Διεθνή
Άλλη μια αποτυχία της ΕΕ στην πολιτική της για τα Δυτικά Βαλκάνια
Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν απόλυτο φιάσκο
Του Erwan Fouere
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 23-24 Ιουνίου, θα μείνει στη μνήμη για την ιστορική απόφαση να εγκρίνει την αίτηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ και να τους χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.
Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, των οποίων οι ηγέτες προσκλήθηκαν σε μια διάσκεψη πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου, θα το θυμούνται ως απόλυτο φιάσκο.
Αντί να δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με την Αλβανία όσο και τη Βόρεια Μακεδονία και να προωθήσουν την ατζέντα της διεύρυνσης της ΕΕ για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της απέτυχαν για άλλη μία φορά να σεβαστούν τις πολλές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους στην περιοχή.
Η γαλλική διπλωματία παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν επίσης μια θλιβερή αποτυχία για τη γαλλική διπλωματία. Αντί να υποβάλει πρόταση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο θα καθορίσει τη διαδικασία ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και θα ξεπεράσει τη συνεχιζόμενη διμερή διαμάχη μεταξύ αυτής και της Βουλγαρίας, ενέκρινε σχεδόν όλα τα βουλγαρικά αιτήματα ενώ αγνόησε τις ανησυχίες της κυβέρνησης των Σκοπίων. Αυτό όπως είναι κατανοητό, προκάλεσε αναστάτωση στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος το θεώρησε ως προσβολή.
Δεν αποτελεί έκπληξη τότε που το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τη γαλλική πρόταση στις 24 Ιουνίου και ήρε το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, υπό κάποιους όρους.
Αυτοί περιλαμβάνουν και ένα αίτημα ότι το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να αλλάξει για να συμπεριλάβει μια αναφορά στην ύπαρξη βουλγαρικής κοινότητας στη Βόρεια Μακεδονία, αν και η Βουλγαρία αρνείται οποιαδήποτε παρόμοια αμοιβαιότητα και έχει αγνοήσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) σχετικά με τη μειονότητα στη χώρα. Ένας άλλος όρος που απαιτεί η Βουλγαρία, είναι ότι τα πρωτόκολλα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας, να γίνουν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου, και η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών.
Ανεξαρτήτως από τα παραπάνω, η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ήδη καταστήσει σαφή την άρνηση της να αποδεχθεί τη γαλλική πρόταση στην τρέχουσα μορφή.
Εάν, μετά την ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο και την άρση του βέτο, η κυβέρνηση των Σκοπίων αποδεχόταν αυτό το δηλητηριασμένο δισκοπότηρο, θα επέτρεπε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αλλά θα έβαζε τη χώρα σε ζουρλομανδύα, με τη Βουλγαρία να κρατάει το κλειδί. Δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Βουλγαρία δεν θα δίσταζε να επιβάλει περαιτέρω βέτο με ακόμη περισσότερες απαιτήσεις ή να κάνει κατάχρηση της μεθοδολογίας της διεύρυνσης αποκλειστικά για εγχώριους σκοπούς.
Εάν ο πρόεδρος μακράν ή οι διπλωμάτες του έμπαιναν στον κόπο να διαβάσουν κάποιες από τις οδηγίες του ΟΑΣΕ για διαμεσολάβηση σε σύγκορυση, θα είχαν δει ότι η προσέγγιση τους σε αυτή τη διαφωνία έχει παραβιάσει όλους τους βασικούς κανόνες για μια επιτυχημένη διαμεσολάβηση. Ούτε έχουν σκεφτείτε διεθνή προηγούμενα για την προστασία των δικαιωμάτων μειονοτήτων, τη διαιτησία ή τη διευκόλυνση του διαλόγου.
Παίρνοντας το μέρος της Βουλγαρία, της ισχυρότερης πλευράς λόγω του ότι είναι ήδη μέλος της ΕΕ, και εάν εγκρινόταν η πρόσβαση, τότε η Γαλλία, και μάλιστα η ΕΕ, θα δημιουργούσαν ένα τρομερό προηγούμενο για τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Αυτό όχι μόνο θα άνοιγε την πόρτα σε μελλοντικές διμερείς διαμάχες (εκ των οποίων πολλές είναι στα Δυτικά Βαλκάνια) αλλά επίσης, με την υποστήριξη ανοιχτά της Βουλγαρίας, θα αποδυνάμωνε τη δύναμη μετασχηματισμού της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην προώθηση του κράτους δικαίου και στις μεταρρυθμίσεις για ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην περιοχή. Θα υπονόμευε επίσης την όλη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Πώς λύνεις ένα πρόβλημα όπως η Σόφια;
Αν και η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ από το 2007, έχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ σε ό,τι αφορά στο κράτος δικαίου, με το πολιτικό της σύστημα να είναι γεμάτο απο΄υποθέσεις φερόμενης διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Όλα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο παρατεταμένων διαδηλώσεων στους δρόμους πριν από ένα χρόνο.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Kiril Petkoff, είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς αλλά στη συνέχεια έχασε στην πρόταση μομφής στη Βουλή, μετά από μόλις έξι μήνες στο πόστο.
Πριν από αυτόν, ο Μπόικο Μπορίσοφ κατηγορήθηκε για διαφορά και συμπεριλήφθηκε στη λίστα των κυρώσεων από τις ΗΠ΅αλλά υποστηρίχθηκα στη διάρκεια της 10ετούς θητείας του από τους ηγέτες της ΕΕ που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (του οποίο το κόμμα είναι μέλος). Αυτό είναι παρόμοιο με την προστασία που δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Γκορυέφσκι, τώρα καταδικασμένος εγκληματίας που ζει ως φυγάς στη Βουδαπέστη υπό την προστασία του Όρμπαν.
Είναι αυτό πραγματικά το παράδειγμα που θέλει να δώσει η ΕΕ σε εκείνες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη;
Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν βοηθούν την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας που τώρα βρίσκεται ως θύμα των περιστάσεων και βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.
Ο καλύτερος τρόπος να δράσει θα ήταν πιθανώς να παραμείνει σταθερή, να ρίξει τη μπάλα πίσω στο γήπεδο της ΕΕ και να επιμείνει στη δηλωμένη θέση της ότι τα διμερή ζητήματα που έθεσε η Βουλγαρία, θα αντιμετωπιστούν χωριστά, σε μια παράλληλη διαδικασία.
Στη συνέχεια, το ζήτημα θα συζητηθεί από την τσεχική κυβέρνηση, η οποία λαμβάνει την προεδρία την 1η Ιουλίου. Είναι ήδη καταγεγραμμένο να δηλώνει τον Δεκέμβριο του 2020, ότι: “Δεν θα επιτρέψουμε η Ένωση να είναι ο κριτής της κοινής μας ιστορίας, το πώς αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας ή τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Αυτά τα ζητήματα ανήκουν στις δύο πλευρές που εμπλέκονται και είμαστε εδώ για να τους υποστηρίζουμε με την εμπειρία των δικών μας διαδικασιών θεραπείας”.
Η καλύτερη κληρονομιά της Τσεχικής Δημοκρατίας στο τέλος της προεδρίας της θα ήταν να πείσει την ΕΕ να συμφωνήσει σε μια συνολική και διπλωματική διαδικασία διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών διμερών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια (η οποία θα ήταν παράλληλη παρά ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα έδινε στην ατζέντα της ΕΕ για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια νέα πνοή, και θα αποκαθιστούσε κάποια δυσπιστία απέναντι στην ίδια την ΕΕ.
© Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:
Διεθνή
Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία
Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288 ψήφοι για να περάσει η πρόταση, αφού δύο έδρες είναι κενές σε σύνολο 577 εδρών. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει το βράδυ της Πέμπτης τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μπαρνιέ.
Τα επόμενα βήματα
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέχρι το Σάββατο. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος.
Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η Μαρίν Λεπέν τόνισε μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ: «Έχουμε κάποιες απιτήσεις για την υποστήριξη τοπυ επόμενου πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ο σεβασμός των ψηφοφόρων μας. (…) Θα αφήσουμε τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό να πιάσει δουλειά. (…) Θα συμβάλουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. (…) Δεν ζητώ την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, αλλά η πίεση συσσωρεύεται, μόνο αυτός έχει τον τελευταίο λόγο».
Την παραίτηση του Μακρόν όμως, ζήτησε ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ακόμα κι αν βρίσκει κάθε τρεις μήνες κι από έναν Μπαρνιέ, αυτό δεν θα το γλιτώσει από την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πολιτική και οικονομική αστάθεια βυθίζει στην αβεβαιότητα τους ισχυρούς της ΕΕ
Αφού κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ, η πολιτική και η οικονομική κρίση βαθαίνει. Ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί η επιρροή της εντός της ΕΕ είναι ορατός και συνάμα γίνεται πολύ σοβαρός αν συνυπολογίσει κανείς ότι αντιμέτωπη με αντίστοιχη πολιτική κρίση και οικονομικές προκλήσεις είναι και η Γερμανία (πρόωρες εκλογές τέλη Φεβρουαρίου).
