Διεθνή
Άνοιξε η συζήτηση στη Τουρκία: ”Υπάρχουν & άλλες φυλές στη χώρα-Γίναμε Τούρκοι με απειλές-Σκοτώσαμε Έλληνες & Αρμένιους”

Σε μία σημαντική ανάλυση προχώρησε Τούρκος αναλυτής, ο οποίος μιλάει για τις φυλετικές διαφορές στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Αναλυτικά:
”Η Δημοκρατία της Τουρκίας απέτυχε να γίνει το κράτος όλων, που περιλαμβάνει όλους τους πολίτες της. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του. Καθιερώθηκε ως κράτος κάποιου, παρέμεινε κράτος κάποιου και καθόρισε την ύπαρξή του μέσα από την αποστολή της απόρριψης και της μεταμόρφωσης των άλλων.
Ένα κράτος με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν όλοι οι πολίτες δεν είναι μόνο κανονιστικά και ηθικά ορθό. Είναι επίσης στρατηγικά απαραίτητο. Ένα κράτος που δεν θεωρείται νόμιμο από ένα μέρος του πληθυσμού του έχει πρόβλημα ύπαρξης. Στα κράτη που ενώνουν τους πολίτες τους στα ελάχιστα κοινά και το αντικατοπτρίζουν αυτό στο κοινωνικό τους συμβόλαιο – το σύνταγμα – το πρόβλημα της συνέχειας είναι πολύ πιο ελάχιστο από ό,τι σε κράτη που αποτυγχάνουν να το κάνουν. Η επιβολή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αφομοιωτική, τυποποιητική, βασισμένη στον εθνοτικό εθνικισμό.
Η Τουρκία δεν ξεκαθάρισε λογαριασμούς ούτε με την Οθωμανική Αυτοκρατορική περίοδο ούτε με την Ρεπουμπλικανική περίοδο. Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για ιστορικό απολογισμό στην τουρκική κοινωνία σε θέματα όπως ο οθωμανικός επεκτατισμός, η στρατολόγηση, η λεηλασία, η κατοχή και η μεταχείριση των μη μουσουλμάνων ως πολιτών δεύτερης κατηγορίας.
Ακόμη πιο σημαντικές είναι οι γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων, οι οποίες ακόμα αρνούνται. Προβληματικά σημεία όπως τα προβλήματα που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού που πραγματοποιήθηκαν από την κορυφή προς τα κάτω κατά τη Ρεπουμπλικανική περίοδο, η ομοιόμορφη οικοδόμηση του έθνους, η ρατσιστική-τουρκική υπεροχή, μια εθνική επίσημη ιστοριογραφία που στοχεύει στην επίτευξη αυτού του στόχου και η χρήση της για κατήχηση της κοινωνίας μέσα από τα σχολικά προγράμματα δεν έχουν ποτέ επικριθεί μέχρι σήμερα. Επιπλέον, οι πιέσεις στους σουνίτες θρησκευόμενους κατά την περίοδο των μεταρρυθμίσεων, θέματα όπως το απαρτχάιντ και οι διακρίσεις κατά των Κούρδων, οι συστηματικές πολιτικές αφομοίωσης, η σφαγή του Ντερσίμ, ο φόρος πλούτου, το πογκρόμ της 6ης/7ης Σεπτεμβρίου, οι συστηματικές διακρίσεις κατά των Αλεβιτών και άλλων, και τέλος, κυνήγι μαγισσών και η δίωξη της κοινότητας Γκιουλέν είναι τομείς ταμπού.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η οικοδόμηση του έθνους και το πρόβλημα του ρατσισμού. Η οικοδόμηση του έθνους στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εθνοφυλετικής ιδιοκτησίας. Αυτό το φυλετικό-εθνοτικό φόρεμα, που επιβλήθηκε σε μια πολυεθνική κοινωνία, ήταν στενό στη μορφή του.
Από τη μια το κράτος είπε ότι η τουρκοκρατία είναι ανώτερη ταυτότητα και ότι όσοι αισθάνονται Τούρκοι θεωρούνται Τούρκοι – κάτι που είναι επίσης πολύ προβληματικό! – από την άλλη, χρησιμοποίησε την έννοια της Τουρκοκρατίας σε ένα πλαίσιο που αναφέρεται σε φυλετική συμμετοχή όπως Βούλγαροι Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι, ξένοι Τούρκοι, Τούρκοι της Κεντρικής Ασίας, Τούρκοι των Βαλκανίων, Τούρκοι του Ιράκ. Με άλλα λόγια, όταν είπε στους Κούρδους «Είμαστε όλοι Τούρκοι, γιατί η Τουρκοκρατία είναι συνταγματική ταυτότητα», έχτισε πολιτιστικές πολιτικές στη σχέση «συγγένειας» με τις τουρκικές κοινότητες της Κεντρικής Ασίας. Αυτές ήταν μεγάλες ασυνέπειες.
Ωστόσο, θα ήταν πιο υγιές και περιεκτικό να οικοδομηθεί μια αίσθηση του ανήκειν στη βάση των κοινών αξιών και του γεωγραφικού ανήκειν, η οποία αναφέρεται ως ταυτότητα του πολίτη στη βιβλιογραφία των πολιτικών επιστημών, η οποία είναι πολύ πιο αντικειμενική από την εθνικότητα και που είναι πιο εύκολο να συμφωνήσετε. Φυσικά, αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από ένα αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα. Οποιαδήποτε κρατική αρχιτεκτονική στην Ανατολία όπου δεν συμβαίνει αυτό είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η έμφαση στην εθνοφυλετική συμμετοχή είναι, για παράδειγμα, μία από τις κύριες αιτίες αυτονομισμού μεταξύ των Κούρδων. Με άλλα λόγια, η Τουρκία κάνει αυτό που αποκαλεί αυτονομισμό, εν γνώσει και πρόθυμα, σε μεγάλη στρατηγική τύφλωση. Σκεφτείτε τις φρικτές απώλειες ζωών και την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η πολιτική τύφλωση. Για να επιδιορθωθεί αυτό, μια αστική ταυτότητα και το απαραίτητο αποκεντρωμένο, ομοσπονδιακό,
Η κρατική ιδεολογία της Τουρκίας – ο κεμαλισμός και ο τουρκο-ισλαμικός συνθετικός εθνικισμός – είναι ένας άλλος παράγοντας. Για παράδειγμα, η εξέταση και η διδασκαλία του Ατατούρκ σε αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο αποτρέπει την αναγκαιότητα ερμηνείας της ιστορίας που προανέφερα σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής. Ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν έχει ιδεολογία.
Το καθεστώς των κρατών με ιδεολογία είναι ο ολοκληρωτισμός και ο αυταρχισμός. Το κράτος δικαίου οικοδομεί αξίες στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, τα διδάσκει στις μελλοντικές γενιές και δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο αυτά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες θα κατοχυρώνονται και θα εφαρμόζονται μέχρι τέλους. Με εξαίρεση τα κράτη που θεωρούνται προηγμένες δημοκρατίες σήμερα, όλα έχουν αυτό το είδος κρατικής αντίληψης.
Δεν είναι δυνατός ο εκδημοκρατισμός του κράτους χωρίς αλλαγή. Για να γίνει αυτή η αλλαγή πρέπει την αλλαγή να την απαιτήσει η πλειοψηφία του λαού. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να ανοίξει μια συζήτηση για αυτό το θέμα. Ναι, όλοι θέλουμε βελτίωση. Αλλά είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι η βελτίωση δεν θα συμβεί από μόνη της. Η τρέχουσα κοινωνικοπολιτική δομή δεν επιφέρει αλλαγή προς ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.
Εάν αναζητηθεί μια ολιστική λύση, θα απαιτηθεί ένας πολιτικός προσανατολισμός που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που ανέφερα και θα στοχεύει στη μεταρρύθμιση του σημερινού αδέξιου-βάρβαρου κράτους. Εάν η Δημοκρατία της Τουρκίας πρόκειται να είναι το κράτος όλων, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτών της, αυτό πρέπει να γίνει. Δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος μιας ελεύθερης, ασφαλούς, ειρηνικής και ευημερούσας κοινωνίας χωρίς να εισαχθεί η διάγνωση και η θεραπεία στη μεγαλύτερη αποτυχία της Τουρκίας.”
