Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Το μεγάλο τούρκικο παζάρι: Οι 33 «τρομοκράτες» και οι βαρόνοι των ναρκωτικών

Δημοσιεύτηκε στις

Όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πετυχαίνει πάντα τους στόχους τους, καλό είναι να θυμούνται πως αυτό δεν ισχύει.

Σοφία Βούλτεψη

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί στο τέλος να αποβεί πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα. Αποδεικνύει πόσο προσχηματικά και ψευδεπίγραφα είναι τα τουρκικά «επιχειρήματα». Πολύ περισσότερο που όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να… ανταλλάξει δημοσιογράφους Σουηδούς πολίτες με Σουηδούς βαρόνους ναρκωτικών.

Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 33 προσώπων των οποίων η Άγκυρα απαιτεί την έκδοση για «τρομοκρατική δράση», η Σουηδία μιλά για παραπληροφόρηση και οι δύο σκανδιναβικές χώρες δηλώνουν ότι τα ζητήματα που θέτει η Άγκυρα θα απαντηθούν.

Ήδη 19 τουρκικά «αιτήματα» – για τα οποία η Τουρκία ζητά να γίνουν σεβαστές οι «ευαισθησίες» της – έχουν απορριφθεί, εκκρεμούν άλλα πέντε, ενώ άλλα εννέα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Οι υποτιθέμενες «ευαισθησίες» αφορούν σε προσφορά ασύλου σε πρόσωπα τα οποία η Τουρκία αυθαίρετα έχει εντάξει στην κατηγορία των συνεργατών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην μέντορα του Ερντογάν ο οποίος τώρα κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα «πραξικοπήματος» του Ιουλίου 2016.

Μετά το προαναγγελθέν τουρκικό βέτο, κάποια στελέχη της σουηδική αριστεράς, η οποία διαφωνεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, έφθασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι πλέον «όλες οι πολιτικές της Σουηδίας – για τους πρόσφυγες, την ασφάλεια, τη λειτουργία της Δημοκρατίας – θα τελούν υπό την κρίση του Ερντογάν».

Διότι και στη Σουηδία, όπως σχεδόν πάντα στην Ελλάδα, η Αριστερά αγαπά να εμφανίζει τις απαιτήσεις και τα παζάρια της Τουρκίας ως εάν να έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

Αλλά όσοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πετυχαίνει πάντα τους στόχους τους, καλό είναι να θυμούνται πως αυτό δεν ισχύει.

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Σουηδία δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς του. Δεν μπορεί να απελάσει ή να εκδώσει ανθρώπους στους οποίους έχει δώσει άσυλο επειδή έχουν διωχθεί στην Τουρκία.

Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος θυμάται ότι έχει ξαναχρησιμοποιήσει το ίδιο «διαπραγματευτικό» όπλο και στο παρελθόν.

Συνέβη το 2009, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επρόκειτο να τοποθετηθεί στη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν είχε τότε κατηγορήσει τον Ράσμουσεν ότι δεν είχε εμποδίσει τη δημοσίευση μιας γελοιογραφίας στην εφημερίδα Jyllandsposten – ο Ράσμουσεν είχε τότε ξεκαθαρίσει ότι στη Δανία υπάρχει ελευθερία του Τύπου. Επίσης, ο Ερντογάν είχε ζητήσει να κλείσει ένας κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός. Ούτε αυτή η «ευαισθησία» του ικανοποιήθηκε.

Αλλά ο Ράσμουσεν έγινε ΓΓ του ΝΑΤΟ παρά την αντίθεση του Ερντογάν και χωρίς καμιά υποχώρηση έναντι των απαιτήσεών του.

Σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης, στις υπό ένταξη σκανδιναβικές χώρες πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν απειλεί να κλείσει την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία, παριστάνοντας τον «θυμωμένο θυρωρό» σε εσωτερικό επίπεδο λόγω των προσεχών προεδρικών εκλογών και σε εξωτερικό επειδή παζαρεύει να αγοράσει όπλα από τις ΗΠΑ και να λύσει τη διένεξή του για το θέμα των ρωσικών S-400.

Φιμώνουν όσους μιλούν για τις Γενοκτονίες

Φαίνεται, όμως, ότι δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτό, αλλά για μια ωμή απόπειρα φίμωσης.

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης του τουρκικής καταγωγής Σουηδού δημοσιογράφου Kurdo Baksi, που δημοσιεύθηκε στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet», η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν είναι η γλώσσα της αποφασιστικότητας. Και επομένως δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να προχωρήσει σε εξαγωγή στη Σουηδία των πρακτικών του κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Περί αυτού πρόκειται. Οι 33 δήθεν «τρομοκράτες», είτε διαθέτουν μόνιμη άδεια παραμονής, είτε έχουν αποκτήσει υπηκοότητα.

Ένας από αυτούς είναι ο Ραγκίπ Ζαρακολού, 73 χρόνων, ένας από τους πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκδότης και δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί με τις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς και με το κουρδικό ζήτημα.

Για την Τουρκία, οι Γενοκτονίες είναι κόκκινο πανί. Όποιος υποστηρίζει ότι συνέβησαν χαρακτηρίζεται αμέσως «τρομοκράτης» και συνεργάτης του PKK.

Ο Ζαρακολού έχει υποστεί τα πάνδεινα, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει υποβάλει μήνυση εναντίον του. Βρίσκεται στη Σουηδία εδώ και δέκα χρόνια και είναι πλέον Σουηδός πολίτης.

Μπορούμε να φανταστούμε τη Σουηδία να τον εκδίδει στην Τουρκία; Τη Σουηδία που πρώτη σε όλον τον κόσμο ψήφισε νόμο για την ελευθερία του Τύπου – ήδη από το 1766. Προφανώς όχι! Ούτε η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Διότι γνωρίζει ότι στη Σουηδία η ταύτιση της ελευθερίας της γνώμης με την τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ένας άλλος που βρίσκεται στο στόχαστρο της Τουρκίας, είναι ο Χαμζά Γιαλτσίν, επίσης Σουηδός υπήκοος, που μάλιστα τον Αύγουστο του 2017 είχε συλληφθεί στην Ισπανία (!), με ένταλμα της Ιντερπόλ, κατηγορούμενος για… «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «προσβολή του Τούρκου προέδρου». Μπροστά στην κατακραυγή, ο Γιαλτσίν αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο σχεδόν μήνες.

Και οι δύο δημοσιογράφοι δεν έχουν καμιά σχέση με όσα η Τουρκία τους κατηγορεί. Ο Ερντογάν τους θέλει πίσω απλά επειδή είναι δημοσιογράφοι και του ασκούν κριτική. Και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 δεν θέλει δημοσιογράφους που τον επικρίνουν από το εξωτερικό. Στο YouTube ορισμένοι τουρκικής καταγωγής Σουηδοί δημοσιογράφοι διατηρούν υψηλότατες επισκεψιμότητες εκατοντάδων χιλιάδων.

Στο μεταξύ, η Σουηδία περνά στην αντεπίθεση με όλα τα όπλα.

Η σύλληψη της «κουρδικής αλεπούς»

Τον Ιούνιο του 2021 συνελήφθη σε μια πολυτελή βίλα στη Μαρμαρίδα, η «Κουρδική Αλεπού», ο πασίγνωστος Σουηδός Βαρόνος των Ναρκωτικών, που καταζητείται από τη Σουηδία. Όπως έγινε γνωστό, κρυβόταν από θέρετρο σε θέρετρο κουβαλώντας μαζί του τεράστια ποσά σε μετρητά.

Όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το κρησφύγετό του στο Κουρδιστάν, μετέβη αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και αμέσως άρχισε να παρουσιάζεται ως εφοπλιστής, κυκλοφορώντας με πλαστή ταυτότητα, ενώ στην πραγματικότητα διακινούσε τόνους ναρκωτικών εξ αποστάσεως.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για έναν 38χρονο έμπορο λευκού θανάτου, επικεφαλής μεγάλου δικτύου που περιλαμβάνει και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η Στοκχόλμη, που πιστεύει πως και ένας άλλος έμπορος ναρκωτικών έχει βρει καταφύγιο στην Τουρκία, ζήτησε αμέσως την έκδοσή του. Αλλά η Άγκυρα πρόβαλε διάφορα προσκόμματα. Στην πραγματικότητα φάνηκε από τότε πως ήθελε να τον «ανταλλάξει» με τους 33 που βρίσκονται στον δικό της κατάλογο. Και έψαχνε την ευκαιρία για τον εκβιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η «κουρδική αλεπού» έλαβε την τουρκική υπηκοότητα με συνοπτικές διαδικασίες – και μάλιστα ενώ τελούσε υπό κράτηση! Ο σουηδικός Τύπος μίλησε αμέσως για «ντεμοντέ τούρκικο παζάρι».

Ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών επίσης βρίσκεται στη λίστα της Ιντερπόλ. Με 47 σοβαρές κατηγορίες θεωρείται ότι αποτελεί τη βασική πηγή τροφοδοσίας της Σουηδίας σε ναρκωτικές ουσίες και πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σειρά βίαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη χώρα.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, η Τουρκία αποφάσισε να τον συλλάβει για να τον χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης προς τις σκανδιναβικές χώρες προκειμένου να «μαντρώσει» δημοσιογράφους και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με λίγα λόγια, προσπαθεί να ανταλλάξει τους βαρόνους των ναρκωτικών με εκείνους που ασκούν κριτική στον Ερντογάν και προβάλλουν τις Γενοκτονίες…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Syria ΑΑΝΕΣ -Tisreen φραγμα SDF: Χθες το απόγευμα, τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία υποστηριζόμενοι από πολεμικά αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν επίθεση μεγάλης κλίμακας στον λόφο Syriatel. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν και ένα άλλο υπέστη ζημιές. Επιβεβαιώθηκε ότι 18 SNA τρομοκράτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι τράπηκαν σε φυγή. Οι SNA επιχείρησαν μια δεύτερη επίθεση στο λόφο Συριαντέλ, αλλά οι δυνάμεις των SDF κατέστρεψαν ένα όχημα που μετέφερε πολυβόλο DShK και ένα άλλο τεθωρακισμένο όχημα BMB, ανατρέποντας την επίθεση.

Συνολικά οι δυνάμεις SDF πραγματοποίησαν 19 επιχειρήσεις εναντίον των SNA, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: Καταστροφή 7 τεθωρακισμένων BMB. Καταστροφή 3 τανκ. Καταστροφή 6 οχημάτων εξοπλισμένων με πολυβόλα DShK. Στόχευση 3 εχθρικών συγκεντρώσεων.

Μετά την απόκρουση των επιθέσεων, η τουρκική κατοχή και οι SNA τρομοκρατες της κατέφυγαν, ως συνήθως, σε βομβαρδισμούς με drones και βαρύ πυροβολικό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 μαχητές SDF.

-Syria -Ένα US drone στόχευσε μια μοτοσυκλέτα στην περιοχή της Sarmada κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στο βόρειο Idlib και 2 HTS τρομοκρατες σκοτωθηκαν ,οι Mohammad Fayyad Al-Theiban και Nayef Hammoud Aloui.
-Syria- Τρομοκράτες του HTS επιτέθηκαν σήμερα το πρωί σε σπίτια Κούρδων στη συνοικία Ζοράβα της Δαμασκού και συνέλαβαν 100 κουρδους πολιτες.
-Iraq- Αυτονομη περιοχη Κουρδισταν.ΗPG δυναμεις Πραγματοποιήσαν 5 επιχειρήσεις drones Kamikaze με στόχο Τούρκους εισβολείς στο Xakurkê και στο Δυτικό Zap και καταστρέψαν 1 ραντάρ, 1 οχύρωση, 1 εκσκαφέα και 1 άρμα υπέστη ζημιές.
-Syria -Οι τρομοκράτες του Jolani HTS (Hayat Tahrir al-Sham) στη Συρία, που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα, συνέλαβαν αρκετούς πολίτες στη συριακή πόλη Hama και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια χρησιμοποιώντας μαχαίρια και αιχμηρά εργαλεία.
-Syria-Tishreen .Τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος στόχευσε μια συνοδεία ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το Φράγμα #Tishreen . Το πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε και έκοψε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο φράγμα, αναγκάζοντας τον κόσμο να εγκαταλείψει τα οχήματά του και να συνεχίσει με τα πόδια. Λίγο αργότερα, το Tουρκικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε ξανά την ομάδα….Οι τρομοκρατες SNA ξεκινησαν πριν λιγο ακομα μια μεγαλη επιθεση για να καταλαβουν τον στρατηγικο λοφο Syriatel στο φραγμα Τishreen.Syria -Ghadir Al-Bustan, νότια της Quneitra. Το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση με drone σε οχήματα τρομοκρατών του HTS που μετεφεραν οπλα, στο Ghadir al-Bustan σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε σήμερα μια σειρά επαφών υψηλού επιπέδου, από τη Λιβύη έως τη Συρία, κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθειά του να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση Ερντογάν με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά

Η πρώτη από τις σημαντικές επαφές πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, στο προεδρικό συγκρότημα. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης, με τον Ερντογάν να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είναι ο νόμιμος συνομιλητής της Τουρκίας στη Λιβύη και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της ναυτιλίας».

Η αναφορά του στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της περιοχής, καθώς πρόσθεσε ότι «η στενή επαφή και συνεργασία θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων της Τουρκίας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ελπίζουμε σε συμφωνία στη Γάζα

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογραφεί στη Γάζα, δηλώνοντας «παρακολουθούμε στενά τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και ελπίζουμε να λάβουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό».

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Συρίας

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Άσαντ Χασάν Σιμπανί, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία μόνο του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, οι συζητήσεις φαίνεται να σχετίζονται με την αναζήτηση τρόπων συνεργασίας Άγκυρας-Δαμασκού σε κάθε τομέα.

Μπαρζανί και Κομπάνι: Μια ιστορική πρώτη συνάντηση

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση ότι ο Κούρδος ηγέτης του Βόρειου Ιράκ, Μπαρζανί, θα συναντήσει τον διοικητή των κουρδικών δυνάμεων YPG της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνι, προκάλεσε αίσθηση. Πρόκειται για μια συνάντηση που θα γίνει για πρώτη φορά μεταξύ των δύο Κούρδων ηγετών και που, όπως όλα δείχνουν, προκύπτει από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του Μπαρζανί με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας διαχείρισης του Κουρδικού ζητήματος με φόντο τη Συρία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

O απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μία συνάντηση από ό,τι ο Μπάιντεν όλο το χρόνο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία

Δημοσιεύτηκε

στις

To πως φτάσαμε σε συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων περιγράφει σε ρεπορτάζ του στους Times of Israel ο Jacob Magid.
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Η «τεταμένη» συνεδρίαση της Ιερουσαλήμ οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνούν κατ’ αρχήν στη συμφωνία ομήρων δύο ημέρες αργότερα, οι πλευρές οριστικοποιούν τώρα τις λεπτομέρειες εφαρμογής
Μια «τεταμένη» συνάντηση το Σαββατοκύριακο μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του επερχόμενου απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, οδήγησε σε μια σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, με τον κορυφαίο βοηθό του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κάνει περισσότερα για να επηρεάσει τον πρωθυπουργό σε μια ενιαία συνεδρίαση παρά ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έκανε όλο το χρόνο, δήλωσαν δύο Άραβες αξιωματούχοι στους Times of Israel την Τρίτη.
Ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ομηρεία, καθώς οι μεσολαβητές προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου. Το Σάββατο, ο Witkoff πέταξε στο Ισραήλ για μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γουίτκοφ προέτρεψε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί βασικούς συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για μια συμφωνία, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι τη Δευτέρα στους Times of Israel υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ούτε ο Γουίτκοφ ούτε το γραφείο του Νετανιάχου απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Το βράδυ της Δευτέρας -δύο μέρες μετά τη συνάντηση της Ιερουσαλήμ- οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Ισραήλ και της Χαμάς ενημέρωσαν τους μεσολαβητές ότι αποδέχτηκαν κατ’ αρχήν την πρόταση για τη συμφωνία ομήρων, δήλωσαν οι δύο Άραβες αξιωματούχοι. Οι πλευρές εργάζονται έκτοτε για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί είναι οι ακριβείς παράμετροι της αποχώρησης του Ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας, με τους διαμεσολαβητές να περιμένουν ακόμη έναν χάρτη από το Ισραήλ που θα το σχεδιάσει, δήλωσαν οι Άραβες αξιωματούχοι.

Οι δύο αξιωματούχοι υπέθεσαν ότι μια συμφωνία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη μορφή κοινής δήλωσης από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο, που μεσολαβούν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 98 ομήρων, ενώ η Χαμάς δεν είχε κάνει ακόμη το ίδιο.
Ένας από τους Άραβες αξιωματούχους είπε ότι η τριφασική συμφωνία ομήρων που ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με την πρόταση που είχε προταθεί από το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.
«Μια συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί πολύ νωρίτερα, αλλά και οι δύο πλευρές οδήγησαν σε διάλυση συνομιλιών σε διάφορες χρονικές στιγμές», είπε ο Άραβας αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος απέρριψε επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς από τις ΗΠΑ ότι η Χαμάς ήταν το μόνο εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει επίσης ματαίωση των συνομιλιών τους τελευταίους αρκετούς μήνες. Ο Άραβας αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σταδιακή πρόταση που ενέκρινε τον Μάιο, προσπαθώντας να δώσει προτεραιότητα στην πρώτη φάση αυτής της προσφοράς, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να συνεχίσει τις μάχες στη Γάζα αμέσως μετά.

Τώρα και τα δύο μέρη συμφώνησαν να παραμείνουν πίσω από το σταδιακό πλαίσιο και το κάνουν ταυτόχρονα — αναμφισβήτητα για πρώτη φορά, είπε ο Άραβας αξιωματούχος.

Ενώ η συμφωνία έχει τρία στάδια, οι όροι της δεύτερης φάσης δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 42 ημερών, 33 από τις υπόλοιπες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και βαριά άρρωστους ομήρους θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα περίπου 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί εν μέρει από τη Γάζα, ενώ θα διευκολύνει την είσοδο 600 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα κάθε μέρα.
Το δεύτερο στάδιο θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και θα ολοκληρωθεί με μια δήλωση οριστικού τερματισμού των εχθροπραξιών. Στην τρίτη φάση θα απελευθερωθούν τα πτώματα που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Την 16η ημέρα της πρώτης φάσης, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τους όρους της δεύτερης φάσης. Αυτές οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης σε πλαίσια για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε το Ισραήλ να διεξαγάγει τέτοιο σχεδιασμό εκ των προτέρων, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία να το κάνει ή να προωθήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη Χαμάς κινδύνευε να καταστρέψει τα στρατιωτικά κέρδη. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό, υποστηρίζοντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν μάταιος όσο η Χαμάς εξακολουθεί να λειτουργεί και επίσης απορρίπτει την προτίμηση των ΗΠΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη να αντικαταστήσει την τρομοκρατική ομάδα στη Γάζα.
Μη θέλοντας να περιμένει άλλο, ο Blinken έδωσε την Τρίτη μια ομιλία αποκαλύπτοντας ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα που ελπίζει ότι τα μέρη θα υιοθετήσουν.
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει δυσκολευτεί κατά καιρούς να επηρεάσει τη δίωξη του Ισραήλ για τη σύγκρουση και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αξιωματούχοι Μπάιντεν επισημαίνουν την επιτυχία τους να πείσουν τον Νετανιάχου να επιτρέψει βοήθεια στη Γάζα μετά την πολιορκία που επιβλήθηκε γύρω από τη Λωρίδα για εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς. Ωστόσο, η ροή της βοήθειας μειώθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με τον Blinken να υποστηρίζει ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Τον Οκτώβριο, ο Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin έστειλαν επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους προειδοποιώντας ότι η αποτυχία εφαρμογής μιας σειράς βημάτων για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός 30 ημερών κινδύνευε τη συνέχιση της προμήθειας επιθετικών όπλων στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απέτυχε να ανταποκριθεί σε πολλά από τα αιτήματα που αναφέρονται στην επιστολή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας – η οποία ήρθε λίγο μετά την ήττα της Αντιπρόεδρου Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές από τον Τραμπ – αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ικανοποιημένες με την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ιερουσαλήμ σε αρκετά τα αιτήματα.
Την περασμένη άνοιξη, οι ΗΠΑ στηρίχτηκαν σκληρά στο Ισραήλ για να μην «χτυπήσει» τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν καταφύγιο.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο την απόφαση να σταματήσει μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε στη Ράφα, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις μάχες.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ να αλλάξει τα στρατιωτικά του σχέδια με τρόπο που να καλύπτει τους αμάχους, κατευθύνοντάς τους προς την παράκτια ανθρωπιστική ζώνη, με το μεγαλύτερο μέρος της Ράφα να ισοπεδώνεται στην επίθεση που ακολούθησε, η οποία περιελάμβανε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και την 7η Οκτωβρίου. εγκέφαλος Yahya Sinwar καθώς και η καταστροφή σηράγγων λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Άλλες παραδόσεις παρόμοιων βαριών βομβών στο Ισραήλ έχουν προχωρήσει, υποδεικνύοντας ότι η αποστολή βομβών 2.000 λιβρών που εξακολουθεί να διατηρείται είναι περισσότερο ένα συμβολικό μέτρο.
Ένας τρίτος Άραβας αξιωματούχος από μια από τις μεσολαβούσες χώρες υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εσωτερική πολιτική απώθηση στη μέση της εκλογικής περιόδου εμπόδισαν τον Μπάιντεν να ασκήσει περισσότερη δημόσια πίεση στο Ισραήλ.
Επεσήμανε μια συνάντηση που είχε ο Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου τον Αύγουστο, μετά την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί μια πρόταση γεφύρωσης των ΗΠΑ για μια συμφωνία ομήρων. Ο Άραβας αξιωματούχος μαζί με ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ είπαν στους Times of Israel ότι δεν ήταν αυτό που εκτυλίχθηκε στη συνάντηση και ότι τα σχόλια του Blinken είχαν ρίξει ένα σημαντικό κλειδί σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, ο οποίος τελικά κατέρρευσε.
Ο Blinken είπε στους New York Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Χαμάς έτεινε να σκληρύνει τις θέσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν παρατήρησε το φως της ημέρας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον απέφυγε να κατηγορήσει δημόσια τον Νετανιάχου για την έλλειψη συμφωνίας, ώστε να μην βλάψει περαιτέρω τις συνομιλίες.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή2 ώρες πριν

Πανωλεθρία για τους τουρκοκίνητους τρομοκράτες από τους Κούρδους στο φράγμα Τισρίν!

Τράπηκαν σε φυγοί οι τρομοκράτες του SNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία

Διεθνή2 ώρες πριν

Συνάντηση Ερντογάν με Ντμπεϊμπά και ΥΠΕΞ Συρίας!

Κινήσεις που καταδεικνύουν τη συστηματική προσπάθεια Ερντογάν να εδραιώσει την Τουρκία ως ρυθμιστή ζητημάτων σε μία ευρεία περιοχή από την...

Πολιτική3 ώρες πριν

Αντιδράσεις για την αφίσα της Teknofest 2025! Εμφανίζεται ολόκληρη την Κύπρο υπό τουρκική κατοχή

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στα Κατεχόμενα λειτουργεί ως εργαλείο προβολής της τουρκικής πολιτικής.

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Το Παιχνίδι με τον Συριακό Αγωγό: πώς τα σχέδια της Τουρκίας επηρεάζουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αναβίωσε τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω...

Απόψεις4 ώρες πριν

Ο Τασούλας και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

Σε επίμαχη συνεδρίαση ο κ. Τασούλας μας έμαθε νέα δικής του έμπνευσης μαθηματικά

Δημοφιλή