Ο γαλλογερμανικός άξονας έδειχνε καιρό απορρυθμισμένος, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη του είναι πλέον απασχολημένα με εσωτερικά προβλήματα, δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.
Σε σχεδόν δύο μήνες αναλαμβάνει πρόεδρος ο Τραμπ και μαζί του έρχονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, στην ασφάλεια της Ευρώπης και στους δύο πολέμους που έχει στα σύνορά της – πόλεμος σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία – και σε μία νέα αλλά γνώριμη εστία έντασης στη Γεωργία, όπου βαθαίνει επικίνδυνα η πολιτική κρίση εξαιτίας των αντι-δυτικών θέσεων της κυβέρνησης.
Επομένως, η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις. Πρέπει να συμμετέχει σε αυτές με ισχυρή ηγεσία και ενιαίο μέτωπο. Ειδικά τώρα, που η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, διότι γνωρίζει ότι αν δείξει αδυναμία ρισκάρει να χάσει τις σφαίρες επιρροής της από την Γεωργία ως την περιοχή του ινδο-ειρηνικού.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Διεθνή
«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!
Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, αποφυλακίστηκε προσωρινά για ιατρικούς λόγους, βγήκε από τη φυλακή της Τεχεράνης φωνάζοντας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, είπε σήμερα ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.
«Βγήκε σε καλή ψυχική κατάσταση, σε μια μαχητική κατάσταση παρά την κατάσταση της υγείας της που είναι πολύ εύθραυστη», δήλωσε ο ίδιος σε μια βιντεοδιάσκεψη από το Μεξικό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στο Παρίσι από τους υποστηρικτές της Ιρανής ακτιβίστριας.
Παρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γιος της Ναργκίς Μοχαμαντί, Αλί Ραχμανί, είπε ότι μπόρεσε να μιλήσει λίγο με τη μητέρα του, την οποία δεν έχει δει εδώ και χρόνια.
«Ήταν πολύ σύντομο, όμως πολύ έντονο, εκείνη κατάφερε να μου πει ότι με αγαπάει», αφηγήθηκε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος έχει μια δίδυμη αδελφή.
«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ότι βγήκε από τη φυλακή του Εβίν χωρίς να φοράει μαντίλα και ότι είχε μια μοναδική φράση στο στόμα: “Γυναίκα, ζωή, ελευθερία”», συνέχισε ο ίδιος.
«Το δεύτερο, αυτό είναι το σημαντικότερο, είναι ότι θα συνεχίσει να μάχεται αδιάκοπα εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να αναγνωριστεί ως ένα οικουμενικό έγκλημα σε ολόκληρο τον κόσμο κι ότι θα συνεχίσει να μάχεται επίσης εναντίον της θανατικής ποινής», συμπλήρωσε.
Στη Ναργκίς Μοχαμαντί, 52 ετών, δόθηκε μια προσωρινή αναστολή της ποινής της κάθειρξης για τρεις εβδομάδες.
Η ακτιβίστρια έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στη φυλακή, για τη δέσμευσή της κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας και κατά της θανατικής ποινής.
Η Επιτροπή Νόμπελ ζητά από το Ιράν την οριστική αποφυλάκιση της Μοχαμαντί
Την ίδια ώρα, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ προέτρεψε σήμερα τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν οριστικά την Ιρανή Νομπελίστρια.
«Ζητάμε από τις ιρανικές αρχές να βάλουν ένα οριστικό τέλος στη φυλάκισή της και να διασφαλίσουν ότι θα λάβει μια επαρκή για τις ασθένειές της ιατρική θεραπεία», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες.
«Η νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ είναι χαρούμενη που έμαθε ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή της Τεχεράνης, όμως εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την υγεία της και τις ασθένειές της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Διεθνή
Βαλτική: Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε γερμανικό ελικόπτερο
Το πλήρωμα ρωσικού πλοίου χρησιμοποίησε πυρομαχικά σηματοδότησης, τα οποία προορίζονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε πριν από λίγο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το dpa, το ελικόπτερο επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαδικασία αναγνώρισης στην περιοχή, στην οποία, όπως δήλωσε νωρίτερα η κυρία Μπέρμποκ, βρίσκονται πάντα πλοία τα οποία εμπλέκονται στην προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και η φύλαξη των αγωγών και των καλωδίων που βρίσκονται στην Βαλτική, λόγω της αύξησης των υβριδικών επιθέσεων από την Ρωσία και τους υποστηρικτές της. «Πρέπει να επεκταθεί η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας μέσω περιπολιών», ανέφερε.
Ερωτηθείς πάντως σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το περιστατικό.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά4 εβδομάδες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή2 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra