Ενεργειακά
CNBC: Υπάρχουν τρόποι η Ρωσία να παρακάμψει το εμπάργκο πετρελαίου
Η Ρωσία θα μπορούσε να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ
Η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο αναζητώντας άλλους αγοραστές για το αργό της ή μειώνοντας την παραγωγή για να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Οι ενέργειές της θα είχαν παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο, εκτός αν παρέμβει ο OPEC, σημειώνει το CNBC.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σε εμπάγκο για το 90% του ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
“Η ρωσική αντίδραση προφανώς θα πρέπει να παρακολουθείται στενά”, δήλωσε η Helima Croft, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού μετά τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
“Αυτό που συμβαίνει τώρα θα αλλάξει το εμπόριο πετρελαίου – φυσικού αερίου στο μέλλον. Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα μειωθούν σύντομα και οι επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων θα είναι αισθητές για μερικά χρόνια”, δήλωσε ο Hossein Askari, καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου George Washington. “Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιήσει ισχυρές προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να είναι πιο σκληρές με τους πετρελαιοπαραγωγούς του OPEC για να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου”.
Σε αναζήτηση άλλων αγοραστών
Το αν η Ρωσία καταφέρει να ξεφορτώσει το αργό στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και πόσο μπορεί να πουλήσει από αυτό, θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου το 36% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία.
Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, δήλωσε ότι η χώρα θα αναζητήσει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της.
“Όπως σωστά είπε χθες, η Ρωσία θα βρει άλλους εισαγωγείς”, δήλωσε ο Ουλιάνοφ μέσω Twitter, αναφερόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
“Το αν αυτά τα βαρέλια θα κατευθυνθούν στην Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία μπορεί να εξαρτηθεί από το αν η ΕΕ επιλέξει τελικά να στοχεύσει τις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να επιβάλουν δευτερεύουσες κυρώσεις τύπου Ιράν”, ανέφερε η Croft.
Η Μόσχα έχει ήδη δύο πιθανούς αγοραστές για το αργό της: την Κίνα και την Ινδία. Οι χώρες αυτές έχουν αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση και αναλυτές του κλάδου λένε ότι αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Ενώ η Ινδία παραδοσιακά εισάγει πολύ λίγο αργό από τη Ρωσία – μόνο από 2% έως 5% ετησίως, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς – οι αγορές της έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες.
Η Ινδία αγόρασε 11 εκατ. βαρέλια τον Μάρτιο και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 27 εκατ. τον Απρίλιο και στα 21 εκατ. τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων εμπορευμάτων Kpler. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα 12 εκατ. βαρέλια που αγόρασε από τη Ρωσία το 2021.
Η Κίνα ήταν ήδη ο μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, αλλά οι αγορές πετρελαίου της έχουν επίσης εκτοξευθεί. Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, αγόρασε 14,5 εκατ. βαρέλια, σε τριπλάσια αύξηση από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Περικοπές παραγωγής
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού για να αμβλύνει το πλήγμα στα οικονομικά της. Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, Leonid Fedun, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έως και 30% για να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω και να αποφύγει την πώληση βαρελιών με έκπτωση.
“Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Μόσχα μπορεί να μειώσει τις εξαγωγές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να προκαλέσει τον μέγιστο οικονομικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και να δοκιμάσει τη συλλογική αποφασιστικότητα των κρατών – μελών να υπερασπιστούν την Ουκρανία”, δήλωσε η Croft.
Μια ρωσική “διακοπή” θα μπορούσε να έχει πολύ επιζήμιο οικονομικό αντίκτυπο αυτό το καλοκαίρι, πρόσθεσε.
“Για τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος του χαμηλότερου όγκου εξαγωγών φέτος θα αντισταθμιστεί ως επί το πλείστον από τις υψηλότερες τιμές”, είπε και ο Edward Gardner, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. Προέβλεψε ότι η ρωσική παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 20% μέχρι το τέλος του έτους.
Ενώ το αργό πετρέλαιο Urals, το κύριο μείγμα πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία, διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς, η τιμή του σήμερα είναι στα 95 δολάρια ανά βαρέλι, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Gardner.
Αλλά αν η ρωσική παραγωγή μειωθεί, άλλοι παίκτες μπορεί να παρέμβουν για να βοηθήσουν στον έλεγχο των τιμών. Οι Financial Times ανέφεραν την Πέμπτη, επικαλούμενοι πηγές, ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αργού αν η παραγωγή της Ρωσίας μειωθεί σημαντικά μετά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμμαχία του OPEC+, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία συνεδρίασή της αργότερα την Πέμπτη.
“Ύπουλες” ναυτιλιακές πρακτικές
Από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, έχουν γίνει 180 αλλαγές ιδιοκτησίας πλοίων από ρωσικές οντότητες σε μη ρωσικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Windward.
Η Windwards ανέφερε ότι αυτές οι αλλαγές που καταγράφηκαν σε μόλις τρεις μήνες ήταν ήδη περισσότερες από τις μισές αλλαγές ιδιοκτησίας για ρωσικά πλοία σε όλο το 2021.
Πολλά από τα ρωσικά πλοία πωλήθηκαν σε εταιρείες που εδρεύουν κυρίως στη Σιγκαπούρη, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Νορβηγία, σύμφωνα με την Windward.
Φιλελεύθερος
Ενεργειακά
Τί μας είπε ο Πάιατ;
Τζέφρι Πάιατ: Ενθουσιασμένος με Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη όσον αφορά την Τουρκία.
Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για όλη τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη είναι εκπληκτική, τονίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο.
Ποιό είναι το όνειρο των ΗΠΑ;
Το μήνυμα στη Ρωσία
Η άποψή του για τον East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Για ποιον άλλο σκοπό προορίζονται τα ναυπηγεία Ελευσίνας;
Τί μας λέει για Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά;
Οι ευχές του για τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή
Δείτε τη συνέντευξη του Αμερικανού διπλωμάτη:
Ενεργειακά
Θετικό μήνυμα από ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY! Ξεκινά η 2η φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης
Ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα “Ιόνιο” και “Μπλοκ 10”
Ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έρευνας για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” καθώς και την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη δεύτερη φάση ερευνών ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY γνωστοποίησαν στην ΕΔΕΥΕΠ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για το οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, και υπέβαλαν το αίτημά τους για έναρξη της β’ φάσης του σταδίου ερευνών που θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση διεξαγωγής γεωτρήσεων.
Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 3,250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, και την πραγματοποίηση γεωχημικής έρευνας. Την αρχική φάση των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS (πλέον έχει συγχωνευθεί με την εταιρεία TGS), για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY. Η PGS ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εργασιών με απόλυτη επιτυχία, τηρώντας παράλληλα αυστηρότατα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο “ήπιας εκκίνησης” και η “ζώνη αποκλεισμού”. Oι τελικές εργασίες που διενεργήθηκαν υπερκάλυψαν την ελάχιστη δαπάνη που προέβλεπε η σχετική σύμβαση, ύψους 5,000,000 ευρώ, αλλά και το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών, καθώς προσκτήθηκαν συνολικά 7,789 χιλιόμετρα σεισμικών έναντι των 3,250 ελάχιστων απαιτούμενων.
Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Οκτωβρίου 2024, με το επόμενο στάδιο ερευνών να ξεκινάει επίσημα σήμερα 10 Οκτωβρίου 2024. Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ ελάχιστο ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, και πάλι σε συνεργασία με την PGS, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις: “Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα “Ιόνιο” και “Μπλοκ 10″. Το γεγονός ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν με αδιάκοπο ρυθμό τις ερευνητικές εργασίες τους, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν ήδη εκτελέσει μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων και της δεύτερης φάσης ερευνών. Το οποίο σημαίνει ότι κινούνται με ρυθμούς ταχύτερους από ό,τι προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τηρώντας σε απόλυτο βαθμό τα αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής”.
Ενεργειακά
Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.
Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.
Το δημοσίευμα των Νέων
“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης
• Ποια είναι η παγίδα
Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video7 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video2 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!