Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Αποκάλυψη: Κοριοί σε 17 Έλληνες βουλευτές, ιδιώτες και στη «δημοκρατία»!

Δημοσιεύτηκε στις

Διεθνές κύκλωμα υποκλοπών από το Ισραήλ έως την Ελλάδα, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη «λίστα Λαγκάρντ» -Σε πανικό ο Μιωνής από τις αποκαλύψεις

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη διάπραξη υποκλοπών (hacking) σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mails) και, πιθανώς, στα τηλέφωνα τουλάχιστον 17 Ελλήνων βουλευτών, πέντε δικηγόρων στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο (μεταξύ αυτών και ένας Βρετανός συνταξιούχος δικαστικός), στελεχών της «δημοκρατίας» και πλήθους συγγενών τους και άλλων ιδιωτών βρίσκονται στα χέρια του FBI!

Μέρος των στοιχείων έχει ήδη κατατεθεί, από τον Ιανουάριο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους στον Άρειο Πάγο, στο πλαίσιο της ανάκρισης των υποθέσεων της Novartis και του πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή. Ο Μιωνής διαχειριζόταν 1,2 δισεκατομμύρια (που αντιπροσώπευαν περίπου το 55% των συνολικών ποσών στη λίστα) και -μέσω συνεργατών του- επιδιώκει, από το 2016 έως σήμερα, την εξαγορά της κρατικής ΛΑΡΚΟ.

Ο «επικεφαλής» φυσικός αυτουργός των υποκλοπών συνελήφθη από το FBI τον Σεπτέμβριο του 2019, για συνωμοσία κατά του αμερικανικού δημοσίου και σωρεία ηλεκτρονικών εγκλημάτων κατά φυσικών και νομικών προσώπων στις ΗΠΑ και διεθνώς. Πρόκειται για τον Ισραηλινό ντετέκτιβ (και απότακτο αστυνομικό) Αβιράμ Αζάρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος από το 2019 και ομολόγησε την ενοχή του φέτος, στις 20 Απριλίου, στο δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης.

Στις 21 Ιουλίου 2022 αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής κάθειρξής του. Από την ίδια ημέρα θα αρχίσουν η σταδιακή δημοσιοποίηση της δικογραφίας και η ανακοίνωση των ονομάτων των «θυμάτων» του Αζάρι σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των θυμάτων θα γίνεται, επίσης, σταδιακά, λόγω του μεγάλου αριθμού τους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI εκτιμούν πως τα θύματα είναι χιλιάδες και, για τον λόγο αυτό, η έρευνά τους θα συνεχιστεί και μετά τις 21 Ιουλίου, για τη συλλογή όλων των στοιχείων.

(αριστερά) Απόσπασμα εγγράφου με τις λίστες υποκλοπών με εμφανή τα ονόματα Ελλήνων βουλευτών και συνεργατών της «δημοκρατίας» – (δεξιά πάνω) Έγγραφο του δικαστηρίου της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης που περιγράφει τη μεθοδολογία του Αζάρι κατά των «στόχων» και συνεργατών ή συγγενών τους (κάτω) Λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων και της πληθώρας στοιχείων, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα αναρτήσει ειδική σελίδα για τα θύματα των υποκλοπών και τις επικείμενες δικασίμους

Η ελληνική πτυχή

Σύμφωνα με τα -μόνον αρχικά- στοιχεία του FBI, που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια-αρεοπαγίτη του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλουη ελληνική πτυχή της υπόθεσης αφορά… «εντελώς συμπτωματικά» τις υποκλοπές ηλεκτρονικών επικοινωνιών όσων ερευνούσαν την πολύκροτη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και του -γνωστού και ως «κοριού»- Σάμπυ Μιωνή.

Όπως, επίσης, και 17 βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σε επιτροπές της Βουλής στους κρίσιμους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι ο «κοριός» Μιωνής δημοσιοποίησε, προ διετίας, παρανόμως ηχογραφημένη συνομιλία που είχε, τον Μάιο του 2016, με τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στη Λευκωσία. Αφήνει να διαρρεύσει άλλωστε ότι διαθέτει κασέτες και με άλλες συνομιλίες με Έλληνες πολιτικούς.

Τα στοιχεία που διαθέτει ο Άρειος Πάγος «δένουν» την υπόθεση, τουλάχιστον για την περίοδο από το καλοκαίρι του 2015 έως το φθινόπωρο του 2016, που συμπίπτει με τη δικάσιμο στο Εφετείο του Λονδίνου σε υπόθεση μεταξύ της «δημοκρατίας» και του «κοριού» Μιωνή. Ωστόσο, νεότερα στοιχεία (και, ενδεχομένως, τα αναμενόμενα μετά τον Ιούλιο) δείχνουν την υποκλοπή επικοινωνιών μεταξύ του εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη και του αρθρογράφου της Αλέξανδρου Τάρκα μέχρι και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη σύλληψη του Αζάρι, από το FBI, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του FBI, σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται για μια «τυχαία» προσπάθεια υποκλοπών από εκατομμύρια e-mails, όπως κάνουν συνήθως οι χάκερ, αλλά για μια «στοχευμένη» επιχείρηση σε συγκεκριμένα πρόσωπα και με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

(αριστερά) ο ντετέκτιβ και φυσικός αυτουργός των υποκλοπών Αβιράμ Αζάρι – (δεξιά) ο… συνάδελφός του Σάμπυ Μιωνής

Ομολογεί ότι ηχογράφησε δύο υπουργούς μέσα στο Μαξίμου!

Ο κ. Μιωνής σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ομολογεί ότι ηχογράφησε δύο υπουργούς εντός του Μεγάρου Μαξίμου! Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση που παραπέμπει σε κατασκοπεία, όχι όμως για «εθνικούς λόγους», αλλά, ακόμα χειρότερα, για ιδιοτελείς σκοπούς ενός αμφιλεγόμενου προσώπου.

Άλλωστε, ο ίδιος είχε προσκομίσει παράνομη ηχογράφηση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, από την οποία προέκυπτε πως ο Μιωνής εκβίαζε ανοιχτά την προηγούμενη κυβέρνηση για να του «τακτοποιήσει» τις δικαστικές του υποθέσεις, απειλώντας μάλιστα ότι θα βλάψει την ίδια την Ελλάδα! Τι άλλο, άραγε, θα πρέπει να γίνει για να παρέμβει επιτέλους ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας για να υπερασπιστεί όχι μόνον το δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεσμούς, αλλά το ίδιο το εθνικό συμφέρον;

Είναι δυνατόν κάθε ιδιώτης να εκβιάζει υπουργούς με παράνομες ηχογραφήσεις και ουδείς να ασχολείται;

Ποιοι είναι οι 17 εκλεγμένοι

Η λίστα των 17 βουλευτών και οι ιδιότητές τους, την περίοδο 2015 – 2016, είναι η ακόλουθη:

  1. Μάκης Βορίδης: Προφανέστατα και υπό την ιδιότητα του βουλευτή της Ν.Δ. και υπό την ιδιότητα του δικηγόρου έως το 2016 και προσωπικού φίλου του κ. Φιλιππάκη.
  2. Αθανάσιος Δαβάκης: Βουλευτής της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
  3. Όλγα Κεφαλογιάννη: Βουλευτής της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
  4. Βασίλειος Οικονόμου: Βουλευτής της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ και της Επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ».
  5. Ιωάννης Δέδες: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
  6. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Βουλευτής της Ν.Δ., πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του κόμματος.
  7. Ανδρέας Μαρίνος: Βουλευτής της Ν.Δ., πρώην στέλεχος σε ΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.
  8. Δημήτριος Κυριαζίδης: Βουλευτής της Ν.Δ., πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του κόμματος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
  9. Παύλος Βογιατζής: Βουλευτής της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
  10. Ροδούλα Ζήση: Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.
  11. Αθανάσιος Μπούρας: Βουλευτής της Ν.Δ., γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας.
  12. Θεόδωρος Πάγκαλος: Πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
  13. Εύη Χριστοφιλοπούλου: Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός.
  14. Έλενα Ράπτη: Βουλευτής της Ν.Δ., μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (θέματα Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού).
  15. Δώρα Αυγερινοπούλου: Βουλευτής της Ν.Δ., πρώην πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
  16. Διονύσης Σταμενίτης: Βουλευτής της Ν.Δ., μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.
  17. Γεώργιος Μαυρωτάς: Βουλευτής του κόμματος Ποτάμι, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (θέματα Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού).

Εργαζόμενοι της «δημοκρατίας», συγγενείς και συνεργάτες τους

Από αριστερά: Σερ Μάικλ Τάγκεντχατ, Ντέιβιντ Χούπερ και Άνταμ Σπέκερ

Παράλληλα, τα θύματα των υποκλοπών του Αζάρι και των εντολέων του, τουλάχιστον κατά την περίοδο 2015-2016, ήταν τα εξής:

  1. Νταίηβιντ Χούπερ: Δικηγόρος και συμβουλευτικός δικηγόρος της «δημοκρατίας» και των Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα στο Λονδίνο για την υπόθεση Μιωνή από το 2013 έως το 2019 (συμπεριλαμβανομένης της εκδίκασης στο Πρωτοδικείο το 2014).
  2. Μέλη της οικογένειας του Νταίηβιντ Χούπερ: 105 e-mails στάλθηκαν σε εφτά μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων της συζύγου, των θυγατέρων και του υιού του. Επιπρόσθετα, προσπάθησαν να χακάρουν πέντε λογαριασμούς Facebook της οικογένειάς του. Τα μέλη της οικογένειας Χούπερ δεν είχαν ούτε επαγγελματική σχέση ούτε γνωριμία με τους Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρο Τάρκα. Οι υποκλοπές εναντίον τους, πιθανώς, έγιναν ή για να διαρρήξουν, μέσω αυτών, τη σύνδεση διαδικτύου του Νταίηβιντ Χούπερ ή/και για να συλλέξουν πληροφορίες γι’ αυτόν.
  3. Άνταμ Σπέκερ: Δικηγόρος της «δημοκρατίας» και των Ι. Φιλιππάκη και Αλ. Τάρκα στο Λονδίνο για την υπόθεση Μιωνή από τις αρχές του 2015 έως τα τέλη του 2016 (συμπεριλαμβανομένης της εκδίκασης στο Εφετείο τον Οκτώβριο 2016). Οι υποκλοπείς στόχευσαν και το επαγγελματικό και το προσωπικό e-mail του.
  4. Δικηγορικά γραφεία 5 RB: Μεγάλος αριθμός συνεργατών και του υποστηρικτικού προσωπικού του Άνταμ Σπέκερ στην 5 RB έγιναν στόχος. Οι υποκλοπές εναντίον τους, πιθανώς, έγιναν ή για να διαρρήξουν, μέσω αυτών, τη σύνδεση διαδικτύου του Άνταμ Σπέκερ ή/και για να συλλέξουν πληροφορίες για τον ίδιο ή για την υπόθεση.
  5. Σερ Μάικλ Τάγκεντχατ: Συνταξιούχος δικαστικός και νυν συνεργάτης στα δικηγορικά γραφεία της 5 RB. Ο γιος του, Τομ Τάγκεντχατ, είναι βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.
  6. Μάκης Βορίδης: (Όπως προαναφέρθηκε και στη λίστα των βουλευτών θυμάτων) ήταν δικηγόρος του Ι. Φιλιππάκη και εταιριών του από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι το 2016, βουλευτής και σήμερα υπουργός Εσωτερικών. Τα 54 e-mails υποκλοπών εστάλησαν στην ηλεκτρονική του διεύθυνση στη Βουλή των Ελλήνων.
  7. Εμμανουήλ Μαργωμένος: Δικηγόρος του Ιωάννη Φιλιππάκη και εταιριών του από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα. Τα e-mails εστάλησαν στη διεύθυνση του δικηγορικού του γραφείου και ορισμένα από αυτά μπορεί να στόχευαν και τον συνεταίρο του Μάκη Βορίδη.
  8. Ιωάννης Φιλιππάκης: Οι υποκλοπείς στόχευαν το προσωπικό του e-mail στη «δημοκρατία». Λόγω της ιδιότητας του εκδότη εφημερίδας, ο κ. Φιλιππάκης ήταν σε συχνή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτικών και επιχειρηματιών, ενώ αποτελούσε «στόχο» για τις έρευνες της εφημερίδας σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».
  9. Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. – «Δημοκρατία»: Οι υποκλοπείς στόχευαν το e-mail της σύνταξης της εφημερίδας και επίσης (σε δύο περιπτώσεις για έκαστο) τους τότε δημοσιογράφους της Ν. Ελευθερόγλου και Αν. Κούτρα.
  10. Κωνσταντίνος Καμάρας: Αρθρογράφος στη «δημοκρατία», πρώην γεν. διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Εφημερίδων και Εκδοτών, αντιπρόεδρος της IAB Europe, της ευρωπαϊκής ένωσης ψηφιακού μάρκετινγκ και διαφήμισης.
  11. Αλέξανδρος Τάρκας: Ο κ. Τάρκας ήταν σε πολύ συχνή επαφή με τον δικηγόρο Ντ. Χούπερ για τις δικαστικές υποθέσεις στο Λονδίνο. Η υποκλοπή από τον κ. Τάρκα θα μπορούσε να έχει δώσει στον Μιωνή λεπτομερή εσωτερική γνώση και νομικά προνομιούχα πληροφόρηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς. Οι υποκλοπείς στόχευαν τρεις προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς e-mail του και έναν υποθετικό λογαριασμό e-mail του στη «δημοκρατία», ο οποίος όμως δεν υπήρχε ποτέ επειδή ο κ. Τάρκας δεν είναι συντάκτης της αλλά εξωτερικός αρθρογράφος. Λόγω των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, διεθνώς, στους κλάδους της άμυνας, της ασφάλειας, του επιχειρηματικού ρίσκου και της διαφάνειας, ο κ. Τάρκας χειριζόταν ευαίσθητα και εμπιστευτικά θέματα.
  12. Γιάννης Τάρκας: Αδελφός του Αλέξανδρου Τάρκα, ο οποίος δεν είχε σχέση με τις δικαστικές υποθέσεις στο Λονδίνο και τη «δημοκρατία», ούτε και γνώριζε ή γνωρίζει τον κ. Χούπερ ή/και τον κ. Σπέκερ. Όπως και στην περίπτωση των μελών της οικογένειας Χούπερ, οι υποκλοπές εναντίον του, πιθανώς, έγιναν ή για να διαρρήξουν, μέσω του Γιάννη Τάρκα, τη σύνδεση διαδικτύου του Αλέξανδρου Τάρκα ή/και για να συλλέξουν πληροφορίες γι’ αυτόν.
  13. Ιωάννης Παρίσης: Υποστράτηγος ε.α. του Ελληνικού Στρατού, συνεργάτης στη συμβουλευτική εταιρία του Αλ. Τάρκα, αρθρογράφος στο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία». Δεν σχετίζεται με τις υποθέσεις στο Λονδίνο. Δεν γνωρίζει τον κ. Χούπερ ή/και τον κ. Σπέκερ.

Σε πανικό ο Μιωνής από τις αποκαλύψεις

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις της εφημερίδας προκάλεσαν πανικό στον Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος προαναγγέλλει μηνύσεις και αγωγές, ενώ ο ίδιος έχει παραδεχτεί επίσημα ότι ηχογραφούσε Υπουργούς ακόμα και εντός του μεγάρου Μαξίμου!

Υπάρχει ωστόσο και ακόμα πιο μεγάλος πανικός από αυτόν του «κοριού» και δεν είναι άλλος από αυτόν που έπιασε συγκεκριμένα ΜΜΕ, με πρώτο φυσικά αυτό του γνωστού καλοπετσωμένου εκδότη.

Τα συγκεκριμένα ΜΜΕ δημοσίευσαν την πανικόβλητη διάψευση Μιωνή και τις απειλές του για μηνύσεις και αγωγές, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν την αποκάλυψη της «δημοκρατίας»! Δηλαδή το τι ακριβώς διαψεύδει και για ποιο λόγο απειλεί…

Αποκάλυψη: Κοριοί σε 17 Έλληνες βουλευτές, ιδιώτες και στη «δημοκρατία»!

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

«Αφύπνιση και Επιβίωση του Ελληνισμού»

Μια συζήτηση που αφορά το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στο νέο επεισόδιο του Podcast Therapy, φιλοξενούμε τον Μελέτη Μελετόπουλο, διδάκτορα Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτορα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για μια συζήτηση που αφορά το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού.
🔍 Τι θα συζητήσουμε;
✅ Ο σταδιακός αφελληνισμός της Παιδείας: Μύθος ή πραγματικότητα;
✅ Η έλλειψη ιστορικής συνείδησης και ο αντίκτυπός της στις νέες γενιές.
✅ Ελλάδα & Κύπρος: Ένας ενιαίος γεωπολιτικός χώρος – Το στοίχημα της επιβίωσης.
✅ Υπάρχει Δόγμα επιβίωσης του Ελληνισμού;
✅ 70 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ: Τι απέμεινε από το αγωνιστικό φρόνημα;
✅ Ποιο είναι το «MAGA» του Ελληνισμού; Μπορούμε να κάνουμε τον Ελληνισμό Μεγάλο Ξανά;
🎧 Μια εκπομπή που θα σας βάλει σε σκέψη! Μην τη χάσετε!
📍 Χορηγοί: Korantina Homes και Ledra College

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Counter Punch: Free Besieged

The black-dressed woman says the drama of Mesologgi unfolded while nature was blooming, its beauty overwhelming.

Δημοσιεύτηκε

στις

Nature of freedom

It’s not clear what freedom has become in the twenty-first century. So many claim it, but so few understand it. We probably connect this virtue to the right of free speech and to the absence of old-style despotism. But how are we to explain freedom in the United States and the Republican Party in particular? They elected Trump in 2025 who tried burying democracy and freedom in 2021.

What I can say with certainty is that freedom is in danger. Billionaire oligarchy and tyranny, on the other hand, have found a fertile ground in an increasingly plutocratic America. Plutocracy means the rule of the rich, the very few very wealthy Americans we call billionaires. Senator Bernie Sanders of Vermont speaks of the dangers Americans face from the “billionaire class.” “Today,” he said in the Senate on March 13, 2025, “at a time when we have more income and wealth inequality than we have ever had in the history of this country, 60% of our people are living paycheck to paycheck. And that means… that people are worried about how they are going to afford housing. What happens if their landlord raises the rent? People go to the grocery store, and they see the high price of food, and they wonder how they are going to feed their kids. People are looking at the outrageous cost of childcare, but you need childcare if you are going to go to work. How can you afford childcare? Our health care system is dysfunctional. People worry about how they can afford health care if they are lucky enough to find a doctor. That is the reality of what is going on in our county today: the rich are getting richer, working people are struggling, and 800,000 Americans are sleeping out in the streets.”

A stone building with columns AI-generated content may be incorrect.

Temple of Nike / Victory on the Acropolis. Photo: Evaggelos Vallianatos

Unless the billionaire class is brought under the rule of law, America will have the fate of the Roman republic. The “republican” Romans knew the virtues of Greek freedom, but they were too busy killing each other to pay attention. They fought their decades-long civil wars in Greece.

Greeks invented political theory and freedom. One led to the other. In fact, freedom was weaved into their civilization: piety for the gods and democracy that allowed citizens to rule and be ruled. Greeks also shared the land without too much inequality. Freedom also gained legitimacy and strength with athletic games like the Olympics, the education of the young in the sciences and philosophy and literature, attending theater, and producing and enjoying gorgeous architecture and art. The product was freedom. The Greeks tested and improved freedom in the polis, which enabled them to pass laws that protected their right to speak freely, and to govern and be governed by citizens. In other words, the Greeks experimented with a variety of constitutions that either embraced freedom (democracy) or limited freedom to a few (oligarchy) or just one (monarchy and tyranny). The Athenians proved that direct democracy was the best defender of freedom.

The Greeks were extremely competitive, however. Such antagonism often gave rise to hubris and discord, even war. Oligarchy and tyranny empowered the few who weakened the common interest and defense of most of the many small Greek poleis (city-states).

The loss of Greek freedom

Civil conflicts in mainland Greece, however, brought Rome and Christianity to Hellas. They wrecked Hellenic civilization and, in time, the image we have of ancient Greeks and their civilization. The Greeks suffered what people suffer when they lose their freedom. Western Christians and Moslem Turks captured and humiliated and impoverished Greece.

One example of that subjugation illustrates the price of living without the divine-like virtue of freedom, which was the oxygen of the Greeks. The Greek Revolution, 1821-1828, was an explosion of that remade Greece and Europe. After four centuries of abominable Mongol Turkish occupation, the Greeks rose up and fought for freedom or death.

A painting of a city AI-generated content may be incorrect.

The Greek Revolution: Battle of Athens, November 1821-June 1822, by Panagiotes Zographos guided by general Ioannes Makriyiannes. The battle took place under the wrecked Acropolis and Parthenon. Public Domain.

In January 1824, Lord Byron, the most celebrated Philhellene in Europe, arrived in Mesologgi in Central Greece.

A painting of a person standing in front of a crowd of people AI-generated content may be incorrect.

Lord Byron arriving in Mesologgi, Jan. 1824. Painting by Theodore Vryzakis, 1861. Public Domain

The Greeks of the beleaguered city welcomed Byron like a hero and defender. The poems of Byron praised Greek virtues. He loved Greece. He tried convincing the European powers to intervene on behalf of the Greeks struggling valiantly since 1821 to free their country from Turkish occupation. However, he died in Mesologgi in April of 1824.

The battle of Mesologgi

Meanwhile, the Turks were fighting back. The Sultan promised his Egyptian vassal, Mohammed Ali and Ali’s son, Ibrahim Pasha, Peloponnesos, if only they could defeat the Greek Revolution raging against him successfully since 1821. The Egyptian ruler sent a large fleet to crush the Greek rebels. The arrival in Peloponnesos of the Egyptian and African troops meant an all-out war of extermination.

During 1825-1826, these foreign armies besieged the strategic town of Mesologgi. The Greek defenders fought successfully for several months against the much larger enemy army. But in time the Egyptian African troops shut down the land and water ways Greeks used to supply food to the defenders of Mesologgi. In desperation, the population of half-starving Greeks tried to get out of their besieged city with catastrophic losses. But before this heroic exodus, some of the people of Mesologgi blew themselves up or committed suicide.

This great heroism and tragedy touched the feelings of the Europeans who had heard stories from Philhellenes who fought with the Greeks against the Egyptian-African and Turkish troops.

One of the Europeans who got infuriated with the fall of Mesologgi was the famous French artist and painter, Eugene Delacroix. In 1823, he had painted a canvas of the 1822 Turkish massacre of the population of the Aegean island of Chios.

A painting of people lying down AI-generated content may be incorrect.

The massacre at Chios by Eugene Delacroix, 1824. Louvre, Paris. Public Domain.

Delacroix had also read the poetry of Lord Byron. In 1827, he produced his masterpiece of Hellas expiring at Mesologgi, which inflamed the passion of Europeans trying to convince their governments to do something on behalf of Greek freedom.

No doubt, the brutality of the invading Egyptian-African and Turkish soldiers in Peloponnesos, and Mesologgi in particular, had something to do with the European intervention in Greece. In October 1827, a fleet made up of British, Russian and French warships annihilated the Egyptian-African and Turkish fleet at Navarino in Peloponnesos. This ally victory brought independent Greece into being.

Dionysios Solomos

Another person who was caught in the flames and passion of the struggle at Mesologgi was a privileged Greek named Dionysios Solomos, 1798-1857. He was born in the Ionian island of Zakynthos. He was educated in Italy, but his talent blossomed in Greek poetry.

A painting of a person AI-generated content may be incorrect.

Dionysios Solomos, 1800-1899. National poet of Greece. Wrote Hymn to freedom. Benaki Museum. Public Domain.

The inspiration of Solomos came from the ancient Greek tradition of poetry as well as the equally rich source of modern Greek peasant poetry, wedding and festival songs, and stories.

Deep freedom

The Greek Revolution touched the soul of Solomos. In 1823, he wrote the Hymn to Freedom, which became the Greek national anthem. Solomos traced freedom right from within the roots of Hellenic civilization.

A close-up of a book AI-generated content may be incorrect.

Hymn to Freedom by Dionysios Solomos, May 1823. Zakynthos. Public Domain

“I recognize you, eleutheria, freedom,” he said, “from the terrible cuting edge of the sword… You come straight from the sacred bones of the Greeks and, like in ancient times, you are full of manliness and courage, hail o hail eleutheria!”

In 1844, he wrote a poem, The Free Besieged, in which he resurrected the heroic struggle of the people of Mesologgi. Like ancient Greek poets, Solomos has a goddess—like woman relating the story of Mesologgi under siege. The woman wore a black cloth, as black as the blood of a hare. Walking towards Mesologgi was stepping into deep darkness, light, thunder and thunderbolt.

The black-dressed woman says the drama of Mesologgi unfolded while nature was blooming, its beauty overwhelming. What with the land, flowers, birds, and the sky merging to a gigantic beautiful being. Nature wanted to enter the human soul and besiege human nature on the surface and in depth. The enemy was tempted to speed up its conquest in order to possess this beautiful land. But to the besieged Greeks, the exquisite land caused pain as they knew they would lose it.

We are all free but besieged. The plutogenic climate chaos has set the Earth on fire. It has been threatening and causing massive harm, more plagues, and destruction. And like climate emergency and chaos, oligarchy and plutocracy are rising and engulfing our politics, threatening and causing harm to freedom here at home and all over the world.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική Πρεσβεία στις 6 Απριλίου! Δυναμώνουμε τη φωνή μας για τις αποζημιώσεις

Νά ὑπενθυμίσουμε στό Βερολῖνο ὅτι ὁ ἑλληνικός λαός δέν ἔχει ξεχάσει τό θέμα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΣΤΙΣ 6 Ἀπριλίου 1941 ἡ Γερμανία εἰσέβαλε στήν Ἑλλάδα. Την Κυριακη 6 Ἀπριλίου 2025 καί ὥρα 12 μέ 2 τό μεσημέρι η Διεθνής Επιτροπή Γερμανικού Χρέους προς την Ελλάδα ὀργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας ἔξω ἀπό τήν γερμανική Πρεσβεία, Ὑψηλάντου 10 στήν Ἀθήνα, ζητῶντας νά καταβάλει ἡ Γερμανία στήν Ἑλλάδα ὅσα τῆς ὀφείλει ἀπό τήν περίοδο τῆς Κατοχῆς πού κράτησε μέχρι τόν Ὀκτώβριο τοῦ 1944 καί πού εἶχε τά ἑξῆς ἀποτελέσματα γιά τήν χώρα μας:

Μέ τήν ἐπίσχεση καί κατάσχεση τροφίμων 300.000 Ἕλληνες πέθαναν ἀπό τήν πεῖνα τόν χειμῶνα τοῦ 1941 ἐνῷ ἀκολούθησαν μέχρι τό τέλος τῆς Κατοχῆς κι ἄλλοι 300.000 θάνατοι ἀπό πεῖνα, ἀσθένειες, σφαγές κι ἐκτελέσεις. Ὁ πληθυσμός τῆς Ἑλλάδας μειώθηκε κατά 13,5%.

Οἱ γερμανικές Ἔνοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν 1.770 πόλεις και χωριά μέ 131 ὁλοκαυτώματα, μέ μεγαλύτερα τά ἑξῆς ἕξι:

1. Τό ὁλοκαύτωμα τῶν Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943). Ἐκτελέστηκαν 1436 ἄμαχοι καί κατεδαφίστηκε ἡ πόλη.

2. Τό ὁλοκαύτωμα τοῦ Διστόμου (10 Ἰουνίου 1944). Σφαγιάστηκαν 117 γυναῖκες, 111 ἄντρες καί 53 παιδιά.

3. Τό ὁλοκαύτωμα τῆς Βιάννου (14-16 Σεπτεμβρίου 1943). Σφαγιάστηκαν 461 κάτοικοι, κάηκαν 10 χωριά καί ἀνατινάχτηκαν 950 σπίτια.

4. Τό ὁλοκαύτωμα τοῦ Κομμένου (16 Αὐγούστου 1943). Σφαγιάστηκαν 317 κάτοικοι (ἀνάμεσά τους 97 βρέφη και παιδιά και 119 γυναῖκες).

5. Τό ὁλοκαύτωμα τῆς Κανδάνου (3 Ἰουνίου 1941). Ἐκτελέστηκαν 180 κάτοικοι καί ἰσοπεδώθηκε τό χωριό.

6. Τό ὁλοκαύτωμα τῶν Ἀνωγείων (Αὔγουστος 1944). Σφαγιάστηκαν 24 ἡλικιωμένοι και ἀνάπηροι ἐνῷ ἀνατινάχτηκαν 940 σπίτια.

Α. Ἀπό τίς παραπάνω φρικαλεότητες προκύπτει ἡ πρώτη γερμανική ὀφειλή πρός τήν Ἑλλάδα. Πρόκειται γιά ἀποζημιώσεις πού ἐπιδικάστηκαν στήν Διάσκεψη τῶν Παρισίων τοῦ 1946 γιά τά θύματα ἐγκλημάτων πολέμου. Ἡ ἑλληνική Διακομματική Κοινοβουλευτική Ἐπιτροπή ὑπολόγισε τό 2016 ὅτι τό χρέος γι’ αὐτές τίς ἀποζημιώσεις ἀνέρχεται σέ 107 δισ. εὐρώ χωρίς τους τόκους. Με 3% τό ποσό φτάνει σήμερα τό 1 τρις εὐρώ. Ἡ Γερμανία, ἔναντι αὐτοῦ, ἔχει καταβάλει μόνο 115 ἑκατ. μάρκα σε ὁρισμένες κατηγορίες θυμάτων.

Β. Ἡ δεύτερη γερμανική ὀφειλή πρός τήν Ἑλλάδα εἶναι οἱ ἀποζημιώσεις γιά τήν καταστροφή τῶν ὑποδομῶν τῆς χώρας ἀπό τίς γερμανικές Ἔνοπλες Δυνάμεις. Καταστράφηκαν τό ὁδικό καί τό σιδηροδρομικό δίκτυο, τά λιμάνια, ἡ πολιτική ἀεροπορία, ἡ διώρυγα τῆς Κορίνθου, τό 74% τῶν ἐμπορικῶν πλοίων καί τό 95% τῶν ἐπιβατικῶν. Ἡ Συνδιάσκεψη τῶν Παρισίων τοῦ 1946 ἀποφάσισε ἐπανορθώσεις ὕψους 6,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε τιμές 1938, πού με τους τόκους τό ποσό ἀνέρχεται σήμερα σέ 595 δισ. εὐρώ. Ἡ Γερμανία, ἔναντι αὐτοῦ, ἔχει καταβάλει μόνο 20 ἑκατ. δολλάρια.

Γ. Ἡ τρίτη γερμανική ὀφειλή εἶναι ἡ ἀποπληρωμή τῶν κατοχικῶν δανείων βάσει διακρατικῆς συμβατικῆς συμφωνίας. Τό συνολικό ποσό ἀποτιμᾶται, ἀνάλογα μέ τήν τιμαριθμική ἀναπροσαρμογή, ἀπό 100 μέχρι 506 δισ. εὐρώ.

Δ. Ἡ τέταρτη γερμανική ὀφειλή εἶναι ἡ ἐπιστροφή στήν Ἑλλάδα τῶν 8.500 ἀρχαιολογικῶν θησαυρῶν καί 460 πινάκων πού ἐκλάπησαν ἀπό τις γερμανικές Ἔνοπλες Δυνάμεις. Τό 1946 παραδόθηκε ἀπό τήν ἑλληνική κυβέρνηση στήν γερμανική κατάλογος μέ τά κλαπέντα πολιτιστικά ἀγαθά.

Ἀνάλογες ἐκδηλώσεις διαμαρτυρίας θά πραγματοποιηθοῦν τήν ἴδια μέρα και στο εξωτερικο.

Μέ τήν δημοσιότητα πού θά δοθεῖ στίς ἐκδηλώσεις αὐτές ἐλπίζουμε νά ὑπενθυμίσουμε στό Βερολῖνο ὅτι ὁ ἑλληνικός λαός δέν ἔχει ξεχάσει τό θέμα ,

ἐπιμένοντας στήν ἀποπληρωμή τῶν χρεῶν πρός τήν Ἑλλάδα καί νά ἀσκηθεῖ πίεση στήν ἑλληνική κυβέρνηση νά θέσει τό θέμα ἐπιτακτικά, καί γιατί ὄχι ἐκβιαστικά, στό Βερολῖνο,το οποίο έχει αρχίσει και εξοπλίζεται ξοδεύοντας δισεκατομμύρια ενώ αρνείται να πληρώσει τις οφειλές προς την Ελλάδα.

Σᾶς περιμένουμε την Κυριακη 6 Ἀπριλίου στήν Γερμανικη Πρεσβεια στην Ἀθήνα

Διεθνής Επιτροπή Γερμανικού Χρέους προς την Ελλάδα

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικά1 λεπτό πριν

Ελλαδάρα! Η Εθνική του Γιοβάνοβιτς με νέους ταλαντούχους ανέβηκε κατηγορία σκορπώντας τη Σκωτία

Τα «πιτσιρίκια» της εθνικής έκαναν υπερήφανους τους Έλληνες

Διεθνή59 λεπτά πριν

Είκοσι εκατ. Τούρκοι πολίτες ψήφισαν υπέρ του Ιμάμογλου

Κάποιοι κάνουν λόγο για «άτυπο δημοψήφισμα», με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά πλέον πρόωρες εκλογές.

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Είμαστε σε πολύ κακό δρόμο! Φοβούμαι και δυστυχώς μπαίνω σε κακές σκέψεις

Παρέμβαση του Καθηγητή Γεωπολιτικής Θεωρίας και Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννη Μάζη στο Ράδιο 984 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ο Ερντογάν πήρε το πράσινο φως από Τραμπ για Ιμάμογλου;

Παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στην τηλεόραση του BlueSky

Άμυνα2 ώρες πριν

ReArm Europe: Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και το «παράθυρο» για την Τουρκία

Tο επόμενο διάστημα θα πρέπει να δοθεί και μια λεπτή και δύσκολη διπλωματική μάχη, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να μη...

Δημοφιλή