Αναλύσεις
Η Τουρτζιά αγριεύκει καπάλιν…
Σε παροξυσμό η τουρκική επιθετικότητα
Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος
ΟΡΜΗΤΙΚΑ εβκήκασιν στο μεϊτάνιν τα πιο ανθελληνικά ορμέμφυτα νταηλίκια της Τουρτζιάς. Σε αλαζονικό ανάμεσά τους μάλιστα ανταγωνισμό: Για να ποζάρουν ποιός είναι ο πιο… νταής. Και ο πιο βαρβάτος κληρονόμος αρχαιότερου αιμοβόρου οθωμανισμού.
Ξανά, με νέα φόρα, εναντίον και των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Να τους, στην κεντρική πίστα σ’ ένα κράτος, γνωστό και του λόγου του, εκ γενετής νταή έναντι πάντων, όπου και όποτε τον παίρνει, εντός και εκτός συνόρων. Με καθημερινά περισσότερα θύματά του, τους ίδιους τους πολίτες του, εκ των οποίων χιλιάδες εξαθλιώνονται γεμίζοντας τις πολυπληθέστερες φυλακές στον κόσμο.
ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ εσχάτως με ολοφάνερα συμπτώματα αυξανόμενου παροξυσμού. Σε κατάσταση αφρώδους λύσσας. Πρώτος ο νεο-σουλτάνος τους. Μαζί του συγχορδία με γιαταγάνια, τα τσιουράκκια του. Κι ο κολαούζος του των «Γκρίζων Λύκων». Έσπευσε και ο παριστάνων τον ηγέτη της επί 20ετία αποτυχημένης κεμαλικής αντιπολίτευσης. Ικανός μόνο να τρώει διαρκώς τη σκόνη του τουρκοϊσλαμιστή μονοκράτορα. Χρησιμότατος, γι’ αυτό, στον Ερντογάν. Στην πίστα και τούτος, ποζάροντας… ανθελληνικότερος:
– Αν είσαι μάγκας όρμα στα νησιά για να σε στηρίξουμε, του είπε.
– Αλλά, μόλις που πρόλαβαν να τυπωθούν οι αγριάδες τους στις εφημερίδες τους, να σου και ο… «Μητσοτάκης γιόκ», βόλτες στην Κω, στην Ψέριμο και στην Αστυπαλιά μας. Καρφί στα μάτια τους και νέα παραζάλη στα πρωτοσέλιδά τους…
ΔΙΟΤΙ, αλλιώς φαίνεται τον υπολόγιζαν και άλλωσπως τους την έφερε. Κότζαμ «παλαιστές βαρέων βαρών Στρατηγικού Βάθους» βρυχώνται τραβώντας τα μαλλιά τους στα… ξέβαθα.
– Ανέμεναν ότι η επανάληψη των απειλών τους, η επίδειξη της ισχύος τους και η δεινότητά τους ως «παγκόσμιου σκακιστή», η γεωπολιτική σπουδαιότητά τους στη συγκυρία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προανακρούσματος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, με μόνιμη την αξιοποίηση των πολύχρονων φοβικών συνδρόμων των Αθηνών, με διαρκώς αιχμάλωτο στον Αττίλα τον Ελληνισμό της Κύπρου, θα τους προσέφεραν έναν τρομοκρατημένο, πρόθυμο για περαιτέρω συμβιβασμούς υποταγής, «συνεκμετάλλευσης», «kazan–kazan» και κατευνασμούς πρωθυπουργό της Ελλάδας.
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ στην Άγκυρα. Στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πριν δυο εβδομάδες είδαν πρωθυπουργικά δείγματα αναστροφής. Αντιλήφθηκαν ότι στην Αθήνα εγκαταλείπονται οι περί της «γείτονος και συμμάχου» ψευδαισθήσεις και αυταπάτες που μακροχρονίως παρήγαγαν τα φοβικά σύνδρομα και οι «συμμαχικές προτεραιότητες».
– Η Αθήνα ενστερνίζεται πλέον την βεβαιότητα ότι: Η πολιτική του κατευνασμού, των παραχωρήσεων και των συμβιβασμών υποταγής στις τουρκικές επεκτατικές απαιτήσεις, όχι μόνο δεν προσφέρει λύσεις των εθνικών ζητημάτων, αλλά εκκολάπτει συντομότερα νέες εθνικές καταστροφές.
– Η Αθήνα αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι στυγνοί προς άπαντες εκβιασμοί της Άγκυρας, δεν στοχεύουν μόνο στη νομιμοποίηση της παράνομης τουρκικής κατοχής στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα ’74 ελληνικά εδάφη της Κύπρου μέσω της «λύσης» «διζωνικού συνεταιρισμού ισότιμης συγκυριαρχίας δύο κρατών», αλλά και στην απονομιμοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στα «στρατιωτικοποιημένα» νησιά του Αιγαίου έως και στις βραχονησίδες με τα κατσίκια.
ΣΗΜΑΔΙΑΚΟ είναι ότι μουγκάθηκαν απ’ εδώ, σε Αθήνα και Λευκωσία, και οι ημέτεροι φωστήρες των “win–win situation“. Πλειοδότες του κατευνασμού της Τουρκίας. Γνώριμοι στις πόζες εναγκαλισμών με τους Τσαβούσογλου. Εξευμενιστές του Αττίλα.
– Τι να πουν άλλωστε;
– «Δώσε Μητσοτάκη στον Ερντογάν τη Γαλάζια Πατρίδα για έναν έντιμο διζωνικό συμβιβασμό στο Αιγαίο και… οι Τούρκοι δεν είν’ εχθροί μας είν’ αδελφοί μας»;
– Και τι να προσφέρουν επιπρόσθετο των… ΜΟΕ νομιμοποίησης του παράνομου τουρκικού αεροδρομίου στη σκλαβωμένη Τύμπου, το οποίο έσπευσε ήδη ο Αττίλας να ανακηρύξει ως «εσωτερικές αερογραμμές» της Τουρκίας;
ΕΞΟΡΓΙΣΕ την Τουρτζιάν ο Μητσοτάκης. Από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, μέχρι τις δηλώσεις για πρώτη φορά της Γερμανίας, ως και τις χειραψίες του με τα στελέχη των ελλα-δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων στο νησάκι της Ψερίμου.
– Τόλμησε να τους δείξει πως τελειώνουν επιτέλους οι αυταπάτες των Αθηνών ότι, με παραχωρήσεις και κατευνασμούς στον βουλιμικό επεκτατισμό της Άγκυρας επιλύονται τα εθνικά ζητήματα.
ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟ είναι ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει, θα εντείνει, θα αγριέψει ακόμη περισσότερο τους εκβιασμούς της προς πάσαν προσφερόμενη κατεύθυνση. Και επί παντός δυναμένου να διασώσει και να ενδυναμώσει την νεο-οθωμανική επεκτατική στρατηγική της.
– Και δεν χρειαζόντουσαν μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς, παραδείγματος χάριν, τι είδους και πόσους εκβιασμούς θα ασκούσε η Άγκυρα κραδαίνοντας, ως πολύτιμη στα πρόσω ΝΑΤΟϊκή δύναμη, το «βέτο» έναντι της αίτησης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
– Και ότι, λόγω «Ουκρανικού», θα επιχειρούσε το σύνολο όλων των άλλων εκβιασμών της πρωτίστως και κυρίως προς Ουάσιγκτων, Λονδίνο, Βρυξέλλες και ΕΕ. Για να τσεπώσει όσα μπορέσει, από όσα επιδιώκει, έναντι και σε βάρος όσων η ίδια θεωρεί κατά καιρούς ή μονίμως ως εχθρών της, Ελλήνων, Κούρδων, Αράβων, Εβραίων, Αρμενίων, Γκιουλενιστών, «τρομοκρατών», «φιλοξενούντων τρομοκράτες» και ούτω καθ’ εξής, στην περιοχή και παγκοσμίως.
– Πρωτεύουσας σημασίας προς ανάδειξη στόχος της τώρα είναι τα ανέκαθεν ορεγόμενα από τον τουρκικό επεκτατισμό ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
– Προς τρομοκρατική επίδειξη της αποφασιστικότητάς της, δηλαδή «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν» εκείνων τους οποίους στοχεύει να εκφοβίσει για να τους επιβάλει την θέλησή της χωρίς να τους ρίξει φυσίγγιο, έσπευσε να χρησιμοποιήσει την παλιά δοκιμασμένη της μέθοδο:
– Παρακούοντας Ρώσους και Αμερικανούς, ανακοίνωσε και εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Εναντίον των επί του πεδίου εκείνου συμμάχων των ΗΠΑ αυτοχθόνων Κούρδων. Το «μήνυμα» αυτό της Άγκυρας απευθύνεται προς Αθήνα, με κοινοποίηση προς Ουάσιγκτων και όπου δει.
ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ήδη για 102η μέρα της ρωσικής ιμπεριαλιστικής πολεμικής εισβολής στην Ουκρανία – παγκοσμίων κιόλας επικίνδυνων επιπτώσεων ως σύγκρουση αντιμαχομένων ιμπεριαλισμών – η οποία επέχει θέση προαναγκρούσματος παγκοσμίας συρράξεως, παραμένει ασφαλής και επιβεβαιωνόμενη καθημερινά πρόβλεψη, σε ποιούς ρόλους και με ποιους τρόπους μεθοδεύει, δοκιμάζει και επιχειρεί να συγχρονίζει και να επικαιροποιεί την εξυπηρέτηση της νεο-οθωμανικής επεκτατικής της πολιτικής η Τουρκία. Ψάχνοντας διαρκώς τον «πιό αδύναμο κρίκο».
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και έτσι, εστιάζεται το καθήκον του Ελληνισμού. Ελλάδος, Κύπρου και Διασποράς. Ορθά χαίρονται σήμερα η Αθήνα και η Λευκωσία, όπως το έχουμε ξαναγράψει ότι:
– Πράγματι, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν καλύτερες από τις τωρινές ελληνο-αμερικανικές, ελληνο-γαλλικές, ελληνο-ευρωενωσιακές, ελληνο-ισραηλινές, ελληνο-αιγυπτιακές κ.ο.κ. σχέσεις. (Για τις ελληνο-βρετανικές… δεν επιτρέπεται να βάλει κανείς το χέρι του στην φωτιά).
– Πόσο επιδέξια θα αξιοποιήσουν, λοιπόν, η Αθήνα και η Λευκωσία αυτό το πλεονέκτημα, ως συντελεστή εθνικής ισχύος, ώστε να κατορθώσουν να αποτρέψουν την εις βάρος του Ελληνισμού επιτυχία των αυξανόμενων εκβιασμών του Ερντογάν στη Νατοϊκή συμμαχία;
– Με ποιούς τρόπους θα επιτευχθεί ώστε, αυτήν την φορά, οι Νατοϊκές προτεραιότητες να μην επιφέρουν πρόσθετες βλάβες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αντίθετα με όσα ανέκπτωτα ορέγεται η βουλιμία του εκλιπαρούμενου από τη συμμαχία τουρκικού Αττίλα;
– Με πόση μαεστρία τώρα ο Ελληνισμός, θα επιτύχει να καρπωθεί επ’ ωφελεία της απελευθέρωσης των σκλαβωμένων από τον τουρκικό Αττίλα εδαφών της Κύπρου και για την αποτελεσματική άμυνα του Αιγαίου, αξιοποιώντας τα εκβιαστικά κόλπα που παίζει το εκκρεμές του Νατοϊκού Ερντογάν με τον ρωσικό Αττίλα;
Λάζ. Α. Μαύρος
Αναλύσεις
Χρίστος Ιακώβου: Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά μιλά για «σημεία διέλευσης» και η τουρκοκυπριακή για «οδοφράγματα»;
Μια απλή επανάληψη του παρελθόντος είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συζήτηση για τα σημεία διέλευσης, όπως αναλύει από το στούντιο της εκπομπής Alpha Καλημέρα ο πολιτικός αναλυτής Χρίστος Ιακώβου, ενώ κάνει μια αναδρομή στα ιστορικά σημεία για το Κυπριακό και στη στάση της τουρκικής πλευράς και το πως η κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται τα σημεία διέλευσης.
Μια απλή επανάληψη του παρελθόντος είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συζήτηση για τα σημεία διέλευσης, όπως αναλύει από το στούντιο της εκπομπής Alpha Καλημέρα ο πολιτικός αναλυτής Χρίστος Ιακώβου, ενώ κάνει μια αναδρομή στα ιστορικά σημεία για το Κυπριακό και στη στάση της τουρκικής πλευράς και το πως η κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται τα σημεία διέλευσης. Εξηγεί επίσης γιατί έχουμε χάσμα γενεών ακόμα και στον τρόπο αντίληψης του Κυπριακού.
«Αυτό το οποίο έγινε ήταν αναμενόμενο αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά αναφορών πλευρών τον τελευταίο καιρό, είναι μια απλή επανάληψη του παρελθόντος, όπως το έχουμε ζήσει και σε άλλες εποχές.»
Διαχωρίζει ωστόσο τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις επί της ουσίας για λύση του Κυπριακού, διαπραγματεύσεις σε στρατηγικό επίπεδο και παραπέμπει στις εντατικοποιημένες συνομιλίες Αναστασιάδη–Ακιντζί το 2016-2017 που κατέληξαν στο Κραν Μοντανά και τη συζήτηση των έξι κεφαλαίων που αφορούσαν στη λύση του Κυπριακού.
«Τώρα βλέπουμε ότι ο διάλογος έχει ξεφύγει από το στρατηγικό επίπεδο και έχει υποβαθμιστεί στο επίπεδο τακτικής, δηλαδή ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αυτό δείχνει και την απουσία προοπτικής μιας σύντομης λύσης του Κυπριακού ζητήματος.»
Σχολιάζει ότι ακόμα και στα πολύ απλά θέματα μπαίνουν οι δύο πλευρές σε μια διαδικασία δούναι και λαβείν και πακέτο, με αμφότερες τις πλευρές να πακετοποιούν τα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε επιμέρους ζητήματα σε συμφωνία στα οποία συμφωνούν.
Σημειώνει επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μιλά για σημεία διέλευσης και η τουρκοκυπριακή για οδοφράγματα, αν και επί της ουσίας δεν έχουν καμία διαφορά.
«Όταν μιλά η τουρκική πλευρά για οδοφράγματα, παραπέμπει περισσότερο σε διασυνοριακό έλεγχο, θέλοντας να καταδείξει ότι εδώ υπάρχουν σύνορα και πρέπει να γίνεται έλεγχος, ενώ για την ελληνική πλευρά απλώς είναι σημεία ελέγχου στα οποία δεν υπάρχει αυτός ο επίσημος χαρακτήρας και δεν σημαίνει ότι η γραμμή αντιπαράταξης γίνεται σκληρό σύνορο.»
«Βλέπουμε ότι ακόμα και στα θέματα τακτικής δείχνει η κάθε πλευρά πώς βλέπει και την ουσία της διαπραγμάτευσης», αναφέρει ο κ. Ιακώβου και εξηγεί ότι η τουρκική πλευρά βλέπει στα οδοφράγματα ένα εν δυνάμει σύνορο, το οποίο θα νομιμοποιηθεί μέσα από κάποιες συνομιλίες, ενώ για την ελληνική πλευρά είναι μια γραμμή στην οποία γίνεται ένας έλεγχος με βάση κάποιες αρχές που διέπουν τη διεθνή πρακτική.
Υπάρχει προοπτική;
Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο να τα βρούμε και να υπάρξει προοπτική για τα επί της ουσίας θέματα, ο κ. Ιακώβου παραπέμπει στο παρελθόν.
«Το παρελθόν μας καταδεικνύει ποιο θα είναι και το μέλλον σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Το πλεονέκτημα στη σκηνή το έχει η τουρκική πλευρά η οποία κατέχει το το τμήμα των κατεχομένων της Κύπρου. Επομένως η πλευρά η οποία επείγεται περισσότερο για λύση και πιο επιρρεπής σε υποχωρήσεις, είναι η ελληνική πλευρά. Η τουρκική πλευρά, αυτό το οποίο επεδίωξε από το ’74, είναι να εξαγοράσει χρόνο και να μετατρέψει το χρόνο σε στρατηγικό της σύμμαχο, χρησιμοποιώντας το χρόνο ως στρατηγικό εκβιασμό στην ελληνική πλευρά, ότι δηλαδή δεν μπορείτε να αλλάξετε ουσιαστικά τα δεδομένα, άρα θα πρέπει να συμβιβαστείτε.»
Εξηγεί επομένως ότι από την εποχή Ντεκτάς η τουρκική πλευρά σκληρύνει τη στάση της σε θέματα τακτικής, με αποτέλεσμα όταν κάνει υποχώρηση να παρουσιάζεται η τουρκική πλευρά ότι έχει κάνει υποχωρήσεις, άρα θα πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.
«Αιφνιδιάστηκε η ελληνική πλευρά το 2003, όταν ο πιο σκληρός πολιτικός,τον οποίο είχε η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό που ήταν ο Ραούφ Ντεκντάς, ο οποίος ήταν ηγετική φυσιογνωμία από τη δεκαετία του 50 μέχρι και τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, έκανε εκείνη την κίνηση το Μάρτιο να πει «ναι ανοίγω τα οδοφράγματα», την έκανε εκείνη την κίνηση βεβαίως, διότι πρωτίστως την υπαγόρευσε ο Ερντογάν, θέλοντας εκείνη την περίοδο που μόλις αναλάμβανε να δείξει φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο.»
Ο κ. Ιακώβου επισημαίνει ότι η τουρκική πλευρά, η οποία έχει το πλεονέκτημα, μπορεί να αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή και να κάνει κάποια κίνηση τακτικής και να φέρνει σε αιφνιαδιασμό την ελληνοκυπριακή πλευρά. Παρέπεμψε επίσης στο πως οδηγηθήκαμε στο δημοψήφισμα του 2004, υπογραμμίζοντας ότι και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά βρέθηκε απροετοίμαστη.
«Είναι τραγικό βεβαίως, μετά από 51 σχεδόν χρόνια να συζητούμε αυτά τα θέματα ήσσονος ή χαμηλής πολιτικής και να υπάρχουν διαφωνίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εμφανής απουσία προοπτικής επίλυσης του προβλήματος», σχολιάζει.
«Το παρελθόν έχει καταδείξει ότι αυτά μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή αν κάνει μια κίνηση η Τουρκία», τονίζει ο κ. Ιακώβου.
«Δεν έχουμε περιθώρια να πάμε σε μια περίοδο πάλι διχασμού αν δεν είμαστε έτοιμοι, διότι ακόμα γλείφουμε τις πληγές από το δημοψήφισμα του 2004», κατέληξε.
Χάσμα γενεών στο Κυπριακό
Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Κύπριοι το Κυπριακό και την λύση του προβλήματος, κάτι το οποίο αναδεικνύεται από το γκάλοπ της εκπομπής Alpha Ενημέρωση, αναφέρει ότι υπάρχει χάσμα γενεών ως προς τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Εξηγεί ότι όσοι έχουν γεννηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δηλαδή τον Μάρτιο του 2003, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού έχει εθιστεί με αυτά τα δεδομένα και θεωρεί ότι εκ των πραγμάτων, με το πέρασμα του χρόνου δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα αυτό να θεωρείται και μια μορφή άτυπης λύσης, το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
«Αυτό σημαίνει ότι μετατρέπει τη λύση για κάποιους ότι είναι απλώς μια συνοριακή διευθέτηση με κάποια συμβολική επάνοδο κάποιων προσφύγων στα σπίτια τους και αυτό θα είναι μια λύση. Για τους παλαιότερους όμως που έχουν μεγαλώσει διαφορετικά, οι παραστάσεις καθώς επίσης και οι απαιτήσεις για τη λύση είναι πολύ διαφορετικές. Για αυτούς που μεγάλωσαν με το «Δεν ξεχνώ», «απελευθέρωση», «επιστροφή», έχει άλλο περιεχόμενο από ότι για τους νεότερους που έχουν μάθει περισσότερο το «επανένωση», «λύση». »
Αναλύσεις
Ο Τατάρ έστειλε τη μπάλα στην εξέδρα
Ο κατοχικός ηγέτης απέφυγε να τοποθετηθεί ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Ερσίν Τατάρ. Πήγε, η μπάλα, «συστημένη» στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, στα πόδια του και αντέδρασε ενστικτωδώς. Ο κατοχικός ηγέτης, ως αναμενόταν, έστειλε την μπάλα στην κερκίδα, για να αποφύγει να τοποθετηθεί ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος, Φιλελεύθερος
Δεν ήταν προετοιμασμένος, είπε, αν και είχαν υποβληθεί και τον περασμένο Οκτώβριο, στο δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Δεν ήταν προετοιμασμένος, είπε, να απαντήσει στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και παρέπεμψε σε νέα συνάντηση, που φαίνεται ότι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Αιφνιδιάστηκε; Πήγε απλά για να μην του πούνε ότι απέρριψε μια συνάντηση; Προφανώς και ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται τον Μάρτιο, η τουρκική πλευρά θέλει να δίνει «θετικά» δείγματα γραφής. Προσέρχεται ενίοτε και σε συναντήσεις, γεμίζοντας, συνήθως, απλά την καρέκλα.
Τι έγινε χθες; Ισχύει η γνωστή ρήση: «Τι είχες Γιάννη, ό,τι είχα πάντα». Η ελληνική πλευρά, παρουσιάσθηκε με εναλλακτικές ιδέες σε συνδυασμό με τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων. Αιφνιδίασε. Παράλληλα, όμως, καθόρισε και την ατζέντα των συζητήσεων γιατί εκ των πραγμάτων η τουρκική πλευρά θα πρέπει να τοποθετηθεί.
Ο Πρόεδρος πρότεινε, χθες, τέσσερες ιδέες/ προτάσεις πολιτικής και τέσσερα οδοφράγματα/ διελεύσεις. Τη δημιουργία Επιτροπής Νεολαίας, Επιτροπή Αλήθειας για τους Αγνοούμενους, Συμβουλευτικό Σώμα κοινωνίας των πολιτών, εφαρμογή Συμφωνίας της Πύλας, που ειρήσθω εν παρόδω, η κατοχική πλευρά αρνείται να υλοποιήσει επιχειρώντας κινήσεις επιβολής τετελεσμένων. Πρότεινε και τη διάνοιξη τεσσάρων οδοφραγμάτων/ διαβάσεων, που ικανοποιούν όλους. Η Λευκωσία προτείνει τις διαβάσεις Κόκκινα- Πύργος, Αθηαίνου- Πυρόι και δυο οδοφράγματα, που αφορούν τη Μια Μηλιά και τη Λουρουτζίνα (διευκόλυνση κατοίκων της για πρόσβαση στις ελεύθερες περιοχές, το λεγόμενο passage). Σημειώνεται ότι η κατοχική πλευρά επιμένει στην Μια Μηλιά ενώ χθες «γενναιόδωρα» έθεσε και ένα άλλο, για Λουρουτζίνα- Λύμπια. Όλα δικά τους τα θέλουν!
Αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες, από διάφορους, πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Λευκωσίας επειδή αντιδρά ο κατοχικός στρατός. Ή, όπως σημειώνεται, δεν θα πρέπει να επηρεασθούν φυλάκια και υποδομές του τουρκικού στρατού κατοχής! Δηλαδή, με βάση αυτή τη λογική, θα γίνονται «βήματα», που δεν ενοχλούν τους Αττίλες. Βήματα, που δεν θα επηρεάζουν τους στρατιωτικούς τους σχεδιασμούς.
Εάν, αυτά τα βήματα θέλουν να γίνονται, τότε τι σόι λύση επιδιώκεται; Ικανοποιώντας τις τουρκικές στοχεύσεις; Μια λύση που θα εκφράζει τους στρατηγικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Ε, τότε αυτό δεν θα είναι προφανώς λύση. Θα είναι προσαρμογή στις τουρκικές επιδιώξεις. Κι αυτό δεν θα γίνει, όσο κι εάν κάποιοι «μοιρολογούνται» νυχθημερόν, επικαλούμενοι τις… ευαισθησίες των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Τουρκοκυπρίων.
Την ίδια ώρα, όμως, κανείς δεν ασχολείται με τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων. Αυτές ποιος θα τις λάβει υπόψη; Είναι προφανώς για αυτούς… ρατσιστικό να συζητούνται ελληνοκυπριακές ευαισθησίες και ανησυχίες. Είναι «ακραίο» και παρακάμπτονται από διάφορους παίκτες αλλά και κάποιους στο εσωτερικό, οι όποιες δικές μας στοχεύσεις.
Η κατοχική πλευρά, όπως επιβεβαιώνεται για μια άλλη φορά, επιμένει στο γνωστό της αμανέ, το δικό της χαβά. Για λόγους τακτικής η Άγκυρα παρουσιάζεται- κι αυτό όχι πάντα- σε συναντήσεις και συνάξεις. Εντάσσει το Κυπριακό σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, που αφορά, μεταξύ άλλων, και τα ευρωτουρκικά.
Η Λευκωσία βρέθηκε χθες ένα βήμα μπροστά από την τουρκική, που προσήλθε στη συνάντηση για να απαγγείλει ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης το γνωστό του…ποίημα.
Το ζητούμενο είναι το επόμενο βήμα. Ενόψει της καθόδου και της αναπληρώτριας Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, στο νησί, στις 10 Φεβρουαρίου και της Πενταμερούς Διάσκεψης, το Μάρτιο, η Άγκυρα θα απαντήσει προφανώς στις προτάσεις Χριστοδουλίδη. Πιθανότατα και δεν θα τις αποδεχθεί, αλλά θα παρουσιασθεί με κάποιες δικές της ιδέες.
Και το ερώτημα είναι: Εάν για χαμηλής πολιτικής ζητήματα δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κατοχική πλευρά, πώς θα λυθεί το Κυπριακό; Να λυθεί πραγματικά και όχι τουρκικά.
Γιάννος Χαραλαμπίδης: Που το πάει ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Γροιλανδία; Τα πολλαπλά κάλλη του νησιού την καθιστούν μήλον της Έριδος, αφού το λιώσιμο των πάγων, η αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των μεγάλων δυνάμεων, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, δημιουργούν νέες γεωπολιτικές συνθήκες στο παγκόσμιο σύστημα, που είναι συναφείς με την οικονομία, το εμπόριο, τις θαλάσσιες οδούς και ενίοτε τα θέματα της ασφάλειας.
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά3 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα3 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας
-
Πολιτική1 ημέρα πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!