Το δημοσίευμα:

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Διεθνή
Έκρηξη στην πόλη του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν
Από την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε χάος στο λιμάνι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 281 άτομα, τα οποία μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

Έκρηξη έπληξε το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Απριλίου 2025 το λιμάνι Shahid Rajaee της πόλης Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, η οποία βρίσκεται στα νότια της χώρας, στην είσοδο του στρατηγικής σημασίας Στενού του Ορμούζ.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim από την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε χάος στο λιμάνι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 281 άτομα, τα οποία μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Ο απολογισμός των τραυματιών ανεβαίνει συνεχώς, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για νεκρούς.
Οπως μεταδίδει το Tasnim από την ισχύ της έκρηξης σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στα περισσότερα από τα κτίρια του λιμανιού και στα οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την περιοχή του λιμανιού τυλιγμένη σε μαύρους καπνούς.
Ολα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
📹 تعداد مصدومان به ۱۹۵ نفر افزایش یافت
دستور عارف درباره بررسی علت انفجار در اسکله شهید رجایی
استاندار هرمزگان: بررسی علت انفجار ادامه دارد https://t.co/c7i7jyPJms pic.twitter.com/eHIA2gdMMg
— خبرگزاری تسنیم 🇮🇷 (@Tasnimnews_Fa) April 26, 2025
Η μεγάλη έκρηξη στο ιρανικό λιμάνι σημειώθηκε την ίδια μέρα με τον σημερινό τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο οποίος πραγματοποιείται στο Ομάν.
Ο γενικός διευθυντής της διαχείρισης κρίσεων στην επαρχία Χορμοζγκάν, στην οποία ανήκει το Μπαντάρ Αμπάς, δήλωσε ότι η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη.
Η Διεύθυνση Λιμένων της επαρχίας ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε περιοχή της προβλήτας του λιμανιού, προσθέτοντας ότι οι ομάδες πυρόσβεσης εργάζονται για να κατασβέσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη.
Το λιμάνι Shahid Rajaee διακινεί κυρίως εμπορευματοκιβώτια και διαθέτει επίσης δεξαμενές πετρελαίου και άλλες πετροχημικές εγκαταστάσεις.
Η Εθνική Εταιρεία Διύλισης και Διανομής Πετρελαίου ανακοίνωσε ωστόσο ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά στο λιμάνι δεν έχει σχέση με διυλιστήρια, δεξαμενές καυσίμων, αγωγούς και δίκτυα διανομής καυσίμων και ότι όλες οι σχετικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς λειτουργούν χωρίς διακοπή.
Διεθνή
Εκτός ελέγχου ρωσικός δορυφόρος κατασκοπείας
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, που πιστεύεται ότι αποτελεί στην ουσία ένα ραντάρ κατασκοπείας, μπήκε πέρυσι στο επίκεντρο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσει ένα πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα

Μυστικός ρωσικός δορυφόρος που αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι συνδεδεμένος με πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για τη αντιμετώπιση εχθρικών δορυφόρων, φαίνεται να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα, υποδηλώνοντας ότι ίσως να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ο δορυφόρος Cosmos 2553, που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία εβδομάδες πριν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, είχε διάφορες ασταθείς περιστροφές κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με δεδομένα που συνέλεξε το ραντάρ Doppler από την εταιρεία διαστημικής παρακολούθησης LeoLabs αλλά και σύμφωνα με δεδομένα της Slingshot Aerospace που κοινοποιήθηκαν στο Reuters.
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, που πιστεύεται ότι αποτελεί στην ουσία ένα ραντάρ κατασκοπείας, μπήκε πέρυσι στο επίκεντρο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία εδώ και χρόνια αναπτύσσει ένα πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα δορυφορικά δίκτυα, όπως το τεράστιο διαδικτυακό σύστημα Starlink της SpaceX που χρησιμοποιείται (και) από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Ο δορυφόρος Cosmos 2553 βρισκόταν σε μια σχετικά απομονωμένη τροχιά περίπου 2.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, σταθμευμένος σε ένα «hotspot» που συνήθως αποφεύγουν οι δορυφόροι επικοινωνιών ή παρατήρησης.
Η εταιρία LeoLabs τον περασμένο Νοέμβριο εντόπισε εσφαλμένες κινήσεις του δορυφόρου με μετρήσεις από το παγκόσμιο δίκτυο επίγειων σταθμών του.
Η εταιρεία αναβάθμισε τον Δεκέμβριο την αξιολόγησή της σε «υψηλή βεβαιότητα» ότι ο δορυφόρος παρέπαιε με βάση και πρόσθετα δεδομένα από ραντάρ αλλά και εικόνες του δορυφόρου που ελήφθησαν από μια άλλη διαστημική εταιρεία
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
«Αυτή η παρατήρηση υποδηλώνει έντονα ότι ο δορυφόρος δεν λειτουργεί πλέον», εκτιμά και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον
Ο Cosmos 2553 είναι ένας από τους δεκάδες ρωσικούς δορυφόρους στο διάστημα που έχει εγείρει υποψίες για στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές σκοπεύσεις και τα προγράμματα πληροφοριών. Η Μόσχα αντιμετωπίζει το δίκτυο Starlink του SpaceX, ως έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν την υπηρεσία σε συνδυασμό με οπλισμό στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα, αλλά και η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν ρίξει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικές διαστημικές δυνατότητες και δοκιμάζουν κρυφά μια σειρά τεχνολογιών με πιθανές στρατιωτικές χρήσεις, προκαλώντας ανησυχίες για ατυχήματα ή για τα αποτελέσματα σε περίπτωση μελλοντικής διαστημικής σύγκρουσης.
Η εξέλιξη ενδέχεται να συνιστά οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της Μόσχας για διαστημικά όπλα, σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές.
Με πληροφορίeς από Reuters
Διεθνή
Ένταση στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν με ανταλλαγές πυρών

Πυρά αντήλλαξαν στη διάρκεια της νύχτας οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν στο Κασμίρ, ανακοίνωσε σήμερα ο ινδικός στρατός.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με ανταλλαγή πυρών καθώς προηγήθηκε παρόμοιο περιστατικό την Πέμπτη.
Ο ινδικός στρατός σημείωσε ότι «απρόκλητα» πυρά ελαφρών όπλων ερρίφθησαν από «πολλές» θέσεις του πακιστανικού στρατού «κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο Κασμίρ» τη νύχτα της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.
«Οι ινδικές δυνάμεις αντέδρασαν με τον αρμόζοντα τρόπο κάνοντας χρήση ελαφρών όπλων», πρόσθεσε ο ινδικός στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα.
Η τρομοκρατική επίθεση
Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, δύο πυρηνικές δυνάμεις και συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, κλιμακώθηκε ύστερα από φονική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο ινδικό Κασμίρ.
Η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι συνδέεται με την επίθεση αυτή στην Παχαλγκάμ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 πολίτες, ενώ η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ απορρίπτει τις, όπως τις χαρακτηρίζει, «αβάσιμες» κατηγορίες της Ινδίας και «προειδοποιεί» ότι το Πακιστάν είναι «έτοιμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Μετά την επίθεση αυτή, οι δύο γειτονικές χώρες, που έχουν ήδη εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947, έχουν αρχίσει να υιοθετούν σειρά τιμωρητικών μέτρων η μία εναντίον της άλλης και αντιποίνων.
Ο ινδικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι χθες εξαπολύθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα πυρά ελαφρών όπλων από, σύμφωνα με τον ίδιο, το Πακιστάν, στα οποία είχε απαντήσει.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε χθες τις δύο χώρες να δείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”