Διεθνή
Φεύγει τις επόμενες ημέρες για τις ΗΠΑ η LOR από Αθήνα για τα F-35
Το μεγάλο «deal» για τα F-35 και οι fast track διαδικασίες που ακολουθούνται πλέον παραπέμπουν στην προηγούμενη κίνηση-ματ της πολιτικής ηγεσίας και του Πρωθυπουργού για απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale.
Ραγδαίες φαίνεται ότι είναι οι εξελίξεις για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία του πανίσχυρου Stealth μαχητικού 5ης γενιάς. Και ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί τρεις εβδομάδες από την ανακοίνωση-βόμβα που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον για απόκτηση από την Ελλάδα μιας Μοίρας F-35 στο Αεροπορικό Επιτελείο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η σύνταξη της LOR προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την οποία ουσιαστικά αρχίζει η επίσημη διαδικασία εισόδου της χώρας μας στο κλειστό club του αόρατου αεροσκάφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost προερχόμενες από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΑ οι τεχνοκράτες της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε συνεργασία με τα Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων εντός της ερχόμενης εβδομάδας εκτός απροόπτου αναμένεται να αποστείλουν την επίσημη έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση μιας Πολεμικής Μοίρας F-35 στην αρμόδια για τους εξοπλισμούς αρχή των ΗΠΑ. Και ενώ αρχικά το χρονοδιάγραμμα αποστολής της LOR είχε τεθεί με ορίζοντα λίγων μηνών έως και το φθινόπωρο η διαδικασία επισπεύδεται, με στόχο να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και η απάντηση των Αμερικανών να φτάσει πίσω στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό με δεδομένη την σχετική γραφειοκρατία που προβλέπει η Αμερικανική νομοθεσία στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων.
Ο ενάμιση χρόνος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και έπειτα από τη διάθεση των αρμόδιων αξιωματούχων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τον ένα χρόνο. Έτσι δεν αποκλείεται η Ελληνική πλευρά να έχει την έγγραφη απάντηση μέσω LOA τους πρώτους μήνες του 2023. Απάντηση η οποία θα σημαίνει ότι πλέον οι δύο πλευρές μπορούν άμεσα να προχωρήσουν σε συμφωνία για το μεγάλο «deal» που θα εκτινάξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Από τις αρχές του 2022 φαινόταν άλλωστε ότι το… νερό μπαίνει στο αυλάκι και το θεωρητικό εδώ και αρκετά χρόνια ενδιαφέρον της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας για απόκτηση F-35 να μετατραπεί σε ουσιαστικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Είχε προηγηθεί η αναλυτική παρουσίαση στο ΓΕΑ και στην πολιτική ηγεσία τον περασμένο Φεβρουάριο για την οποία ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ όπου ουσιαστικά κλείδωσε με πολιτική απόφαση η συμφωνία. Με τους Αμερικανούς να διαμηνύουν εδώ και πολύ καιρό ότι προτίθενται να πουλήσουν στην Ελλάδα το Stealth μαχητικό. Πρόθεση η οποία πήρε και επίσημη μορφή στην Αμυντική συμφωνία MDCA η οποία πρόσφατα επικυρώθηκε και από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
Η επίσκεψη στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες του Αμερικανικού κλιμακίου από το αρμόδιο για το πρόγραμμα του F-35 γραφείου Joint Strike Fighter PO ουσιαστικά ξεκαθάρισε και τις τελευταίες λεπτομέρειες με τα Στελέχη του JSF PO να συνεργάζονται με το Αεροπορικό Επιτελείο για την σύνταξη της LOR. Αφού ήδη είχε προηγηθεί η πολιτική απόφαση για επίσπευση των διαδικασιών.
Το μεγάλο «deal» για τα F-35 και οι fast track διαδικασίες που ακολουθούνται πλέον παραπέμπουν στην προηγούμενη κίνηση-ματ της πολιτικής ηγεσίας και του Πρωθυπουργού για απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεργάστηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και το Επιτελείο για να προχωρήσει ταχύτατα η συμφωνία. Βέβαια η διαδικασίες στην περίπτωση των F-35 οι οποίες καθορίζονται από την αυστηρή νομοθεσία των ΗΠΑ διαφέρουν, όπως και το χρονοδιάγραμμα αφού υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι να προσγειωθούν τα πρώτα F-35 σε Ελληνικό έδαφος. Και ενώ θα έχει προηγηθεί εκπαίδευση Ελλήνων ιπτάμενων και τεχνικών στις ΗΠΑ για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.
ΠΗΓΗ: newpost.gr
Διεθνή
Μπελέρη: Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία! Ρητή υποχρέωση να τηρήσει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.
Πρέπει να γνωρίζει η Αλβανία ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία.
Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.
«Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας (…) Η Αλβανία να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Φρέντης Μπελέρης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.
Ενώ αναφέρει, αναλυτικά:
«Σήμερα, ύστερα από μια δεκαετία, ξεκινούν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία.
Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον εναπόκειται στην Αλβανία η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η τόλμη, με τις οποίες θα βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία.
Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι μια απαιτητική, αλλά άκρως θεραπευτική διαδικασία για τη χώρα. Σε αυτήν, βέβαια, δε χωρούν εκπτώσεις και εθνικοί εγωισμοί.
Γι’ αυτό και περιμένω από την Ευρώπη να δρα ως θεσμικός εγγυητής και άγρυπνος τοποτηρητής των κρίσιμων τομών που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αλβανία στη θεσμική της ραχοκοκαλιά. Η Ένωση μας διαθέτει, άλλωστε, τους απαραίτητους μηχανισμούς προκειμένου να επιτηρεί ουσιαστικά, να παρεμβαίνει διορθωτικά, να απαιτεί αποφασιστικά την υλοποίηση των ενταξιακών υποχρεώσεων της Αλβανίας.
Σε αυτές τις υποχρεώσεις αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Πλέον, στη πρώτη δέσμη κεφαλαίων που συνυπογράφουν 27 κράτη-μέλη, περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κυρίως τα περιουσιακά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ρητά η υποχρέωση της Αλβανίας να υιοθετήσει άμεσα τους εφαρμοστικούς νόμους που αφορούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες.
Δε πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που έφερε στο προσκήνιο αυτών των διαπραγματεύσεων τις διεκδικήσεις μας και τις μετατρέπει πλέον σε ευρωπαϊκές πολιτικές διεκδικήσεις. Που δεν έσκυψε το κεφάλι -και τον ευχαριστώ για αυτό- μπροστά στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και τις πραξικοπηματικές πρακτικές. Είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέστησε τα ζητήματα μας ευρωπαϊκά και κατέρριψε τη ρητορική όσων με ζήλο έσπευδαν να τα βαπτίσουν διμερή.
Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.
Ευελπιστώ να εκπληρώσει μέχρι κεραίας τους ενταξιακούς όρους και να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε».
Διεθνή
Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή! Μήνυμα Νετανιάχου για πλήγματα χωρίς έλεος – Απειλεί όλη το Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο εν μέσω ωστόσο εμποδίων τα οποία ουδείς γνωρίζει πώς επιλύονται και κενών τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν στον αμυντικό τομέα
Δραματικές εξελίξεις πυροδότησε το μήνυμα Νετανιάχου για πλήγματα χωρίς έλεος στον Λιβανο. Η Χεζμπολάχ, σήκωσε αμέσως το γάντι και απειλεί πλέον με επιθέσεις σε όλη την ισραηλινή επικράτεια.
Το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο εν μέσω ωστόσο εμποδίων τα οποία ουδείς γνωρίζει πώς επιλύονται και κενών τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν στον αμυντικό τομέα
Η κλιμάκωση της έντασης έρχεται τη στιγμή που ο Νετανιάχου ζυγίζει τα αντίποινα έναντι του Ιράν, ενώ υιοθετεί πιο σκληρή πολεμική τακτική στο μέτωπο της Γάζας. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε 24 ώρες, δεκάδες ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για νέα μεταναστευτική κρίση, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει τελεσίγραφο 30 ημερών στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, προειδοποιώντας ακόμα και με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Kωστής Κωνσταντίνου, στο Τελ Αβίβ, «το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν γενικευμένο πόλεμο εν μέσω ωστόσο εμποδίων τα οποία ουδείς γνωρίζει πώς επιλύονται και κενών τα οποία πρέπει να γεφυρωθούν στον αμυντικό τομέα» και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο και σοβαρότερο ίσως είναι η αποκάλυψη επιστολής με την οποία οι ΗΠΑ θέτουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του Ισραήλ να βελτιώσει εντός ενός μηνός τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα αλλιώς να κινδυνεύσει να βρεθεί σε παραβίαση των κείμενων αμερικανικών νόμων για την παροχή οπλισμού κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την προμήθεια όπλων από τις ΗΠΑ».
Αυτό έρχεται εν μέσω πληροφοριών ότι το Ισραήλ βρίσκεται ενώπιον ελλείψεων σε πυραύλους αναχαίτισης για την αντιαεροπορική του άμυνα. Και αυτό με τη σειρά του έρχεται να προστεθεί στην αναζωπύρωση του μετώπου στη Γάζα αλλά και σοβαρές ενδείξεις ότι η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο περιπλέκεται. Σε αυτό το κλίμα το Ισραήλ καλείται να λάβει και τη απόφαση για το χτύπημα στο Ιράν η οποία μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στο Κιριάτ Μπιαλίκ βρέθηκε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Γιώργος Σιδέρης στο Ισραήλ και μαζί με τη βοήθεια του καμέραμαν Φώτη Πάντου και του ηχολήπτη Γιάννη Παπαχρήστου έδειξαν στο δελτίο ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τον κρατήρα και τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν ρουκέτες της Χεζμπολάχ σε συγκρότημα πολυκατοικιών.
Είναι ένα από τα πλήγματα της Χεζμπολάχ σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Χάιφα τόνισε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι τόσο η συγκεκριμένη πόλη όσο και οι βόρειες περιοχές του Ισραήλ είναι υπό διαρκείς πυραυλικές επιθέσεις.
Μόνο πέντε ώρες υπήρχε ηρεμία το πρωί στην Χάιφα και στα περίχωρα ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στην σκιά των απειλών της Χεζμπολάχ για επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ επιχειρεί να κάνει επίδειξη ισχύος, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένας δύσκολος αντίπαλος παρά την αποδυνάμωσή της και είναι σαφές ότι έχει αλλάξει η τακτική της και στο πεδίο και ποντάρει στον πόλεμο κυρίως με τα drones και με τις ρουκέτες -με το πυραυλικό πυροβολικό της δηλαδή- καθώς ένα από αυτά ήταν που έδωσε το χτύπημα το οποίο αναζητούσε τόσο χρονικό διάστημα.
Ο στρατός επίσης ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής της μονάδας των drones της φιλοϊρανικής οργάνωσης.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα ως το Σάββατο όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στο Ιράν και ταυτόχρονα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητο το αιματηρό επεισόδιο με το drone της Χεζμπολάχ. «Και από τη στιγμή που το Ισραήλ αισθάνεται ισχυρό, δεν αποκλείεται να κάνει μια επίδειξη αυτής της ισχύος με ένα διπλό ταυτόχρονο χτύπημα τόσο σε Λίβανο όσο και σε Ιράν» τόνισε ο Γιώργος Σιδέρης.
Η Χεζμπολάχ σηκώνει το γάντι μετά το σκληρό μήνυμα του Νετανιάχου
«Σήμερα στις 3:30 το μεσημέρι όλες οι τηλεοράσεις της Βηρυτού μετέδιδαν ζωντανά την ομιλία του Κασέμ. Ο υπαρχηγός της σιιτικής οργάνωσης απείλησε το Ισραήλ λέγοντας ότι βρισκόμαστε πλέον σε ανοιχτό πόλεμο, σε πόλεμο όχι μόνο προς συμπαράσταση για τη Γάζα, αλλά πλέον για το Λίβανο. Μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε θέλουμε εντός του Ισραήλ.
Η σιιτική οργάνωση είναι ακόμα δυνατή. Αυτό ήταν το μήνυμά του, το οποίο πραγματικά ακούστηκε σε όλο το Λίβανο» μετέδωσε η Αλεξία Καλαϊτζή από τον Λίβανο.
«Ο ίδιος ήθελε να ακουστεί και εσωτερικά, γιατί πλέον ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από τη Χεζμπολάχ, δείχνοντας το λιβανέζικο στρατό και δίνοντας μήνυμα ενδυνάμωσης του ιδίου για υπεράσπιση του λιβανέζικου εδάφους» σημείωσε η δημοσιογράφος.
Διεθνή
Άτυπη τριμερής! Κανείς δεν περιμένει θαύματα
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά στο Κυπριακό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί πολλά έχουν γίνει και έχουν ανατραπεί την τελευταία στιγμή.
Χριστοδουλίδης, Τατάρ και ΟΗΕ επιχειρούν επανεκκίνηση συνομιλιών για το Κυπριακό
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά στο Κυπριακό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί πολλά έχουν γίνει και έχουν ανατραπεί την τελευταία στιγμή.
Η αναζήτηση κοινού πλαισίου συζήτησης για την μοναδική διαφορά στα ελληνοτουρκικά που αναγνωρίζει η χώρα μας, της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομόλόγου του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 8 Νοεμβρίου.
Τα βλέμματα της ελληνικής διπλωματίας είναι στραμμένα και στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα πραγματοποιείται η τριμερής για το Κυπριακό μεταξύ Χριστοδουλίδη, Τατάρ και Ηνωμένων Εθνών.
Η τριμερής άτυπη συνάντηση έχει στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέρχεται με ειλικρινή πρόθεση να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να αποτελέσει το εφαλτήριο για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές.
Ανταπόκριση – Νέα Υόρκη: Λένα Αργύρη
Συνομιλίες για το Κυπριακό: Τα μηνύματα για το μέλλον
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά στο Κυπριακό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί πολλά έχουν γίνει και έχουν ανατραπεί την τελευταία στιγμή.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τίποτα, πώς θα κινηθεί ο γενικός γραμματέας, τι θα προτείνει. Δεν είναι γνωστή η έκθεση που του έχει υποβάλει η ειδική αντιπρόσωπος του, η οποία έκανε και αποστολή στην Κύπρο, η κυρία Ολγκίν, η οποία την υπέβαλε τον Ιούλιο.
Επίσης, δεν ξέρουμε ποιο πλαίσιο θα χρησιμοποιήσει ο κύριος Γκουτιέρες, αν θελήσει να δεσμεύσει τις δύο πλευρές για μια ακόμα τριμερή ή για τη δρομολόγηση της πενταμερούς.
Πάντως είναι γεγονός ότι όσο και αν επιχειρεί και θέλει η Τουρκία και η τουρκική πλευρά την παράκαμψη και την εγκατάλειψη της θέσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κύριος Γκουτιέρες δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας που είναι να λειτουργήσει και να ψάξει τη λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης από την αρχή της θητείας του έχει ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο και εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά το 2017.
Πάει ενισχυμένος στη Νέα Υόρκη, διότι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, είχε μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Πάφο. Είχε αυτή την επίσκεψη χθες στο Λονδίνο που εξασφάλισε μια στήριξη από τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό που είναι εγγυήτρια δύναμη η Βρετανία, έχει την αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παίζει ρόλο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και επίσης εκεί είναι και ο μεγάλος κόμβος που θα χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ξένων πολιτών από το Λίβανο.
Αυτό δεν αρέσει στην Τουρκία, είναι γεγονός. Από την άλλη μεριά βεβαίως, ακούσαμε τον κύριο Τατάρ, θα πρέπει να περιμένουμε κατά τις 02:00 (ώρα Ελλάδας) που θα γίνει αυτό το δείπνο, διότι δεν φαντάζομαι ότι ο κ. Γκουτιέρες τους κάλεσε στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει κάτι να δρομολογήσει.
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα
Στην Αθήνα η συνάντηση 8 Νοεμβρίου θα συναντηθούν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογος του, Χακάν Φιντάν.
Θα είναι ένα πρώτο δυνατό κρας τεστ για την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Διότι έχουμε δει τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η Τουρκία, η οποία θέλει συζήτηση υπό μορφή πακέτου όλων των διεκδικήσεών της εναντίον της Ελλάδας, κάτι βεβαίως που δεν προδιαθέτει για πρόοδο.
Είναι βεβαίως μια διερευνητική συνάντηση μεταξύ δύο υπουργών, αλλά και πάλι είναι δύσκολο να παρακαμφθούν θέσεις όπως οι γκρίζες ζώνες, όπως η άρνηση της Τουρκίας στην αποδοχή του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση χωρικών υδάτων ή και την επήρεια του δικαιώματος που έχουν τα νησιά σε θαλάσσιες ζώνες.
Παρά το άσχημο περιβάλλον που υπάρχει λόγω των θέσεων αυτών, θα καταβληθεί μια προσπάθεια να διατηρηθεί αυτή η διαδικασία και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και κυρίως γιατί όλοι σκέφτονται το πως μια πρόωρη κατάρρευση, θα επηρεάσει την επαναπροσέγγιση.
Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία
Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Το 2003 στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων και έχουν περάσει 21 χρόνια.
Περίμεναν πολλά χρόνια οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αλβανία είναι η πρώτη που περνάει σήμερα αυτή την πόρτα. Αυτό έγινε αφού διαχωρίστηκε η υπόθεσή της απ’ αυτή της Βόρειας Μακεδονίας λόγω του βέτο της Βουλγαρίας.
Η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως, έκανε και σχετικές δηλώσεις ο κ. Γεραπετρίτης. Αυτό ήρθε μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης που δημιούργησε η υπόθεση Μπελέρη, αλλά τα πρώτα κεφάλαια που ανοίγουν και αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου κλπ υπάρχουν στο ενταξιακό κείμενο, σαφείς αναφορές για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων.
Κάτι που καλύπτει και την ελληνική μειονότητα και επ’ αυτών θα ελέγχεται βεβαίως και η αλβανική πλευρά στη διάρκεια.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Video5 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Διεθνή1 εβδομάδα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video3 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!
-
Γενικά θέματα1 εβδομάδα πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video1 εβδομάδα πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία