Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η Αθήνα… σφίγγει το διπλωματικό κλοιό στην Άγκυρα – Τα επόμενα ορόσημα

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ελλάδα έχει έτοιμες απαντήσεις για όλα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Κομμάτι-κομμάτι και στη… σκιά των λόγω και έργω προκλήσεων της τουρκικής ηγεσίας, η Αθήνα δομεί το παζλ του επόμενου κύκλου της διπλωματικής της αντεπίθεσης σε όλα τα διεθνή μέτωπα. Η προβολή της αποχαλίνωσης της γείτονος, με απαρχή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και τελευταίο σταθμό την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράγει απτά αποτελέσματα.

Η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απανωτά ραπίσματα, είτε από την Ευρώπη, είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά προτάσσει το διεθνές δίκαιο, την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ισχυροποίηση των συμμαχιών της και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού, ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από σήμερα μέχρι και το τέλος Ιουνίου ξεκινάει μία περίοδος με κρίσιμα ορόσημα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά. Όπως, το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η Αθήνα, στηριζόμενη στην αποτρεπτική ικανότητά της και στις συμμαχίες της θα απαντά σε κάθε επιθετική συμπεριφορά της γείτονος. Ανοιχτή στο διάλογο, αποκλειστικά στη βάση του διεθνούς δικαίου και με ηχηρές απαντήσεις, κάθε φορά που ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή κάποιος ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας επιθυμούν να…σύρουν παρακάτω το χορό των προκλήσεων και της παραβατικότητας.

“H Ελλάδα δε θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δείξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι, ωστόσο, ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο Reuters.

“Δε βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που λέμε ότι έχουμε δίκιο, όταν υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας, και στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν το προφανές: ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα, πέρα από αυτά που λέμε εμείς”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, παρέθεσε την ευρεία γκάμα των παράνομων τουρκικών επιχειρημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Επιχειρήματα, τα οποία η Αθήνα αποδομεί σημείο προς σημείο, στηριζόμενη, όπως πράττει πάντα, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

“Εύχομαι ειλικρινά η Τουρκία να δει καθαρά ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, να επιστρέψει στην πορεία σύγκλισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες αξίες και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα προς την Ευρώπη, μία γέφυρα προς ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι ελπίζει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουρκικού λαού και της τουρκικής κοινωνίας, δηλαδή όποτε και εάν του δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα και να σταματήσει η προσπάθεια εγκλωβισμού της τουρκικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας στο μέλλον”, σημείωσε. “Σε διεκδικήσεις και αντιπαλότητες που ανήκουν σε περασμένους αιώνες και σε περασμένες εποχές, να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τα επόμενα ορόσημα

Η ελληνική διπλωματία, αποδομώντας κάθε σημείο του τουρκικού αναθεωρητισμού, στρέφει την προσοχή της στα επόμενα ορόσημα, που ανοίγονται στον ορίζοντα του Ιουνίου. Ειδικότερα:

-Την Πέμπτη, θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε μία επίσκεψη που έρχεται στον απόηχο του τετ α τετ Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες, στο οποίο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον καγκελάριο για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και την ακραία ρητορική της Άγκυρας, που υπονομεύει τη σταθερότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

-Την Παρασκευή, θα ακολουθήσει η παρουσία στη Θεσσαλονίκη του Γερμανού καγκελάριου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γεγονός που θα αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία για τη χώρα μας να εκπέμψει μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού σε ανώτατο επίπεδο.

-Στις 23 και 24 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου η Αθήνα, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στις προκλήσεις, θα θέσει το σχετικό θέμα, έχοντας ως στόχο να υπάρξει σαφής αναφορά καταδίκης στα συμπεράσματα της Συνόδου. 

-Στις 28, 29 και 30 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

“Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή, είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή”, επισημαίνει η ελληνική πρωτεύουσα.

capital.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τί λένε οι Αμερικανοί για τον πόλεμο με την Κίνα σε έρευνα πριν τις εκλογές;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μόλις το 30 τοις εκατό του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι το εμπόριο με την Κίνα έχει δημιουργήσει «μερικές ή πολλές θέσεις εργασίας» στην πολιτεία τους, αποκάλυψε μια νέα μελέτη πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Το East-West Centre, ένας ερευνητικός οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον, διαπίστωσε σε μια έρευνα ότι μια μικρή πλειοψηφία του αμερικανικού κοινού –πάνω από το 55%– δεν γνώριζε τις επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις συναλλαγές με την Ασία γενικά ή με την Κίνα στην ιδιαίτερος.

Οι ερωτηθέντες που κατηγοριοποιήθηκαν ως μέλη του ευρύτερου κοινού των ΗΠΑ ήταν επίσης λιγότερο ανήσυχοι από τις πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της πολιτείας για το ενδεχόμενο η χώρα να χάσει την εμπορική ανταγωνιστικότητά της από την Κίνα.

Μόνο το 36 τοις εκατό αυτών των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν «μέτρια ή εξαιρετικά ανήσυχος» σε σύγκριση με περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που ένιωθαν έτσι.

Η δημοσκόπηση απευθυνόταν σε πλήθος 1.000 ατόμων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το αμερικανικό ευρύ κοινό και άλλους 1.000 πολιτικούς αξιωματούχους και ηγέτες επιχειρήσεων σχετικά με τις αντιλήψεις τους σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ με την Ασία, όπως το εμπόριο με την Κίνα .

Η οικονομική δέσμευση της Αμερικής με την Κίνα έχει γίνει συχνά στο επίκεντρο στην προεδρική κούρσα του 2024 .

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σημαιοφόρος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ διατύπωσε την ιδέα της επιβολής δασμών 60 τοις εκατό στα κινεζικά προϊόντα καθώς και καθολικού δασμού σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές. Έχει υποστηρίξει ότι αυτές οι κινήσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στην πολιτεία.

Ο Τραμπ ως πρόεδρος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα το 2018, επιβάλλοντας δασμούς σε αγαθά της ηπειρωτικής χώρας αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάιντεν έχει διατηρήσει ως επί το πλείστον τους δασμούς σε ισχύ και μάλιστα τους επέκτεινε ώστε να εφαρμόζονται σε ημιαγωγούς και προϊόντα καθαρής ενέργειας εν μέσω ενός παντός ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Χάρις, η οποία έχει αποκαλύψει ελάχιστα από τα σχέδια εμπορικής της πολιτικής, αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσει τις θέσεις του Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατήρησε τους εμπορικούς δασμούς στην Κίνα που εισήγαγε ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία: Reuters

Η Λόρα Σίλβερ του Pew Research Centre, μιας μη κομματικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι οι αμερικανικές απόψεις τείνουν να ακολουθούν τον ηγέτη που εμπιστεύονται σε περίπλοκα ζητήματα και «πιθανότατα θα καθοδηγούνται» από την εξωτερική πολιτική «όποιου θα αναλάβει την επόμενη θέση».

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν μια έννοια μηδενικού αθροίσματος του εμπορίου», εξήγησε ο Σίλβερ. «Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε τους Αμερικανούς εάν επωφελούμαστε ή όχι περισσότερο από άλλες χώρες, βλέπουν συχνά άλλες χώρες να ωφελούνται περισσότερο από εμάς και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την Κίνα».

«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια σχετικά βάσιμα στοιχεία ότι οι Αμερικανοί θα προτιμούσαν να μην δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας σε μια χώρα που δεν αρέσει στους Αμερικανούς», πρόσθεσε. «Έτσι, ακόμα κι αν πάρουμε ένα, αν πάρουν δύο, αυτό θεωρείται ως απώλεια, κάτι που είναι προφανώς εντελώς αντίθετο με αυτό που θα σκεφτόμασταν ως οικονομολόγοι».

Στην έρευνα, μόνο το ένα τέταρτο του αμερικανικού κοινού θεώρησε το εμπόριο με την Ασία ως «πολύ ή εξαιρετικά επωφελές».

Ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι το 55 τοις εκατό των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ υποστήριξε τη σύναψη συμφωνίας κρίσιμων ορυκτών με ασιατικές χώρες και το 54 τοις εκατό υποστήριξε την επένδυση στη μετάβαση της Ασίας στην καθαρή ενέργεια.

Για να ενισχύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξαρτηθούν λιγότερο από την Κίνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε ένα Δίκτυο Ασφάλειας Ορυκτών με 13 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Ο κόσμος περιμένει σε ένα εκλογικό κέντρο πρόωρης ψηφοφορίας στο Ντάλας του Τέξας, στις 21 Οκτωβρίου 2024. Φωτογραφία: The Dallas Morning News/TNS
Η ηπειρωτική χώρα κατέχει περίπου το 60 τοις εκατό των ορυκτών σπάνιων γαιών στον κόσμο , ένα κρίσιμο συστατικό της κατασκευής ημιαγωγών.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει την παραμονή τους ανταγωνιστικές σε προϊόντα καθαρής ενέργειας επιδοτώντας δισεκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια βιομηχανία EV.

Ο Τραμπ αντιτίθεται στις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού πρότεινε τον τερματισμό των εκπτώσεων φόρου για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων . Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως και 200 ​​τοις εκατό στα κινεζικά EV εάν επανεκλεγεί.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, πολλοί στην Ασία είναι ανήσυχοι με τη μεγαλύτερη προθυμία της Αμερικής να ασπαστεί τον προστατευτισμό και νιώθουν πίεση για να διαλέξουν μεταξύ της Ουάσιγκτον ή του Πεκίνου, σύμφωνα με άλλη έκθεση East-West Center την Τρίτη.

Ο Ινδοειρηνικός έχει γίνει κομβικό σημείο της σινοαμερικανικής αντιπαλότητας καθώς και οι δύο αγωνίζονται για οικονομική και στρατιωτική επιρροή στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Ωστόσο, η έρευνα του Κέντρου Ανατολής-Δύσης έδειξε ότι το 66 τοις εκατό του γενικού κοινού των ΗΠΑ προτιμούσε να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην Ασία στο ίδιο επίπεδο που είναι τώρα. Αντίθετα, το 42 τοις εκατό των ελίτ ήθελε να αυξήσει τα επίπεδα στρατευμάτων στην ήπειρο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εξελίξεις στο Ισραήλ! Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ – Αντικαταστάτης ο Κατς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την καρατόμηση του Υπουργού Αμύνης του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γκάλαντ πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Ίσραελ Κατς, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι υπήρχε χάσμα μεταξύ των δύο αναφορικά με τη διαχείριση των πολέμων.

Το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών θα αναλάβει ο Γκίντεον Σαάρ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αναθεώρηση του συντάγματος για να παρατείνει τη θητεία του ο Ερντογάν προτείνει ο Μπαχτσελί

Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν υπηρετεί την τελευταία θητεία του ως προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον το κοινοβούλιο δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κυβερνά την Τουρκία εδώ και περισσότερο από 21 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο κύριος πολιτικός σύμμαχος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί στον πρόεδρο να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2028.

Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν υπηρετεί την τελευταία θητεία του ως προέδρου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον το κοινοβούλιο δεν προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κυβερνά την Τουρκία εδώ και περισσότερο από 21 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος.

“Δεν θα ήταν άραγε μια φυσική και ορθή επιλογή να εκλεγεί άλλη μια φορά ο πρόεδρός μας αν η τρομοκρατία εξαλειφθεί και αν καταφερθεί ισχυρό πλήγμα στον πληθωρισμό και η Τουρκία εξασφαλίσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα;”, δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), που είναι σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν.

Θα πρέπει να εξετασθεί η πραγματοποίηση συνταγματικής αναθεώρησης για να εξασφαλισθεί ότι ο Ερντογάν θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ο Μπαχτσελί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς τους βουλευτές του MHP.

Ο εθνικιστής Μπαχτσελί προκάλεσε τον περασμένο μήνα αναταραχή στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας προτείνοντας να επιτραπεί στον φυλακισμένο ηγέτη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, εφόσον ανακοινώσει το τέλος της εξέγερσης της οργάνωσής του.
Play Video

Μερικοί αναλυτές λένε πως κίνητρο για την πρόταση αυτή, η οποία προκάλεσε σοκ, μπορεί να είναι η επιθυμία των κομμάτων AKP και MHP να κερδίσουν την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, του τρίτου μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, για μια συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προοπτικές του Ερντογάν στις εκλογές του 2028.

Μια συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα αν την υποστηρίξουν 360 βουλευτές στο 600μελές κοινοβούλιο. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται επίσης την υποστήριξη 360 βουλευτών.

Το AKP και οι σύμμαχοί του διαθέτουν 321 έδρες, ενώ το DEM έχει 57.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα8 ώρες πριν

Από ποιούς ζήτησε βοήθεια ο Τραμπ;

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Διεθνή8 ώρες πριν

Τί λένε οι Αμερικανοί για τον πόλεμο με την Κίνα σε έρευνα πριν τις εκλογές;

Μόλις το 30 τοις εκατό του αμερικανικού κοινού πιστεύει ότι το εμπόριο με την Κίνα έχει δημιουργήσει «μερικές ή πολλές...

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Ανδρέας Λιούμπας: Ποιόν “βλέπει” το Πεκίνο στο οβάλ γραφείο;

Ανδρέας Λιούμπας: Ανεξάρτητα ποιος θα κάθεται στο οβάλ γραφείο την επόμενη μέρα, η στρατηγική των ΗΠΑ θεωρεί την Κίνα ως...

Διεθνή10 ώρες πριν

Εξελίξεις στο Ισραήλ! Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ – Αντικαταστάτης ο Κατς

Την καρατόμηση του Υπουργού Αμύνης του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Γκάλαντ πρόκειται να αντικατασταθεί από...

Άμυνα11 ώρες πριν

Θρίλερ με πρώην πράκτορα της Mossad στη Ρόδο!

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες έως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών...

Δημοφιλή