Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο Ερντογάν δεν επανέλαβε τις ρητορικές εξάρσεις του εναντίον της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις

Τα “καρφιά” Μητσοτάκη και τα σήματα Μπάιντεν και Μισέλ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τα θετικά αποτυπώματα που άφησε η πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη μετράει η Αθήνα, έχοντας ολοκληρώσει, πριν το ραντεβού των Συμμάχων στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, έναν κύκλο ενημέρωσης για τις προκλήσεις και τον αναθεωρητικό λόγο της γείτονος.

Η ελληνική πρωτεύουσα στέκεται όχι μόνο στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επανέλαβε ενώπιον των ηγετών τις γνωστές ρητορικές εξάρσεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά και στα σήματα που ο ηγέτης της γείτονος έλαβε τόσο από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όσο και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι παραγωγικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων”.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, με το πέρας του τετ α τετ Μπάιντεν-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, που είχαν στραμμένα τα…ραντάρ τους στο συγκεκριμένο “ραντεβού”, στέκονται σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συνέστησε στον κ. Ερντογάν να αποφεύγει τις προκλήσεις και ανέδειξε τη σημασία του να υπάρχει σταθερότητα στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεύτερον, ότι στην όλη συζήτηση δε φαίνεται να προέκυψε κάτι χειροπιαστό όσον αφορά στα F-16 και στην προμήθεια πολεμικού υλικού στη γειτονική χώρα.

Είχε προηγηθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέφερε, ουσιαστικά, στον Τούρκο πρόεδρο το κλίμα που επικράτησε για την Άγκυρα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας”, έγραψε ο κ. Μισέλ στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός, στη δική του παρέμβαση στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, παρέμεινε σταθερός στο στίγμα της στρατηγικής που είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες όσον αφορά στις προθέσεις του.

Επικεντρώθηκε στα κρίσιμα ζητήματα της Συνόδου, αν και επιφύλαξε δύο αναφορές-καρφί για την ηγεσία της γείτονος.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι κυρώσεις που αποφασίζονται πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη. Παράλληλα, σημείωσε πως η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Το μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας σημειώνουν ότι συνιστά ουσιαστικά μία αναδίπλωση της Άγκυρας και δε θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Παράλληλα, αναφέρουν ότι:

-Οι δεσμεύσεις Σουηδίας-Φινλανδίας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την εξαγωγή όπλων εξακολουθούν να ισχύουν.

-Οι άδειες για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων είναι εθνική απόφαση και όχι Ευρωπαϊκή.

-Σουηδία και Φινλανδία δε διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας.

-Η όποια στήριξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο τουρκικό αίτημα για συμμετοχή στην Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας έχει συμβολικό χαρακτήρα.

-Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία καταγράφονται ξεκάθαρα η τουρκική προκλητικότητα και η ευρωπαϊκή στήριξη στην ελληνική κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι των ανεδαφικών αξιώσεων της Άγκυρας.

“Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ασκεί τα δικαιώματά της και να προστατεύει τα συμφέροντα της”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Daily Mail: Τί είπαν Τραμπ-Ζελένσκι στο Βατικανό; Ειδική στην ανάγνωση χειλιών απαντά

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 15 λεπτά μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τη συνάντηση να χαρακτηρίζεται «πολύ παραγωγική» από τον Λευκό Οίκο και «εν δυνάμει ιστορική» από τον Ουκρανό πρόεδρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνάντηση στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου είχαν στο Βατικανό Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ιστορική πρώτη συνάντηση μετά τη διαμάχη τους στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 15 λεπτά μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τη συνάντηση να χαρακτηρίζεται «πολύ παραγωγική» από τον Λευκό Οίκο και «εν δυνάμει ιστορική» από τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η Daily Mail κατέφυγε σε ειδικό στην ανάγνωση χειλιών για να ανακαλύψει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Σύμφωνα με την ειδικό στην ανάγνωση χειλιών, Nicola Hickling, ο Ζελένσκι είπε στον Τραμπ: «Θα ήθελα να το κάνεις αυτό, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», με τον Τραμπ να απαντά: «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα στρατηγική, έχεις την υποστήριξή μου.»

Το στιγμιότυπο καταγράφει τους δύο ηγέτες να συνομιλούν έντονα, σκυμμένοι προς τα εμπρός στις καρέκλες τους. Αργότερα, στη συνάντηση προστέθηκαν και άλλοι ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Σερ Κιρ Στάρμερ, με τον Γάλλο πρόεδρο να αγκαλιάζει θερμά τον Ζελένσκι.

Ωστόσο, κατά την άφιξη του Μακρόν, η Hickling παρατήρησε μια ψυχρή ανταλλαγή με τον Τραμπ, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Περίμενε, άσε με να ολοκληρώσω…» και «Δεν είσαι σωστός εδώ, χρειάζομαι μια χάρη, δεν έπρεπε να είσαι εδώ.» Ο Ζελένσκι φάνηκε να συμφωνεί σιωπηλά.

Μία ιστορική συνάντηση μετά την ένταση του Φεβρουαρίου
Η συνάντηση ήταν η πρώτη τους από τον Φεβρουάριο, όταν ο Τραμπ είχε πει στον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ότι «δεν έχει τα χαρτιά στα χέρια του», ενώ είχε κατηγορήσει το Κίεβο για την έναρξη του πολέμου και την παρεμπόδιση ειρηνευτικών συνομιλιών.

Παρά τις διαφορές του παρελθόντος, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη νέα συνάντηση «πολύ παραγωγική» και ο Ζελένσκι τόνισε ότι «αν πετύχουμε κοινά αποτελέσματα, η συνάντηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιστορική.»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα, δημοσίευσε φωτογραφία της συνάντησης στο Χ, γράφοντας: «Δεν χρειάζονται λόγια για να περιγράψουμε τη σημασία αυτής της ιστορικής συνάντησης. Δύο ηγέτες εργάζονται για την ειρήνη στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου.»

Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ φάνηκε να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας ανησυχία ότι η Ρωσία δεν έχει πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ έγραψε: «Δεν υπήρχε λόγος ο Πούτιν να ρίχνει πυραύλους σε αστικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες. Μάλλον δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω “τραπεζικών” ή “δευτερογενών κυρώσεων”. Πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι!»

Παράλληλα, συζητείται σχέδιο του Τραμπ για αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και σε τμήματα της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, με τον πρώην πρόεδρο να απειλεί ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις αν το Κίεβο δεν αποδεχτεί τη συμφωνία.

Κατά την τελετή κηδείας, το Βατικανό έδωσε στον Ζελένσκι και στη σύζυγό του Ολένα τιμητικές θέσεις στην πρώτη σειρά, ενώ μετά την κηδεία ο Ουκρανός πρόεδρος είχε διμερείς συναντήσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Έκρηξη στην πόλη του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν

Από την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε χάος στο λιμάνι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 281 άτομα, τα οποία μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έκρηξη έπληξε το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Απριλίου 2025 το λιμάνι Shahid Rajaee της πόλης Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, η οποία βρίσκεται στα νότια της χώρας, στην είσοδο του στρατηγικής σημασίας Στενού του Ορμούζ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim από την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε χάος στο λιμάνι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 281 άτομα, τα οποία μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Ο απολογισμός των τραυματιών ανεβαίνει συνεχώς, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για νεκρούς.

Οπως μεταδίδει το Tasnim από την ισχύ της έκρηξης σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στα περισσότερα από τα κτίρια του λιμανιού και στα οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την περιοχή του λιμανιού τυλιγμένη σε μαύρους καπνούς.

Ολα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Η μεγάλη έκρηξη στο ιρανικό λιμάνι σημειώθηκε την ίδια μέρα με τον σημερινό τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο οποίος πραγματοποιείται στο Ομάν.

Ο γενικός διευθυντής της διαχείρισης κρίσεων στην επαρχία Χορμοζγκάν, στην οποία ανήκει το Μπαντάρ Αμπάς, δήλωσε ότι η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη.

Η Διεύθυνση Λιμένων της επαρχίας ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή της προβλήτας του λιμανιού, προσθέτοντας ότι οι ομάδες πυρόσβεσης εργάζονται για να κατασβέσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Το λιμάνι Shahid Rajaee διακινεί κυρίως εμπορευματοκιβώτια και διαθέτει επίσης δεξαμενές πετρελαίου και άλλες πετροχημικές εγκαταστάσεις.

Η Εθνική Εταιρεία Διύλισης και Διανομής Πετρελαίου ανακοίνωσε ωστόσο ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά στο λιμάνι δεν έχει σχέση με διυλιστήρια, δεξαμενές καυσίμων, αγωγούς και δίκτυα διανομής καυσίμων και ότι όλες οι σχετικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς λειτουργούν χωρίς διακοπή.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εκτός ελέγχου ρωσικός δορυφόρος κατασκοπείας

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, που πιστεύεται ότι αποτελεί στην ουσία ένα ραντάρ κατασκοπείας, μπήκε πέρυσι στο επίκεντρο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσει ένα πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Close-up of Soyuz spacecraft orbiting Earth with solar panels extended, showcasing space exploration technology.

Μυστικός ρωσικός δορυφόρος που αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι συνδεδεμένος με πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για τη αντιμετώπιση εχθρικών δορυφόρων, φαίνεται να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, υποδηλώνοντας ότι ίσως να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο δορυφόρος Cosmos 2553, που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία εβδομάδες πριν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, είχε διάφορες ασταθείς περιστροφές κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε το ραντάρ Doppler από την εταιρεία διαστημικής παρακολούθησης LeoLabs αλλά και σύμφωνα με δεδομένα της Slingshot Aerospace που κοινοποιήθηκαν στο Reuters.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, που πιστεύεται ότι αποτελεί στην ουσία ένα ραντάρ κατασκοπείας, μπήκε πέρυσι στο επίκεντρο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσει ένα πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα, όπως το τεράστιο διαδικτυακό σύστημα Starlink της SpaceX που χρησιμοποιείται (και) από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο δορυφόρος Cosmos 2553 βρισκόταν σε μια σχετικά απομονωμένη τροχιά περίπου 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, σταθμευμένος σε ένα «hotspot» που συνήθως αποφεύγουν οι δορυφόροι επικοινωνιών ή παρατήρησης.

Η εταιρία LeoLabs τον περασμένο Νοέμβριο εντόπισε εσφαλμένες κινήσεις του δορυφόρου με μετρήσεις από το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων σταθμών του.

Η εταιρεία αναβάθμισε τον Δεκέμβριο την αξιολόγησή της σε «υψηλή βεβαιότητα» ότι ο δορυφόρος παρέπαιε με βάση και πρόσθετα δεδομένα από ραντάρ αλλά και εικόνες του δορυφόρου που ελήφθησαν από μια άλλη διαστημική εταιρεία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

«Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει έντονα ότι ο δορυφόρος δεν λειτουργεί πλέον», εκτιμά και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον

Ο Cosmos 2553 είναι ένας από τους δεκάδες ρωσικούς δορυφόρους στο διάστημα που έχει εγείρει υποψίες για στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές σκοπεύσεις και τα προγράμματα πληροφοριών. Η Μόσχα αντιμετωπίζει το δίκτυο Starlink του SpaceX, ως έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την υπηρεσία σε συνδυασμό με οπλισμό στο πεδίο της μάχης.

Η Μόσχα, αλλά και η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές διαστημικές δυνατότητες και δοκιμάζουν κρυφά μια σειρά τεχνολογιών με πιθανές στρατιωτικές χρήσεις, προκαλώντας ανησυχίες για ατυχήματα ή για τα αποτελέσματα σε περίπτωση μελλοντικής διαστημικής σύγκρουσης.

Η εξέλιξη ενδέχεται να συνιστά οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Μόσχας για διαστημικά όπλα, σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές.

Με πληροφορίeς από Reuters 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικονομία5 ώρες πριν

Πρόστιμα για πειρατικό περιεχόμενο! Υπάρχει όντως κίνδυνος να εντοπιστεί η IP μέσω ΑΦΜ;

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση παράνομων/πειρατικών IPTV υπηρεσιών έχει εκτοξευθεί, προσφέροντας φθηνή ή και δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες τηλεοπτικά κανάλια και αθλητικές...

Άμυνα5 ώρες πριν

Μία συγκλονιστική στιγμή απαράμιλλου θάρρους! Ο καταδρομέας λογαχός που “γάζωσε” τουρκικό υποβρύχιο

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αυτός ο γενναίος λοχαγός θα ετιμάτο ως ήρωας και στο στήθος του θα καρφίτσωναν...

Διεθνή6 ώρες πριν

Daily Mail: Τί είπαν Τραμπ-Ζελένσκι στο Βατικανό; Ειδική στην ανάγνωση χειλιών απαντά

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 15 λεπτά μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, με τη συνάντηση να χαρακτηρίζεται «πολύ...

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Απολαυστικό το χουνέρι της Λευκωσίας στον Ερντογάν

Η Αθήνα και η Λευκωσία να σταματήσουν την ήπια πολιτική, είναι απαράδεκτη…

Αναλύσεις8 ώρες πριν

Tehran Times: Ο μύθος της «κατάρρευσης» του Ιράν

Πώς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρερμηνεύουν τη στρατηγική αποφασιστικότητα της Τεχεράνης στις συνομιλίες του Ομάν

Δημοφιλή