Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Τουρκικό άρθρo παραχαράσσει την πραγματικότητα: «Η Ελλάδα κρατά σκοπίμως άλυτο το Κυπριακό;»

Δημοσιεύτηκε στις

Απίστευτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το TRT World!

Λίγο πριν την ταυτόχρονη παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη, η Τουρκία ρίχνει όλο και περισσότερο λάδι στη φωτιά των προκλήσεων.

Μια με τις μαζικές αποστολές παράτυπων μεταναστών σε Αιγαίο και Έβρο και μια με τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων και του ίδιου του Ερντογάν, στο χορό έχουν μπει για τα καλά και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τελευταίο «κρούσμα» προπαγάνδας αυτό του TRT World, το οποίο στέκεται στο Κυπριακό και κατηγορεί την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη λύση του, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Αθήνα (μαζί και η Λευκωσία) «βολεύεται» με την τρέχουσα κατάσταση και είναι αυτή που δεν θέλει τη λύση!

Γράφει λοιπόν  ο Μουράτ Σοφούογλου:

Η Αθήνα έχει από καιρό φιλοδοξίες να κάνει την Κύπρο μέρος της ελληνικής επικράτειας, όπως η Κρήτη και άλλα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, προκαλώντας εμπόδια στην επίλυση παλαιών εδαφικών ζητημάτων με την Άγκυρα, σύμφωνα με ειδικούς.

Αφού η τουρκική στρατιωτική επέμβαση το 1974 απέτρεψε την κατάληψη της Κύπρου από την Ελλάδα μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο τουρκικός και ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού της Μεσογείου έχουν χωριστεί, κυβερνώντας τα εδάφη τους.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι συμμετείχαν σε πολλές διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος για την επίλυση της διαφοράς.

Η Ελλάδα συχνά καταφεύγει σε λάσπη και κατηγορεί την Τουρκία ότι περιπλέκει το Κυπριακό. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, οι περιφερειακοί ειδικοί βλέπουν την Αθήνα ως τον κύριο ένοχο.

Ο Ismail Bozkurt, ο οποίος ήταν πρόεδρος της συνέλευσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μεταξύ 1973 και 1975, μια κρίσιμη περίοδο για την ιστορία του αμφισβητούμενου νησιού, πιστεύει ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι διατηρούν τη σύγκρουση άλυτη και συνεργάζονται για να ασκήσουν πολιτική πίεση στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους .

«Αν και γνωρίζουν ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα ενδώσουν στην ελληνοκυπριακή και ελληνοκυπριακή πίεση, συνεχίζουν να το κάνουν ελπίζοντας να συσπειρώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη πίσω από τους πολιτικούς ελιγμούς τους», λέει ο Bozkurt στο TRT World.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι το πώς οι Έλληνες ηγέτες παραποιούν τόσο το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου όσο και τη σύγκρουση στην Κύπρο όταν αλληλεπιδρούν με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. «Θέλουν να δημιουργήσουν μια αντιτουρκική αντίληψη στον δυτικό κόσμο χρησιμοποιώντας τη διαμάχη για το Κυπριακό και τις εντάσεις στα νησιά του Αιγαίου», λέει ο Bozkurt.

«Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση εκμεταλλεύονται το ζήτημα κατά της Τουρκίας», λέει ο Mustafa Lakadamyali, Τουρκοκύπριος Πρέσβης, εκπροσωπώντας την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ουάσιγκτον.

Μετά την αποτυχία αντιμετώπισης του Κυπριακού μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974, οι Τουρκοκύπριοι στο βορρά διακήρυξαν το δικό τους κράτος, την ΤΔΒΚ, το 1983, το οποίο αναγνωρίστηκε μόνο από την Άγκυρα. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA) είναι μια άλλη πολιτική οντότητα στο νότο με επικεφαλής Ελληνοκύπριους.

Έκτοτε, η διαφωνία μεταξύ των δυτικών κρατών, κυρίως της Ελλάδας, που αντιτίθενται στην τουρκική επέμβαση και στρατιωτική παρουσία στο νησί, και της Τουρκίας, η οποία υπερασπίζεται σθεναρά την παρουσία της στο νησί για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους από την ελληνική επιθετικότητα, έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο γνωστό ως Κυπριακό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να επιβάλει τους όρους της λύσης συγκεντρώνοντας υποστήριξη από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επίσης το θέμα ως μέσο για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία», λέει ο Lakadamyali στο TRT World.

Γιατί οι Έλληνες κρατούν το θέμα κλειδωμένο

Η ελληνική πλευρά προτιμά επίσης το σημερινό status-quo, που είναι να παραμείνει άλυτο το ζήτημα. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα ισχυρίζονται ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν το μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής ένωσης, που ονομάζεται επίσης και Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 υπό την εγγύηση της Άγκυρας, της Αθήνας και του Λονδίνου, εξακολουθούν να τρέφουν την παλιά πολιτική της περιθωριοποίησης των Τουρκοκυπρίων και αρπάζοντας τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τον Lakadamyali.

«Οι Ελληνοκύπριοι αισθάνονται άνετα με το σημερινό status quo στο νησί. Το σημερινό status quo παρέχει διεθνή αναγνώριση στους Ελληνοκύπριους που εκμεταλλεύονται αυτό το παράνομο και άδικο καθεστώς εναντίον των Τουρκοκυπρίων», λέει ο Lakadamyali.

Ως εκ τούτου, οι Ελληνοκύπριοι προτιμούν το status quo από μια συνολική διευθέτηση όπου δεν θα μπορούν πλέον να εκπροσωπούν και να προσποιούνται ότι ενεργούν για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού, σύμφωνα με τον Lakadamyali.

Αυτή η ελληνική πολιτική ατζέντα ήταν εδώ και καιρό ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων απέτυχαν κατά καιρούς. Πιο πρόσφατα, το 2017, στο Crans-Montana της Ελβετίας, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης στην ελληνοκυπριακή ηγεσία, σημειώνει ο Lakadamyali.

«Όλες οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας απέτυχαν κατά τη διάρκεια των 50 χρόνων διαπραγματεύσεων, λόγω της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο του νησιού με τους Τουρκοκύπριους», λέει ο Τουρκοκύπριος διπλωμάτης.

Οι συντονισμένες προσπάθειες Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων να εμποδίσουν μια συνολική συμφωνία αύξησαν επίσης τις εκκλήσεις για τη λύση των δύο κρατών τόσο στη Λευκωσία (Λευκωσία) όσο και στην Άγκυρα.

Ως αποτέλεσμα, τον Απρίλιο του 2021, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, όπου ήταν παρόντες οι δύο πλευρές του νησιού, οι εγγυήτριες χώρες και ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Lakadamyali.

Προς τη λύση των δύο κρατών;

Μετά από δεκαετίες αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και η Τουρκία εξάντλησαν την υπομονή τους μπροστά στην αδιάλλακτη πολιτική φύση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Αλλά επίσης, οι περιφερειακές εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο κάνουν τη διαμάχη πιο περίπλοκη.

«Η σύγκρουση στην Κύπρο έχει τις δικές της ιδιότυπες παραμέτρους και περιπλοκές για την επίλυση της σύγκρουσης. Από τη μία πλευρά, σχετίζεται επίσης πολύ με τις γενικές ελληνοτουρκικές εντάσεις και την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος», λέει η Zeliha Khashman, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στην ΤΔΒΚ.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο έχουν υπερβολικές θαλάσσιες διεκδικήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή σε πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ προφανώς αυξάνουν τις εντάσεις», λέει ο Λακαδαμιάλη, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα και τον Κύπριο σύμμαχό τους «να σταματήσουν τις παράνομες μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή.

Υπό την κλιμάκωση των εντάσεων, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν τώρα όλο και περισσότερο ότι η λύση των δύο κρατών θα μπορούσε να είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας διαμάχης.

«Η λύση των δύο κρατών είναι πλέον καλά διευθετημένη στην Άγκυρα», λέει ο Bozkurt, ο εξέχων Τουρκοκύπριος πολιτικός. Ο Bozkurt εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ ευνόησαν τα πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών.

«Όταν κοιτάτε τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, γίνεται κατανοητό ότι αυτή η νέα πολιτική έχει υιοθετηθεί και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα», λέει ο Bozkurt. «Δεν νομίζω ότι μετά από αυτό το σημείο θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή στη λύση του ενός κράτους. Πιστεύω επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε αυτό», προσθέτει ο Bozkurt, αναφερόμενος στη νέα θέση λύσης δύο κρατών των Τουρκοκυπρίων.

Ο Bozkurt, ο οποίος ήταν επίσης κάποτε μέλος του προεδρικού συμβουλευτικού συμβουλίου της ΤΔΒΚ, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την GCA, δεν οραματίζεται καμία πραγματική πιθανότητα οι Ελληνοκύπριοι να αποδεχτούν ένα ίσο καθεστώς με τους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο μιας λύσης ενός κράτους.

«Δεν θέλουν ισότιμο καθεστώς με τους Τουρκοκύπριους. Αλλά θέλουν να δείξουν τον εαυτό τους στο παγκόσμιο κοινό ως σωστοί προσποιούμενοι ότι θέλουν ισότητα», λέει ο Bozkurt. Με αυτή την ψεύτικη στάση, προσπαθούν να παρουσιάσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους ως άδικες πλευρές, που δεν θέλουν να αποδεχτούν μια επίλυση της διαφοράς, σύμφωνα με τον Bozkurt.

Ως αποτέλεσμα, υπό αυτές τις συνθήκες, η επίτευξη συμφωνίας με τους Έλληνες για τη λύση του ενός κράτους είναι «αδύνατη», λέει ο Bozkurt. Ενώ η λύση του ενός κράτους γίνεται όλο και περισσότερο μια ανεφάρμοστη προσφορά, ο Lakadamyali, Τουρκοκύπριος διπλωμάτης, πιστεύει ακράδαντα ότι η ΤΔΒΚ δεν θα είναι μόνη.

«Η Τουρκία πάντα υποστήριζε την τουρκοκυπριακή θέση και αυτό ισχύει για τη σημερινή τουρκοκυπριακή θέση της λύσης των δύο κρατών», λέει.

Τουρκικό άρθρο-όνειδος: «Η Ελλάδα κρατά σκοπίμως άλυτο το Κυπριακό;»

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ιράν: «Θα σταματήσουμε τα πλήγματα, αν σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα» δηλώνει ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί

«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη»

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα σταματήσουν εφόσον το Ισραήλ τερματίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη», είπε ο Αραγκτσί σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι «αυτή η άμυνα είναι η απάντησή μας στην επίθεση. Εάν σταματήσει η επιθετικότητα, φυσικά θα σταματήσουν και οι απαντήσεις μας».

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, με αρκετούς εξ αυτών να πλήττουν κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στα νυχτερινά χτυπήματα.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τα ισραηλινά πλήγματα στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars –το οποίο το Ιράν μοιράζεται με το Κατάρ– ως «μια πολύ επικίνδυνη πράξη».

«Η μεταφορά της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο είναι στρατηγικό λάθος και στόχος της είναι να παρασύρει τον πόλεμο πέρα από το ιρανικό έδαφος», λέει.

Ο Αραγκτσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Η Τεχεράνη επρόκειτο να παρουσιάσει πρόταση αυτή την Κυριακή, στον έκτο γύρο συνομιλιών που πλέον ακυρώθηκε.

«Η επίθεση του Ισραήλ δεν θα γινόταν ποτέ χωρίς το πράσινο φως και την υποστήριξη», λέει ο Αραγκτσί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν πείθεται από τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν συμμετείχε στις επιθέσεις.

«Είναι απαραίτητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάσουν τα ισραηλινά χτυπήματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αν θέλουν να αποδείξουν την καλή τους θέληση».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Τεχεράνη προειδοποιεί: «Η αποκλιμάκωση εξαρτάται από το Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπό έναν όρο: να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, υπό έναν όρο: να σταματήσει η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, υπερασπίστηκε τις νυχτερινές πυραυλικές επιθέσεις ως «νόμιμη άμυνα» και εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Ουάσιγκτον, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν την έγκριση των ΗΠΑ. Παράλληλα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα, λίγο πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση ιρανικής πρότασης.

«Αμυνόμαστε. Η άμυνά μας είναι απολύτως νόμιμη», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένους διπλωμάτες. «Πρόκειται για απάντηση σε επιθετικότητα. Αν σταματήσει η επιθετικότητα, θα σταματήσουν και οι απαντήσεις μας», συμπλήρωσε.

Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, πλήττοντας, μεταξύ άλλων, και κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 10 πολίτες σκοτώθηκαν.

Στρατηγικό λάθος η μεταφορά της σύγκρουσης στον Κόλπο

Ο Αραγτσί κατηγόρησε το Ισραήλ για «κατάφωρη επιθετικότητα» και «πολύ επικίνδυνη πράξη», αναφερόμενος ειδικά στα πλήγματα των Ισραηλινών στην υπεράκτια εγκατάσταση φυσικού αερίου South Pars, την οποία το Ιράν μοιράζεται με το Κατάρ. «Η μεταφορά της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο είναι στρατηγικό λάθος, στόχος τους είναι να επεκτείνουν τον πόλεμο πέρα από τα ιρανικά εδάφη», ανέφερε.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ επιδιώκει να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες, όπως είπε,  θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία. Το Ιράν επρόκειτο να παρουσιάσει πρόταση στην έκτη φάση των συνομιλιών, η οποία τελικά ακυρώθηκε.

«Η επίθεση του Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί χωρίς το πράσινο φως και τη στήριξη», δήλωσε ο Αραγτσί, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι δεν συμμετείχαν. «Αν η Ουάσιγκτον θέλει να αποδείξει καλή πίστη, οφείλει να καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τι σημαίνει ένας Trump Tower στα ερείπια του Βελιγραδίου;

Το κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Άμυνας, στο κέντρο του Βελιγραδίου παραμένει ερειπωμένο εδώ και 26 χρόνια – βομβαρδισμένο από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Τώρα, η σερβική κυβέρνηση σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Trump Tower, μέσω συμφωνίας με εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το κτίριο, που κάποτε στέγαζε το υπουργείο Άμυνας, στο κέντρο του Βελιγραδίου παραμένει ερειπωμένο εδώ και 26 χρόνια – βομβαρδισμένο από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη. Τώρα, η σερβική κυβέρνηση σχεδιάζει να το μετατρέψει σε Trump Tower, μέσω συμφωνίας με εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, νομικές διώξεις και βαθύ διχασμό για το παρελθόν και το μέλλον της χώρας.

Τα κτίρια βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ το 1999, όταν η Δύση επενέβη για να σταματήσει την εκστρατεία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Έκτοτε, κανείς δεν τα άγγιξε. Η εικόνα τους – ένα χαμόγελο με σπασμένα δόντια, όπως το περιγράφουν ντόπιοι στο BBC – λέει στους επισκέπτες: «Η ιστορία μας δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Κι όμως, το 2023 η κυβέρνηση της Σερβίας υπέγραψε συμφωνία 500 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική Affinity Global, εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ. Το σχέδιο: Trump Tower Belgrade. Ένας «πύργος», ένα πολυτελές ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών, που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα – και τη μνήμη – της πόλης.

Η πολιτική διάσταση της αρχιτεκτονικής

Η απόφαση προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το BBC. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για αμερικανική εταιρεία που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ, αλλά γιατί το σημείο έχει θεσμοθετηθεί από το 2005 ως προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρξε δημόσιος διαγωνισμός, ενώ ο τότε επικεφαλής του Ινστιτούτου Προστασίας Μνημείων συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας και πλαστογράφηση γνωμοδότησης που επέτρεψε την άρση του προστατευτικού καθεστώτος.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δηλώνει αμετανόητος: «Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε το βάρος του 1999… Είναι τρομερά σημαντικό να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ», είπε σε συνέντευξή του στο BBC. Για τον ίδιο, η συμφωνία εντάσσεται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων και αναβάθμισης της χώρας.

Η εμπλοκή της οικογένειας Τραμπ είναι παλιά υπόθεση: ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το σημείο από το 2013, ενώ πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ επισκέφθηκε το Βελιγράδι για να επιβλέψει το πρότζεκτ του Trump International Hotel – αν και η συμμετοχή του περιορίζεται στο ξενοδοχειακό κομμάτι.

Μνημείο ή επενδύσεις;

Ο Άντριου Πίρσον, πρώην διευθυντής της CBRE για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν κρύβει την ενόχλησή του: «Αν είχα επενδύσει εκατομμύρια στη Σερβία και μάθαινα ότι το συγκεκριμένο φιλέτο παραχωρήθηκε χωρίς ανοιχτή διαδικασία, θα ένιωθα προδομένος», δηλώνει στο BBC.

Υποστηρίζει ότι τέτοια συμφωνία «σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμα και η Ρουμανία, θα είχε γίνει με δημόσια πρόσκληση».

Η ίδια η εταιρεία Affinity Global δήλωσε ότι ο συλληφθείς διευθυντής «δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία» και πως θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν είναι απλώς ένα κτίριο. Είναι αρχιτεκτονικό σύμβολο της εποχής Τίτο – σχεδιασμένο ως «πύλη» προς την πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Η αρχιτέκτονας Εστέλα Ραντόνιτς Ζίβκοβ το υπερασπίζεται με πάθος: «Καμία σοβαρή πόλη δεν κατεδαφίζει την ιστορία της για να χτίσει πολυτελή συγκροτήματα».

Για άλλους, όμως, το μνημείο είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για μια χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 1/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και κάθε μεγάλη διεθνής συμμετοχή – ακόμη και με το όνομα Τραμπ – φέρνει προβολή, κεφάλαια και ανάπτυξη.

Το μέλλον του Trump Tower Belgrade παραμένει θολό

Η σύλληψη του Γκόραν Βάσιτς στις 14 Μαΐου ήταν ένα σοκ: παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε τη γνωμοδότηση για την άρση της προστασίας. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία και κατάχρηση εξουσίας. Η υπόθεση δίνει όπλα στους επικριτές του έργου, που μιλούν για «προνομιακή μεταχείριση» και παραβίαση του νόμου.

Ο Βούτσιτς επιμένει: «Δεν υπήρξε καμία πλαστογραφία». Αλλά η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Και το κατεστραμμένο Υπουργείο Άμυνας παραμένει – για την ώρα – αμετάβλητο.

Και τώρα; Η τύχη του έργου εξαρτάται από τις επόμενες πολιτικές και νομικές εξελίξεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο Βελιγράδι, τα φαντάσματα του πολέμου ζουν ακόμα – και τώρα έχουν για συντροφιά και το φάντασμα του Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις4 λεπτά πριν

Η υπερδύναμη δεν είναι προετοιμασμένη για ολοκληρωτικό πόλεμο

Μόλις έναν μήνα πριν, στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ εξέφραζε ένα εντελώς διαφορετικό όραμα: για μια «χρυσή εποχή» στη Μέση...

Γενικά θέματα34 λεπτά πριν

Ισραήλ και Ιράν πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού...

Γενικά θέματα1 ώρα πριν

To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και...

Οικονομία2 ώρες πριν

Η ΕΚΤ πατάει φρένο στις μειώσεις επιτοκίων εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να επανεξετάσει το επίπεδο των επιτοκίων το φθινόπωρο, προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενη...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Τα νεοοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν σκοντάφτουν στα σχέδια του Νετανιάχου

Το Ισραήλ παρουσίασε στον Τομ Μπαράκ, ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, τις «κόκκινες γραμμές» του για τη...

Δημοφιλή