Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου εντείνεται όσο η Ρωσία κλείνει την «κάνουλα»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά την Ολλανδία και τη Δανία, η Gazprom κόβει τη ροή και προς την Shell – Βαθαίνει ο διχασμός στην Ευρώπη

Η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο σε περισσότερους ευρωπαίους αγοραστές, χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως όπλο και σπέρνοντας περαιτέρω διχασμό στην Ευρώπη.

Η Gazprom PJSC, όπως αναφέρει το Bloomberg, διέκοψε τις αποστολές μέσω αγωγού προς την Ολλανδία και τη Δανία αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια εξέπληξε τις αγορές διακόπτοντας επίσης ένα μικρό συμβόλαιο που προμηθεύει τη Γερμανία. Η Shell Plc και ο αιολικός γίγαντας Orsted A/S είχαν αρνηθεί να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια και η Gazprom απάντησε σταματώντας τις ροές.

Η Ρωσία κρατά τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακριβώς τη στιγμή που το μπλοκ κινήθηκε για να επιβάλει τις πιο σκληρές ενεργειακές κυρώσεις μέχρι στιγμής ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Για μήνες, η Μόσχα σπέρνει το διχασμό στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο, -έναν πόρο χωρίς τον οποίο η ήπειρος δεν μπορεί να ζήσει-, απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια.

Ορισμένες χώρες που παρέμειναν σταθερές και αρνήθηκαν τους νέους όρους που παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ε.Ε. είδαν το αέριο τους να διακόπτεται. Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι πρώτες στη λίστα της Μόσχας. Αλλού, εταιρείες όπως η ιταλική Eni SpA και η γερμανική Uniper SE προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Πούτιν χωρίς να υποστούν κυρώσεις και η ροή προς αυτές συνεχίζεται.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει διαφορετικά μεμονωμένες χώρες. Αλλά ένα άτομο που γνωρίζει τα συμβόλαια της Gazprom ανέφερε στο Bloomberg ότι οι κορυφαίοι αγοραστές της Ε.Ε. έχουν πληρώσει σύμφωνα με τους νέους όρους και ότι μετά τη Shell και την Orsted, καμία άλλη εταιρεία δεν θα αποκοπεί.

Μετά από εβδομάδες διαμάχης για τους όρους, προέκυψε η πληροφορία ότι οι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου βρήκαν έναν τρόπο να συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ οι μικρότεροι αγοραστές με περισσότερες εναλλακτικές λύσεις — και σε ορισμένες περιπτώσεις μια πιο επιθετική προσέγγιση στη Μόσχα — αρνήθηκαν να υποχωρήσουν.

«Τα συμβόλαια με την πλειονότητα αυτών των αγοραστών είτε λήγουν ούτως ή άλλως φέτος είτε αφορούν σχετικά μικρές ποσότητες», δήλωσε ο Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. «Οι αποφάσεις αυτών των αγοραστών δεν έχουν –ακόμη– επηρεάσει την πλειονότητα των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με μακροπρόθεσμα συμβόλαια», όπως λέει.

Το κόψιμο της ροής προς τη Δανία έρχεται τη στιγμή που η χώρα πρόκειται να ψηφίσει σήμερα Τετάρτη για το στρατιωτικό σύμφωνο της ΕΕ, με ένα δημοψήφισμα που η κυβέρνηση προκήρυξε ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η χώρα, η οποία παραδοσιακά απέφευγε τη βαθύτερη σχέση με την ΕΕ, θα ενταχθεί και ως εκ τούτου θα πλησιάσει πιο κοντά στο μπλοκ.

Ομοίως, η Φινλανδία είδε τις εξαγωγές ενέργειας της από τη Ρωσία να μειώνονται δύο ημέρες αφότου οι ηγέτες της δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι ροές φυσικού αερίου κόπηκαν τρεις ημέρες μετά την υποβολή της αίτησής της.

Ο εξαγωγικός βραχίονας της Gazprom δήλωσε ότι σταματά την αποστολή φυσικού αερίου στη Shell Energy Europe, επηρεάζοντας τις προμήθειες στη Γερμανία από σήμερα Τετάρτη. Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου διακόπτει επίσης τις προμήθειες προς τη Δανική Orsted και την ολλανδική ενεργειακή εταιρεία GasTerra BV.

Η Shell Energy Europe έχει συμβόλαιο με την Gazprom για προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία έως και 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Αυτό είναι λιγότερο από το 0,8% των ποσοτήτων που παρείχε η ρωσική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι η Uniper, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει ρωσικό αέριο.

Το μακροπρόθεσμο συμβόλαιο της Orsted είναι για 20 τεραβατώρες ετησίως, ή περίπου 1,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Αν και αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των 24 τεραβατώρων που εισήγαγε η Δανία πέρυσι.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Μιθριδατισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Στην ηλεκτρική διασύνδεση θέλουμε καθαρό έργο χωρίς βρώμικο φέσι. Υπάρχει συμφωνία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να έχει κέρδος ο Κύπριος πολίτης. Μένει να δούμε, αν αυτά τα ποσά και τα κέρδη, θα μετουσιωθούν. Να εξηγήσει αν αυτή η μελέτη ισχύει. Συμφωνήθηκε, ότι στη ρήτρα περί κρίσης για γεωπολιτικούς λόγους, ότι το 63-37 θα γίνει 50-50. Στο κέρδος του 8,3% που θα έχουν οι εταιρείες για 12 χρόνια, είναι ζητήματα που έχουν λυθεί. Η δική μας ρυθμιστική αρχή πρέπει να εγκρίνει ό,τι συμφωνήθηκε στην Αθήνα. Για το Κυπριακό, εφόσον δεν υπάρχει τριμερής είναι αν ο γγ του ΟΗΕ θα συναντήσει ξεχωριστά τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα από τη ρήση του προέδρου της Κύπρου, ότι η λύση δεν θα είναι δίκαιη. Τι θέλει να μας πει; Ότι η ΔΔΟ δεν είναι δίκαιη λύση και τί θα πεί στον Γκουτέρες; Ό,τι και να κάνει ο γγ του ΟΗΕ το άκουσε και έτσι του δένεις τα χέρια να μη δεχτεί δίκαιη λύση. Και εμείς δεχόμαστε μια λύση που δεν είναι δίκαιη. Πάμε σε λύση άδικη και διχοτομική; Αυτές είναι ατυχείς δηλώσεις. Μας προετοιμάζουν σε κάτι που δεν είναι δίκαιο, λες και πίνουμε το δηλητήριο του Μιθριδάτη;

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Να δοθούν απαντήσεις από Αθήνα και Λευκωσία!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Η Ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να δοθούν τα 125 εκατ.Ευρώ στο σύνολο. Όταν λέει η Λευκωσία 25 εκατ.Ευρώ ανά έτος εννοεί, ότι θέλει να παρουσιάζονται στοιχεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί υπάρχουν τόσα εμπόδια. Εδώ πρέπει να απαντήσουν Αθήνα και Λευκωσία ειδικά από τη στιγμή που το έργο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 600 εκατ.Ευρώ. Αντιλαμβάνομαι, ότι πίσω από τις κυβερνήσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Κύπρου ταλαιπωρείται από ένα άλλο σκάνδαλο όσον αφορά το Βασιλικό και θέλει να μετριάσει τις σκιές. Είμαι της άποψης, ότι θα πρέπει να είναι καθαρό το έργο χωρίς βρώμικα φέσια και ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή