικό και εκτός των συνόρων της χώρας με πείσμα, αποφασιστικότητα και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής ενότητας και αλληλεγγύης και επιβίωσης της χώρας, ιδιαίτερα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, Δίκτυο Γκιουλέν και ISIS και οι δύο. Κατά την ενημέρωση παρουσιάστηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα εναντίον αυτών των απειλών».
Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ γίνεται αναφορά και στη στάση που τηρεί η Τουρκία στο θέμα της έναξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
«Δηλώθηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν για την εκκαθάριση των νότιων συνόρων μας από την απειλή της τρομοκρατίας δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία των γειτόνων μας, αλλά αποτελούν αναγκαιότητα των αναγκών μας εθνικής ασφάλειας και υπογραμμίζεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν επίσης σοβαρά στην ειρήνη και την ασφάλεια των γειτόνων μας. Τονίστηκε ότι η Τουρκία, η οποία πάντα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες που συμμετέχει ως μέλος, λειτουργώντας σύμφωνα με το πνεύμα και το δίκαιο της συμμαχίας και την αρχή της πιστότητας των συμφώνων, αναμένει την ίδια ευθύνη και ειλικρίνεια από τους συμμάχους της. Οι χώρες που παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο στηρίζοντας την τρομοκρατία, που είναι κοινός εχθρός του ανθρωπισμού, καλούνται να βάλουν τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές και ζητούμε απ’ αυτές να λάβουν υπόψη τις ευαισθησίες που έχει η Τουρκία για την εθνική της ασφάλεια».
Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη αναφορά δεν στοχεύει μόνο της δύο υπό ένταξη σκανδιναβικές χώρες, αλλά και τις άλλες χώρες της συμμαχίας, κυρίως τις ΗΠΑ, που εξακολουθούν να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας του ISIS.
Τονίζοντας ότι πρέπει να κηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση συνολική εκεχειρία προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ανοίξει ο δρόμος για μια ειρηνική λύση, στην ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρθηκε ότι μια λύση που πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα να αποτελέσει τη βάση για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΣΕΑ, την… τιμητική της έχει η Ελλάδα!
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση «συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες που κάνει για να εκμεταλλευτεί συμμαχίες και τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του έθνους μας ότι θα συνεχιστεί χωρίς κανέναν συμβιβασμό».
Στη συνέχεια στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα του Ισλάμ, το οποίο, ως γνωστόν η Τουρκία χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο, για να επεκτείνει την επιρροή της κυρίως στις χώρες της Δύσης, την οποία Δύση ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι υπό διάλυση και ότι το Ισλάμ έχει «το ιερό καθήκον να τη σώσει».
Τις δε προσπάθειες των χωρών της Δύσης να περιορίσουν την επεκτατική πολιτική δράση που είναι σε εξέλιξη, υπό τον μανδύα της μουσουλμανικής πίστης, το ΣΕΑ τις χαρακτήρισε ως αναζωπύρωση της ισλαμοφοβίας σε ορισμένες χώρες, εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Τονίστηκαν οι ευθύνες των σχετικών χωρών και έγινε υπενθύμιση σ’ αυτές να μην αγνοήσουν τις ανησυχίες μας και να αποτρέψουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της καύσης του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου. Επίσης, τους ζητήθηκε να μην κάνουν ότι δεν βλέπουν τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις που δέχονται οι πολίτες μας στις χώρες τους».
Τέλος, η ανακοίνωση κλείνει με το θέμα της Λιβύης, που συνεχίζει να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται ότι τονίστηκε η σημασία της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας με τη σταθερότητα που επιτεύχθηκε στη Λιβύη και την αποφυγή βημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συγκρούσεις. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη διεξαγωγής δίκαιων, ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών σε ολόκληρη τη Λιβύη, σύμφωνα με τις προσδοκίες του λαού, στη βάση της εθνικής συμφιλίωσης.
Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που δείχνει τις προτεραιότητες της χώρας για το επόμενο διάστημα.
Φυσικά τα απόρρητα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν, δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση, όμως πάντα αυτά που αποφασίζουν να κοινοποιήσουν, έχουν τη σημασία τους.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κύπρο και στο ενδεχόμενο να στείλει η Τουρκία το τέταρτο γεωτρύπανό της στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μια νέα ελληνοτουρκική κρίση.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το μήνυμα είναι καθαρό.
Ελπίζουμε να αναλυθεί σωστά και να λάβουμε τα μέτρα μας, δια παν ενδεχόμενο.
Εξωτερική Πολιτική
Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Video
Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00
Ενεργειακά
Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.
Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.
Το δημοσίευμα των Νέων
“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης
• Ποια είναι η παγίδα
Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.
-
Γαλλία3 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Video20 ώρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα3 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιράν4 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Ιστορία3 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video4 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video4 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις6 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;