Ακολουθήστε μας

Εξωτερική Πολιτική

Η Αθήνα εξετάζει και προβληματίζεται από τις προκλήσεις της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Προβληματισμός στην Αθήνα για τις προθέσεις της Άγκυρας

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkokkaliari@naftemporiki.gr  

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το μέχρι που είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι εμφανές πως η Άγκυρα επιδίδεται σε ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου, ανοίγοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο σε μία προσπάθεια να αποκομίσει οφέλη στην διεθνή σκηνή. 

Στην κυβέρνηση εστιάζουν στην διεθνοποίηση του θέματος, επισημαίνοντας πως οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξαν πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορεί να γίνουν δεκτές. Ωστόσο παράλληλη υπάρχει και αυξημένη ετοιμότητα, καθώς ο κ. Ερντογάν παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης στη διεθνή σκηνή. 

Μιλώντας σήμερα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υβριδικές και ασύμμετρες απειλές.  Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο και σημείωσε χαρακτηριστικά πως στην κυβέρνηση υπάρχει ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. 

Να σημειωθεί πως για το θέμα υπήρξαν χθες αναφορές από κύκλους του υπουργείου Εθνικής ΆμυναςΟι αρχικές πηγές έκαναν λόγο για αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν υβριδικές απειλές, από όπου και αν προέρχονται. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και στη συνέχεια κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα  και τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική .. σκακιέρα

Σε εξέλιξη είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης για την τουρκική προκλητικότητα, που ξεκίνησε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και συνεχίζεται στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί πως το θέμα της Τουρκίας πρόκειται να συζητηθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τότε  αναμένεται και αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολ. Σολτς αναφέρθηκε στην τουρκική στάση – εμπρηστική ρητορική, υπερπτήσεις κ.α.- σημειώνοντας πως υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε τον χάρτη με την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», κάτι που είχε πράξει και στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. 

Τραβά το σχοινί ο  Ερντογάν 

Σε μία αμφιλεγόμενη τακτική έχει καταφύγει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Ουσιαστικά παίζει τα «ρέστα» του, καθώς είναι εμφανές πως δεν έχει εγκαταλείψει τα υπερφιλόδοξα όνειρα του για μία Τουρκία με λόγο στα διεθνή δρώμενα. Το που θα σταματήσει μένει να φανεί, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι τουρκικές κάλπες – που θα γίνουν το 2023- τόσο θα ανεβάζει τους τόνους.

Είναι εμφανές πως στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την σκληρή γραμμή, κόβοντας τις πόρτες του διαλόγου με ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων. Ωστόσο δεν είναι μόνο το  μπαράζ των σκληρών δηλώσεων αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου,  οι παράνομες NAVTEX καθώς και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν «ταραγμένα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Τον χορό των προκλητικών δηλώσεων συνέχισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, που επανήλθε στη γνωστή ρητορική περι αποστρατικοποίηση των νησιών. Μάλιστα ανέβαζε ακόμα περισσότερο τους τόνους, φτάνοντας στο σημείο να πει πως αν δεν υπάρξει αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου η Τουρκία θα ανοίξει τη συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και μένει να φανεί με ποια ανταλλάγματα  θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη σκληρή γραμμή.  Συνεχίζονται και οι αναφορές για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, με σκοπό την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων. 

Και στο θέμα αυτό ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί μια εμπρηστική ρητορική, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα περιμένει την «άδεια» των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία. Πρόκειται για μια μάλλον … ανορθόδοξη στρατηγική, με δεδομένο πως στόχος της Άγκυρας είναι να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, που δεν βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο καλύτερο  σημείο τους  λόγω της απόκτησης των ρωσικών S – 400. 

Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Εξωτερική Πολιτική

Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή