Ακολουθήστε μας

ΗΠΑ

Γουέντι Σέρμαν: Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή

Δημοσιεύτηκε

στις

ΗΠΑ: Η Κίνα η νούμερο ένα απειλή για την παγκόσμια τάξη 

Η δεύτερη τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Γουέντι Σέρμαν, κατήγγειλε χθες Πέμπτη τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Κίνας σε παγκόσμια κλίμακα και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό του Πεκίνου.

«Προτού καν ο πρόεδρος (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ) και ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν ανακοινώσουν τον Φεβρουάριο πως σχηματίζουν συμμαχία ‘χωρίς όρια’, η Κίνα αποτελούσε πρόκληση για την ασφάλεια της Ευρώπης, για την οικονομία της Ευρώπης και για τις αξίες της Ευρώπης», είπε η κυρία Σέρμαν απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του ευρωπαϊκού Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από την Ουάσιγκτον.

Μίλησε περί εκφοβισμών και «οικονομικής παρενόχλησης» της Κίνας σε βάρος της Ευρώπης, αναφέροντας ως παραδείγματα τον πρόσφατο αποκλεισμό των λιθουανικών εξαγωγών, το ότι το Πεκίνο «δεν παρέδωσε» αυτοκινητόδρομο που είχε αναλάβει να κατασκευάσει στο Μαυροβούνιο, το ότι έχει βάλει στο στόχαστρο εταιρείες όπως οι Adidas και Nike.

Η συνέντευξη της κυρίας Σέρμαν ακολουθεί πρόσφατη ομιλία του προϊσταμένου της, του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία αναγόρευσε το Πεκίνο στην κυριότερη απειλή για την παγκόσμια τάξη, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί συχνά το Πεκίνο πως επιδιώκει να αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Στην ομιλία του την 25η Μαΐου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με το Πεκίνο που έχει στόχο, κατ’ αυτόν, να διατηρηθεί η παγκόσμια τάξη.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μιλά περί ανάγκης να πιεστεί η Κίνα για να τηρεί τους διεθνείς κανόνες, ιδίως στις διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και στο πεδίο του εμπορίου.

«Παρότι το Πεκίνο απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα (…) οι ενέργειες της Κίνας έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ευρώπης», επέμεινε η κυρία Σέρμαν, εκφράζοντας μεν ικανοποίηση για τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ως προς το ζήτημα αυτό κι ευχόμενη να «ευθυγραμμιστούν με τις προσεγγίσεις μας».

Ακόμη, η αμερικανίδα διπλωμάτισσα πρόβαλε ιδιαίτερα το ότι «οι πάντες σκέφτονται για τα ζητήματα που αφορούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες», στα απόνερα της πανδημίας του νέου κοροναϊού και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση» με την Κίνα, ούτε να «αποσυνδέσουν» την οικονομία τους από αυτή της Κίνας, διαβεβαίωσε η αμερικανίδα υφυπουργός. «Δεν θέλουμε νέο ψυχρό πόλεμο», επέμεινε, όμως «δεν μπορούμε να λογαριάζουμε στο ότι το Πεκίνο θα αλλάξει συμπεριφορά».

Συμμαχία Κίνας – Ρωσίας

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν «με μεγάλη προσοχή» τη συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία, απειλώντας το Πεκίνο με «συνέπειες» αν οι κινεζικές αρχές αποφασίσουν να στείλουν εξοπλισμούς (σ.σ. όπλα) στον ρωσικό στρατό, αν και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι η Κίνα αναπαράγει σειρά «ψευδών πληροφοριών» που προέρχονται από τη Μόσχα.

«Ειλικρινά, θεωρώ ότι η Ρωσία και ο Πούτιν θα είναι παρίες για πολύ καιρό και δεν είμαι σίγουρη ότι η Κίνα θα ωφεληθεί» από τη συμμαχία, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Η ερώτηση του 1 δισεκατομμυρίου για τη Μέση Ανατολή!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιωάννης Μπαλτζώης: Η Μέση Ανατολή φλέγεται και η αγωνία έχει αυξηθεί στο κατακόρυφο για το μέλλον της περιοχής.

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να απαντήσει και το Ιράν να αντιδράσει, παίζοντας μπάλα με πληρεξούσιους και με άλλες δυνάμεις.

Ποιά είναι η στάση των ΗΠΑ, πως βλέπει η Τουρκία τη σύγκρουση και ποιά πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας.

Δείτε την παρέμβαση του αντιστράτηγου ε.α. Ιωάννη Μπαλτζώη στο Θεσσαλία TV

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

“Φλέγεται” η περιοχή

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

“Καυτές” εξελίξεις σε Μ.Ανατολή, Βαλκάνια, Α.Μεσόγειο-Τουρκική πρόταση-σοκ για Κύπρο

Ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας στην εκπομπή Direct News μεταφέρει ό,τι συμβαίνει στην περιοχή.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Κυρώσεις κατά της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ!

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι κυρώσεις στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Μια σειρά κυρώσεων σε βάρος της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν«σε απάντηση για την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, της δεύτερης άμεσης επίθεσης φέτος», ανακοίνωσαν σήμερα (11/10) οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις στοχεύουν το σύνολο του τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, αφορούν περίπου 20 πλοία και εταιρείες εγκατεστημένες στο εξωτερικό που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαίου και πετροχημικών ιρανικών προϊόντων.

Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όμως μεταξύ τους υπάρχουν δύο που έχουν την έδρα τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μία στη Λιβερία.

Ακόμη, στοχοποιούνται οι ιδιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων, που είναι εγκατεστημένες κυρίως στον Παναμά, τη Μαλαισία και τα Νησιά Μάρσαλ.

Η απόφαση αυτή «ελήφθη σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους (των ΗΠΑ), πολλοί εκ των οποίων θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τα δικά τους μέτρα», υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος είχε συμφωνήσει στις 2 Οκτωβρίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τους ομολόγους του της G7, να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Η Ουάσινγκτον θέλει να εντείνει την οικονομική πίεση στην Τεχεράνη και «να περιορίσει τη δυνατότητα του καθεστώτος να συγκεντρώνει τα αναγκαία έσοδα για να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να επιτίθεται σε εταίρους των ΗΠΑ».

Με τις κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι εταιρείες οι οποίες μπήκαν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ. Απαγορεύεται επίσης στις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ή σε Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με αυτές. Θα περιπλέξουν έτσι τις εμπορικές συναλλαγές των εν λόγω εταιρειών, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν δολάρια.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή