Διεθνή
ΝΑΤΟ: Το αμφίρροπο παιχνίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετάφραση και επεξεργασία : Αλκης Καλλιαντζίδης
Φωτογραφία:Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά) με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου 2021. PATRICK SEMANSKY / AFP
(OTAN : le jeu ambigu de Recep Tayyip Erdogan)
Εν όψει της σημερινής έναρξης (28-6-2022) της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, έχουν γραφτεί πολλά σχετικά άρθρα από διάφορους ειδικούς και μη. Σας προτείνω να διαβάσουμε και την παρακάτω προσέγγιση της Marie Jégo, έγκυρης ανταποκρίτριας στην Κωνσταντινούπολη της εφημερίδας Le Monde που δημοσιεύθηκε στις 27-6-2022.
Ενώ η δημοτικότητά του και του κόμματός του ΑΚΡ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στις δημοσκοπήσεις και η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει στη διπλωματία του, αυξάνοντας το πλειοδοτικό τίμημα για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Ένταση με την Ελλάδα, απειλή νέας επίθεσης στη βόρεια Συρία, προβληματικό παιχνίδι με τη Ρωσία, άρνηση να δοθεί το πράσινο φως στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παίζει τον ανακατωσούρα αυξάνοντας το τίμημα στον πλειστηριασμό μέσα στο διατλαντικό στρατόπεδο, του οποίου ξεκινάει σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου, η σύνοδος κορυφής, στη Μαδρίτη.
Η διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, που παρουσιάστηκε αρχικά ως απλή τυπική διαδικασία, μπλοκάρεται διαρκώς από τον Τούρκο πρόεδρο, προφανώς χωρίς να βιάζεται να βάλει τέλος στην κρίση που έχει προκαλέσει.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Άγκυρα διατηρεί το βέτο της, καθώς δεν βλέπει «καμία απτή πρωτοβουλία από τη Σουηδία που θα μπορούσε να μετριάσει τις ανησυχίες της», σύμφωνα με τα σχόλια που έκανε στη Σουηδή πρωθυπουργό Magdalena Andersson σε τηλεφωνική συνομιλία τους το Σάββατο 25 Ιουνίου.
Επίβλεψη του αντιτρομοκρατικού αγώνα στην Ευρώπη
Η Τουρκία, ο ανατολικός πυλώνας της Συμμαχίας, δεν εγκαταλείπει τίποτα από τις απαιτήσεις της. Αυτές είναι «νόμιμες», επανέλαβε ο Jens Stoltenberg, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες στις 20 Ιουνίου 2022 μεταξύ του Ibrahim Kalin, του διπλωματικού συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, και εκπροσώπων της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Αυτές οι χώρες διατάσσονται να σταματήσουν την υποστήριξή τους στους Κούρδους «τρομοκράτες» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK, αυτονομιστικό), τους Κούρδους μαχητές YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στη Συρία και καλούνται να εκδώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους που ζητά η Άγκυρα.
Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα πρέπει επίσης να άρουν τα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων που εγκρίθηκαν το 2019 και να ενισχύσουν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους. Απαιτείται γραπτή δέσμευση. Με άλλα λόγια, εναπόκειται πλέον στον κ. Ερντογάν, πρωταθλητή της φυλάκισης αντιπάλων του –δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, δημάρχων και Κούρδων πολιτικών– σταμπαρισμένων ως «τρομοκρατών» στη χώρα του, να επιβλέπει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Η τουρκική παρεμπόδιση θα μπορούσε να διαρκέσει. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι «μια ιστορική καμπή για την ενταξιακή διαδικασία», προειδοποίησε ο κ. Καλίν πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τους Σουηδούς και Φινλανδούς ηγέτες «κατόπιν αιτήματος» του κ. Στόλτενμπεργκ – χωρίς αυτό να σημαίνει μια «υπαναχώρηση» από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε ο διπλωματικός του σύμβουλος.
Αμφίθυμη στάση
Το μπλοκάρισμα μόλις άρχισε. «Το ζωτικό μας εθνικό συμφέρον τίθεται υπό αμφισβήτηση, είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε αυτές τις προσχωρήσεις για ένα χρόνο εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Akif Cagatay Kiliç, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο στα μέσα Ιουνίου.
Οι δυτικοί σύμμαχοι όμως πίστευαν ότι ο κ. Ερντογάν είχε γυρίσει στο «μαντρί» τους. Η καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας στα πλοία από τη Μόσχα, η προμήθεια drones στον ουκρανικό στρατό ήταν όλα σημάδια ότι η Τουρκία ήταν και πάλι στο πλευρό του ΝΑΤΟ, από το οποίο απομακρύνθηκε με την αγορά των ρωσικών S-400, αντιαεροπορικών πυραύλων σχεδιασμένων να ανιχνεύουν και να καταστρέφουν αεροσκάφη του Οργανισμού.
Η αμφίθυμη στάση του, με το ένα πόδι στη Συμμαχία και το άλλο στη Ρωσία, είχε καταλήξει να θέτει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Αυτή η αμφιβολία απέχει πολύ από το να έχει διαλυθεί. Υπάρχουν αμέτρητα κλεισίματα ματιού πίστης στο Κρεμλίνο. Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας S-400, ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε τα πλοία του ΝΑΤΟ που θα μπουν στον πειρασμό να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας τρόπος να θυμόμαστε ότι το κλείσιμο των στενών ισχύει για «όλα τα στρατιωτικά πλοία», συμπεριλαμβανομένων και αυτών των συμμάχων.
Τι παίζει ο Ερντογάν; Τι ψάχνει; Εκτροχιάζοντας τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δίνει έμμεσα εγγυήσεις στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο εξαρτάται για να ξεκινήσει τη νέα στρατιωτική επιχείρηση που θέλει να κάνει κατά των Κούρδων μαχητών YPG, δυτικών συμμάχων στη βόρεια Συρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ANIXNEUSEIS.GR

Διεθνή
Ιράν: «Θα σταματήσουμε τα πλήγματα, αν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα» δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί
«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα σταματήσουν εφόσον το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη», είπε ο Αραγκτσί σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι «αυτή η άμυνα είναι η απάντησή μας στην επίθεση. Εάν σταματήσει η επιθετικότητα, φυσικά θα σταματήσουν και οι απαντήσεις μας».
Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, με αρκετούς εξ αυτών να πλήττουν κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στα νυχτερινά χτυπήματα.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τα ισραηλινά πλήγματα στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars –το οποίο το Ιράν μοιράζεται με το Κατάρ– ως «μια πολύ επικίνδυνη πράξη».
«Η μεταφορά της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο είναι στρατηγικό λάθος και στόχος της είναι να παρασύρει τον πόλεμο πέρα από το ιρανικό έδαφος», λέει.
Ο Αραγκτσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Η Τεχεράνη επρόκειτο να παρουσιάσει πρόταση αυτή την Κυριακή, στον έκτο γύρο συνομιλιών που πλέον ακυρώθηκε.
«Η επίθεση του Ισραήλ δεν θα γινόταν ποτέ χωρίς το πράσινο φως και την υποστήριξη», λέει ο Αραγκτσί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν πείθεται από τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμετείχε στις επιθέσεις.
«Είναι απαραίτητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάσουν τα ισραηλινά χτυπήματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν θέλουν να αποδείξουν την καλή τους θέληση».
Διεθνή
Η Τεχεράνη προειδοποιεί: «Η αποκλιμάκωση εξαρτάται από το Ισραήλ»
Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπό έναν όρο: να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπό έναν όρο: να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, υπερασπίστηκε τις νυχτερινές πυραυλικές επιθέσεις ως «νόμιμη άμυνα» και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Ουάσιγκτον, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν την έγκριση των ΗΠΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, λίγο πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση ιρανικής πρότασης.
«Αμυνόμαστε. Η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένους διπλωμάτες. «Πρόκειται για απάντηση σε επιθετικότητα. Αν σταματήσει η επιθετικότητα, θα σταματήσουν και οι απαντήσεις μας», συμπλήρωσε.
Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, πλήττοντας, μεταξύ άλλων, και κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν.
Στρατηγικό λάθος η μεταφορά της σύγκρουσης στον Κόλπο
Ο Αραγτσί κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη επιθετικότητα» και «πολύ επικίνδυνη πράξη», αναφερόμενος ειδικά στα πλήγματα των Ισραηλινών στην υπεράκτια εγκατάσταση φυσικού αερίου South Pars, την οποία το Ιράν μοιράζεται με το Κατάρ. «Η μεταφορά της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο είναι στρατηγικό λάθος, στόχος τους είναι να επεκτείνουν τον πόλεμο πέρα από τα ιρανικά εδάφη», ανέφερε.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ επιδιώκει να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Το Ιράν επρόκειτο να παρουσιάσει πρόταση στην έκτη φάση των συνομιλιών, η οποία τελικά ακυρώθηκε.
«Η επίθεση του Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί χωρίς το πράσινο φως και τη στήριξη», δήλωσε ο Αραγτσί, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι δεν συμμετείχαν. «Αν η Ουάσιγκτον θέλει να αποδείξει καλή πίστη, οφείλει να καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».
Διεθνή
Τι σημαίνει ένας Trump Tower στα ερείπια του Βελιγραδίου;
Το κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Άμυνας, στο κέντρο του Βελιγραδίου παραμένει ερειπωμένο εδώ και 26 χρόνια – βομβαρδισμένο από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Τώρα, η σερβική κυβέρνηση σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Trump Tower, μέσω συμφωνίας με εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ.

Το κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Άμυνας, στο κέντρο του Βελιγραδίου παραμένει ερειπωμένο εδώ και 26 χρόνια – βομβαρδισμένο από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Τώρα, η σερβική κυβέρνηση σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Trump Tower, μέσω συμφωνίας με εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, νομικές διώξεις και βαθύ διχασμό για το παρελθόν και το μέλλον της χώρας.
Τα κτίρια βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ το 1999, όταν η Δύση επενέβη για να σταματήσει την εκστρατεία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Έκτοτε, κανείς δεν τα άγγιξε. Η εικόνα τους – ένα χαμόγελο με σπασμένα δόντια, όπως το περιγράφουν ντόπιοι στο BBC – λέει στους επισκέπτες: «Η ιστορία μας δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Κι όμως, το 2023 η κυβέρνηση της Σερβίας υπέγραψε συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική Affinity Global, εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ. Το σχέδιο: Trump Tower Belgrade. Ένας «πύργος», ένα πολυτελές ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών, που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα – και τη μνήμη – της πόλης.
Η πολιτική διάσταση της αρχιτεκτονικής
Η απόφαση προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το BBC. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για αμερικανική εταιρεία που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ, αλλά γιατί το σημείο έχει θεσμοθετηθεί από το 2005 ως προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρξε δημόσιος διαγωνισμός, ενώ ο τότε επικεφαλής του Ινστιτούτου Προστασίας Μνημείων συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας και πλαστογράφηση γνωμοδότησης που επέτρεψε την άρση του προστατευτικού καθεστώτος.
Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δηλώνει αμετανόητος: «Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε το βάρος του 1999… Είναι τρομερά σημαντικό να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ», είπε σε συνέντευξή του στο BBC. Για τον ίδιο, η συμφωνία εντάσσεται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων και αναβάθμισης της χώρας.
Η εμπλοκή της οικογένειας Τραμπ είναι παλιά υπόθεση: ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το σημείο από το 2013, ενώ πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να επιβλέψει το πρότζεκτ του Trump International Hotel – αν και η συμμετοχή του περιορίζεται στο ξενοδοχειακό κομμάτι.
Μνημείο ή επενδύσεις;
Ο Άντριου Πίρσον, πρώην διευθυντής της CBRE για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν κρύβει την ενόχλησή του: «Αν είχα επενδύσει εκατομμύρια στη Σερβία και μάθαινα ότι το συγκεκριμένο φιλέτο παραχωρήθηκε χωρίς ανοιχτή διαδικασία, θα ένιωθα προδομένος», δηλώνει στο BBC.
Υποστηρίζει ότι τέτοια συμφωνία «σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμα και η Ρουμανία, θα είχε γίνει με δημόσια πρόσκληση».
Η ίδια η εταιρεία Affinity Global δήλωσε ότι ο συλληφθείς διευθυντής «δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία» και πως θα επανεξετάσει την υπόθεση.
Το Υπουργείο Άμυνας δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι αρχιτεκτονικό σύμβολο της εποχής Τίτο – σχεδιασμένο ως «πύλη» προς την πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Η αρχιτέκτονας Εστέλα Ραντόνιτς Ζίβκοβ το υπερασπίζεται με πάθος: «Καμία σοβαρή πόλη δεν κατεδαφίζει την ιστορία της για να χτίσει πολυτελή συγκροτήματα».
Για άλλους, όμως, το μνημείο είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για μια χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 1/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και κάθε μεγάλη διεθνής συμμετοχή – ακόμη και με το όνομα Τραμπ – φέρνει προβολή, κεφάλαια και ανάπτυξη.
Το μέλλον του Trump Tower Belgrade παραμένει θολό
Η σύλληψη του Γκόραν Βάσιτς στις 14 Μαΐου ήταν ένα σοκ: παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε τη γνωμοδότηση για την άρση της προστασίας. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία και κατάχρηση εξουσίας. Η υπόθεση δίνει όπλα στους επικριτές του έργου, που μιλούν για «προνομιακή μεταχείριση» και παραβίαση του νόμου.
Ο Βούτσιτς επιμένει: «Δεν υπήρξε καμία πλαστογραφία». Αλλά η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Και το κατεστραμμένο Υπουργείο Άμυνας παραμένει – για την ώρα – αμετάβλητο.
Και τώρα; Η τύχη του έργου εξαρτάται από τις επόμενες πολιτικές και νομικές εξελίξεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο Βελιγράδι, τα φαντάσματα του πολέμου ζουν ακόμα – και τώρα έχουν για συντροφιά και το φάντασμα του Τραμπ.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Απόψεις1 ημέρα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία